А. Л. Пастер Б. А. В. Левенгук +



жүктеу 259.22 Kb.
Дата25.02.2016
өлшемі259.22 Kb.
Микробиология және вирусология пәнінен тест сұрақтары.
1 . Микробиология нені зерттейді?
А. Балдырларды

Б. Мүктерді

В. Өсімдіктерді

Г. Қыналарды

Д. Ашытқыларды +
2. Риккетицилерді зерттейтін ғылым

А. Зоология

Б. Ботаника +

В. Микробиология

Г. Биохимия

Д.Биотехнология


3. Микроорганизмдердің басым көпшілігі нелер?

А. Бактериялар +

Б. Вирустар

В. Балдырлар

Г. Қыналар

Д. Мүктер


4. Микроскопты алғаш рет қай елде жасап шығарды?

А. Англия

Б. Америка

В. Дания


Г. Голландия +

Д. Франция


5. Микроорганизмдерді алғаш көріп, сипаттаған ғалым кім?

А. Л. Пастер

Б. А. В. Левенгук +

В. А.Кирхер

Г. Р.Кох

Д. И. Мечников


6. 1857 ж ашу процесін ашқан ғалым

А. А. В. Левенгук

Б. Р. Кох

В. Л. Пастер +

Г. М.М. Тереховский

Д. Л. С.Ценковский


7. 1885ж құтыру ауруының қоздырғышын ашқан ғалым

А. М.М. Триховский

Б. Р. Кох

В. Д. Смайлович

Г. Л. Пастер +

Д. И.И.Мечников


8. Өкпе ауруын қоздырушы микробтарды тапқан ғалым

А. М.М. Триховский

Б. Р.Кох +

В. Д. Смайлович

Г. Н.Ф. Гамалея

Д. С.Н. Виноградский


9. Бактерияларды ашып зерттеген ғалым

А. Л. Пастер +

Б. Р.Кох

В. Д. Смайлович

Г. Н.Ф. Гамалея

Д. С.Н. Виноградский


10. Сібір жарасы микробын тапқан ғалым

А. Л. Пастер +

Б. Р.Кох

В. Д. Смайлович

Г. Н.Ф. Гамалея

Д. С.Н. Виноградский


11. С.Н. Виноградскидің ашқан еңбегі

А. Өкпе ауруын қоздырушы микробтарды тапқан

Б. Күкірт бактерияларының күкіртті сутегін күкірт қышқылына дейін тотықтыра алатынын дәлелдеді +

В. Бір микробты зерттеу үшін арнаулы қоректік орта дайындауды ұсынды

Г. Темекі теңбілі мен рябуха ауруларының қоздырғаштарын тапты

Д. Бактериофагтарды ашып зерттеді


12. Л. Пастердің ашқан еңбектері

А. Құтыру ауруының қоздырғышын тапчан +

Б. Өкпе ауруының қоздырғышын ашты

В. Бактериофагтарды тапты

Г. Хемосинтез құбылысын ашты

Д. Фотосинтезді тапты


13. С.Н. Винорадскидің ашқан еңбегі

А. Құтыру ауруының қоздырғышын тапқан

Б. Өкпе ауруының қоздырғышын ашты

В. Бактериофагтарды тапты

Г. Хемосинтез құбылысын ашты +

Д. Фотосинтезді тапты


14. Д.И. Ивановскидің ашқан еңбегі

А. Өкпе ауруының қоздырғышын тапты

Б. Бір микробты зерттеу үшін қоректік орта дайындауды ұсынды

В. Хемосинтез құбылысын ашты

Г. Рябуха ауруының қоздырғышын тапты +

Д. Бактериофагтарды ашты


15. Топырақ микробиологиясының негізін қалаушы ғалым

А. Л.Пастер

Б. Д.И. Ивановский

В. С.Н. Виноградский +

Г. В.Л. Омелянский

Д. М.С. Воронин


16. Хемосинтез құбылысын зерттеген ғалым

А. Д.И. Ивановский

Б. С.Н. Виноградский +

В. В.Л. Омелянский

Г. М.С. Воронин

Д. С.А. Королев


17. Эукариоттарға жататын микроорганизмдер

А. Бактериялар, саңырауқұлақтар

Б. Балдырлар, көк – жасыл балдырлар

В. Бактериялар, көк – жасыл балдырлар

Г. Саңырауқұлақтар, балдырлар +

Д. Диплококкалар, қарапайымдар


18. Прокариоттарға жататын микроорганизмдер

А. Бактериялар, саңырауқұлақтар

Б. Балдырлар, көк – жасыл балдырлар

В. Бактериялар, көк – жасыл балдырлар +

Г. Саңырауқұлақтар, балдырлар

Д. Аталғандардың барлығы


19. Бактериялар сыртқы пішініне қарай неше топқа бөлінеді?

А. 2


Б. 3 +

В. 4


Г. 5

Д. 6
20. Стрептококкалар қалай орналасады?

А. Екі – екіден орналасады

Б. Моншақ тәрізді +

В. Сегіз – сегізден

Г. Клеткалары жүзгіш тәрізді

Д. Аталғандардың барлығы

21. Спора түзетін бактерияларды қалай атайды?


А. Стрептококкалар

Б. Сарциналар

В. Стафилококкалар

Г. Бациллалар +

Д. Бактериялар
22. Шар тәрізді бактериялар

А. Диплобациллалар

Б. Бациллалар

В. Стрептококкалар +

Г. Микобактериялар

Д. Аталғандардың барлығы


23. Үтір тәрізді бактериялар

А. Спираллалар

Б. Спирохеталар

В. Микобактериялар

Г.Вибриондар +

Д. Диплококкалар


24. Клетка қабығы неден тұрады?

А. Капсулалар

Б. Зооглеядан

В. Шырышты заттардан +

Г. Цитоплазмадан

Д. Ядродан


25. Қанты мол ортада шырыш қабықшалар қалыңдап не түзіледі?

А. Цитоплазма

Б. Ядро

В. Муреин



Г. Капсула +

Д. Клетка қабықшасы


26. Бактерия клеткасын бояуды ұсынған ғалым

А. Л. Пастер

Б. Грам +

В. Р.Кох


Г. И.Мечников

Д.Н. Виноградский


27. Боялған клеткалар қалай аталады?
А. Грам оң +

Б. Грам теріс

В. Липидтер

Г. Сахаридтер

Д. Аталғандардың барлығы
28. Мембрананың ойысуынан не түзіледі?

А. Цитоплазма

Б. Мезосома +

В. Лизосома

Г. Ядро

Д. Вакуолья


29. Боялмаған клеткалар қалай аталады?

А. Грам оң

Б. Грам теріс +

В. Липидтер

Г. Сахаридтер

Д. Аталғандардың барлығы


30. Клетка қабықшасында бояуды сіңіріп, ұстап тұратын зат

А. Липидтер – сахоридтер

Б. Белоктар – майлар

В. Глюкопептид – муреин +

Г. Лизосома

Д. Аталғандардың барлығы




  1. Мембрана клетка құрғақ затының қанша пайызын құрайды?

А. 25-26

Б. 18-19


В. 10-17

Г. 8-15 +

Д. 6-16


  1. Бактерия қабықшасында кездесетін азоттық зат

А. Хитин +

Б. Күкірт

В. Тимин

Г. Тилокоид

Д. Кликоген


  1. Бактерия цитоплазмасында кездесетін заттар

А. Гранулеза

Б. Кликоген

В. Волщин

Г. Күкірт

Д. Аталғандардың барлығы +


  1. Фотосинтездеуші бактериялардың цитоплазмасында кездесетін зат

А. Хромотин

Б. Күкірт

В. Тимин

Г. Тилокоит +

Д. Кликоген


  1. Бактерия қозғалысының неше типі бар?

А. 5

Б. 3


В. 2 +

Г. 4


Д. 1


  1. Бір жіпшесі бар бактерияларды қалай атайды?

А. Монококкалар

Б. Монотрихтар +

В. Стрептококкалар

Г. Бациллалар

Д. Перитрихтар


  1. Бірнеше жіпшелері бар бактериялар қалай аталады?

А. Лактозалар

Б. Перитрихтар

В. Лофотрихтар +

Г. Нуклеотидтер

Д. Монотрихтар


  1. Бактерия клеткасында жіпшеден басқа қандай бекініс органы болады?

А.Тимонуклеин

Б. Вибрияндар

В. Фрутозалар

Г. Фимбриялар +

Д. Лафотрихтар


  1. Бактерия клеткасын түгелдей жіпшелер алып жатса қалай аталады?

А. Лафотрихтар

Б. Амфитрихтар

В. Фимбриялар

Г. Перитрихтар +

Д. Спираллар
40. Жіпшелері бактерия клеткасының екі ұшында орналасса қалай аталады?

А. Лафотрихтар

Б. Амфитрихтар +

В. Фимбриялар

Г. Перитрихтар

Д. Спираллар




  1. Бактериялар спораны не үшін түзеді?

А. Көбею үшін

Б. Жауларынан қорғану үшін

В. Органикалық заттарды ыдырату үшін

Г. Қолайсыз жағдайлардан қорғану үшін +

Д. Қозғалу үшін


  1. Азатобактерлер қолайсыз жағдайларға қарсы не түзеді?

А. Спора

Б. Циста +

В. Капсула

Г. Зооглея

Д. Шырышты зат


  1. Бактериялардың көбеюі неше фазадан тұрады?

А. 6

Б. 8


В. 5

Г. 4 +


Д. 3


  1. Бактериялардың жыныстық жолмен көбеюін қалай атайды?

А. Лаг фаза

Б. Миоз


В. Метоз

Г. Даму фазасы

Д. Коньюгация +


  1. Лаг фаза қалай жүреді?

А. Көбеюдің ең актив фазасы

Б. Жаңадан пайда болған бактерия клеткалары қырылған клеткалар санымен теңеседі

В. Бактериялар көбеймейді, жаңа ортаға бейімделеді +

Г. Пайда болған клеткалар санынан олген клеткалар саны басым болады.

Д. Бактерия клеткасында зигота пайда болады
46. Даму фазасы қалай жүреді?

А. Көбеюдің ең актив фазасы +

Б. Жаңадан пайда болған бактерия клеткалары қырылған клеткалар санымен теңеседі

В. Бактериялар көбеймейді, жаңа ортаға бейімделеді

Г. Пайда болған клеткалар санынан олген клеткалар саны басым болады.

Д. Бактерия клеткасында зигота пайда болады


47. Стационарлық фаза қалай жүреді?

А. Көбеюдің ең актив фазасы

Б. Жаңадан пайда болған клеткалар мен қырылған клеткалар саны теңеседі +

В. Бактериялар көбеймейді, жаңа ортаға бейімделеді

Г. Пайда болған клеткалар санын өлген клеткалар саны басым болады.

Д. Бактерия клеткасында зигота пайда болады


48. Қырылу фазасы қалай жүреді?

А. Көбеюдің ең актив фазасы

Б. Жаңадан пайда болған клеткалар мен қырылған клеткалар саны теңеседі

В. Бактериялар көбеймейді, жаңа ортаға бейімделеді

Г. Пайда болған клеткалар санын өлген клеткалар саны басым болады. +

Д. Бактерия клеткасында зигота пайда болады


49. Коньюгация фазасы қалай жүреді?

А. Көбеюдің ең актив фазасы

Б. Жаңадан пайда болған клеткалар мен қырылған клеткалар саны теңеседі

В. Бактериялар көбеймейді, жаңа ортаға бейімделеді

Г. Пайда болған клеткалар санын өлген клеткалар саны басым болады.

Д. Бактерия клеткасында зигота пайда болады +


50. Әр түрлі немесе бір түрлі табиғи ортадан бөлініп алынған, бір түрге жататын микроорганизмдердің әр түрлі культураларын қалай атайды?

А. Ет пептон сорпасы

Б. Ет пептон агар +

В. Штамм


Г. Клон

Д. Аталғандардың барлығы


51. Бір клеткадан алынған культура қалай аталады?

А. Ет пептон сорпасы

Б. Ет пептон агар

В. Штамм


Г. Клон +

Д. Аталғандардың барлығы

52. Вирустарды алғаш рет ашқан ғалым кім?

А. Н.Ф. Гашалея

Б. Д.И. Ивоновский +

В. И.И. Мечников

Г. Л. Пастер

Д. В.Л. Омелянский


53. Вирустар тудыратын аурулар

А. Темекі теңбілі

Б. Аусыл

В. Оба


Г. Құтыру +

Д. Аталғандардың барлығы


54. Бактериялардың вирустарын қалай атайда?

А. Агтинфагтар

Б. Патоген вирустар

В. Бактериофагтар +

Г. Вирмондар

Д. Вирусология


55. Актиномицеттердің вирустарын қалай атайды?

А. Актинофаг тор +

Б. Фагтор

В. Бактериофагтар

Г. Патоген вирустар

Д. Вирмондар


56. Вирустардың ерекше қасиеттерінің бірі неде?

А. Кез – келген жерде кездесетіндігі

Б. Жасанды қоректік ортада өспеуі +

В. Жасанды қоректік ортада өсуі

Г. Сүзгіден өтіп кетуі

Д. Темекі теңбілін қоздыруы


57. Вирустар топырақта көбейе ала ма?

А. Иә


Б. Жоқ +

В. Аз мөлшерде көбейеді

Г. Көп мөлшерде көбейеді

Д. Орташа мөлшерде көбейеді


58. Вирустардың мөлшері қандай?

А. 100-400мкм

Б. 1-10 мкм

В. 5-300мкм

Г. 10-350мкм +

Д. 3-5мкм


59. Қазіргі кезде қарапайымдардың қанша түрі белгілі?

А. 100000

Б. 50000

В. 30000


Г.15000 +

Д. 10000
60. Саңырауқұлақтарды зерттейтін ғылым

А. Биология

Б. Вирусология

В. Микалогия +

Г. Бактериология

Д. Биотехнология

61. Жыныстық жолмен көбейген саңырауқұлақтарда екі клетка сырт пішініне қарағанда бірдей болмаса оларды қалай атайды?

А. Аскопоралар

Б. Ооспоралар +

В. Хламидоспоралар

Г. Бластоспоралар


Д. Зигоспоралар
62. Жыныстық жолмен көбейген саңырауқұлақтарда екі клетка сырт пішініне қарағанда бірдей болса қалай аталады?

А. Аскопоралар

Б. Ооспоралар

В. Хламидоспоралар

Г. Бластоспоралар

Д. Зигоспоралар +


63. Таяқша бактериялар бөлінгенде тең екі клетка пайда болса қалай аталады?

А. Коньюгация

Б. Стационарлық фаза

В. Изоморфты +

Г. Гетероморфты

Д. Аталғандардың барлығы


64. Таяқша бактериялар бөлінгенде бір клетка үлкен, екіншісі кішкене болса қалай аталады?

А. Коньюгация

Б. Стационарлық фаза

В. Изоморфты

Г. Гетероморфты +

Д. Аталғандардың барлығы


65. Микробтар клеткасының құрамында қанша пайыз су болады?

А. 70-80%

Б. 65-85%

В. 75-85% +

Г. 55-85%

Д. 45-65%


66. Микробтар клеткасының құрамында қанша пайыз көміртегі болады?

А. 75-85%

Б. 65-75%

В. 55-65%

Г. 45-55% +

Д. 35-45%

67. Микробтар клеткасының құрамындағы оттегінің мөлшері қанша?
А. 21%

Б. 30% +


В. 20%

Г. 40%


Д. 10%
68. Микробтар клеткасының құрамындағы сутегінің мөлшері қанша?
А. 2-5%

Б. 5-15%


В.15-17%

Г.6-8% +


Д.7-40%
69. Клетка қабығының еріген қоректік заттарды өткізуі қалай аталады?
А. Автотрофты қоректену

Б. Гетеротрофты қоректену

В. Гамофитті қоректену +

Г. Голозойлы қоректену

Д. Аталғандардың барлығы
70. Қатты түйір заттрды қоршау арқылы қоректену қалай аталады?
А. Автотрофты

Б. Гетеротрофты

В. Галофитті

Г. Голозойлы +

Д. Аталғандардың барлығы

71. Бактерия клеткасындағы қоректік заттар ерітісіндегі заттардың концентрациясы артқанда клеткада су, азаяды, цитоплазма жиырылып, клетка қабығынан ажырауы қандай құбылысқа жатады?


А. Хемосинтез

Б. Плазмоліз +

В. Галофитті

Г. Плазмоптиз

Д. Фотосинтез
72. Май қышқылы бактериялары ашытатын моносахаридтерге нелер жатады?
А. Фруктоза +

Б. Мальтоза

В. Сахароза

Г. Крахмал

Д. Клетчатка
73. Бактерия клеткасындағы майдың мөлшері қанша?
А. 5%

Б.10% +


В.15%

Г.2%


Д.1,5%
74. Май қышқылы бактериялары ашытатын моносахаридтерге нелер жатады?
А. Мальтоза

Б. Сахароза

В. Галактоза +

Г. Крахмал

Д. Клетчатка
75. Май қышқылы бактериялары ашытатын дисахаридтерге нелер жатады?
А. Сахароза +

Б. Фруктоза

В. Глюкоза

Г. Крахмал

Д. Галактоза
76. Май қышқылы бактериялары ашытатын дисахаридтерге нелер жатады?
А. Глюкоза

Б. Фруктоза

В. Мальтоза +

Г. Крахмал

Д. Клетчатка

77. Май қышқылы бактериялары ашытатын полисахаридтерге нелер жатады?


А. Глюкоза

Б. Фруктоза

В. Мальтоза

Г. Крахмал +

Д. Глюкоза
78. Май қышқылы бактериялары ашытатын полисахаридтерге нелер жатады?
А. Глюкоза

Б. Фруктоза

В. Галактоза

Г. Сахароза

Д. Клетчатка +
79. Вирус белоктары неше амин қышқылдарынан тұрады?
А. 10-15

Б. 16-20 +

В. 13-30

Г. 15-35


Д. 20-40
80. Егер ортадағы еріген заттың концентрациясы клетка шырынының концентрациясынан төмен болса, қандай процесс жүреді?
А. Хемосинтез

Б. Плазмолиз

В. Галофитті

Г. Плазмоптиз +

Д. Фотосинтез
81. Күн көзінің жарығын тұтынушыларды қалай атайды?
А. Хелмотрофтар

Б. Фототрофтар +

В. Фотосинтез

Г. Хемосинтез

Д. Аталғандардың барлығы
82. Энергетикалық матермал ретінде органикалық және органикалық емес заттарды қолданатындарды қалай атайды?
А. Хемотрофия +

Б. Фототрофия

В. Фотосинтез

Г. Хемосинтез

Д. Аталғандардың барлығы


  1. Көмір қышқыл газы мен органикалық емес қосылыстардан клеткаларына қажетті заттарды синтездеу үшін күн көзінің энергиясын қолданатындар қалай аталады?

А. Хемосинтез

Б. Хемотрофтар

В. Фототрофия

Г. Фотолитотрофтар +

Д. Фотоорганогетеротрофтар




  1. Энергияны жай органикалық қосылыстардан алатындар қалай аталады?

А. Хемосинтез

Б. Хемотрофтар

В. Фототрофия

Г. Фотолитотрофтар

Д. Фотоорганогетеротрофтар +




  1. Тіршілік ету үшін энергияны органикалық емес қосылыстарды тотықтыру барысында алатындар қалай аталады?

А. Хемотрофия

Б. Фотолитотрофтар

В. Хемолитоавтотрофтар +

Г. Хемоорганогетеротрофтар

Д.Фотоорганогетеротрофтар


А

В

А





  1. Энергия мен көміртегін органикалық қосылыстардан алатындар қалай аталады?

А. Хелмотрофия

Б. Фотолитотрофтар

В. Хемолитоавтотрофтар

Г. Хемоорганогетеротрофтар +

Д.Фотоорганогетеротрофтар




  1. Көміртегін сіңіруіне қарай барлық микроорганизмдерді неше топқа бөледі?

А. 2 +


Б. 4

В. 3


Г. 5

Д. 6



  1. Көміртегін дайын органикалық қосылыстардан алатындар қалай аталады?

А. Хемотрофтар

Б. Фототрофтар

В. Автотрофтар

Г. Гетеротрофтар +

Д. Хемосинтез




  1. Көміртегін ауадағы көмір қышқылынан кейбір минерал заттар тотыққанда бөлінетін энергияның көмегімен алатындарды қалай атайды?

А. Паратрофтар

Б. Автотроф тар +

В. Метатрофтар

Г. Гетеротрофтар

Д. Сапрофиттер




  1. Аммиакты алдымен азотты қышқылға, содан соң азот қышқылына дейін тотықтыратын бактерияларға жататындар

А. Ашытқылар

Б. Зең саңырауқұлақтары

В. Ауру қоздырушы бактериялар

Г. Нитрификациялаушы бактериялар +

Д. Денитрификациялаушы бактериялар




  1. Азотты сіңіруіне қарай микроорганизмдерді неше топқа бөледі?

А. 3


Б. 2

В. 4 +


Г. 5

Д. 6



  1. Оттегімен тыныс алатын микроорганизмдер қай топқа жатады?

А. Хемосинтез

Б. Аэробты +

В. Облигат анаэробты

Г. Анаэробты

Д. Факультативті анаэроб




  1. Оттегіне мұқтаж емес микроорганизмдер

А. Хемосинтез

Б. Аэробты микробтар

В. Фототрофтар

Г. Анаэробты микробтар +

Д. Аталғандардың барлығы




  1. Анаэроб бактерияларды тапқан ғалым

А. Р.Кох


Б. Л. Пастер +

В. И. Мечников

Г. А. Кирхер

Д. А. В. Левенгук




  1. Микроорганизмдер клеткаларына түскен қоректік заттар ыдырау барысында түрліше реакциядан өтеді. Бұл қалай аталады?

А. Катаболизм

Б. Биосинтез

В. Катализатор

Г. Метаболізм +

Д. Аталғандардың барлығы




  1. Тыныс алу мен қоректену ненің көмегімен жүреді?

А. Катаболизм

Б. Биосинтез

В. Ферменттер +

Г. Катализатор

Д. Гетеротрофтар




  1. Ферменттерді алғаш рет ашқан ғалым

А. А.Л. Лавуазье

Б. К.С.Кирхгофор +

В. Г.А. Надсон

Г. Г.С. Филиппов

Д. Л. Пастер


  1. Бір тонна крахмалда қантқа айналдыра алатын фермент

А. Амилаза +

Б. Каталаза

В. Дегидрогеназа

Г. Оксидаза

Д. Лактаза


  1. Генотипі жөнімен бір – біріне өте жақын микробтардың фенотипі жағынан бір – бірінен айырмашылығы болуы қалай аталады?

А. Генотип

Б. Фенотип

В. Модификация +

Г. Мутация

Д. Геномдар


  1. Микроорганизмдер клеткасында гендердің толық жиынтығы қалай аталады?

А. Генотип +

Б. Фенотип

В. Модификация

Г. Мутация

Д. Геномдар


1

Д

51

Г

2

В

52

Б

3

А

53

Д

4

Г

54

В

5

Б

55

А

6

В

56

Б

7

Г

57

Б

8

Б

58

Г

9

А

59

Г

10

А

60

В

11

Б

61

Б

12

А

62

Д

13

Г

63

В

14

Г

64

Г

15

В

65

В

16

Б

66

Г

17

Г

67

Б

18

В

68

Г

19

Б

69

В

20

Б

70

Г

21

Г

71

Б

22

В

72

А

23

Г

73

Б

24

В

74

В

25

Г

75

А

26

Б

76

В

27

А

77

Г

28

Б

78

Д

29

Б

79

Б

30

В

80

Г

31

Г

81

Б

32

А

82

А

33

Д

83

Г

34

Г

84

Д

35

В

85

В

36

Б

86

Г

37

В

87

А

38

Г

88

Г

39

Г

89

Б

40

Б

90

Г

41

Г

91

В

42

Б

92

Б

43

Г

93

Г

44

Д

94

Б

45

В

95

Г

46

А

96

В

47

Б

97

Б

48

Г

98

А

49

Д

99

В

50

В

100

А



©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет