Българска асоциация на металургичната индустрияДата05.07.2016
өлшемі64 Kb.

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МЕТАЛУРГИЧНАТА ИНДУСТРИЯ


1309 София, бул. “Александър Стамболийски” 205, ет. 1, стаи 111, 118 и 119

Тел./Факс 02-920 37 39; 02-920 40 47, e-mail bcm@mb.bia-bg.com

www.bcm-bg.com


ДО
ГОСПОДИН БОЖИДАР ДАНЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА

СТАНОВИЩЕ
Относно: Промени в Наредбата за регулиране на цените на природния газ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДАНЕВ,
Българската Асоциация на Металургичната Индустрия включва в състава си металургични фирми, които са едни от най-големите потребители на природен газ в страната. От общото крайно индустриално потребление на природен газ, делът на металургичния сектор е около 25 %. Високотемпературният характерът на технологични процеси определя едно значимо перо на разходите за енергийни ресурси, респективно техния размер се отразява на конкурентноспособността на сектора. Затова всяка промяна в цените трябва да е прогнозируема, прозрачно определена и обоснована. За съжаление не е такава практиката в нашата страна и бизнеса продължава да няма информация точно по какви критерии, правила и схеми се изчислява предлаганото от монополиста „Булгаргаз” ЕАД поскъпване на цената за българския пазар.
Настояваме при сега предлаганите промени в Наредбата за регулиране на цените на природния газ и в процента за увеличаване на същата да се вземе предвид един допълнителен и много важен фактор, а именно съществуващата световна икономическа криза и реалното й отражение върху българската икономика. Подценяването на тези обстоятелства може да доведе до невъзможност на много фирми-потребители на газ в страна да работят, те ще свият още повече производствата, с всички произтичащи негативни последици за нашата индустрия, а от там пряко или косвено и за всеки български гражданин.
От предлаганите промени, за БАМИ изключително неприемливи са тези, посочени в ал. 8 и ал. 9 на чл.17 от проекта. Тяхното приемане ще постави в неравностойно положение, както различните категории потребители, така и взаимоотношенията им с доставчика. Коригирането на цените отложено във времето на основа надвзети/недовзети приходи или с прието от Комисията решение за разсрочване, ще задълбочи още повече съществуващите възможности за кръстосано субсидиране. Такива промени са в пълно противоречие с принципите и директивите на ЕС за премахване на кръстосаните субсидии, за либерализирането на пазара и за равнопоставеност на всички субекти по веригата.

Българският бизнес очаква в най-кратки срокове да се изпълнят изискванията на Директива 73/2009, чл.3 ал.1 за осигуряване на конкурентен газов пазар и сигурност на доставките. Вместо това и сега се предлагат непазарни механизми, засилващи възможностите за монополно поведение на „Булгаргаз” ЕАД и продължаващо субсидиране за сметка на индустрията. Поради това състояние на българския газов пазар, цените на природния газ у нас в отделни периоди значително надвишават тези на известни енергийни борси в Европа. Това са много неблагоприятни условия, които пречат за производството и реализацията на конкурентна българска продукция.

Българската Асоциация на Металургичната Индустрия/БАМИ/ приема с разбиране изразеното в доклада мнение на вносителите, че с предлаганите промени се създава ясна регламентация на правилата при формиране на цената на природния газ при продажба от Обществения доставчик. Тези промени обаче не водят до очакваните от нас решения за създаване на правила и газов пазар, съответстващ на изискванията и практиката в ЕС. Това искаме и предлагаме да се постигне на основата на по-широка дискусия между заинтересованите страни, в един достатъчен по време период, а не на база досегашната практика за бързи и едностранни решения.

Като отговорна браншова работодателска структура, БАМИ многократно прави предложения за решаване на днешните проблеми на енергийния пазар, с които ръководството на БСК е запознато. Надяваме се на Вашата активна позиция на национално ниво за намиране на подходящи за страната и бизнеса решения.С уважение,
Политими Паунова

Изпълнителен директор

Каталог: uploads -> files -> oldsite standpoint
files -> 280-бап. Акциз ставкалары
files -> Көксу ауылдық округінің әкімі Е. А сатымбаевтың 2014 жылға арналған жылдық есебі
files -> Алтынемел ауылдық округі бойынша әлеуметтік экономикалық дамуының қорытынды ақпараты баяндама өздеріңізге белгілі, Қазақстан Республикасы Президентінің 2013 жылдың 15 тамызындағы №615 «Әкімдердің халыққа есеп беру кездесулерін өткізу
files -> Қоғалы ауылдық округі әкімінің «Округтің әлеуметтік-экономикалық дамуының қорытындылары, 2014 жылы атқарған жұмысы және 2015 жылға алда тұрған міндеттер туралы есебі»
files -> Перечень лекарственных средств, отпускаемых бесплатно
files -> Алматы облысы Кербұлақ ауданы Сарыөзек ауыл округінің әкімі Бекежанов Бақберген Сейтжанұлының ауыл тұрғындарының алдында 2014 жылғы бір жылдық атқарған жұмыстары туралы есебі бойынша жинақталған құжаттар Сарыөзек ауылы
oldsite standpoint -> Няма по-глух човек от този, който не иска да чуе
oldsite standpoint -> Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети от 26. 09. 2006 г


Достарыңызбен бөлісу:


©dereksiz.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет