Г-н цветан симеоновДата14.07.2016
өлшемі128.5 Kb.
С

дружение „Браншова организация


за текстил и облекло”

2500 Кюстендил, ул. „Цар Освободител” № 168, ет. 3;

тел.078/550850; факс 078/551370;

е-mail: botoyb@abv.bg; уеб сайт: www.botoyb.org

ДО


Г-Н ЦВЕТАН СИМЕОНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА БТПП
СОФИЯ

ОТНОСНО: Становище за минималните осигурителни доходи /МОД/ за 2013 г.


УВАЖАЕМИ Г-Н СИМЕОНОВ,
Информираме Ви, че Сдружение „Браншова организация за текстил и облекло” (БОТО) не е взело участие при преговорите между синдикатите и браншови организации от сектор «Текстил и облекло» за определяне на минималните осигурителни прагове в бранша за 2013 г.
Нашата позиция в тази връзка е следната:
Сдружение БОТО принципно е против определяне на минимални осигурителни прагове, тъй като размерът на възнагражденията на заетите в бранша е изключително силно обвързан с постигнатите нива на производителност. Не малка част от заетите в бранша са в предпенсионна възраст и/или имат ниска квалификация, в следствие на което не могат да заработят нивата на МОД. Същевременно задълженията на работодателите, свързани с изплащане на данъци, осигуровки, социални придобивки непрекъснато се увеличават.

Поради тези причини едно увеличение на минималните осигурителни прагове за 2013 г. спрямо текущата година би се отразило негативно, както за работниците в посока намаляване на работната заплата, така и за фирмите, които ще бъдат принудени или да освобождават работна ръка, или да станат част от сивата икономика. Основните потърпевши от това решение са малките и средни фирми, които съставляват над 90% от предприятията в сектора.

С оглед на гореизложеното:

1. Считаме за нецелесъобразно на тежката икономическа ситуация в сектора увеличение на МОД през следващата година.

2. Предлагаме да бъде разработен и въведен комплекс от мерки от страна на държавата за подпомагане на работодателите в бранша с цел осигуряване и задържане на квалифицирани работници, които мерки ще доведат и до гарантиране на устойчива заетост и повишаване доходите на работещите в бранша.

В заключение предлагаме подписаното споразумение за МОД – 2013 да бъде преразгледано съобразно интересите и с участието на всички заинтересовани организации от бранша.

02.08.2012 г. Оставам с уважение:

гр. Кюстендил Ваньо КостадиновЧлен на ПС на БОТО
Каталог: content -> file
file -> Мазмұны мамандық бойынша түсу емтиханының мақсаттары мен міндеттері
file -> Қазақстан Республикасының Жоғарғы Соты «Сот кабинеті»
file -> «Қазпочта» АҚ АҚпараттық саясаты бекітілді
file -> Әл-Фараби атындағы ҚазҰУ-дың Ғылыми әдістемелік кеңесінің 2012 ж мәжілісінің
file -> Справка тоо «Қазақ энциклопедиясы» включен в Перечень объектов организаций республиканской собственности, подлежащих приватизации
file -> 1 есеп. “Фишкалар”
file -> Журнал экономической теории, 2012, №1 Аннотации статей / Abstracts
file -> ЗАҢды тұЛҒаларғА, жеке кәсіпкерлерге, шаруа қожалықтарына, жеке сот орындаушыларына, жеке нотариустерге және адвокаттарға есептік-кассалық Қызмет көрсету бойынша тарифтер
file -> ЗАҢды тұЛҒалар мен жеке кәсіпкерлер үшін қызмет тарифтері


Достарыңызбен бөлісу:


©dereksiz.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет