Општинско веће савет за заштиту и унапређење животне срединежүктеу 25.56 Kb.
Дата08.07.2016
өлшемі25.56 Kb.


РЕПУБЛИКА СРБИЈА

ОПШТИНА БАЈИНА БАШТА

ОПШТИНСКО ВЕЋЕ

Савет за заштиту и унапређење животне средине

Душана Вишића 28

31250 Бајина Башта
Тел:+381(031)862-366 / Фаx:+381(031)865-282/ www.bajinabasta.rs

Саопштење за јавност поводом 2. седнице

Савета за заштиту животне средине

На 2. седници Савета за заштиту животне средине, одржаној 14. октобра 2015. године, на дневном реду, под тачком 1. разматране су активности које се могу реализовати преко Програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине општине Бајина Башта за 2016. годину.

Закључци разматрања горе наведене тачке резултирали су предлогом да се при изради наредног програма обухвате програми праћења стања животне средине (мониторинзи) и да се инсистира на њиховој реализацији. Чланови Савета усагласили су се да извештаји о стању животне средине требају бити доступни јавности, путем локалних медија и објављени на порталу званичног сајта Општине Бајина Башта. Едукативне и промотивне активности, сложили су се сви чланови Савета, требају обухватити децу предшколског и школског узраста, најмлађе генерације. Током учешћа у дискусији, чланови су изнели бројна лична искуства из ове области и предложили да су различите видове едукације деце, попут радионица у природи, кампова и слично. Постицај овој теми дали су многи чланови у виду намера за личним ангажовањем у раду са децом, као и око обезбеђивања превоза за децу у оквиру поменутих радионица. Одржавање сталне медијске пажње грађана о темама из области екологије и заштите животне средине, путем радио и ТВ емисија, писаним текстовима, као и коришћење друштвених мрежа и интернета, део је едукативих активности који би се финансирао из буџетског фонда за заштиту животне средине.

Друга тачка дневног реда, едукација деце о темама везаним за заштиту животне средине, наишла је на интересовање код свих чланова, где су се сложили да код деце треба неговати здраве навике понашања и опхођења према животној околини, да знања у вези тога брзо усвајају ии преносе их на одрасле, као и да са веома малим средствима на овом пољу може много урадити. Помоћ тим активностима је штампање брошура, организовање такмичења и квизова, литерарних и ликовних конкурса, као и организовање шетњи и излета у природу.

У оквиру 3. тачке-Разно, поменуто је стање дечјег мобилијара у оквиру Спортско-туристичког центра Луг, као и значај ове зелене микролокације унутар градског ткива, како за најмлађе, тако и за све остале суграђане али и за туристе који посећују Бајину Башту. Поменуте су и теме у вези купалишта на Рачи, паркирања на зеленим површинама, трансфер станице са сабирним местом за сакупљање суве фракције комуналног и посебних токова отпада, проблема уређаја за пречишћавање отпадних вода на Митровцу, као и иницијативе за доношење Закона о зеленилу, преко Београдске отворене школе (БОШ) и Сталне конференције градова и општина (СКГО) или измене и допуне постојеће локалне одлуке о комуналној хигијени и чистоћи града, односно доношења нове одлуке о зеленилу.

Седници су поред чланова Савета присуствовали и заинтересовани грађани.


Рад Зеленог савета је јаван. Зелени савет је дужан да учини доступном јавности сваку информацију из области своје надлежности. У свом раду Савет може организовати јавне консултације са заинтересованом јавношћу и грађанима.
Зелени савет позива грађане да предлоге и питања поставе секретару Савета на број телефона: 031 862 366, локал 103, сваког радног дана у периоду од 07,00 до 15,00 часова.
Савет за заштиту и унапређење животне средине


©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет