С. Ж. Асфендияров атындағЫ Қазақ Ұлттық медицина



жүктеу 7.57 Mb.
бет18/31
Дата17.06.2016
өлшемі7.57 Mb.
1   ...   14   15   16   17   18   19   20   21   ...   31

2 сабақ. Гинекологиядағы «жедел іш». Жатырдан тыс жүктілік, аналық безінің апоплексиясы, аналық без ісіктерінің аяқшасының бұралуы. Клиникасы, диагностикасы оперативті емге көрсеткіш.
Білім деңгейін тексеретін тесттер
1. Жедел іш- құрсақ қуысында жедел түрде дамитын құбылыс

ия

жоқ



2. Гинекологиядағы жедел іш кезіндегі жедел құрсақтық қан ағу жұмыртқа жасушасы аяқтарының ісіктерінің бұралуы және миоматозды байлам некрозына негізделген

ия

жоқ



3. Эктопиялық жүктілікткен ең жиі кездесетіні түтітік жүктілік

ия

жоқ



4. Жатырдан тыс жүктіліктің емі тек оперативті

ия

жоқ



5. Аналық без апоплексиясының тек ауру сезімдік, анемиялық, аралас түрін ажыратады

ия

жоқ



6. Аналық без апоплексиясының емі тек оперативті

ия

жоқ



7. Аналық без кистасының тек анатомиялық және хирургиялық түрлері бар

ия

жоқ



8. Аналық без ісіктерінің аяқшасының бұралуында дифференциалды диагностикасын жедел аппендицит және бауыр шаншығанда жүргізеді

ия

жоқ



9. Аналық без ісіктерінің аяқшасының бұралуында тек оперативті ем жүргізеді

ия

жоқ



10. Жатырдан тыс жүктілікке тән клиникалық симптом жатырдың етеккіртоқтаған уақытқа сәйкес келмеуі

ия

жоқ



№7 БЛОК. Жалпы гинекология
2 сабақ. Гинекологиядағы «жедел іш». Жатырдан тыс жүктілік, аналық безінің апоплексиясы, аналық без ісіктерінің аяқшасының бұралуы. Клиникасы, диагностикасы оперативті емге көрсеткіш.
Білім деңгейін тексеретін тесттердің жауабы
1 ия

2 жоқ


3 ия

4 жоқ


5 ия

6 жоқ


7 жоқ

8 ия


9 ия

10 ия
7 БЛОК. Жалпы гинекология


2 сабақ. Гинекологиядағы «жедел іш». Жатырдан тыс жүктілік, аналық безінің апоплексиясы, аналық без ісіктерінің аяқшасының бұралуы. Клиникасы, диагностикасы оперативті емге көрсеткіш.
Қорытынды тесттер
1. Жатырдан тыс жүктіліктің көбеюі байланысты:

А) пипелонефриттің күшеюі

Б) созылмалы сальпингит

В) артериальді гипертензия

Г) презервативтер қолдану

Д) ретсіз жыныстық қатынас


2.Түтіктік түсіктің түтіктік жүктілік кезінде қолданады:

А) қынаптың артқы күмбезінен құрсақтық пункция

Б) жатыр қуысын диагностикалық қыру

В) жатыр қуысын зондтау

Г) гистероскопия

Д) кольпоскопия


3. гинекологиялық бөлімге ішкі қан кетумен әйел түскен. АД 80/50 сын.бағ. пульс 110 минутына, ритмді. Гемоглобин 60г/л.

Тактикаңыз:

А) бақылау

Б) артқы күмбезді пункциялау

В)жедел түрде лапаротомия

Г) қабынуға қарсы терапия

Д) гормоналдытерапия
4. Лапороскопияда түтіктің истимикалық бөліміндегі жүктіліктің үзілуі анықталды, қан шығыны 400,0.оперативті емнің көлемі:

А) аналық без диатермокоагуляциясы

Б) овариэктомия

В) аднексэктомия

Г) тубэктомия

Д) жатыр қосалқыларымен ампутация


5. 25 жасар әйелге үдемелі түтіктік жүктілік дигнозы қойылды. Анамнезінде босану жоқ. Оперативті емнің оптималды көлемін анықта:

А) аднексэктомия

Б) овариэктомия

В) лапаротомия, тубэктомия

Г) лапароскопия, сальпинготомия

Д) жатыр экстирпациясы


6. Әйелде 3 апта етеккір кешіккен, жүктілік тесті оң. Шағым жоқ. Гинекологиялық тексеруде: жатыр кішкене үлкейген, жұмсарған, оң жақ қосалқыларда қамыр тәрізді құрылым анықталады, пальпацияға сезімтал. Күмбездері бос.

Диагнозыңыз:

А) үдемелі оң жақ түтіктік жүктілік

Б) оң жақ аналық без апоплексиясы

В) созылмалы сальпингоофориттің асқынуы

Г) оң жақ түтіктік жүктіліктің үзілуі

Д) ерте мерзімді жатырлық жүктілік
7.Аналық без аяқтарының кистасының бұралуында оперативті ем:

А) бұралып кеткен аяқты қалпына келтіру

Б) жатыр қосалқыларымен экстирпациясы

В) қынап үстілік жатыр қосалқыларынсыз ампутация

Г) бұралған жердегі қосалқыларын алу

Д) қынап үстілік жатыр қосалқыларымен ампутация


8. Жатырдан тыс жүктілікте жыныс мүшелерінен қан ағу негізделген:

А) қан ұю бұзылыстары

Б) децидуалды қабаттың бөлінуімен

В) эндометрий гиперплазиясы

Г) жатыр түтіктерінің перисталикасының жоғарылауы

Д) эндометридің функцияналды қабатының бөлінуі


9. Пельвиоперитонит – бұл:

А) кіші жамбас аймағында таралған перитонит

Б) кіші жамбас мүшелерінің қабынуы

В) кіші жамбас өзегнің қабынуы

Г) жатырдың серозды қабатының қабынуы

Д) жатырдың шырышты қабатының қабынуы


10. Эктопиялық жүктілікте қай әдіс тиімдірек?

А) кульдоцентез

Б) эндометрий биопсиясы

В) лапароскопия

Г) ХГ серилық анықтау

Д) кіші жамбас УДЗ


№7 БЛОК. Жалпы гинекология
2 сабақ. Гинекологиядағы «жедел іш». Жатырдан тыс жүктілік, аналық безінің апоплексиясы, аналық без ісіктерінің аяқшасының бұралуы. Клиникасы, диагностикасы оперативті емге көрсеткіш.
Жауаптары:

  1. Б

  2. А

  3. В

  4. Г

  5. Г

  6. А

  7. Г

  8. Б

  9. А

  10. В

7 БЛОК. Жалпы гинекология


2 сабақ. Гинекологиядағы «жедел іш». Жатырдан тыс жүктілік, аналық безінің апоплексиясы, аналық без ісіктерінің аяқшасының бұралуы. Клиникасы, диагностикасы оперативті емге көрсеткіш.
1 есеп

28 жасар Б науқас клиникаға түскенде толғақ тәрізді іштің төменгі бөлімінде ауру сезімімен жыныс жолдарынан қанды бөліндіге шағымданды.

Ауру анамнезінде: етеккірдің 7 күнге кідіруінде іштің төменгі бөлігінің қатты ауруы, жыныс жолдарынан қанды бөлінділер бар. 2 күн ішінде аурудың асқынуы және тік ішекке иррадияциясы болады.

Өмір анамнезінде: жасына байланысты өскен. Етеккір 13 жастан бастап, бірден реттелген, 3 күн әр 28 күнде, орта мөлшерде. 22 жастан тұрмыста, 3 жүктілік, 1 босану, 2 медициналық аборт, соңғысы 1 жыл бұрын метроэндометритпен асқынған.

Қарап тексергенде: жалпы жағдайы қанағатанарлық, тері және шырышты қабаттары қалыпты түсте 36,6 С. АД 110/70сын.бағ., пульс 72, ретті. Тілі таза, ылғалды. Іші жұмсақ, төменгі бөлігі ауырады, көбіне сол жақ. Құрсақ тітіркену симптомы жоқ.

Гинекологиялық зерттеу.

Айнада: жатыр мойны мен қынаптың шырышты бөлігінің жеңіл эрозиясы, қоңыр қанды бөлінділер.

P.V. босанған әйел қынабы, жатыр мойны цилиндрлік формада. Жатыр қалыптыдан үлкен, дұрыс орналасқан, жұмсақ, қозғалмалы, ауырмайды. Оң жақ қосалқылары анықталады, сол жақтан шеттері анық емес құрылым анықталады, жұмсақ, ауырады. Сол күмбезі тығыз, пальпацияға сезімтал.



  1. Диагноз қоюға қосымша зерттеу әдістерін атаңыз: 2 дұрыс жауап

А) кіші жамбас қуысына УДЗ жасау

Б) компьютерлік томография

В) қынаптың артқы күмбезіне пункция жасау

Г) АХГ анықтауға қан анализін алу

Д) диагностикалық лапароскопия


  1. Диагнозыңыз:

А) жатырдан тыс жүктілік

Б) аналық без кистасының аяқтарының бұралуы

В) аналық без апоплексиясы

Г) жедел аппендицит

Д) пельвиоперитонит


  1. Тактикаңыз:

А) емдік-диагностикалық гистероскопия

Б) комплексті антибактериалды, дезинтоксикациялық, десенсибилизациялық терапия

В) жатыр қуысын қыру

Г) динамикте бақылау

Д) жедел оперативті ем,құрсақ қуысына операция көлемі

2 сабақ.Гинекологиядағы «жедел іш». Жатырдан тыс жүктілік, аналық безінің апоплексиясы, аналық без ісіктерінің аяқшасының бұралуы. Клиникасы, диагностикасы оперативті емге көрсеткіш.

2 есеп

20 жасар науқас гинекологиялық бөлімге іштің төменгі бөлігінің ауру сезіміне, жыныстық қатынастан кейін 13 күннен кейін етеккір ауру сезімімен келген. АД 100/60сын.бағ., пульс 90 минутына. Терісі бозғылт, іші жұмсақ, төменгі бөлігі ауырады. Құрсақ қуысында тітіркенулер жоқ.



Анамнезінде: етеккір қызметі өзгеріссіз, жыныстық қатынас 19 жастан, барьерлік жолмен қорғанады, жүктілік болмаған.

Гинекологиялық зерттеу.

Айнада: жатыр мойны таза, шырышты бөлінділер бар.

P.V. жатыр қосалқылары құрсақтың алдыңғы қабырғасында ауру сезімімен, күмбез терең пальпацияланбайды.




  1. Диагноз қоюға қосымша зерттеу әдістерін атаңыз: 2 дұрыс жауап

А) кіші жамбас қуысына УДЗ жасау

Б) компьютерлік томография

В) қынаптың артқы күмбезіне пункция жасау

Г) АХГ анықтауға қан анализін алу

Д) диагностикалық лапароскопия


  1. Диагнозыңыз:

А) жатырдан тыс жүктілік

Б) аналық без кистасының аяқтарының бұралуы

В) аналық без апоплексиясы

Г) жедел аппендицит

Д) пельвиоперитонит


  1. Тактикаңыз:

А) емдік-диагностикалық гистероскопия

Б) комплексті антибактериалды, дезинтоксикациялық, десенсибилизациялық терапия

В) жатыр қуысын қыру

Г) динамикте бақылау

Д) жедел оперативті ем,құрсақ қуысына операция көлемі

2 сабақ. Гинекологиядағы «жедел іш». Жатырдан тыс жүктілік, аналық безінің апоплексиясы, аналық без ісіктерінің аяқшасының бұралуы. Клиникасы, диагностикасы оперативті емге көрсеткіш.


Жауаптары:
1 есеп:

1. В, Г


2.А

3. Д
2 есеп:

1. А, В

2. В


3. Д

Сабақ № 3

1.4. 1.Тақырып Гинекологиялық операциялардың түрлері.Операцияға дайындық, операциядан кейінгі кезеңді жүргізу, гинекологиялық науқастардың реабилитациясы.

2. Мақсаты:

● Студенттерді гинекологиялық операцияларды,операцияға дайындық кезеңдерін,операциядан кейінгі кезеңдерді және гинекологиялық науқастарды реабилитациялау, әр түрлі гинекологиялық паталогиямен түскен науқастарға операциядан кейінгі кезеңдерді жүргізуге,білуге уйрету.

3. Оқытудың міндеттері:

● Гинекологиялық операциялардың түрлерін жіктелуі бойынша.операцияға дайындық кезеңін,операциядан кейінгі кезеңнің принцптерін,гинекологиялық науқастардың реабилитациясын жүйелеу.

● Операцияға дайындықты,операциядан кейінгі кезеңді приниптері бойынша және реабилитацияны операция түрі бойынша тәжірибелі өткізуді жүйелеу.

● Науқаспен оның туыстарымен және әріптестермен тәжірибелік дағдыны дамыту.

●ҚР-ның денсаулықты сақтау жөніндегі құқықтарын іске асыру.

● Студенттің білімі мен тәжірибесін ұлғайтуды талап ету.

4. Тақырыптың негізгі сұрақтары:

● Гинекологиялық операциялардың түрлері.

● Әр түрлі гинекологиялық ауытқулар кезінде науқасты операцияға дайындау принциптері.

●Операциядан кейінгі кезеңді жүргізудің және әртүрлі гинекологиялық ауытқулары бар науқастарды реабилитациялау принциптері.

●Гинекологиялық операциялардың көбірек таралған сатылары.

5. Оқыту әдістері мен сабақты жүргізу тәсілі :

●Алғашқы білім деңгейін тексеру (тестер)

●Оқытушымен жұмыс.Тәжірибелік дағды тақырыптарын теорилық талдау.

●Операция алды және операциядан кейінгі кезеңдердегі гинекологиялық науқастармен курация жүргізу.

●Қорытынды білімін бағалау.(тест,сұрақ,есептер)
6. Әдебиеттер:
●На русском языке

Основная:

1.Лекции.

3. Сметник В.П., Тумилович Л.Г. Неоперативная гинекология, С-Петербург, 1995, книга 2, стр 11-21, 45-64.

4. Гинекология: учебник + СД /под ред. Г.М.Савельевой и др. – М., ГЭОТАР-Медиа, 200

5. Клинические рекомендации. Акушерство и гинекология. Вып.2. Под ред. В.И.Кулакова. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

●Қазақ тілінде:

негізгі:


1. Көзденова Р.Ә., Сейітмәмбетова Н.Қ. «Гинекология» Алматы, 2001ж

қосымша:


2.Нұрқасымұлы Жомарт. Гинекология - Алматы, 2007ж.

3. Ошибаев Н., Нұрқасымұлы Ж. Акушериялық және гинекологиялық операциялар- Алматы, 2006ж.



Дополнительная:

●1. Сметник В.П., Тумилович Л.Г. Неоперативная гинекология, С-Петербург, 1995, книга 2, стр 11-21, 45-64.

● А.Н. Стрижаков, А.И. Давыдов и др. Избранные лекции по акушерству и гинекологии.-Ростов на Дону, 2000.

●Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.- С 251-316.

●7.Бақылау (тест,есептер)

● Гинекологиялық операциялардың түрлері.

● Әр түрлі гинекологиялық ауытқулар кезінде науқасты операцияға дайындау принциптері.

●Операциядан кейінгі кезеңді жүргізудің және әртүрлі гинекологиялық ауытқулары бар науқастарды реабилитациялау принциптері.

●Гинекологиялық операциялардың көбірек таралған сатылары.
CОӨЖ.Сабақ № 3.

1.Тақырып Гинекологиялық операциялардың түрлері.Операцияға дайындық, операциядан кейінгі кезеңді жүргізу, гинекологиялық науқастардың реабилитациясы.

2. Мақсаты:

● Студенттерді гинекологиялық операцияларды,операцияға дайындық кезеңдерін,операциядан кейінгі кезеңдерді және гинекологиялық науқастарды реабилитациялау, әр түрлі гинекологиялық паталогиямен түскен науқастарға операциядан кейінгі кезеңдерді жүргізуге,білуге уйрету.

3. Оқытудың міндеттері:

● Гинекологиялық операциялардың түрлерін жіктелуі бойынша.операцияға дайындық кезеңін,операциядан кейінгі кезеңнің принцптерін,гинекологиялық науқастардың реабилитациясын жүйелеу.

● Операцияға дайындықты,операциядан кейінгі кезеңді приниптері бойынша және реабилитацияны операция түрі бойынша тәжірибелі өткізуді жүйелеу.

● Науқаспен оның туыстарымен және әріптестермен тәжірибелік дағдыны дамыту.

●ҚР-ның денсаулықты сақтау жөніндегі құқықтарын іске асыру.

● Студенттің білімі мен тәжірибесін ұлғайтуды талап ету.

4.Жүргізу формасы

●Гинекология бөлімімен жұмыс

5.Тақырып бойынша тапсырмалар

Операциядан кейінгі ауру трихымен жұмыс,гинекологиялық науқастардың операцияға дайындық кезеңінің ерекшеліктерін талқылау,гинекологиялық науқастарды реабилитациялауды талқылау.

6.Берілген материялдар

●Жалпы гинекологиялық операциялар түрі мен сатылары туралы иллюстративті материялдар мен видеофильмдер.

7.Әдебиеттер

Основная:

●На русском языке

1.Лекции.

3. Сметник В.П., Тумилович Л.Г. Неоперативная гинекология, С-Петербург, 1995, книга 2, стр 11-21, 45-64.

4. Гинекология: учебник + СД /под ред. Г.М.Савельевой и др. – М., ГЭОТАР-Медиа, 200

5. Клинические рекомендации. Акушерство и гинекология. Вып.2. Под ред. В.И.Кулакова. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

●На казахском языке

негізгі:


1. Көзденова Р.Ә., Сейітмәмбетова Н.Қ. «Гинекология» Алматы, 2001ж

қосымша:


2.Нұрқасымұлы Жомарт. Гинекология - Алматы, 2007ж.

3. Ошибаев Н., Нұрқасымұлы Ж. Акушериялық және гинекологиялық операциялар- Алматы, 2006ж.



Дополнительная:

●1. Сметник В.П., Тумилович Л.Г. Неоперативная гинекология, С-Петербург, 1995, книга 2, стр 11-21, 45-64.

● А.Н. Стрижаков, А.И. Давыдов и др. Избранные лекции по акушерству и гинекологии.-Ростов на Дону, 2000.

●Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.- С 251-316.

8. Бақылау (тест,есептер)

● Гинекологиялық операциялардың түрлері.

● Әр түрлі гинекологиялық ауытқулар кезінде науқасты операцияға дайындау принциптері.

●Операциядан кейінгі кезеңді жүргізудің және әртүрлі гинекологиялық ауытқулары бар науқастарды реабилитациялау принциптері.

●Гинекологиялық операциялардың көбірек таралған сатылары.

Блок № 7 Жалпы гинекология

Сабақ № 3.Гинекологиялық операциялардың түрлері.Операцияға дайындық, операциядан кейінгі кезеңді жүргізу, гинекологиялық науқастардың реабилитациясы.

Білім деңгейін тексеру тесті

1.Гинекологиялық операциялар үлкен және кіші болып бөлінеді ме?

Ия

Жоқ


2.Гинекологиялық операциялардың түрі лапароскопиялық және лапаротомиялық болып бөлінеді ме?

Ия

Жоқ



3.Гинекологиялық операция кезінде құрсақ қуысына көлденең және төменгі бөлігінен ене алады ма?

Ия

Жоқ



4.Кіші гинекологиялық операцияларда жиі интубациялық наркоз қолданылады ма?

Ия

Жоқ



5. Кіші гинекологиялық операцияларда жиі көктамырішілік наркоз қолданылады ма?

Ия

Жоқ



6.Операциядан кеін ішектің жыртылып кетуін болдырмау мақсатында спазмолитиктер қолданылады ма?

Ия

Жоқ



7.Лапараскопия диагностикамен қатар емдік мақсатта қолданылады ма?

Ия

Жоқ



8. Субмукозды-интерстициальды формада жатыр миомасының консервативті емі миоэктомия боладыма?

Ия

Жоқ



9.Мойындық бөліктегі жүктілік кезінде жатырға қынаптық ампутация жасалынады ма?

Ия

Жоқ



10.Аналық без апоплексиясында мақсатты түрде аднексэктомия жасалынады ма?

Ия

Сабақ № 3.Гинекологиялық операциялардың түрлері.Операцияға дайындық, операциядан кейінгі кезеңді жүргізу, гинекологиялық науқастардың реабилитациясы.



Білім деңгейін тексеру тестінің жауабы

1.Ия


2.Жоқ

3.Ия


4.Жоқ

5.Ия


6.Жоқ

7.Ия


8.Жоқ

9.Жоқ


10.Жоқ

Сабақ № 3. Гинекологиялық операциялардың түрлері.Операцияға дайындық, операциядан кейінгі кезеңді жүргізу, гинекологиялық науқастардың реабилитациясы.

Қорытынды білім тексеру тесті

1.Кіші гинекологиялық операцияға жатады?

А) жатыр және жатыр қосалқыларының ампутациясы

Б) жатыр экстирпациясы

В) жатыр қуысын қыру

Г) тубэктомия

Д) алдыңғы кольпотомия, кольпорафия

2.Қуыстық гинекологиялық операцияға жатады
А)жатыр қуысын зондттау

Б) жатыр қуысын қыру

В)іш қуысына артқы күмбез арқылы пункция жасау

Г)жатыр экстирпациясы

Д) жатыр мойынының диатермокоагуляциясы
3.Жатыр қуысын қыру жүргізіледі:

А) Гегар кеңейткішімен

Б) кюретка

В) корцанго

Г) жатыр зонды

Д) пулевыми щипцами

4.Алдыңғы іш қабырғасын ашып қарау мына тізбек бойынша:

А)тері, теріасты-май қабаты, бұлшықет, апоневроз, іш қуысы

Б)тері, апоневроз, теріасты-май қабаты,бұлшықет, іш қуысы

В) тері, теріасты-май қабаты,іш-қуысы, апоневроз, бұлшықет

Г) тері, теріасты-май қабаты, апоневроз, бұлшықет, іш қуысы

Д) тері, теріасты- май қабаты, іш қуысы, бұлшықет, апоневроз

5. Гегар кеңейткіші колданылады:

А) жатыр қуысын зондылау кезінде

Б) жатыр қуысын қыру кезінде

В) іш қуысын артқы қынаптық күмбез арқылы пунциялау кезінде

Г)жатыр экстирпациясы кезінде

Д)жатыр мойынының диатермокоагуляциясы кезінде


6.Пластикалық операцияға жатады:

А)жатыр қуысын қыру

Б)жатыр экстирпациясы

В)артқы кольпотомия, кольпорафия

Г) жатыр мойынының диатермокоагуляциясы

Д) жатыр қуысын зондтау


7. Пфанненштилю бойынша теріні тілуөтеді:

А) шаттан кіндікке дейін

Б) семсер тәрізді өсіндіден кіндікке дейін

В) шат үстіндегі қатпар

Г) қасағадан 3-6 см жоғары

Д) қасағаның жоғарғы аймағы

8.Операция алдында аналық безде ісік тәрізді көрінсе қандай зерттеу жүргізіледі:

А) пневмоперитонеум

Б) цервикогистерография

В) пелвиография

Г)іш және ішектердің рентгенографиясы

Д) метросальпингография

9.Операциядан кейінгі тромэмболиялық асқынуларды алдын-алу мақсатында операция алдында жүргізу көрсетілген:

А)қынаптық санация

Б) тазалау клизмасы

В) төменгі соңғы боліктерді бинттеу

Г) премедикация

Д) несеп шығару жолын катетеризациялау


10.Операциядан кейініг кезеңде ішектердің жыртылып кетпеуі мақсатында операция алдында жүргізу көрсетілген:

А) қынаптық санация

Б) тазалау клизмасы

В) төменгі соңғы бөліктерді бинттеу

Г) премедикация

Д)несеп шығару жолдарын катетеризациялау




Сабақ № 3.Гинекологиялық операциялардың түрлері.Операцияға дайындық, операциядан кейінгі кезеңді жүргізу, гинекологиялық науқастардың реабилитациясы.

Қорытынды білім тексеру тестінің жауаптары

1.В

2.Г


3.Б

4.Г


5.Б

6.В


7.В

8.Г


9.В

10.Б


Сабақ № 4

1. Тақырыбы: Етеккір қызметінің бұзылысы этиологиясы, патогенезі және жіктелуі. Дисфункциональды жатырдық қан кету(ДЖҚ). Клиникасы. Диагностикасы. Емдеудің негізгі принциптері.

2. Мақсаты: Етеккір қызметінің бұзылысының себебі,патогенезі,жіктелуі,клиникасы және ДЖҚ ның диагностикасы мен емін үйрету.

3. Оқытудың міндеттері:

●Етеккір қызметінің бұзылысының себебі,патогенезі,жіктелуі,клиникасы және ДЖҚ жайында студент білімін жүйелеу.

●Дисфункциональды жатырдық қан кетукезінде диагностикалау принциптері және емдеу тәсілдері жөнінде студент тәжірибесін жүйелеу.

● Науқаспен оның туыстарымен және әріптестермен тәжірибелік дағдыны дамыту.

●ҚР-ның денсаулықты сақтау жөніндегі құқықтарын іске асыру.

● Студенттің білімі мен тәжірибесін ұлғайтуды талап ету.

4. Тақырыптың негізгі сұрақтары:

● Етеккір қызметінің бұзылысы. Классифи­кациясы.

● Этиологиясы мен патогенезі.

●Клиникасы мен диагностикасы

● Дисфункционалды жатырдан қан кетукезіндегі әдістер (климактерлік, детородты кезеңдегі, ювенилді).


5. Оқыту әдістері мен сабақты жүргізу тәсілі:

●Алғашқы білім деңгейін тексеру (тестер)

●Оқытушымен жұмыс.Тәжірибелік дағды тақырыптарын теорилық талдау.

●Операция алды және операциядан кейінгі кезеңдердегі гинекологиялық науқастармен курация жүргізу.

●Қорытынды білімін бағалау.(тест,сұрақ,есептер)
6. Әдебиеттер:

Негізгі:

●Л.Н. Василевская, В.И. Грищенко Гинекология.- М, 1995.

● Ю.А. Гуркин Гинекология подростков.-С-Пб, 2000.

●Гинекология: учебник + СД /под ред. Г.М.Савельевой и др. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

● Бодяжина В.И., Жмакин К.Н. Акушерство- М.,2002.

қосымша:

●Клинические рекомендации. Акушерство и гинекология. Вып.2. Под ред. В.И.Кулакова. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

●Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 191-217.

●И.К.Славянова Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 6-41, 251-316. 183-207.

Қосымша:

●В.П. Сметник, Л.Г. Тумилович Неоперативная гинекология.Сотик.- Санкт-Петербург, 1995.

● А.Н. Стрижаков, А.И. Давыдов и др. Избранные лекции по акушерству и гинекологии.-Ростов на Дону, 2000.

●Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 251-316.


●Қазақ тілінде

негізгі:

1. Бейсембаева Р.С., Раисова Ә.Т., Нұрқасымова Р.Ғ. «Акушерия». Алматы, «Білім», 2004ж.

2. Көзденова Р.Ә., Сейітмәмбетова Н.Қ. «Гинекология» Алматы, 2001ж

қосымша:

1.Нұрқасымұлы Жомарт. Гинекология - Алматы, 2007ж.

2. Ошибаев Н., Нұрқасымұлы Ж. Акушериялық және гинекологиялық операциялар- Алматы, 2006ж.
7. Бақылау: (сұрақтар, тесттер, есептер)

● Етеккір қызметінің бұзылысы. Классифи­кациясы.

● Этиологиясы мен патогенезі.

●Клиникасы мен диагностикасы

● Дисфункционалды жатырдан қан кетукезіндегі әдістер (климактерлік, детородты кезеңдегі, ювенилді).
СОӨЖ Сабақ №4
1.Тақырыбы: Етеккір қызметінің бұзылысы этиологиясы, патогенезі және жіктелуі. Дисфункциональды жатырдық қан кету(ДЖҚ). Клиникасы. Диагностикасы. Емдеудің негізгі принциптері.

2. Мақсаты: Етеккір қызметінің бұзылысының себебі,патогенезі,жіктелуі,клиникасы және ДЖҚ ның диагностикасы мен емін үйрету.

3.Оқытудың тапсырмалары:

Менструальды қызметінің бұзылысы кезінде диагностикалауды тест арқылы бағалауды жүйелеу.

МЦБ –тың жасқа байланысты емі мен реабилитациялау үшін диагностикалық алгоритм құрастыру.

МЦБ-тың емін принцптері бойынша жүйелеу.

4.Жүргізілу формасы:

Гинекология бөлімінде

5.Тақырып бойынша тапсырмалар:

Гинекология бөлімінде МЦБ диагнозымен жатқан науқастармен жұмыс жасау

Гинекологиялық жедел қабылдау бөліміндегі МЦБ бар нақаспен жұмыс жасау

Берілген материалдар:

Сабақтың тақырыбы бойынша видеофильмдер мен иллюстративті материалдар

7.Әдебиеттер

Основная:

●На русском языке

1.Лекции.

3. Сметник В.П., Тумилович Л.Г. Неоперативная гинекология, С-Петербург, 1995, книга 2, стр 11-21, 45-64.

4. Гинекология: учебник + СД /под ред. Г.М.Савельевой и др. – М., ГЭОТАР-Медиа, 200

5. Клинические рекомендации. Акушерство и гинекология. Вып.2. Под ред. В.И.Кулакова. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

●На казахском языке

негізгі


1. Көзденова Р.Ә., Сейітмәмбетова Н.Қ. «Гинекология» Алматы, 2001ж

қосымша:


2.Нұрқасымұлы Жомарт. Гинекология - Алматы, 2007ж.

3. Ошибаев Н., Нұрқасымұлы Ж. Акушериялық және гинекологиялық операциялар- Алматы, 2006ж.



Дополнительная

●1. Сметник В.П., Тумилович Л.Г. Неоперативная гинекология, С-Петербург, 1995, книга 2, стр 11-21, 45-64.

●Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.- С 251-316.

● А.Н. Стрижаков, А.И. Давыдов и др. Избранные лекции по акушерству и гинекологии.-Ростов на Дону, 2000.


8. Бақылау: (сұрақтар, тесттер, есептер)

● Етеккір қызметінің бұзылысы. Классифи­кациясы.

● Этиологиясы мен патогенезі.

●Клиникасы мен диагностикасы

● Дисфункционалды жатырдан қан кетукезіндегі әдістер (климактерлік, детородты кезеңдегі, ювенилді).

1   ...   14   15   16   17   18   19   20   21   ...   31


©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет