С. Ж. Асфендияров атындағЫ Қазақ Ұлттық медицина



жүктеу 7.57 Mb.
бет21/31
Дата17.06.2016
өлшемі7.57 Mb.
1   ...   17   18   19   20   21   22   23   24   ...   31

БЛОК №8. Гинекологиялық аурулар
Сабақ 9.Әйел жыныс мүшелерінің даму ақаулары.Қыз баланың жыныстық дамуының бұзылысы:жыныстық мезгілінен бұрын дамуы және кешігуі.
Қорытынды білім деңгейі тестінің жауабы

  1. А

  2. Г

  3. В

  4. Б

  5. А

  6. Г

  7. Д

  8. А

  9. Д

  10. Б


Сабақ № 10.

1.4 1.Тақырыбы: Бедеулікті емдеудегі жоғарғы репродуктивті технологиялар

2.Мақсаты: Патогенез, диагностика, емі бйынша біліміне сүйеніп студенттерге анамнез жинау мен негізгі және қосымша әдістерді пайдаланып жүктіліктің себебіне байланысты науқасты тексеруді үйрету.

3.Оқу мақсаты:

Анамнез жинау, клиникалық анализ нәтижесін талқылау, қосымша зерттеу әдістерін пайдалану, қосымша репродуктивті технологияны пайдаланып бедеулікке ем тағайындауды жүйелеу.

4.Тақырыптың негізгі сұрақтары:


  • Бедеу неке түсінігі

  • Бедеулікке әкелетін себептер

  • Бедеулікті емдейтін заманауи репродуктивті технологиялар

  • Қоғамдық маңызы, бедеулікті емдеуде мемлекеттік қолдау

5.Оқыту және сабақ беру әдістері:

-студенттің білімін тексеру (тесттік тапсырма)

- Практикалық сабақтың теорялық материалды талқылау.

6.Әдебиеттер:

Основная:


  1. Л.Н. Василевская, В.И. Грищенко Гинекология.- М, 1995.

  2. Ю.А. Гуркин Гинекология подростков.-С-Пб, 2000.

  3. Гинекология: учебник + СД /под ред. Г.М.Савельевой и др. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

  4. Бодяжина В.И., Жмакин К.Н. Акушерство- М.,2002.

дополнительная

  1. Клинические рекомендации. Акушерство и гинекология. Вып.2. Под ред. В.И.Кулакова. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

  2. Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 191-217.

  3. И.К.Славянова Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 6-41, 251-316. 183-207.

Дополнительная:

  1. В.П. Сметник, Л.Г. Тумилович Неоперативная гинекология.Сотик.- Санкт-Петербург, 1995.

  2. А.Н. Стрижаков, А.И. Давыдов и др. Избранные лекции по акушерству и гинекологии.-Ростов на Дону, 2000. Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 251-316.

●На казахском языке

негізгі


1. Бейсембаева Р.С., Раисова Ә.Т., Нұрқасымова Р.Ғ. «Акушерия». Алматы, «Білім», 2004ж.

2. Көзденова Р.Ә., Сейітмәмбетова Н.Қ. «Гинекология» Алматы, 2001ж

қосымша

1.Нұрқасымұлы Жомарт. Гинекология - Алматы, 2007ж.



2. Ошибаев Н., Нұрқасымұлы Ж. Акушериялық және гинекологиялық операциялар- Алматы, 2006ж.

7.Қорытынды(сұрақтар, тесттер, есептер)


СОӨЖ №10 сабақ

1. Тақырыбы: Бедеулікті емдеудегі жоғарғы репродуктивті технологиялар

2. Мақсаты: Патогенез, диагностика, емі бйынша біліміне сүйеніп студенттерге анамнез жинау мен негізгі және қосымша әдістерді пайдаланып жүктіліктің себебіне байланысты науқасты тексеруді үйрету.

3. Оқу мақсаты: Анамнез жинау, клиникалық анализ нәтижесін талқылау, қосымша зерттеу әдістерін пайдалану, қосымша репродуктивті технологияны пайдаланып бедеулікке ем тағайындауды жүйелеу.

4. Жүргізу әдісі

Бедеу әйелдерді курациялау, болжамды, клиникалық, қорытынды диагнозды талқылап ауру тарихымен жұмыс істеу, қан мен зәрдің жалпы анализін, қан плазмасынан гармон анықтайтын анализ, кариотип анализі, биохимиялық қан анализі, коагулограмма, онкоцитология ментазалық дәрежесіне жағынды алу, УДЗ, КТ, МРТ, карау мен емдеу жоспарын құру.

5. Тақырып бойынша тапсырмалар:

Болжамды, клиникалық, қорытынды диагнозды талқылау

6. Студенттерге берілетін материал

Этиопатогенезі, диагностикасы, тексеру алгоритмі мен бедеулікті емдеу туралы мәліметтер мен видеофильм

7. Әдебиет

Основная:

●Л.Н. Василевская, В.И. Грищенко Гинекология.- М, 1995.

● Ю.А. Гуркин Гинекология подростков.-С-Пб, 2000.

●Гинекология: учебник + СД /под ред. Г.М.Савельевой и др. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

● Бодяжина В.И., Жмакин К.Н. Акушерство- М.,2002.

дополнительная:

●Клинические рекомендации. Акушерство и гинекология. Вып.2. Под ред. В.И.Кулакова. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

●Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 191-217.

●И.К.Славянова Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 6-41, 251-316. 183-207.

Дополнительная:

●В.П. Сметник, Л.Г. Тумилович Неоперативная гинекология.Сотик.- Санкт-Петербург, 1995.

● А.Н. Стрижаков, А.И. Давыдов и др. Избранные лекции по акушерству и гинекологии.-Ростов на Дону, 2000.

●Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 251-316.

●На казахском языке

негізгі:

1. Бейсембаева Р.С., Раисова Ә.Т., Нұрқасымова Р.Ғ. «Акушерия». Алматы, «Білім», 2004ж.

2. Көзденова Р.Ә., Сейітмәмбетова Н.Қ. «Гинекология» Алматы, 2001ж

қосымша:

1.Нұрқасымұлы Жомарт. Гинекология - Алматы, 2007ж.

2. Ошибаев Н., Нұрқасымұлы Ж. Акушериялық және гинекологиялық операциялар- Алматы, 2006ж.

8.Қорытынды(сұрақтар, тесттер, есептер)


№8. Гинекологиялық аурулар
10 сабақ. Бедеу неке.Бедеулікті емдеудегі жоғарғы репродуктивті технологиялар.
Білім деңгейін тексеретін тесттер

1. ДДҰ 1993ж бойынша бедеу неке деп репродуктивті жастағы 5 жыл бойы қалыпты жыныстық қатынаста өмір сүріп контрацептерсіз жүкті бола алмауы

Ия

Жоқ


2. Көбіне біріншілік бедеуліктің себебі болып жыныстық қатынаспен берілетін аурулар, жатыр және жатыр түтігінің ақаулары жатады

Ия

Жоқ



3. Екіншілік бедеулікке негізінен түтіктік оның ішінде аборттар мен өздігінен түсіктер жатады

Ия

Жоқ



4. Қосымша репродуктивті технологиялар- бұл эмбрион дамуның жеке немесе барлық кезеңі организмнен тыс өтетін бедеулікті емдеудің әдісі

Ия

Жоқ



5. ИКСИ- бұл бір сперматозоидты визуалды бақылауда мейоздық бөлінудің метафазаның 2 кезеңіндегі пісіп жетілген овоцитке жеткізу

Ия

Жоқ



6. Имплантация алды диагностика бұл пренатальды диагностиканың жалғыз альтернативті әдісі болып табылады

Ия

Жоқ



7. Жасанды ұрықтандыру - бұл жыныстық қатынаста және қатынассыз жүкті болу әдісі

Ия

Жоқ



8. Криоконсервация - бұл донор спермасының СПИД вирусымен зақымдануын екі жақты бақылайтын әдіс

Ия

Жоқ



9. Экстракорпоралды ұрықтандыру - бұл жүктілік шақыру үшін сперманы әйелдің жыныс жолдарына енгізу әдісі

Ия

Жоқ



10. Өз еркімен келіскен отбасы туысқандары ғана суррогатты ана бола алады

Ия

Жоқ


№8. Гинекологиялық аурулар
10 сабақ. Бедеу неке.Бедеулікті емдеудегі жоғарғы репродуктивті технологиялар.
Жауаптары:

  1. Жоқ

  2. Ия

  3. Ия

  4. Ия

  5. Ия

  6. Ия

  7. Нет

  8. Ия

  9. Жоқ

  10. Жоқ

8. Гинекологиялық аурулар


10 сабақ. Бедеу неке.Бедеулікті емдеудегі жоғарғы репродуктивті технологиялар.
Қорытынды тесттер:
1. Қалыпты жыныстық қатынаста өмір сүріп контрацептерсіз анамнезінде мүлдем жүкті бола алмауы:

А) біріншілік

Б) екіншілік

В) абсолютті

Г) уақытша (физиологиялық)

Д) туа біткен


2. Репродуктивті жастағы қалыпты жыныстық қатынаста өмір сүріп контрацептерсіз мына уақыт аралығында жүкті бола алмауы бедеулік деп аталады:

А) 3 ай


Б) 6 ай

В) 9 ай

Г) 12 ай

Д) 24 ай
3. Жатыры жоқ немесе жүктілік қарсы көрсетілген экстрагениталды ақаулары бар әйелден генетикалық өз балаңды ҚРТ-ның қай әдісімен алуға болады

А) жасанды инсеминация

Б) экстракорпоралды ұрықтандыру

В)интрациоплазматикалық сперматозоидтар инъекциясы -ИКСИ (ICSI)

Г) овоцит және эмбриондар криоконсервациясы

Д)«суррогатты» ана
4. Жасанды ұрықтандырудың асқынуларына жатады:

А) аналық без поликистозы синдромы

Б) жұқарған анлық без синдромы

В)аналық бездің гиперстимуляция синдромы

Г) резистент ті аналық без синдромы

Д)Ашерман синдромы


5. Еркек бедеулігінің ауыр түрінде ҚРТ-ның қай әдісін қолданады? (олиго, астено, тератозооспермияауыр түрлерінде)

А) жасанды инсеминация

Б) экстракорпоралды ұрықтандыру

В)интрациоплазматикалық сперматозоидтар инъекциясы -ИКСИ (ICSI)

Г) овоцит және эмбриондар криоконсервациясы

Д)«суррогатты» ана


6. Бедеуліктің қай түрін анықтауда посткоиталды тест қолданады :

А) эндокринді

Б) түтіктік

В) перитонеалды

Г) иммунологиялық

Д) психогенді

7. Еркек бедеулігінің проценті:

А) 2%


Б) 10%

В) 40%


Г) 65%

Д) 80%
8. Эндокринді бедеу гиперандрогенді клиникасы бар әйелдер қан сарысуынан анықтайды:

А) эстроген

Б) пролактин

В) ФСГ, ЛГ

Г) Т3, Т4, ТТГ

Д) тестостерон
9.Эндокринді бедеу голоктореялық клиникасы бар әйелдер қан сарысуынан анықтайды:

А) эстроген

Б) пролактин

В) ФСГ, ЛГ

Г) Т3, Т4, ТТГ

Д) тестостерон


10. ДДҰ бойынша қалыпты спермограммадағы сперматозоидтар саны:

А) 1х106/мл

Б) 5х106/мл

В) 10х106/мл

Г) 15 х106/мл

Д) 20х106/мл


№8. Гинекологиялық аурулар
10 сабақ. Бедеу неке.Бедеулікті емдеудегі жоғарғы репродуктивті технологиялар.

Жауаптары:

  1. Б

  2. Г

  3. Д

  4. В

  5. В

  6. Г

  7. В

  8. Д

  9. Б

10.Д

Мамандығы – акушерия және гинекология


КАФЕДРА - №1 акушерия және гинекология

СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСТАРЫНЫҢ МЕТОДИКАЛЫҚ НҰСҚАУЛАРЫ (СӨЖ)
КУРС: 4
ДИСЦИПЛИНА: акушерия және гинекология
ҚҰРАСТЫРҒАНДАР: Кафедраның профессорлық-оқытушылар құрамы

2012 ж

№1 акушерия және гинекология кафедрасының отырысында қаралған

Хаттама №9 30.05.12г

Каф.меңг., бекітілген м.ғ.д., профессор Г. К. Омарова


БЛОК №2 Акушерлік-гинекологиялық көмекті ұйымдастыру.
Жергілікті перинатальдық көмектің қағидалары.
Сабақ № 1

1. Тақырып: Босануға көмектесетін орындардың( босану үйі, гин.бөлімше )құрылысын

схема түрде құру, перинатальды көмекті регионализациялау, гравидограммаға анализ жасау

және толтыру.

2. Мақсаты: Босануға көмектесетін мекемелердің(ӘК, БҮ, гин.бөлім) құрылымдық сызбасы

туралы өз бетімен үйрену, перинатальды көмекті регионализациялау туралы сұрақтарды;

гравидограмма интерпретациясы және оны толтырудың дағдыларын жетілдіру және оны толтыру

3. Тапсырма:

1. Босануға көмекші мекеменің схемалық құрылымын құрастыру «Әйелдер консультацясы босану

үйі,гинекологялық бөлім»

2. ҚР дағы мекемелік перинатальдық көмектің қағидалары.

3. «Гравидограмм анализі және толтыру».

4. Орындау формасы: Әр тапсырма бойынша презентация жасау.

5. Орындау критериі:


  1. Орындалған жұмыс 2-3 бет көлемінде болу керек;

  2. Жұмыс шығармалық құрылымға сай болу керек;

  3. Жұмыста қолданылған әдебиеттер көрсетілуі тиіс;

  4. Библиографияны дұрыс рәсімдеу.

СӨЖ дің құрылымында болуы тиіс :

  • Титулды парақ;

  • Тақырыптық мамұндық бет(шығармалық мағынасы бойынша бөлінген парақ беттерін

көрсету);

  • кіріспе (зерттелетін мәселенің мағынасын құрастыру,оның мақсатын тапсырмасын зерттеу);

  • негізгі бөлім

  • қорытынды(жұмыс тақырыбы бойынша қорытынды шешім қабылданады және қсыныстар

беріледі);

  • қолданылған әдебиеттер.

6.Тапсыру уақыты: №2 блок сабағы аяқталғанша.

7. Бағалау критериі: уақытысында және кафедра талаптарына сай орындалуы тиіс



Ескерту: Егер студент талаптарға сай жұмысы болмаса және тақырып мағынасын түсінбесе

қателіктер жіберсе «қанағаттанарлықсыз» бағасы қойылады. Студент жұмыс тақырыбын

көлемді қамтып,бірақ жауап беруде және тапсырмада қателессе қанағаттанарлық бағасы беріледі.

Студент тақырыпты толық қамтып бірақ аздаған қателіктер жіберіп толық емес жауап берсе

«жақсы» бағасы қойылады.Егер студент тақырыпты толық және көлемді қамтып қатесіз

шығармашылық

түрде орындаса,тапсырмаларды қателіксіз орындаса «өте жақсы» бағасы беріледі.

8. Әдебиеттер:



Негізгі:

  1. Савельева Г.М./ Акушерство. - М.: Москва, 2010г.

  2. Савельева Г.М../ Гинекология. - М.: Москва, 2006г.

Қосымша:

  1. Клинические протоколы по охране репродуктивного здоровья для врачей

  2. акушеров-гинекологов первичной медико-санитарной помощи./ МинЗдрав РК.РHИЦОЗМиР.

  3. Алматы. 2001г.

  4. Айламазян Э.Г., Кулакова В.Н., Радзинский В.Е. /Акушерство. Национальное руководство.

  5. М.:ГЭОТАР Мед, 2009г.

  6. Приказ № 612 «Об утверждении Положения об организации деятельности женской

  7. консультации» от 14.08.2003 г.

4. Основные клинические протоколы и приказы МЗ РК по акушерству и гинекологии.

МЗ РК. Алматы, 2010г.

9.Бақылау:

Тапсырмалара тесттер 1:

1. Босану үйінің функциясына жатады:

А) Әйелдерге шұғыл гинекологиялық көмек көрсету

Б) Стационарлық акушерлік-гинекологиялық көмекті тек жүкті әйелдерге көрсету

В) Жүктілерге босанған және босанатын әйелдерге акушерлік-гинекологиялық көмек көрсету

Г) Стационарлық акушерлік-гинекологиялық көмекті тек жүкті және босанатын әйелдерге көрсету

Д) Стационарлық акушерлік-гинекологиялық көмекті тек жүкті және босанған әйелдерге көрсету


2. Босану үйіндегі санитарлық гигиеналық тәртіпті бақылайтын приказ номерін көрсетіңіз:

А) 42


Б) 148

В) 240


Г) 420

Д) 840
3.Босану үйі бөлімшелері мына тапсырмаларды орындайды:

А)шұғыл гинекологиялық көмекті мекемелік тіркеу қағидасы бойынша көрсету

Б)хируриялық қызмет көрсеткіші бойынша статистикалық анализ мәліметтері

В) Әйелдерге және жаңа туылған балаларға жедел- жәрдем мекемелік көмегі

Г)Әйелдерде экстрагенитальдық ауруыдың себебін анықтау үшін анализ жүргізу

Д)Аналық және перинатальдық өлімнің, жүктіліктің,босанудың,босанудан кейігі,жаңа туылған

балалардың аурулары,ауыр кезеңдері.


4. Босану бөлімінің құрамына кіреді:

А) босану алды палатасы, босану залы, операциялық бөлім, интенсивтік терапиялық бөлім

Б) босану залы, босанудан кейінгі палата, жаңа туылған нәрестелердің интенсивтік терапиялық бөлімі

В) қабылдау бөлімі,қару бөлмесі , процедуралық кабинет,

Г) бала және ана бірге өмір сүру палатасы,процедуралық кабинет,көшірме бөлмесі

Д) қабылдау бөлімі, процедуралық бөлім, кіші операциялық палата, жүкті әйелдерге арналған палата.

5. Циклдық босанудан кейінгі палаталарды толтыру – бұл бір уақытта бір палатада босанатын және

босанған әйелдердің орналасуы:

А) 1-2 тәулік

Б) 3-ші тәулік

В) 5-ші тәулік

Г) 7-ші тәулік

Д) 10-шы тәулік
6. Босанудан кейінгі бөлімдер құрамына кіреді:

А) босану алды палата, босану бөлімі, операциялық кабинет,интенсивті терапиялық палата

Б) босану бөлімі, босанудан кейінгі палата, жаңадан туылғандарға арналған интенсивті терапиялық

палата


В) қабылдау бөлімі, қарау бөлмесі, процедуралық кабинет,

Г) ана мен балаға арналған палата процедуралық кабинет, көшіру комнатасы

Д) қабылдау бөлімі, процедуралық кабинет, кіші операция, жүкті әйелдерге арналған палата
7. Босану үйі жоспарлы дезинфекцияны өткізу үшін жылына қанша рет жабылады:

А) 1-2


Б) 3-4

В) 5-6


Г) 7-8

Д) 9-10
8. Босану тарихы – қай форма №:

А) №113/У

Б) №002/У

В) №096/У

Г) №11/У


Д) №097/У
9. Медициналық және құқықтық көрсеткіштер бойынша 12 ші аптадан 22ші аптаға дейінгі аралықта

өз қалауы бойынша жүктілікті үзу, Босану үйінің қай бөлімінде жүргізіледі:

А) босану бөлімі

Б) гинекологиялық бөлімі

В) босанудан кейінгі бөлімі

Г) патологиялық жүктілік бөлімі

Д) қабылдау бөлімі
10.Босанудан кейінгі период қанша күнге бөлінеді:

А) 7


Б) 10

В) 15


Г) 30

Д) 42


Жауаптар эталоны:

  1. В

  2. Г

  3. Д

  4. А

  5. А

  6. Г

  7. А

  8. В

  9. Б

  10. Д

9. Бақылау:

Тапсырмалық тест 1:


  1. Перинатальды өлім қай формула бойынша есептеледі:

А) Өлі туылғандардың саны / босану саны *1000

Б) Жаңа туылған сәбилердің алғашқы 168 сағатта өлгендер саны/ жаңа туылғандар саны*1000

В) Өлі туылған сәбилер саны мен алғашқы 168 сағатта өлген сәбилер санын/ тірі туылғандар мен

өлі туылғандар саны *1000

Г) Өлі туылған сәбилер саны мен алғашқы 168 сағатта өлген сәбилер санын/ тірі туылғандар мен

өлі туылғандар саны *100

Д) Өлі туылған сәбилер саны мен алғашқы 168 сағатта өлген сәбилер санын/ тірі туылғандар мен

өлі туылғандар саны *10000


2. Жүктіліктің қандай мерзімінде босану алды декреттік демалысы беріледі:

А) 26 апта

Б) 28 апта

В) 30 апта

Г) 32 апта

Д) 36 апта


3. Босану алды декреттік демалысының ұзақтығы қанша:

А) 30 күн

Б) 56 күн

В) 60 күн

Г) 70 күн

Д) 126 күн


4. Ана өлімінің көрсеткіші бұл босанған және босанатын әйелдердің, жүкті әйелдердің өліміне тірі

туылған сәбилердің қатынасына көбейтеміз :

А) 10

Б) 100


В) 1000

Г) 10000


Д) 100000
5. Ана өлімінің қауіпті факторын есептеу барысында саны 2,1 балға тең. Жүкті әйел қандай қауіпті

топқа жатады:

А) өте төмен

Б) төмен


В) орташа

Г) жоғары

Д) өте жоғары
6. Жүкті әйелдің организмінің босануға физио-психо-профилақтикалық дайындау туралы 1 ші

сабақ құрылымы

А) жыныстық құрылымы және функциясы туралы қысқаша анықтама

Б) босанудың хабаршысы туралы түсінік

В) босанудың периоды және оның ұзақығы

Г) баланың туылуы және босанудан кейінгі бірінші сағаттар

Д) көкірек арқылы қоректендірудің принциптері
7. ҚР денсаулық сақтау министрлігінің стандарттарына сәйкес, әйелдер физиологиялық жүктілік

кезінде әйелдер консультациясына қанша рет қаралуы керек.:

А) 5-6

Б) 7-8


В) 10-12

Г) 12-14


Д) 14-20
8. Қатерлі кезеңдері жоғары жүкті әйелдерді топқа ерекшелеу қандай жолмен жүргізіледі:

А) анамнез жинау, диспансерлеу, онкоцитологиялық мазокты бағалау

Б) анамнез жинау, патронаж, УЗИ көрсеткіштері

В) лабораториялық тексеру, допплерометридің және УЗИ дің данные бағалау

Г) анамнез жинау, лабораториялық тексеру, перинатальды қауіп қатер факторының көрсеткіші

Д) перинатальды қауіп- қатер факторының көрсеткіші, қынаптың жағындысының тұнықтығын

бағалау
9. Әйелдер консультациясында «Д» тізімде тұратын 28 жастағы жүкті әйел. Анамнезінде ремиссия

сатысындағы созылмалы пиелонефрит,қиындықсыз екі босану болған.Бұл жүктілік үшінші, 34-35

аптадағы преэклампсияның жеңіл сатысымен қиындады.Бұл жүктілік қандай қауіп қатер тобына

жатады:


А) төмен

Б) орташа

В) жоғары

Г) жеңіл


Д) ауыр
10. Әйелдер консультациясында «Д» тізімде тұратын 28 жастағы жүкті әйел. Анамнезінде

ремиссия сатысындағы созылмалы пиелонефрит,қиындықсыз екі босану болған.Бұл жүктілік

үшінші, 34-35 аптадағы преэклампсияның жеңіл сатысымен асқынды.Бұл жүктілік қандай

қауіп -қатер тобына жатады. Жүкті әйелді стационардың қандай деңгейіне госпитализациялайды:

А) бірінші

Б) екінші

В) үшінші

Г) төртінші

Д) бесінші
Жауап эталоны:


  1. В

  2. В

  3. Г

  4. Д

  5. Г

  6. А

  7. А

  8. Г

  9. Б

  10. Б

Тапсырма тесттері 2:

1. Жүктіліктің қандай мерзімінде әйелді жүктілігі бойынша есепке тұрғызу қажет:

А) 12 аптаға дейін

Б) 13-16 апта

В) 16-22 апта

Г) 22-28 апта

Д) 28 аптадан соң


2Ана өліміне әсер етуші фактордың көлемін есептеу барысында 2,1 тең. Жүкті әйел қандай

қауіп- қатер тобына жатады:

А) өте төмен қауіп қатер сатысы

Б) төмен қауіп- қатер сатысы

В) орта қауіп- қатер сатысы

Г) жоғары қауіп- қатер сатыы

Д) жоғары қауіп- қатер сатыы
3. . ҚР денсаулық сақтау министрлігінің стандарттарына сәйкес әйелдер физиологиялық жүктілік

кезінде әйелдер консультациясына қанша рет қаралуы керек:

А) 5-6

Б) 7-8


В) 10-12

Г) 12-14


Д) 14-20
4. Жүкті әйелдер арасында жоғары дәрежелі қауіп- қатер тобын қандай жолмен анықтаймыз:

А) перинатальды қауіп- қатер факторын бағалау

Б) лабораториялық тексеру

В) диспансеризация

Г) анамнез жинау

Д) патронаж


5.Жүктілікті үзу мына жағдайларда көрсетіледі:

А) диффузды токсикалық зобтың жеңіл түрінде

Б) токсикалық зобтың орта дәрежелі ауыр формасында

В) диффузды токсикалық зобтың ауыр түрінде

Г) зобтың тороша формасында

Д)жоғарыда көрсетілгендердің барлығы


6. Әйелдер консультациясына жүкті әйел қаралды. Анамнезінде алдыңғы екі жүктілігі 4 және

5кг салмақта туылған.Қаралғандағы жағдайы қанағаттанарлық. Шағымы жоқ. Жатыры жүктіліктің

8-9 аптасына сәйкес ұлғайған. Жүкті әйелді аурудың қандай қауіп-қатер тобына жатқызуға болады:

А) бауыр ауруы

Б) қалқанша безінің дисфункциясына

В) бүйрекүсті безінің дисфункциясына

Г) қантты диабетке

Д) сау әйел


7. Қосымша қандай зерттеу әдістері жүргізіледі?

А) бауыр УЗИ

Б) қандағы гормондарды анықтау

В) қан мен зәрде қанты анықтау

Г) биохимиялық қан анализі

Д) қосымша зерттеу әдістері көрсетілмеген


8.Қант диабетімен ауыратын жүкті әйелдің төмендегілерен асқынады,біреуінен басқасы:

А)жүктілікпен байланысты гипертензия

Б) жетілмеген

В) үлкен ұрық

Г) судың көп болуы

Д)ұрықтың дұрыс емес орналасуы

9.Ұрықтың созылмалы гипоксиясы әкеледі:

А)көп ұрықтық

Б)ұрық дамуының кешігуі

В)Ұрықың антенатальды өлімі

Г) жүктілікпен байланысты гипертензия

Д) Ұрық пен ана қанының изосерологиялық сәйкессіздігі


10.Ұрықтың биофизикалық профилі бағалау арқылы анықтайды:

А) плацента локализациясы

Б) Ұрықтың жүрек соғысының жиілігі

В)Ұрық айналасындағы су көлемі

Г) Ұрықтың қозғалу жылдамдағы

Д) Ұрықтың тыныс алу жиілігі


Жауап эталоны :

1.А


2.Г

3.А


4.А.Б.Г

5.В


6.Г

7.В


8.Д

9.Б.В


10.В.Г.Д
Тесттік тапсырмалар 3:

Тақырып: «Гравидограмманың интерпретациясы».

1. Антенатальды кезең – бұл қандай кезең:

А) ұрықтанғаннан бастап 22 аптаға дейін

Б) 22 аптадан 28 аптаға дейін

В) 22 аптадан босанғанға дейін

Г) 28 аптадан босанғанға дейін

Д)28 аптадан бала туылғанға дейін
2.Егер жатыр түбі 12 см болса жүктіліктің кай мерзіміне сәйкес келеді:

А) 16 апта

Б) 18 апта

В) 20 апта

Г) 22 апта

Д) 24 апта


3. Жүктіліктің қай мерзімінде жатыр түбінің биіктігі 20 см,қасағадан жоғары орналасады

А) 18 апта

Б) 20 апта

В) 24 апта

Г) 26 апта

Д) 28 апта


4. Жүктіліктің қай мерзімінде жатыр түбінің биіктігі 24 см,қасағадан жоғары орналасады:

А) 18 апта

Б) 20 апта

В) 24 апта

Г) 26 апта

Д) 28 апта


5. Жүктіліктің қай мерзімінде жатыр түбінің биіктігі 30 см,қасағадан жоғары орналасады:

А) 20 апта

Б) 24 апта

В) 28 апта

Г) 30 апта

Д) 32 апта


6.Қай мерзімде жүкті әйел тіркеуге алыну керек:

А) 12аптаға дейін

Б) 13-16 апта

В) 16-22 апта

Г) 22-28 апта

Д) 28 аптадан кейін


7. Ана өліміне әсер етуші қауіп қатер факторындағы баға 2,1.Қай топқа жатады:

А) өте төмен

Б) төмен

В) орташа

Г) жоғары

Д) ауыр
8. Жүктіліктің қалыпы ағыьында жүкі әйел қанша рет әйелдер кеңесіне бару керек.ҚР

Денсаулық сақтау министрлігінің стандартына сәйкес:

А) 5-6


Б) 7-8

В) 10-12


Г) 12-14

Д) 14-20
9. Әйелдер кеңесінде ұрықтың түтікше ішілік жағдайын бағалатын негізгі әдіс:

А) ұрықтың аускультациясы

Б) тәулігіне 4 рет 30 минут көлеміндегі ұрықтың қимылдау саны есебінен

В) амниоскопия

Г) қандағы гормонның дәрежесін анықтауопределение уровня гормонов в крови

Д) кардиотокография
10. Гравидограмма қолданылады:

А) жаңа туылған нәрестелердің төмен салмағын болжау

Б) ұрыың дамуындаңы кешеуілдеудің байқалуы

В) ұрықтың даму аномалиясының байқалуы

Г) плацента орналасуының және патологиясының байқалуы

Д) ұрық айналасындағы судың байқалуы


11. Қалыпты бірұрықтық жүктілік кезінде,жатырдың түбінің биіктігі ұрықтың гистационды

мерзімінің қай аптасына сәйкес келеді:

А) 16

Б) 18


В) 20

Г) 24


Д) 28
Жауаптар эталоны:

1.В


2.В

3.Д


4.В

5.Г


6.А

7.Г


8.А

9.А


10.Б

11. Г.
БЛОК № 2



Сабақ № 2

1.Тақырыбы: Контрацептивтік заттарды таңдау ерекшеліктері (жасөспірім, пременопауза,

менопауза, аборттан кейін, босанудан кейін), әйелдердегі ЭГЗ. Шұғыл жағдайдағы

контрацепция.

2. Мақсаты:

Әйелдердің әртүрлі жас кезеңдерінде(жасөспірім, репродуктивті, менепауза алды), аборттан

кейінгі және босанудан кейінгі кезеңде, ЭГЗ бар әйелдерде контрацептивті заттардың таңдау

ерекшелігі және жанұяны жоспарлау бойынша өзіндік консультация жүргізуді үйрену.

3. Тапсырма:



  1. Контрацепциияның дәстүрлі әдістері: артықшылығы, жеткіліксіздігі, эффективтілігі

  2. Контрацепцияның заманауи әдістері: артықшылығы, жеткіліксіздігі, эффективтілігі

  3. Жасөспірімдердегі контрацепция

  4. Босанудан кейінгі контрацепция.

  5. Контрацепцияны таңдау. Осы немесе басқа да әдіске көрсеткіштері және де қарсы

  6. көрсеткіштері

  7. Аборттың профилактикалық сұрақтары.

4. Толтыру формасы :Әр тапсырма бойынша 6 презентация.

5. Толтыру критерилары:



  1. Презентация көлемі 8-10-12 слайд көлемінде болуы тиіс;

  2. Презентацияны дайындауда кемінде 4-5 әдебиетті қолдануы керек.

  3. Презентацияның қрылымы мазмұнына сәйкес болуы керек

  4. Мазмұнындағы қолданылған әдебиеттер сілтеме ретінде көрсетілу керек.

  5. Библиографияны дұрыс толтыру.

Презентацияның құрылымына кіруі тиіс:

  • Титулды парақ;

  • Тақырыптық мазмұн (рефераттың бөлімдерін бірінші басталатын беттен рет ретімен

  • мазмұндау);

  • Кіріспе (рефераттың мақсаты мен тапсырмаларын, маңызын, зерттелетін мәселені қарау);

  • Негізгі бөлім (Рефераттың әрбір бөлімі өзіндік мәселені қарап,дәлелдейді);

  • Қорытынды (Рефераттың тақырыбы бойынша қорытындылайды, ұсыныстар жасалады);

  • Пайдаланылған әдебиеттер

6.Тапсыру уақыты: №2 блоктың бітуіне сәйкес.

7.Бағалау критерийлері: Кафедра талабына сәйкес өз уақытысында тапсыру.



Ескертпе: Бағалау критериі: уақытысында және кафедра талаптарына сай орындалуы тиіс

Ескерту: Егер студент талаптарға сай жұмысы болмаса және тақырып мағынасын түсінбесе

қателіктер жіберсе «қанағаттанарлықсыз» бағасы қойылады. Студент жұмыс тақырыбын

көлемді қамтып,бірақ жауап беруде және тапсырмада қателессе қанағаттанарлық бағасы беріледі.

Студент тақырыпты толық қамтып бірақ аздаған қателіктер жіберіп толық емес жауап берсе

«жақсы» бағасы қойылады.Егер студент тақырыпты толық және көлемді қамтып қатесіз

шығармашылық түрде орындаса,тапсырмаларды қателіксіз орындаса «өте жақсы» бағасы беріледі.

8. Әдебиеттер:

Негізгі


  1. Савельева Г.М. Акушерство. - М.: Москва, 2000.

  2. Василевская Л.Н. и др. Гинекология. – М.: Медицина, 2009.

  3. Гуркин Ю.А. Гинекология подростков.- С – Пб, 2000. Айламазян Э.К. 4. 4. 4. 4. 4. 4.

  4. Айламазян Э.К Планирование семьи. Методы контрацепции. - С-Пб.: 2001. с.180-184.

Қосымша:

  1. Дуда И.В. и др. Клиническая гинекология. – Мн.: Выш.шк., 1999. Т 2.

  2. Богданова Е.А//Гинекология детей и подростков – М.: Медицинское Информационное

  3. Агентство, 2000.

  4. Кобозева Н.В., Кузнецова М.Н., Гуркин Ю.А. Гинекология детей и подростков. М.:

  5. Медицина, 1988.

  6. Репродуктивное здоровье. М.Российский университет дружбы народов, 2011г.

9.Бақылау:

Тесттер:


1. Контрацепцияның гормональді әдістеріне жатады:

А) диафрагма, мойын қалпақшасы, ернеулер, мүшеқап

Б) крем, желе, балауыз, қынаптық таблеткалар, пленкілер, пена

В) ВМС


Г) күнтізбелік, температуралық цервикалды симптотермальды

Д) эстрогенді-гетагенді үйлесімді контрацепттер, мини-пили,

инъекциялық гестагендер, терастылық имплантанттар
2. Гормональды контрацепцияның механизмі:

А) бірнеше секундта сперматазойдтың жойылуы

Б) репродуктивті жүйенің жоғарғы бөлімінде жатыр мойының өзегі арқылы сперматазойдтың

енуі


В) мыстың сперммато және овотоксикалық әсері, жатырлық түтікшенің және миометрийдің

тонусының күшеюі, эндометрийдің асептикалық қабынуы, эндометрийде энзимді бұзылыстар

Г) овуляцияны басу, эндометри мен жатыр мойнының шырышының бұзылысы

Д) қынапқа эякуляттың түсуін болдырмау


3.Төмендегілердің қайсысында гормондық контрацепцияларды қолдану кезінде асқынулар

дамуының ең жоғарғы қаупі болады:

А) жасөспірімдер сексуалді белсенді;

Б) темекі шегетін 25 – 35 жастағы әйел;

В) темекі шегетін 35 жастан асқан әйел;

Г) диабетпен ауыратын әйел;

Д) анамнезінде тромбоэмболиялық асқынулары бар әйелдер
4.Стероидты жыныс гормондарының нысаны-тіндері болып табылады:

А) қынаптың шырышты қабаты

Б) сүт безнің безді құрылымы

В) эндометрий

Г) тері

Д) миокард


5.Қандай жағдайда гормондық контрацепцияларды жедел түрде тоқтату керек:

А) бас сақинасы ұстағанда

Б) кеудеде ауру сезмі болғанда

В) көру қабілеті нашарлағанда

Г) іштің төменгі бөлімінде аздаған ауру сезімі болғанда

Д) жыныс жолдарынан аздаған жағынды түріндегі бөлінді бөлінгенде


6. Контрацепция мақсатында құрастырылған эстроген – гестагенді препараттар тағайындалады:

А) оуляция кезеңінде

(Б) етеккір басталатын кезде

В) етеккірдің бірінші күні

Г) менструалды циклдың күніне байланыссыз

Д) менструалды циклдың 5-6 күні


7.Менструалды циклдің фолликулинді фазасында болады:

А) эндометрийдің секреторлық трансформациясы

Б) аденогипофизден фолликулотропин секрециясының жоғарылауы

В) сары дененің регрессі

Г) фолликуланың өсуі мен жетілуі

Д) ФСГның төмендеуі


8. Жанұяны жоспарлау мүмкіндік береді:

А)қажетсіз жүктіліктен бас тарту

Б)мерзіміне сәйкес сәбидің денсаулығын сақтай отырып туылуын реттеу

В) контрацепцияның тек белгілі бір түрлерін ғана қолдану

Г) босанудың аралығын реттеп отыру

Д) ЗППП берілуінің алдын алу


9. Прогресивті контрацептивтік заттардың ең жиі кездесетін жанама әсері – бұл:

А)Сарғаю мен бауыр қызметінің бұзылуы

Б) Ауыр бас ауруы

В)Артериальды қан қысымының жоғарылауы

Г)Етеккір циклы кезіндегі мінездің өзгеруі

Д) Салмағының қосылуы


10.К посткоитальным контрацептивам относятся:

А) норплант

Б) депо-провера (ДМПА)

В) постинор

Г) марвелон

Д) эскапел


Жауаптар эталоны:

1.Д


2.Г

3.В.Д


4.А.Б.В.Г

5.А.Б.В


6.В

7.Б.Г


8.А.Б.Г

9.Г


10.В.Д
Тесттер:

1.Жанұяны құруға жоспарлауға жатады:

А) санитарлық просвещение

Б)контрацептивтік заттарды таңдауда консультация алу

В) контрацепттік заттарды тағайындау

Г) бедеулікті емдеу

Д)экстрагенитальды ауруларды емдеу
2.Жанұяны құру жөніндегі әйелдер консультациясының тапсырмасы болып табылады:

А) пропаганда здорового образа жизни

Б) контрацептивтік заттарды таңадау

В) Жүктіліктің және босану,босанудан кейінгі кезеңдерде аурудың асқынуының алдын алу

прфилактикасы

Г) гинекологиялық ауруларды ерте кезеңдерінде анықтап,профилактикалық шаралар жасау,

Д) окпелік туберкулезді анықтау

3. Заманауи контрацепциялық әдіске жатады:

А) барьерлік

Б) спермицидті

В) ВМС

Г) ритмдік



Д) гормональдық
4. Контрацептивтік заттардың әсер механизмі ВМС:

А) сперматозоидтардың бірнеше секунд ішінде бұзылуы

Б) Репродуктивді жүйе ішіндегі жатыр мойнының өзегі арқылы сперматозойд енуіне кедергі

келтіру


В) спермато – және овотоксикалық әсер негізіне, жатыр түтікшелерінің перистальтикасы мен

миометридің тонусының жоғарылауы, эндометридің энзимдік бұзылуы, асептикалық ісінуі ,

Г) овуляцияны басу, жатыр мойынын және эндометрии сұйықтығының өзгерістері

Д) якуляттың қынапқа түсуіне кедергі келтіру


5.ВМС қолдануға болмайды:

А) емізуші аналарға

Б) при воспалительных заболеваниях гениталий

В) босанбаған жас әйелдерге

Г) анамнезінде жатырсыртылық жүктілік болса

Д)қантты диабетпен ауыратн әйелдерде


6)Заманауи контрацепциялық әдіске жатады:

А) барьерлік

Б) спермицидті

В)жүктілікті көтеруді тоқтату

Г) ритмдік

Д) гормональдық


7.Контрацептивтік заттарға қойылатын талаптар:

А) жоғары эффективтілік

Б) қауіпсіздік

В) жеңіл қолданылуы

Г) жоғары баға

Д) жағымды әсерлері болмайды


8.Дәстүрлі контрацептивтік заттардың бірін көрсетіңіз:

А) барьерлік

Б) спермицитті

В) ВМК


Г) гормональдық

Д) ДХС
9.Жанұяны жоспарлауға кімдер құқықты:

А) медицина қызметкері

Б) клиенттің өзіне

В) клиенттің отбасы мүшесінің біріне

Г) клиенттің жолдасына

Д) клиенттің ата анасына
10.Жасөспірімдегі контрацепцияның эффективті әдісі болып табылады:

А) спермицидтер

Б) постинор

В) контрацепцияның оральды біріктірілуі

Г) презервативтер

Д)ЕВРА трансдермальды жүйе


Жауаптар эталоны:

1.А.Б.В.Г

2.А.Б.В.Г

3.В.Д


4.В

5.Б.В.Г


6.А.Б.В.Г

7.А.Б.В


8.А.Б

9.Б


10.В.Г.Д

БЛОК №2


Сабақ № 3

1. Тақырып: Репродуктивтік құқыққа қатысты ҚР-ның құқықтық актілері. Әйелдердің және

ер адамдардың ЕХС.

2. Мақсаты:

Өздігінен Қазақстан Республикасының репродуктивті құқықтарын оқып үйрену,әйелдер мен

ерлер жайлы сұраөтарынСамостоятельно изучить Законодательные акты Республики Казахстан

относительно репродуктивных прав, вопросы женской и мужской ДХС.

3. Тақырып бойынша тапсырма:

1.Хирургиялық стерилизация туралы түсінігінің болуы

2. ДХС түрлері

3.Таралуы, эффективтілігі ЕХС

4.Жетіспеушілігі артықшылығы ЕХС

4.Толтыру орындау формалары :

Презентация.

5. Толтыру Критерйі:

Тақырып бойынша әдебиеттерден тауып дайындалу

Ақпараттарды өңдеу және системаға сай орындау.

Библиографияны құрастыру.

Презентацияны әрлеу.

6. Тапсыру уақыты: №2 блок сабақтары біткенше .

7. Бағалау критериі: Жұмысты кафедраның талаптары сай және уақытысында тапсыру .

8.Әдебиеттер:

Негізі:


  1. - Савельева Г.М. Акушерство. - М.: Медицина, 2000. 816 с.

  2. Айламазян Э.К. Планирование семьи. Методы контрацепции. - С-Пб.: 2001. с.180-184.

  3. Савельева Г.М. Гинекология. - М.: 2004, с.367-397.

  4. -Василевская Л.Н. и др. Гинекология. – М.: Медицина, 1995.

  5. - Гуркин Ю.А. Гинекология подростков.- С – Пб, 2000.

Қосымша:

  1. Серов В.Н. Практическое акушерство. - М.: Медицина, 1999.

  2. Чернуха Е.А. Родовой блок. - М.: Медицина, 2000.

  3. Дуда В.И. Физиологическое акушерство. - Минск, 2000.

  4. Репродуктивное здоровье. М.Российский университет дружбы народов, 2011г

9. Бақылау:
Тесттер:

1.Хирургиялық стерилизацияны жүргізудің медициналық көрсеткіштеріне жатады:

А) жүрек ақауы,қанайналымның 0-1сатысындағы жетліліксіздігі

Б) жүрек ақауы, қанайналымның 2-3сатысындағы жетліліксіздігі

В)қантты диабет (компесирленген формасы)

Г) қантты диабет (декомпенсирленген формасы)

Д) Лейкоз
2.Өз ерікті хирургиялық стерилизацияға қарсы көрсеткіш болады:

А)Әйелдің бұл процедураның қажеттілігіне күмандануы

Б) байқалған семіздік

В) 40 тан жоғарығы

Г) анамнезінде көрсетілген оперативті босануға көрсетілім

Д)жыныс ағзаларының карциномасы


3.Өз ерікті хирургиялық стерилизацияға жатады болады:

А)жатыр түтікшесінің коагулияцялық жолмен болған окклюзиясы

Б) жатыр түтікшесінің клипс қою жолмен болған окклюзиясы.

В) жатыр түтікшесінің перевязкасы

Г) дөңгелек байламның перевязкасы

Д) жатыр артериясының окклюзиясы


4.Өз ерікті хирургиялық стерилизацияны жасаудың рұқсат алу әдісіне жатады:

А) Торакотомия

Б) Лапаротомия

В) Кольпотомия

Г) Гистероскопия

Д) Кольпоскопия


5.Контрацепцияның хирургиялық әдісін қолдануы әйелдер (әлем бойынша):

А) 15 дейін

Б) 20дейін

В) 25дейін

Г) 30 дейін

Д) 35 дейін


6.Ең жиі қолданылатын және хирургиялық стерилизацияны қатар жүргізетін операция:

А) Консервативті миомэктомия

Б) Сальпинготомия

В) Ушивание яичника

Г) Кесар тілігі

Д) жатырдың экстирпациясы


7.Хирургиялық стерилизацияны жүргізу барысындағы асқынулар:

А) бірден

Б) ерте

В) кеш


Г) жеке қасиетіне байланысты

Д)негізгі


8.Ерте асқынуларға жатады:

А) Қансырау

Б) Етеккір айналымының өзгерістері

В) Асқазанның бұзылуы

Г) Дисфункциональдық жатырлық қансырау

Д) Психикалық бұзылыстар


9.Ерлердің хирургиялық стерилизациясының әдістері:

А)вена окклюзиясы

Б) вазэктомия

В) уретра окклюзиясы

Г) қантамыр байламдары

Д) қуық асты безінің отауы


10. Отбасын жоспарлауға жатады:

А) жүктілік арасындағы интервалды қадағалау

Б) қаламаған жүктіліктен аулақ болу

В) қаламаған жүктілік кезінде жүктілікті үзуге кеңес беру

Г) дәрігер таңдаған контрацептиваны қолдану

Д) жасқа тәуелді жүктілікті жоспарлау


Жауаптар эталондары:

1.Б.Г.Д


2.А.Б.Д

3.А.Б.В


4.Б.В.Г

5.Г


6.Г

7.Б.В


8.А.В

9.Б


10.А.Б.Д

3 БЛОК. Жүктіліктің физиологиясы мен патологиясы.

4 сабақ.

1. Тақырып: Үйреншікті жүктілікті тастау. Жүктіліктен тыс тексеріс жүктілікті жүргізу.

2. Мақсаты: «Жүктіліктің әдеттегі түсігі» сценариі бойынша клиникалық тапсырма құру.

3. Тапсырма:


  1. Тақырыпқа қатысты науқастың шағымдарын дұрыс және толық суреттеу;

  2. Тақырыпқа сай ауру және өмір анамнезін дұрыс және толық суреттеу;

  3. Тақырыпқа сай науқастың клиникалық мәліметтерін дұрыс және толық суреттеу;

  4. Тақырыпқа сай науқастың лабораторлық және инструментальды зерттеулерін дұрыс және

  5. толық суреттеу;

  6. Көрсетілген патология бойынша науқастың емін дұрыс және толық ойластыру.

4. Клиникалық ситуациялық тапсырмаларын құрудың орындалу түрлері

5. Тексеру және емдеу схемасының құрылымдық мысалы:



  • Титульды парақ (форма бойынша әрленеді)

  • Паспорттық бөлімі (Аты-жөні, жасы)

  • Науқастың шағымдары

  • Ауру анамнезі (жүргізілген тексерулер мен емдердің хронологиялық ретпен көрсету)

  • Өмір анамнезі (берілген ауруға қатысты мәліметтерді көрсету)

  • Патологиялық мәліметтердің жинақталуы ( тақырыптық тапсырмаға сәйкес патологиялық

  • белгілер және жүйе бойынша құрастыру)

  • Лабораторлық-инструментальдық зерттеу әдістері (талдау мен инструментальды зерттеудің

  • мәліметтерін суреттеу, диагноз қою үшін қажет)

  • Әдебиеттер тізімі

6. Клиникалық ситуациялық тапсырманы рәсімдеуге қойылатын талаптар:



  1. Тапсысырмалар көлемі диагноз қою үшін жеткілікті болуы қажет

  2. Клиникалық ситуациялық тапсырма тиянақты мазмұндалуы керек

  3. Библиографияны дұрыс толтыру

7.Тапсыру уақыты: «Әйелдің жыныс органдарының қабыну аурулары» бөлімінің бітуімен

8. Клиникалық ситуациялық есептің бағалау критериі





Критериі

5 балл

4 балл

3 балл

2 балл

Шағымы мен анамнезінің дұрыс жазылуы

Барлық сұрақтар нақты алынды

Шағымы мен анамнезі жеткіліксіз жазылған

Шағымы мен анамнезінде айқын қателіктер бар

Шағымы мен анамнезі дұрыс емес жазылған

Аурудың объективті мәліметтерді дұрыс қамтуы

Объективті мәліметтер нақты қамтылған

Объективті мәліметтерде кейбір қателіктер бар

Объективті мәліметтерде айқын қателіктер бар

Объективті мәліметтер дұрыс емес жазылған
















Қосымша зерттеу әдістерін дұрыс сипаттау және интерпретациясы, дәлелді медицинаның емдеу тәсілдерінің позициясын көрсету

Қосымша зерттеу әдістері және интерпретациясы, дәлелді медицинаның емдеу тәсілдерінің позициясы дұрыс және толық көрсетілген

Қосымша зерттеу әдістері және интерпретациясы, дәлелді медицинаның емдеу тәсілдерінің позициясында кейбір қателіктер бар

Қосымша зерттеу әдістері көрсетілген, интерпретациясында айқын қателіктер бар, емдеу тәсілдері көрсетілген, бірақ толық дәлелденбеген

Қосымша зерттеу әдістері және интерпретациясы, дәлелді медицинаның емдеу тәсілдерінің позициясы дұрыс емес көрсетілген

Әдебиетте тізімінде негізгі мәліметтері, заманауи жағдайға байланысты сұрақтар (монография, кезеңдік әдебиеттер)

Заманауи жағдайға байланысты сұрақтардың қамтитын әдебиеттердің толық тізімі қамтылған

Заманауи жағдайға байланысты сұрақтардың қамтылған әдебиеттердің тізімі толық емес қамтылған

Тізімде ескірген мәліметтер қамтылған, бірақ заманауи жағдайға байланысты әдебиеттер жоқ

Әдебиеттер тізімі жоқ

Бақылау сұрақтарына жауап

М әліметті толық және жан жақты білуі

М әліметті толық, бірақ аздаған қателіктер болады

3 сұрақтың 1не жауап береді

Сұрақтарға жауап бермеді
1   ...   17   18   19   20   21   22   23   24   ...   31


©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет