Справка относно Истанбулската инициатива за сътрудничествоДата19.06.2016
өлшемі25.73 Kb.


СПРАВКА

относно Истанбулската инициатива за сътрудничество
Истанбулската инициатива за сътрудничество (Istanbul Cooperation Initiative - ICI) бе лансирана на Срещата на върха на НАТО в Истанбул през юни 2004 г. Основна цел е засилването на сигурността и стабилността в региона на широкия Близък Изток посредством изграждането на взаимно изгодни двустранни партньорства между НАТО и отделни страни от този регион.

Практическо сътрудничество и подпомагане се осъществява в следните приоритетни области:  • отбранителна реформа, планиране, бюджет, гражданско-военни отношения;

  • военно сътрудничество;

  • борба срещу тероризма и разпространението на ОМУ, вкл. и чрез обмен на разузнавателна информация и сътрудничество в областта на сигурността в морските пространства (покана към заинтересованите страни да се присъединят към операция Active Endeavour);

  • сигурност на границите, борба с нелегалния трафик;

  • гражданско планиране за извънредни ситуации.

Сред основните принципи, на които се гради ICI, е този на взаимно допълване с други инициативи – на G-8, ЕС, ОССЕ, както и със Средиземноморския диалог на Алианса.

С цел максимално отчитане на специфичните нужди на всеки от партньорите и адаптиране на дейности в рамките на ICI към тези нужди, инициативата ще се развива на индивидуална основа, т.е. във формат 26+1.


Корелация между Средиземноморския диалог и ICI: Средиземноморският диалог и ICI са два отделни, паралелно развиващи се процеса, които взаимно се допълват. Споделен принцип между двата процеса е този на индивидуализиран подход към партньорите и стриктно отчитане на техните политически, икономически, социални, културни и психологически особености.
В края на 2004 г. заместник-генералният секретар на НАТО Минуто Рицо посети 6-те страни-членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Gulf Cooperation Council - GCC), включващ Бахрейн, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия, и проведе консултации по евентуалното им участие в ICI. На практика всички са проявили интерес и желание да се включат, като единствено Саудитска Арабия е възприела по-внимателен подход.

Същевременно, мнозинството от консултираните страни са предложили сътрудничество между НАТО и GCC. На този етап няма консолидирана позиция на Алианса по въпроса. Подобна стъпка би означавала промяна на заложения от Истанбул принцип за развитие на Инициативата само на индивидуална основа (формат 26+1).

В началото на декември 2004 г. Кувейт официално се присъедини към ICI, а през м.февруари т.г. това направиха и Бахрейн и Катар.
Евентуална роля на НАТО в близкоизточния мирен процес: Въпросът за евентуална мисия на НАТО в рамките на близкоизточния мирен процес все още не е обсъждан официално. В началото на м.февруари, Генералният секретар на НАТО заяви, че Алиансът би могъл да обмисли такава при следните условия:


  • ако е постигнато действено споразумение за мир в региона;

  • ако и израелците, и палестинците поканят Алианса да участва;

  • ако ООН даде мандат на НАТО.

На работния обяд на външните министри на страните-членки на НАТО, който се проведе на 9 февруари т.г. в ГК на НАТО, отделни министри (Испания, Холандия, Дания, Великобритания) подкрепиха виждането за възможна роля на НАТО в Близкия Изток. Освен опцията за обучение на палестински сили, бе спомената и възможна роля на Алианса по наблюдение при изтеглянето на израелските сили от Газа. Изразено бе виждането, че подобна роля ще допринесе за промяна на негативните възприятия за НАТО сред арабските страни.

По оценка на Генералния секретар на НАТО, идеята се ползва с нараснала подкрепа сред редица страни.


март 2005 г.

Дирекция “НАТО и международна сигурност”


Каталог: info -> Module%2004%20-%20Diplomacia%20i%20sigurnost
info -> Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігі
info -> Күршім ауданының әкімі А. Сеитовтың тұрғындармен кездесудегі ауданның 2014 жылғы әлеуметтік-экономикалық дамуының қорытындылары туралы есебінен тезистер
info -> 2 млн теңге – республикалық бюджеттен берілетін ресми трансферттер, оның ішінде: 73800,0 млн теңге
info -> Базы данных 1
info -> Бағдарламасына Азаматтық бюджет. «Қр ехәҚМ кадрларының біліктілігін арттыру курстары» рмқК «Мемлекеттiк қызметшiлердiң біліктілігін арттыру»
Module%2004%20-%20Diplomacia%20i%20sigurnost -> Справка за отношенията на нато с Contact countries
Module%2004%20-%20Diplomacia%20i%20sigurnost -> Партньорствата в рамките на нато


Достарыңызбен бөлісу:


©dereksiz.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет