Тема: строителство, строителен контролбет1/8
Дата04.07.2016
өлшемі1.76 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8
19 май 2010 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:


В. 24 часа 2

В. 24 часа 5

В. Сега 7

В. Сега 11

В. Монитор 13

В. Монитор 17

В. Монитор 17

В. Монитор 17

В. Монитор 18

В. Монитор 18

В. Дума 19

В. Труд 21

В. Труд 21

В. Труд 22

В. Труд 23

В. Труд 23

В. Труд 23

В. Труд 25

В. Труд 26

В. Труд 27

В. Атака 27

В. Атака 28

В. Пари 29

В. Пари 30

В. Стандарт 31

В. Стандарт 33

В. Стандарт 33

В. Стандарт 34

В. Стандарт 35

В. Стандарт 35

В. Стандарт 35

В. Дневник 36

В. Дневник 37

В. Дневник 38

В. Дневник 39

В. Дневник 41

В. Дневник 42

В. Новинар 45

В. Новинар 46

В. Новинар 46

В. Новинар 47

В. Телеграф 47

В. Телеграф 48

В. Телеграф 49

В. Телеграф 50

В. Телеграф 50

В. Телеграф 50

В. Телеграф 51

В.Класа 52

В.Класа 53

В.Класа 53

В.Класа 54

В.Класа 54

В.Класа 54

В.Класа 55

В.Класа 56

В.Класа 56

В.Класа 58

В. Земя 58

В. Земя 59

В. Земя 59

В. Земя 60

В. Земя 60

В. Земя 61

В. Земя 62

В. Земя 62
19.05.2010 г., с. 3
Виолета Златева, шеф на сдружението:
Счетоводители и архитекти също стават надомници
- Каква е разликата между надомната, дистанционната работа и свободната професия?

- Според Конвенцията на Международната организация на труда надомният работник е човек, който работи в дома или около него. Особеното е, че той не го прави просто по собствено желание, а по обективни причини. Надомникът работи от вкъщи, защото няма друг избор. Ако лекар, журналист или юрист например останат да работят у дома, това не е надомна работа, а свободна професия.

Друг вид е дистанционната работа. Тя е високотехнологична. Дистанционни работници са например компютърните специалисти. Те могат да работят и от вкъщи, и от вилата си, и от чужбина. Това е т.нар. telework, или работа от разстояние. За тях ще има отделен регламент.

- Само хора с ниско образование ли работят надомно?

- Преобладават нискоквалифицираните дейности, но в последните години от вкъщи вече работят и счетоводители, и архитекти. Те обикновено са с възложител - фирми им поверяват сметките си, архитектите печелят различни проекти.

Надомни работници са и учителите, останали без работа, които дават частни уроци вкъщи. Сега те са извън всякакъв регламент, но това ще се промени. Същото важи за земеделските производители и тютюнопроизводителите. Те работят за собствена сметка. Също не ги хващат никакви закони, масово не се осигуряват, не плащат данъци.

- Доскоро земеделските производители бяха с по-ниски осигуровки.

- Да, но това беше половинчата мярка. Земеделските производители трябва да имат ясен статут, да се научат сами да предлагат продукцията си, да търсят пазари. В Силистра например много хора имат оранжерии за зеленчуци, във Видин пък гледат по 4-5 крави и произвеждат мляко и сирене. След това продукцията си я дават на търговци. Нормално е, като си производител, и сам да можеш и да продаваш.- Те подготвени ли са за такова нещо?

- Не са. Затова ще има специални обучителни програми. Сега се пробваме да ги подготвяме по проекти, но не е достатъчно, не можем да ги вкараме например в Националния план по заетостта. С въвеждането на регламент това вече ще бъде възможно. Ще може да бъдат обучени със средства от Европейския социален фонд. За самонаетите ще искаме и кредитиране с преференциални лихви, за да могат да стартират успешно бизнеса си. Сега те не знаят или пък нямат възможност да предлагат продукцията си на пазара, не могат да я рекламират.Първи сме в Източна Европа

България е първата страна в Източна Европа, която ратифицира конвенция 177 на Международната организация на труда за надомния труд през май 2009 г. Тя ще бъде обнародвана до 17 юли 2010. Документът предвижда надомните работници да имат права като всички останали - минимална заплата, здравословни и безопасни условия на труд, социални осигуровки, професионална подготовка, минимална възраст за трудова активост и защита при майчинство.

През септември миналата година социалният министър Тотю Младенов обяви, че модерното уреждане на тази форма на гъвкава заетост е сред приоритетите на правителството и възложи работата на синдикатите и бизнеса. Първоначалната идея за отделен закон отпадна и тя ще се регламентира с поправки в трудовия, в осигурителния кодекс, както и в закона за безопасни условия на труд. Очаква се промените да са готови през юни и най-късно през септември да влязат в сила. (24часа)


19.05.2010 г., с. 4
Държавата и БАН на съд до дупка за имоти


ДАНАИЛ КИРИЛОВ
Областният управител на София Данаил Кирилов е разпоредил проверка на държавните имоти, които се ползват от БАН. Ще приключи до 30 май.

“Вече открихме в архива 7 акта за държавна собственост и над 400 стари актове, издадени между 1947 и 1996 г. Целта ни е да установим състоянието на имотите, да проверим кой ползва държавна собственост, кой трупа доходи за сметка на хазната”, каза Кирилов.

Има два констативни нотариални акта на името на БАН. Те са за сградата на Археологическия музей и двор от 17,250 дка на Института по металознание. Деактуването е станало през 2009 г. “Това са имоти държавна собственост и те трябва да се върнат на държавата. Никой няма да гони БАН от тях, но ще потърсим правна форма да ги актуваме наново”, категоричен е губернаторът.

Той отсече, че ако е нужно, ще заведе и 4000 дела.

Проверяващите не получавали съдействие от БАН. “По указания на ръководството ни се отказват копия от договорите за наем. Служителите са били брутално изгонени от Археологическия музей, където на всички е ясно, че има наематели. В район “Нови Искър” се дават под наем за 2 евро на кв.м. Има и някои по пазарни цени като помещение от 100 кв.м в Етнографския институт”, разказа Кирилов.

“Всички имоти, които са с нотариални актове, ще бъдат защитавани. Ще проверим всички твърдения от проверката, но няма да отстъпваме и за всяко нещо ще се водят дела”, каза шефът на академията акд. Никола Съботинов.

Днес учените оганизират митинтг и шествие до МС, където ще връчат петиция до премиера Борисов “срещу намерението за разрушаване на БАН”.

Академията иска правителството да застане зад науката в България, тъй като това е европейски приоритет, призова шефът на БАН акад. Никола Съботинов.
19.05.2010 г., с. 5
И тримата целунаха ръка на патриарха
Гостът се разцелува с владиката Йоаникий, който представлява Светия синод. Йоаникий не трябва да му целува ръка, Вселенският патриарх е пръв между равни и не се явява високопоставен спрямо нашите владици, обясниха запознати с канона.

Вартоломей гостува за първи път в Сливенската епархия, но в България е бил няколко пъти. Конкретният повод за поканата от страна на братя Диневи е благославяне на новопостроения храм “Св. Власий”, за който патриархът им дари мощи на светеца. Визитата бе съчетана и с тържествената церемония по връчване на дипломите на 400 абсолвенти в Бургаския свободен университет. На церемонията бяха дипломати от Турция и Гърция, както и владиката на Александруполис Антимос.

Веднага след като посрещна патриарха на летището, Борисов го покани в колата си с обяснението, че бургаският кмет има рожден ден и иска да почерпи с кафе. Така вместо към випа на аеропорта, каквато беше първоначалната програма, гостите се отправиха към общината. Около 15 минути продължи разговорът в кметския кабинет.

Пожелавам ви много години със същата сила и ентусиазъм да водите народа на Бургас и да повишавате неговото благосъстояние. Молитвите на цялата църква винаги ще ви съпровождат и помагат. Нека Бог да благослови Бургас, казал Вартоломей на кмета.

След церемонията в университета патриархът посети и бургаския храм “Св. Богородица”.

По-късно в Свети Влас Вартоломей благослови издигнатия от братя Диневи храм “Св. Власий”.

“Славата за добрите дела на братя Диневи вече стигна до Рим”, заяви Вселенският патриарх и подари на църквата ценна икона на Христос.

“Свръхпотреблението води до зли дела, затова трябва да се стремим да бъдем по-аскетични, а ненаправлявани от егоистични подбуди, да уважаваме различията на другите, за да има мир в душите”, обобщи Вартоломей.

Той изрази надеждата на Вселенската патриаршия България да продължава да бъде фактор за стабилността на Балканите.


19.05.2010 г., с. 6
Ровят 100 измами на Драшков-брат
автор(и): Василий Дружинин


НИКОЛАЙ КОКИНОВ

Над 100 случая на измами с общинска собственост разследва прокуратурата по делото срещу Петър Драшков. По част от тях са фалшифицирани подписите на Бойко Борисов, докато той бе кмет, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов.

Имало подправени подписи и на общински служители. Всички измами са дело на групата около брата на зам. шефа на ДАНС Иван Драшков и нотариуса Емануил Каракашев и затова те се разследват в едно мегадело. Експертизите бавят делото, поясни Кокинов и обеща то да приключи преди лятната ваканция на съда.

Месец и половина ДАНС забавила доклада за смъртта на шефа на кабинета на Ахмед Доган - Ахмед Емин. Преди няколко дни ведомството пратило материалите и препоръките си в районна прокуратура. "Чакаме делото да ни бъде изпратено за ревизия", каза Кокинов. До края на месеца се очаква и развитие по делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за изнасяне на секретна информация.

До есента прокуратурата ще е готова с обвинителен акт срещу Божидар Нанев, бивш министър на здравеопазването, съобщи прокурор Маргарита Немска. Тя бе представена официално вчера като новия глас на Кокинов. Обвинение ще има и срещу шефа на дирекция "Бюджет и финанси" Димитрина Николова. Тя и Нанев са подписвали договори. Вървят разпити на свидетели по отношение на бившата шефка на НЗОК Жени Начева.


19.05.2010 г., с. 14
Евтини имоти на морето събарят 3-ма съдии
Шефът им Константин Пенчев: Това безобразие
АНИ ПАРМАКСИЗЯН

AN1SHAN@24CHASA.BG

Висшите съдии Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов, чиито роднини са придобили имо­ти на брега на морето в При­морско като крайно нуж­даещи се, вчера бяха свале­ни от шефските постове.

Заповедите подписа пред­седателят на Върховния ад­министративен съд Кон­стантин Пенчев, който по-късно на пресконференция нарече поведението им "безобразие".

Генков оглавяваше отде­лението, в което се решават окончателно данъчните и митническите дела, а Ико­номов бе шеф на съдиите, които гледат жалби на увол­нени полицаи, военни, дър­жавни служители, за опазва­не на околната среда. Те са

издигнали в Приморско триетажни кооперации,

залепени една до друга, на калкан, върху евтините парцели. Урумов, чиято дъщеря строи хотел на пла­жа, бе началник на отделе­нието, което решава спо­ровете за държавни и об­щински земи.

Свалянето на тримата от шефските кресла е оконча­телно, те не могат да об­жалват заповедите на Пен­чев. Началниците на отде­ления се назначават и осво­бождават от председателя на съда, без одобрение от Висшия съдебен съвет. Тримата остават редови висши съдии.

"За мен е нарушен чо­вешкият морал. Това е ед­но безобразие и реших да направя това, което зависи от мен", каза Пенчев на пресконференцията. В края на миналата седмица той поиска етичната коми­сия на В СС да провери дали с поведението си колегите му са уронили престижа на магистратурата.

"Очевидно е, авторите­тът на съдебната власт е подкопан", призна вчера Пенчев. "Всички се възму­щават от случилото се. Не се гордея, че трима от раз­критите са от моя съд", до­пълни топмагистратът.

Той не е подписал ведна­га заповедите за освобож­даването им, защото очак­вал съдиите с "бедни" род­нини да отидат при него и да му обяснят гледните си точки. Това сторил само Генков, който му казал, че всичко е законно.

"У нито един от тримата не видях чувство за вина или разкаяние. Твърдят, че са действали правомерно, но няма как да ръководят колегите си", подчерта шефът на ВАС и допълни, че освобождаването на три­мата от началническите постове е било прието до­бре от останалите съдии. Според Пенчев е въз­можно и други магистрати да са участвали в подобни схеми – да имат имоти в малки кокетни градчета или в Гърция

В случая връзките се раз­криха, защото има съвпадение на фамилните имена, но съм сигурен, че има мно­го по-изкусни магистрати, чиито имоти се водят на приятели или на фирми, ка­за Пенчев и уточни, че за такива случаи се говори по коридорите на съда. Той обясни, че няма как да пре­достави информация на службите, защото това все още са само клюки, но се надява те да бъдат инфор­мирани и да предприемат действия.

Според Пенчев едва ли ще се стигне до отмяна на решения, постановени от тримата съдии. Това е въз­можно само ако срещу ня­кой от тях влезе в сила осъ­дителна присъда. Но ве­роятността за това е малка.

"Вече чух, че давността за престъпления като не­вярно деклариране вече е изтекла, а и винаги стои ар­гументът, че децата им са пълнолетни и родителите не могат да носят отговор­ност за действията им", по­сочи шефът на ВАС.

Освен това прокуратура­та е проверявала случая преди години, но

не е открила нередности

Според Пенчев обаче могат да се поставят и мно­го въпросителни към мест­ната власт.

Той допълни, че тримата не са извършили кой знае колко тежко нарушение и все още няма да бъдат уволнени дисциплинарно. Освен това не искал те да излязат в отпуск^ защото съдът е пренатоварен и не знае "как ще се справим".

Пенчев заяви, че трудно ще намери заместници на тримата, "имаха авторите­та и опита".

Генков отказа коментар, а Икономов и Урумов не отговаряха на мобилните си телефони.


Два бр. снимки на четири колони - Хотелът, който дъщерята на Николай Урумов (на снимката вляво) строи на брега на морето в Приморско.
Снимка на четири колони - Роднини на висши магистрати са получили право на строеж като крайно нуждаещи се в местността Боруната (в кръгчета).
Снимка на една колона - Възможно е и други маги­страти да имат имоти дори и в чужбина, които не се водят на тяхно име, каза Константин Пенчев.
Два бр. снимки на две колони - Върху парцелите Панайот Генков и Андрей Икономов (вдясно) са построили триетажни кооперации, залепени една за друга.
Приморско иска да има свой съд

Над 400 разрешителни за строеж на ниски цени са раздадени в Приморско в периода 2004-2007 г. на млади хора с презумпцията, че ще създадат семейства и ще увеличат населението. Сред тях са:

• Деница Урумова - дъщеря на Николай Урумов от ВАС. Сега тя е младши съдия в Благоевград. През 2007 г. е получила право на строеж върху 469 кв. м за 1829 лв., върху които се гради хотел.

• Ваня Генкова - дъщеря на Панайот Генков от ВАС. Получила е 430 кв. м срещу 1677 лв.

• Елена Икономова - майка на Андрей Икономов. Получила е 430 кв. м срещу 1677 лв.

• Анна Пенгезова - дъщеря на шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. През 2005 г. 25-годишната сега адвокатка е получила 563 кв. м за 2195 лв., няма строеж.

• Петър Попов - доведен син на уволнения наскоро заради връзки с Красьо бургаски топпрокурор Йордан Иванов. Получил е 1469 кв. м за 1829 лв., няма строеж.

Колкото по-голямо е населението на общината, толкова по-големи са шансовете й да има свой районен съд и про­куратура, за които се бореше екскметът Димитър Дими­тров. През 2005 г. след предложение на тогавашния правосъден министър Антон Станков ВСС реши да създаде маги­стратура в града. Но по молба на Царево Върховният админи­стративен съд отмени това решение и жителите на Примор­ско продължават да ходат до Царево за делата си. (24 часа)
19.05.2010 г., с. 1-2
Трима висши съдии бяха понижени заради съмнителни сделки с имоти
Шефът на ВАС призова да се проверят и други магистрати със съмнително имане не само в България, но и в други страни от ЕС
Доротея Дачкова
Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев освободи като председатели на отделения в съда тримата съдии, чиито роднини са получили терени в Приморско като крайно нуждаещи се.

НА СЪД

Близо година след избухването на лобисткия скандал във ВСС с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев - Красьо Черния, Софийската районна прокуратура го предаде на съд за лъжесвидетелстване. Причината е, че пред прокурор като свидетел устно и съзнателно е потвърдил неистина с твърдението си, че няма познанства с лица от съдебната система и не познава магистрати. В действителност обаче е познавал и е контактувал с тях. Ако вината му се установи, го заплашват до 5 г. затвор. Делото за лъжесвидетелстване бе отделено от основното разследване по скандала - за търговия с влияние. По него разследващите работят по сигнала, че "Красьо от Плевен, черничък и с ланци" обикаля и твърди, че може да осигури гласовете на между 8 и 13 членове на ВСС срещу 200 000 евро. Това дело още е срещу неизвестен извършител и едва ли някога ще стигне до обвинения.
Безпрецедентни наказания за уронване престижа на съдебната власт наложи вчера председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов, които се прочуха покрай роднините си, придобили като крайно нуждаещи се евтини имоти с право на строеж в Приморско, от вчера не са председатели на отделения във ВАС.

"Нарушен е човешкият морал. Това е едно безобразие и реших да направя това, което зависи от мен. Очевидно е уронен престижът на съдебната власт. Това е всичко, което мога да направя, другото е в ръцете на Висшия съдебен съвет", коментира решението си шефът на ВАС Константин Пенчев. Той вече сезира етичната комисия на ВСС, който единствен може да се произнесе за дисциплинарната отговорност на магистратите. ВСС проверява и шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и Йордан Иванов, който наскоро бе уволнен от Бургаската апелативна прокуратура.

Пенчев, който преди ден лансира идеята да се проверят и моралните досиета на магистратите, се съмнява, че някой ще бъде дисциплинарно наказан, защото няма как да се носи отговорност за действията на пълнолетни роднини. "Видях, че няма чувство за вина и разкаяние. Те са убедени, че са действали правомерно", допълни Пенчев. Той не е викал тримата за обяснения, чакал сами да отидат. Единствено Генков го направил, но за да каже, че всичко е законно.

Според шефа на ВАС решението му се е приело много добре от съдиите, тъй като тези хора не могат повече да ръководят своите колегии. Вчера нито един от тримата съдии не вдигна телефона си на "Сега". Пред БТВ тримата заявиха, че не се чувстват виновни и не са нарушили моралните норми на магистратите.

Тримата провинили ще останат съдии до произнасянето на ВСС. Няма как да се стигне до преразглеждане на актовете им, тъй като това би могло да стане само ако срещу тях има осъдителна присъда, влязла в сила.

"По случая има образувано повече от година досъдебно производство срещу бившия кмет на Приморско Димитър Димитров и други лица за длъжностни престъпления", обясни пред Про.бг зам.главният прокурор Валери Първанов. И допълни, че не става дума само за петте нашумели случая. По думите му случаите са над 200, разпитани са няколкостотин свидетели.

В доклада на специалната комисия на община Приморско за нарушения при разпореждането с общински имоти освен казусите с магистратите са описани още сделки. Сред тях е и договор от 15 март 2004 г., с който е учредено отстъпено право на строеж на Веселин Войнов, син на бившия шеф на пожарната Кирил Войнов.

Шефът на ВАС намекна, че има и други съдии със съмнително имане. "Нека да разсъждаваме логично. Приморско е едно малко градче в България. Ние сме вече в ЕС, има малки, китни градчета и в Гърция, и на други места. И не виждам пречка някои магистрати да имат имоти и на подобни китни места", каза той.

"Тези, които в момента са разкрити, са разкрити, защото е направено връзка между тяхното име и тяхната майка, деца и т.н. Предполагам, че много магистрати са по-изкусни, по-умели и те може би вземат такива имоти на фирми, на приятели, на приятелки, с които живеят на съпружески начала. Тези неща много по-трудно се разкриват. По коридорите се говори за някои случаи. Не искам да конкретизирам. Като нямам данни, няма смисъл да се хвърлят допълнително подозрения върху съдебната система, която и без това е доста оцапана. Но не е никак невъзможно да се провери. Затова има служби, данъчни...", допълни Пенчев.


19.05.2010 г., с. 4
100 общински имота откраднати с фалшив подпис на Борисов
Петър Драшков
Над 100 са общинските имоти в София, откраднати с фалшивия подпис на бившия кмет Бойко Борисов. Тези данни са изскочили от разследването срещу Петър Драшков, брат на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков, което се води от края на 2008 г. Точно големият брой сделки са причина делото още да не е приключило. Градският прокурор Николай Кокинов обясни, че амбицията на обвинението е разследването да приключи до съдебната ваканция. Драшков се разследва заради апетитен терен, взет с фалшивия подпис на Борисов. Не е установено обаче кой е фалшифицирал парафа.

По друг шумен казус обаче времето е спряло. Вече два месеца от ДАНС до СГП пътува докладът на агенцията и самото дело за смъртта на бившия шеф на кабинета на Ахмед Доган Ахмед Емин. СГП се зае да провери работата на районната прокуратура по разследването, след като премиерът Борисов обяви, че ДАНС е открила пропуски.

Няма изгледи скоро да приключи и разследването за смъртта на 29-годишния арестант Пламен Куцаров. Той почина преди повече от година. Засега двама антимафиоти са обвинени, че са причинили смъртта му по непредпазливост. Според първоначалната експертиза Куцаров е погълнал амфетамин. По делото е сменен наблюдаващият прокурор и новият го е върнал на разследващите с нови указания, обясниха от СГП.


Каталог: monitoring
monitoring -> Тұрмысы қолайсыз отбасылар және ата-аналық құқығынан айырылған ата-аналар туралы мәліметтер
monitoring -> Қазақстан балалары
monitoring -> 2014 жылдың Қорытындысы тараз қ., қантар 2015 жыл І тарау. Мемлекеттік қызметті өткеру бөлімі
monitoring -> Қарағанды облысы Әділет департаментінің басшысы М.Әбіловке Қазақстан Республикасының 1998 жылғы 24 наурыздағы «Нормативтік құқықтық актілер туралы»
monitoring -> Құрамы (2010 жыл) Ақмола облысы 2
monitoring -> Тема: строителство, строителен контрол


Достарыңызбен бөлісу:
  1   2   3   4   5   6   7   8


©dereksiz.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет