Тема: здравеопазванебет1/5
Дата18.07.2016
өлшемі492 Kb.
  1   2   3   4   5
15 ноември 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЧакаме милиони от Брюксел за ромите
Красина Кръстева

Ромски музикален театър ще помага циганите да се интегрират успешно в обществото. Същата цел ще преследва и специален проект “Искам да бъда” за провокиране на чувство на симпатия към младите роми.

И двете идеи са част от проекта за Национална стратегия за интегриране на ромите (2012-2020 г.), който бе представен на среща в хотел “Дедеман Принцес”, на която присъстваха дипломати, министри, ромски лидери, представители на неправителствени организации.

350 млрд. евро са предвидени за кохезионна политика в рамките на Европейския съюз за държавите членки за периода 2007-2013 г., каза Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България. От тези средства 8 млрд. евро са за България. И именно от тях ще се харчи за ромското включване. “Трябва да се възползваме максимално от европейската солидарност”, бе коментарът на вицепремиера Цветан Цветанов.

Организаторите на форума чакаха до последно премиера Бойко Борисов, дори бе предвидена табличка с неговото име, въпреки че от пресслужбата на Министерския съвет предварително казаха, че ще дойде заместникът му Цветан Цветанов. Освен вътрешен министър, той е и шеф на Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси.

“Образованието е това, което размива всякакви етнически граници”, подчерта в словото си министърът на просветата Сергей Игнатов (още на стр. 3). Цветан Цветанов пък каза, че “жилищният проблем на българските роми е най-съществен, това е и най-големият разход и необходимостта от усилия е най-голяма”. Цветанов припомни, че досега е имало множество стратегии за интеграция на ромите, но те не са постигнали резултат, а през годините на прехода проблемите са се увеличавали. Вицепремиерът не скри, че има обществено недоверие към всичко, свързано с интеграцията на ромите, заради случилото се през последните 20 години. По-късно, в отговор на журналистически въпрос, Цветанов уточни, че има злоупотреби със средства, предвидени за ромското включване както от страна на неправителствени организации, така и от държавния сектор. “Трябва да има цялостен контрол”, е неговата рецепта.

Към Цветанов полетяха и серия въпроси за това как ще се попречи средствата, предвидени за ромска интеграция, да отидат за купуването нагласове в ромските махали на следващите избори. “Това е една от целите - да има пряк ангажимент от правителството, за да не може тези пари да отидат в незнайна посока”, отвърна Цветанов. Той каза още, че един от проблемите е, че няма формирани местни лидери, които да имат обществена подкрепа и да могат да участват активно в реализирането на дискутираните на срещата политики. Част от тарторите в махалите били криминално известни, някои излежали и присъди. “Но за мен е по-важно да дадем шанс на образованите, на тези, които знаят и могат. Има български роми с огромен потенциал”, не губи надежда Цветанов, въпреки че по думите му ромите, които са се интегрирали, късали връзка с етническата си общност и проблемите й. “Не трябва да продължаваме с този подход на омраза и дискриминация. Няма как да се изолираме от проблема”, каза в заключение Цветанов.

Основните приоритети на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020 г.) са свързани с образованието, здравеопазването, подобряването на жилищните им условия, създаването на заетост, спазването на върховенството на закона и недискриминация, културни и медийни проекти. Интеграционните политики ще бъдат финансирани от държавния бюджет, по програми от европейските фондове, по проекти на Световната банка, по общински проекти.

Различните образователни програми, предвидени в стратегията, например ще глътнат около 340 млн. лв. По 15 милиона са предвидени за масово ограмотяване на възрастните роми и въвеждане на форми за продължаващо образование. За някои от дейностите няма отделени средства. Такъв пример е разработването на “системи за ранно предупреждение” по отношение на застрашени от отпадане ученици. Затова пък по 100 хил. лв. годишно ще се харчат за идентифициране на групите, изложени на риск от незаписване или отпадане от училище.

40 млн. евро заем от Световната банка ще отидат по две програми: за да се организират кампании за повишаване на осведомеността на ромските родители относно ползите от предучилищното образование и за апробиране на услуги, базирани в общност, насочени към ранно детско развитие.
Безплатни презервативи в гетата
По 200 000 лв. годишно ще отиват за мобилните гинекологични прегледи в ромските махали. Парите са за периода 2012-2015 г. В сумата е включено и предоставянето на безплатни презервативи и други контрацептивни средства. Средствата са заложени в Националната стратегия за интегриране на ромите.

Ограмотителните беседи сред младите роми за опасността от ранна бременност пък са за сметка на държавния бюджет. С пари от здравната каса ще се извършва дейността по активно издирване от личния лекар на новородени деца в домашни условия и тяхното имунизиране.

За превенцията на СПИН и полово предавани болести са предвидени 757 238 евро от външно финансиране.

По 10 000 лв. всяка година от републиканския бюджет ще отиват за разработване и излъчване на видео- и аудиоклипове на здравна тематика, адресирани към ромите.
Затвориха пещите за биоотпадъци на ВМА
Екоинспектори затвориха инсталацията за изгаряне на опасните болнични отпадъци (т. нар. инсинератор) във Военномедицинската академия (ВМА) в София. Причината е, че не е монтирана система за измерване на замърсяването на въздуха, съобщиха от столичната Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ).

След като екоинспекторите направили проверка, те дали едномесечен срок на ВМА да снабди пещите с необходимата система за мониторинг, която непрекъснато измерва изхвърляните в атмосферата вещества. Болницата не е спазила препоръките и инсинераторът е затворен. Проверката е направена след постъпили жалби в екоинспекцията за замърсяване на въздуха в района на академията.

„Препоръчаната система за наблюдение струва около 500 000 лв. ВМА приоритетно отделя средства за лечението на болните българи, затова досега нужната сума за мониторинга не е била платена", коментираха от болницата. Предписанията на РИОСВ ще бъдат спазени до месец.

През последните 10 години при всичките внезапни проверки на екоинспекцията нито веднъж не е отчетено количество вредни вещества около ВМА над нормата.
Зъболекари :Орязаха ни пломбите
Диана ТЕНЧЕВА, Веселина АНГЕЛОВА

Българският зъболекарски съюз (БЗС) настоява да му бъдат върнати 5,6 млн. лв., които са орязани от проектобюджета за дентална помощ за 2012 г.

При разговорите със здравната каса зъболекарите договорили догодина за стоматологичните грижи да се осигурят 101 млн. лв. „Но от масата на преговорите по пътя към парламентарните комисии парите са намалени до малко над 95 млн. лв.", каза д-р Николай Шарков, зам.-шеф на БЗС. Орязаната сума е била предвидена за поставяне на упойки на хора от медико-социални домове и на лишени от свобода. „В тези 5,6 млн. лв. бе включена и повишената цена на среброто, което се влага в пломбите от амалгама, защото благородният метал за 2 г. повиши стойността си на световните пазари с 250%", обясни д-р Борислав Миланов, председател на БЗС.

Съсловната организация ще настоява за среща с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и ще иска от него да не намалява парите за болни зъби.

Съдебните доктори пък вече отказват да правят експертизи заради мизерно заплащане. Това съобщиха пред „Труд" магистрати от Велико Търново. Те разказаха, че неотдавна се стигнало до куриозен случай с воденето на документация по дело. В нея съдебните медици написали, че са правили оглед на труп цели 25 часа, за да си докарат прилична сума от 125 лв.

„Проблемът е много сериозен! Вещи лица масово не искат да изготвят експертизи по дела за жълти стотинки и извиват ръцете на магистратите за по-солидни заплащания", казаха от Административния съд в старата столица. Оттам добавиха: „Утвърдената действаща тарифа от 5 лв. възнаграждение на час не задоволявала експертите, за да не се блокират делата, съдии са принудени да влизат в договорки и пазарене със специалистите." По тази причина в Административния съд в старата столица приели минимумът на плащане за една експертиза да е 300 лв. Ако делото е от частен характер, сумата се поема от страните по него.
Деца над 16 години ще могат да отказват лечение
Навършилите 16 години тийнейджъри ще могат сами да преценяват дали да приемат предложената им медицинска помощ, или да откажат лечение. Това е един от най-провокативните текстове в Закона за детето. Целта му е да покаже, че децата са личности и сами могат да вземат важни решения, обясниха от Агенцията за закрила на детето. В случай че животът на детето е застрашен, ръководителят на лечебното заведение ще уведомява дирекция „Социално подпомагане". Предвижда се децата над 14 години да могат да се оплакват директно в съда, а не както досега - в социалните служби. На медиите се забранява да обявяват самоличността на деца, станали жертва на сексуално насилие или домашен тормоз. Една от най-важните цели на новия закон е да стимулира извеждането на децата от социални домове и да ги върне на биологичните им родители или да ги настани в приемни семейства или роднини. Заради това на всеки 2 години съдът, взел решение за настаняването в институция, ще преразглежда решението си.

Идеята е да се предотврати порочната практика децата да остават в домовете, докато станат пълнолетни.
По-евтино е да сриташ доктор, отколкото куче
Анна ЗАРКОВА

Големият разказвач Михаил Зошченко припомня, че едно време в древна Русия почти не съществували наказания за углавни престъпления. Можело да се бие, краде и тъй нататък. Вместо да бъде пращан в затвора, обвиняемият плащал само парична глоба. И след това с едно „довиждане" го пускали.

Всеки можел да си прави каквото си иска. Наказателният кодекс изглеждал като меню за ресторант - с цена, посочена за всяко насилие. Изобщо било много мило, няма що. Нещо като това, което се случва сега у нас с пияни, наркомани и всички останали, които ритат и шамаросват доктори, трошат с камъни линейки, вилнеят и чупят прозорците в Бърза помощ.

Над 22 случая на насилие над лекари, сестри и фелдшери са регистрирани тази година, съобщава Българският лекарски съюз (БЛС). Над 50 медици са пострадали по време на работа - докато търчат по спешни адреси, гипсират крака и ръце, шият сцепени вежди или слагат инжекции. Посегателствата срещу белите престилки се превръщат в епидемия - за бой по докторите напоследък съобщават кореспондентите на „Труд" от почти всичките големи градове. Впиянчен побойник цапардосал хирурга, докато почиствал окървавената му глава, тъй като го щипела кислородната вода. Тумба роми потрошили медицински реаномобил, понеже някой чул, че той превозвал изкормени дечица за донори (виж по-долу).

Каква е поуката от съдебната практика след тия безобразия?

Ето каква: хванат ли те нервите, напиеш ли се, запуши ли ти се носът от гаден грип, полудееш ли от мъка за болен роднина, гледай да не сриташ някое куче на улицата. Изкарай си го на доктора - напсувай го, изритай го, разкървави му носа, ако щеш - по-евтино ще ти излезе. Най-голямата глоба, налагана от година насам в такива случаи по член 131 от НК (за лека телесна повреда) или по чл. 325 (за дребно

хулиганство), е 600 лева, предават нашите кореспонденти. Дали е платена тази „рекордна" глоба не се съобщава, защото само Господ знае. А ако Господ няма, никой не е наясно с издължаването след подобни парични санкции.

Такава е съдбата на повечето процеси за престъпления, за които НК предвижда до 3 години лишаване от свобода. Причината е, че обвиняемите по тях се ползват от член 78а и се освобождават от наказателна отговорност, т.е. отървават затвора и отнасят само административно наказание. Язък за разходите по делата - хиляди левове на данъкоплатеца!

В парламента неотдавна не достигнаха 9 гласа, за да бъде приет внесеният от БЛС проект за промяна в НК, която изравнява статута на лекаря с този на съдията, прокурора,следователя, полицая, митничаря, данъчния и други професии, защитени при престъпни посегателства. Предлагаше се за тежка телесна повреда да се полага от 5 до 15 години лишаване от свобода, за средна -от 3 до 10 години, и за лека -от 1 до 5 години, а не до 2 години, както е сега.

„А защо не вкарват в затвора за лекарски грешки?!"-контрират не без основание препатили пациенти. Но това е друга тема.

„Наскоро НК беше променен така, че за насилие над кучетата бяха предвидени най-тежки наказания - затвор до 3 години и глоба от 2 до 5 хиляди лева", коментират обидено от БЛС.

„Явно за българския парламент лекарят е категория под уличното псе. Че той е нещо противно, долно и трябва да се бие и гони", възкликва, без да крие огорчението си, д-р Цветан Райчинов, шефът на БЛС. Според виждането на колегите му така е, откакто от трибуната на Народното събрание трима подслушвани лекари от Горна Оряховица бяха обвинени без доказателства от МВР в „умишлено убийство на детенце".

Но да приемем, че д-р Райчинов и колегите му са черногледи. По-важно е може би как народните представители гледат на този проблем. Говори се, че след 3 месеца той пак ще бъде внесен в пленарната им зала за разглеждане.


Налагат лекари за щяло и нещяло
Пловдив

Полицията още твърди, че издирва насилниците, потрошили линейка на Спешна помощ в квартал „Столипиново" през август. В реанимобила пътувал лекарски екип, повикан да помогне на болен човек-. Като го видели, неколцина жители на квартала започнали да го замерят с празни бутилки и камъни. Около тях се събрала тълпа и започнала да ги окуражава с крясъци. Това било, защото в махалата плъзнали слухове, че мними доктори обикалят в кола с надпис .Дмбуланс" и возят с нея - представете си! - изкормени циганчета за донори. Лекарите едва се измъкнали живи от идиотската ситуация с помощта на полиция.

„За строшените стъкла на линейката е било образувано досъдебно производство, но извършителите не са открити. Никой от извиканите на разпит в полицията не е посочил човека, който хвърлял камъните по лекарите", казват от прокуратурата. Толкова.

Лъжливите слухове тръгват от стар американски филм, в който се разказва за странна линейка, който обикаля по гробищата и събира изкормени трупове, шегуват се ченгета. Но на лекарите, които продължават да посещават ромската махала по спешност, никак даже не им е смешно.

Шумен

Фелдшерката Валентина Узунова и шофьорът й от Центъра за спешна помощ Валентин Любенов едва се измъкнаха живи от ромската махала на 1 март. След медицинската визита там фелдшерката се озова в болницата с мозъчно сътресение и временна загуба на паметта. Екипът бил повикан за 72-годишен мъж с астматичен пристъп, но се забавил, защото адресът бил грешно съобщен от семейството.Докато хората с бели престилки търсели болния, дотичала разгневена негова роднина, разкрещяла се и събрала цялата рода. В двора на къщата пуснали срещу фелдшерката кучета. Докато тя се колебаела пред пътната врата, ромите се нахвърлили върху нея с юмруци по главата, блъскали я, скубали я. Внукът на болния грабнал сопа и се засилил срещу нея. Шофьорът на линейката се намесил смело и спасил живота на фелдшерката.

„Докторката не искаше да влезе в къщата, защото сме цигани и ни одраска", казала пред полицаите Нели Николова (38 г.), роднина на болния.

Районната прокуратура-е образувала досъдебно производство срещу трима почл.131 ал.1 (за нанасяне на телесна повреда). Но краят на разследването не се вижда, понеже обвиняемите напуснали страната.

Неведнъж пияни пациенти нападат шуменски лекари. Радостин С. Д. отнесе 500 лв. глоба за хулиганство, след като на 4 януари вилня в пияно състояние в игрална зала, а след това засипа с псувни, обиди и ритници лекарите от Спешна помощ, заели се с раните му.

През май трима почерпени шуменци буйстваха и потрошиха табела и врата в

болницата. Единият имал проблем с дишането, но заблъскал погрешка по затворена порта на центъра, който праща линейките, вместо на спешния кабинет. Когато 48-годишна медицинска сестра се втурнала да помага на болния, той я сграбчил за ръцете и започнал да сипе заплахи. Съдът решил, че глоба от 200 лв. му е достатъчна.

Видин

„Рекордна" глоба от 600 лв. отнесъл 24-годишен ром за побой над фелдшера Стоян Иванов от Спешния медицински център през март. Обвинението било за „лека телесна повреда на длъжностно лице". Пред съда побойникът обяснил, че бил много пиян и „сбъркал доктора с друг". С друго решение Районният съд в Белоградчик уважи граждански иск на бития за 4 хиляди лева. Ромът изобщо не се явява по това дело и е ясно отсега, че 58-годишният жалбоподател няма да види от него пари и на оня свят.Преди побоя нападателят се наливал в кръчма и се сбил пред вратата й с друг пиян. После, ударен лошо в окото, отишъл, клатейки се, в Бърза помощ, фелдшерът прегледал раната и се опитал да му обясни, че трябва на другия ден да отиде на очен лекар във Видин. Това не се харесало на мургавия пациент. Той скочил срещу фелдшера, повалил го на земята, разбил му носа, изкълчил му ръката и му насинил окото.

Благоевград

Ръководителката на Спешния център д-р Величка Антова споделя, че нейна колежка два пъти била нападана. Когато за първи път пациент шамаросал д-р Димка Стоянова, тя плакала дълго от обида, а не толкова от болка. Повикали я за катастрофа край Симитли. Сигналът гласял, че има петима пострадали. На място лекарката заварила само смачкана кола. Докато се оглеждала за хора, пристигнали два автомобила. От тях изскочили 7 мъже - всички видимо пияни. Започнали да й крещят, че не помага на ранените. Един от тях я зашлевил с всичка сила през лицето. Минути след това се оказало, че шофьорът от катастрофиралата кола жив и здрав се бил прибрал вече у дома си.

„Дори не ми се извиниха -разказала докторката.Врътнаха се и си тръгнаха". След шамара тя изпаднала в шок. Полицаи заловили бияча и му дали 3 дни арест за дребно хулиганство. Очевидци обаче твърдят, че не ги лежал.

Друг път д-р Стоянова си изпатила от сина на болен, който опитал да ползва линейката като такси - до адреса, до аптеката, а после до хранителния магазин. Ударил я, когато му направила забележка. Бил глобен с 300 лв. за поведението си.

Плевен


Със седем денонощия арест по Указа за борба с дребното хулиганство бил наказан все пак 32-годишен плевенчанин, който пребил на 4 юли с юмруци и замерил с ръчен часовник дежурния в спешното отделение д-р Стефан Европейски. Пациентът Ивайло Узунов се ядосал на лекаря, който шиел разбитата му вежда, защото от кислородната вода „много го щипело".

Друг път пияни близки на пациентка строшили стъклата на вратата към плевенската реанимация и пребили дежурния д-р Славейко Богданов. Заедно с него пострадали две сестри и една санитарка. Свадата избухнала, след като шестима мъже и една жена решили след полунощ да влязат на свиждане при своята близка. Сестрата отказала да ги пусне. Не им се понравило и обяснението на дежурния лекар, че няма как да влязат, тъй като болните спят. Д-р Богданов завел наказателно дело от частен характер, без да претендира за обезщетение.

„Има някакво решение, но не съм питал какво е, толкова съм отвратен", казва лекарят.

Агресивни посетители не липсват и в спешното приемно отделение в Университетската болница. За последните 2 години там имало няколко случая на буйстващи роднини на пациенти, които настоявали с правото на силата техният близък да бъде прегледан с предимство.
Стратегии за разпалки
Иван ДИМОВ

Цветан Цветано.в представи 43-ата ромска стратегия за 20 г. преход. Комплект от тези документи може да послужи за разпалки на печката на една ромска фамилия за цяла зима. Друго практическо приложение просто няма.

От новата стратегия става ясно, че златният дъжд от Европа и САЩ за бедното ни малцинство не е спрял - напротив, ще има пари и за интерактивно обучение по сексуално здраве, и за изграждане на чувство на симпатия към нашите „братя", и за какво ли още не. Щедрите донорски траншове досега се усвояваха ударно по документи, а ромите си стояха „неинтегрирани" в гетата - бедни, болни и мръсни.

Затова щеше да е по-добре, преди да хаби тонера на принтера си, вътрешният министър първо да разследва кой взе парите за ромите. Иначе няма гаранция, че новите милиони от новата стратегия най-сетне ще отидат за ромската интеграция.
Модерно лечение връща болни от шизофрения на работа
Диана ТЕНЧЕВА

Шизофренията е болест, при която мисленето : се разстройва, а човек губи способността си да разпознава реалността. Емоциите, реакциите, мисленето и възможността за преценка се влошават дотолкова, че водят до нарушаване на нормалното функциониране.

Шизофренията има възраст - започва около пубертета и напредва постепенно. Не е като някои други заболявания - днес те повалят, утре си болен. В процес на дълго развитие човек започва да става странен, различен. Спира да ходи на работа, да не се интересува от нещата, които преди са го вълнували, или пък изведнъж се отдава на нещо - например на религията, а допреди това дори се е присмивал на вярващите.

Наследствената предразположеност е един от трите елемента при възникването и развитието на шизофренията, обясни пред „Труд" д-р Петър Маринов. Специалистът е началник на острото психиатрично отделение в столичната университетска болница по неврология и психиатрия „Св. Наум" (виж по-долу).

Според д-р Маринов човек може да има предразположение към шизофренията, • както например към хипертонията, но те никога да не се изявят. „Защото винаги са необходими външни фактори, които да отключат заболяването. Или да го стимулират. Едва тогава предиспозицията се реализира като болест", каза още д-р Маринов.

По тази причина той е привърженик на биопсихосоциалния модел за „разгадаване" на шизофренията. Т. е. стои зад тезата, според която биологичното (или гените) заедно с психологичните проблеми и със социалната ситуация на даден човек са от решаващо значение за развитие на болестта. „Но в никакъв случай нито един от тях не е свръхрешаващ", заяви д-р Маринов.

„Най-общо казано, симптомите, издаващи шизофренията, са 2 вида", добави д-р Христо Кожухаров, психиатър в наркологичното отделение към психиатрична клиника във варненската университетска болница „Св. Марина". Според специалиста по-лесно разбираемите са т. нар. позитивни симптоми, при които се наблюдава нещо повече от нормалната психологична дейност. „Например: не е нормално човекът да чува гласове, но на болния се случва точно това. И то гласове, които му заповядват. Ставащото в мозъка на пациента наричаме императивни халюцинации", каза още д-р Кожухаров. Често срещана ситуация е болните от шизофрения да твърдят, че другите мислят нещо лошо за тях. „Това са параноидни налудности за въздействие и за преследване", уточни д-р Кожухаров. И продължи: „Вторите разпространени симптоми, които по-трудно се забелязват и са със знак минус, са определени процеси у психотичния пациент, защото той е самотен." Оказва се, че него го разбират само хората със същия проблем и лекарите.

„Големият проблем е, че с нашите мозъци няма как да разберем пациентите с шизофрения. Затова и в старите учебници пише, че дори 100 мъдреци няма как да убедят налудноболния, че което си мисли, не е вярно. Той е абсолютно убеден в обратното", каза още д-р Кожухаров.

Преди да се открие скенерът и ядрено-магнитният резонанс, специалистите са смятали, че шизофренията е функционално заболяване.Приемали са, че биотоковете в мозъка не се движат по начина, по който трябва. Впоследствие обаче се разбира, че не става дума само за функционалност, а и за много силна биологична даденост. Която човекът може да притежава и никога да не се прояви в болест, но и да я отключи, както казахме.

При нормалните хора загубата на мозъчна кора е около 1 % годишно. При шизофрен-ноболните стига до 2-3 на сто, затова след 5 години тази загуба може да възлиза на 10-15%. „Има препарат обаче, който предпазва от редукция на сивото вещество, и то по-мощно, отколкото други медикаменти. Става дума за оланзапина, произвеждан от фармацевтичната компания „Софарма", съобщиха психиатри на научен форум за лечението на шизофренията. Лекарството влезе на българския пазар през т. г. и се покрива 100% от здравната каса.

Друг положителен резултат, до който води оланзапинът на„Софарма", е, че всеки пети болен, лекуван с него, се връща на работа. А това се случва още между 23-ата и 52-рата седмица от терапията с медикамента. При други подобни препарати процентът на отново проработилите е едва 10.

„Илюзия е да се мисли, че шизофренията може да бъде лекувана без медикаменти -само с психотерапия", подчерта д-р Христо Кожухаров от психиатричната клиника във варненската „Св. Марина". И побърза да добави: „За жалост нашето общество вярва на хора като баячки и гледачки, т.е. силно убеден е в магическото мислене, както го наричаме ние в психиатрията. По тази причина преди пациентът да стигне до нас, той преминава през много... мошеници". Само че така се стига до развитие на болестта, тя хронифицира и води до по-дълъг престой в болница и по-високи дози медикаменти.

Някои пациенти с тежката диагноза не си пият лекарствата, защото смятат, че не са болни. „Какво да се прави в подобни случаи? Първо пациентът трябва да има много добър контакт с лекуващия лекар", започна да изрежда д-р Кожухаров. Вторият важен съвет е да се осигури организация, чрез която болните да получават лекарствата си. Примерно да се включат в програми, да ги посещават социални работници или самите пациенти да отиват в дневни центрове. „Не на последно място да се премине към терапия, при която медикаментите да се поставят чрез инжекции, което облекчава приема. Т.е. решенията са много, стига близките да не изоставят болните", завърши д-р Кожухаров.
Нужна е мрежа от избънболнични звена

Много важно е навременното лечение и адекватното проследяване на пациента с шизофрения, след като бъде изписан от болница. Това заяви Доц. Риналдо Шишков, зам.-шеф на болница „Св. Марина" във Варна и ръководител на катедрата по психиатрия в Медицинския

университет в морската| столица. Доцентът добави, че има много гениални исторически личности, страдали от психичното заболяване, но дали огромен принос към човечеството. Такъв е случаят с US математика и носител на Нобелова награда Джон Наш, чиято съдба е представена във филма „Красив ум". Наш завършва кариерата си като уважаван учен в университет. За по-добрите грижи за хората с шизофрения е необходимо отговорните институции да изградят система от извънболнични звена, ползвайки опита на Европа. А тя да включва: т.нар. защитени жилища за болни, които нямат дом, мобилна психиатрия (лекари, които да посещават пациентите вкъщи) и мрежа от дневни центрове.
Достарыңызбен бөлісу:
  1   2   3   4   5


©dereksiz.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет