Термокаутеризация на роговицата и трансплантация на амнион при неподатлив на друго лечение микробен кератитжүктеу 27.2 Kb.
Дата21.06.2016
өлшемі27.2 Kb.
Термокаутеризация на роговицата и трансплантация на амнион при неподатлив на друго лечение микробен кератит

Методът е разработен от проф. Райнхард в Университетска очна клиника, гр. Фрайбург, Германия и се прилага с успех повече от 10 години. В България е въведен за пръв път през 2012 г. в Клиника по очни болести към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Обща информация

Кератит означава възпаление на роговицата (прозрачната най-предна повърхност на окото). Причините за това състояние са разнообразни. Различни инфекции, синдром на сухото око, нараняване, неправилно или продължително носене на контактни лещи, както и многобройни съпътстващи общи заболявания могат да подпомогнат развитието на кератит.

Микробният (бактериален или гъбичков) кератит в повечето случаи успешно се лекува с интензивна локална (капки) и евентуално системна (таблетки, инжекции) антимикробна терапия. Нерядко обаче антимикробните средства нямат ефект и въпреки честото поставяне на капки (на всеки 15 минути) се стига до нарастване на големината на белезникавите инфилтрати на роговицата с образуване на язва и опасност от пробив. В такива случаи термокаутеризация на възпалената област на роговицата може да помогне за бързото оздравяване на инфилтратите респ. язвите. Така би могло да се избегнат големи хирургични интервенции като напр. перфоративна кератопластика (трансплантация на роговица) в острия период на заболяването (на горещо).Термокаутеризация

Начинът на действие на топлинния каутер се състои в директното намаляване на броя на бактериите чрез топлинно въздействие в засегнатата зона на роговицата. От друга страна е възможно локалните антимикробни средства след коагулация и отстраняване на увредената тъкан да проникнат по-добре в дълбочина.Протичане на термокаутеризацията► Фигура 1. Инструмент за термокаутеризация по дизайн на Университетска очна клиника, гр. Фрайбург, Германия


Процедурата се извършва при стерилни условия в операционна зала. След поставянето на капкова анестезия (упойка) се отстранява повърхностният слой на роговицата - епителът, както и възпалително променената, некротична тъкан от основата на язвата. След това върхът на накрайника на топлинния каутер (фиг. 1) се докосва за няколко секунди до всички участъци на засегната област, което води до белезникаво оцветяване на тъканта. Коагулираната тъкан се отстранява с тампон и, ако е нужно, процедурата може да бъде повторена, докато не изчезне напълно увредената тъкан и язвата се почисти добре.

Процедурата се допълва с трансплантация на амнион върху засегнатия участък. Амнионът (амниотична мебрана) е най-вътрешният слой на плацентата и успешно се използва при различни видове реконсруктивна хирургия. Амниотичната мембрана се извлича, обработва и съхранява при специални стандартизирани условия в тъканна банка. За лечение на очни заболявания амниотичната мембрана се предлага разстлана върху специален носител, поставен в стерилен контейнер. В операционната зала тя се изрязва от хирурга в нужната форма и размер. Поставят се няколко слоя амнион, които се фиксират с тъканно фибриново лепило. Установено е, че след трансплантация на амнион не се наблюдава реакция на имунологично отхвърляне.Термокаутеризацията трябва да се съчетае с интензивно лечение с антибиотични капки и пациентът да се контролира ежедневно. Първата цел на термокаутеризацията (с или без трансплантация на амнион) е овладяване на инфекцията на роговицата, за да се избегне терапевтична кератопластика на горещо поради висок риск от реакция на отхвърляне и ниска преживяемост на трансплантата в повечето случаи.

Ако чрез термокаутеризацията и трансплантацията на амнион се постигне оздравяване на възпалението, на по-късен етап може да се извърши планова перфоративна кератопластика с по-висок шанс за трайно подобрение на зрението.


©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет