В очакване на Деня на Европа: Европейската комисия отваря врати и открива нов център за посетителижүктеу 37.17 Kb.
Дата10.07.2016
өлшемі37.17 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 3 май 2013 г.В очакване на Деня на Европа: Европейската комисия отваря врати и открива нов център за посетители

9 май е Денят на Европа. За гражданите той трябва да бъде нещо повече от тържествен ден. Ето защо на 4 май, събота, Комисията и други институции на ЕС отварят врати за широката публика. За пръв път Европейската комисия си сътрудничи с брюкселския Фестивал на ириса в неделя, 5 май, когато улиците на европейската столица ще бъдат изпълнени с концерти и увеселения. На 4 май заместник-председателят Рединг и заместник-председателят Марош Шефчович ще открият също новия модернизиран посетителски център на Европейската комисия, който бе преместен по-близо до институциите.

Как функционира? Кой решава? Какво следва? Хората си задават всички тези въпроси за Европа. Това е вашият шанс да получите отговори. Ако някога сте искали да надникнете зад кулисите на европейските политики и да видите как и от кого се създават, елате при нас в деня на отворените врати или посетете модернизирания посетителски център на Комисията. Можете също да участвате в един от диалозите с граждани, които аз и моите колеги комисари организираме във всяка страна от ЕС“, каза комисарят по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг. „Очаквам с нетърпение да се срещна с голям брой хора, интересуващи се от Европа и от своето бъдеще“.

Комисар Марош Шефчович добави: „Денят на Европа винаги е добра възможност за гражданите да научат повече за това, което правим. Тази година това е по-лесно от всякога благодарение на новия Център за посетители. Той е нашата витрина за всички, които искат да научат за голямото приключение на европейската интеграция“.4 май 2013 г.

На 4 май Европейската комисия ще отвори врати. Гражданите ще могат да разгледат отвътре сградата Берлемон, в която 27-те комисари вършат всекидневната си работа. Редица изложби и прояви ще дадат възможност на посетителите да научат повече за Европейския съюз и неговото въздействие върху тяхното ежедневие.

От другата страна на улицата в 11:15 ч. комисар Рединг и комисар Шефчович ще открият новия Център за посетители, който ще отвори врати за публиката в 14:00 ч. Центърът бе преместен в сградата Шарльоман на адрес 170, Rue de la Loi до централата на Комисията Берлемон, в сърцето на европейския квартал. В новия център посетителите ще могат да седнат на масата, около която са се събирали комисарите, да се снимат с тях и да се запознаят с европейската история с помощта на интерактивни чувствителни на допир екрани.

Успоредно с това представителството на Европейската комисия в Белгия ще бъде домакин на серия дебати с граждани из Брюксел (Cercle des voyageurs, Halles de Schaerbeek, café C'est bon c'est belge, Brigittines) във връзка с работата на Комисията.

През цялата 2013 г. заместник-председателят Рединг и нейни колеги комисари заедно с национални и местни политици провеждат дебати с граждани в цяла Европа, за да чуят тяхното мнение и да отговорят на техните въпроси. На 4 май комисар Вивиан Рединг ще проведе дебат в Брюксел с над 300 граждани за техните очаквания за бъдещето на Европа. Регистрирайте се за участие: www.eu4be.eu/

5 май 2013 г.

На 4 и 5 май 2013 г. регионът на столицата Брюксел също ще чества Деня на Европа под мотото „Брюксел и Европа“. На 5 май между 12:00 и 18:00 ч. в близост до Централна гара Брюксел ще отвори врати „село Европа“ (Carrefour de l'Europe).Контекст

През двете десетилетия от въвеждането на гражданството на ЕС е постигнато много. Според наскоро публикувано проучване на ЕС 63 % от гражданите днес се чувстват „европейци“.

Навсякъде в ЕС гражданите упражняват правата си всеки ден. Благодарение на европейското законодателство европейците се ползват с по-голяма защита при трансгранични покупки, могат да се лекуват в други държави от ЕС със своята Европейска здравноосигурителна карта и ползват по-ниски тарифи за роуминг. Но хората невинаги знаят за тези права.

Ето защо Европейската комисия обяви 2013 г. за Европейска година на гражданите (IP/13/2), посветена на гражданите и на техните права. През цялата година в целия Съюз членовете на Комисията ще обсъждат с гражданите очакванията им за бъдещето в рамките на диалози с граждани.

Междувременно Европейската комисия работи и за премахване на пречките пред упражняването на гражданските права. На 8 май Комисията ще публикува втория си доклад за гражданството на ЕС, в който ще отбележи конкретните постижения от 2010 г. насам за подобряване на правата на гражданите и ще посочи 12 конкретни нови мерки за справяне с оставащите проблеми — от търсене на работа до получаване на по-добра правна защита в друга страна от ЕС.

За повече информация

Ден на отворените врати

Пълна програма на Комисията:http://ec.europa.eu/belgium/events/euopendoors/index_en.htm

Програма на дебатите в Брюксел:http://ec.europa.eu/belgium/events/euopendoors/index_en.htm

Програма на всички институции на ЕС:http://europa.eu/opendoors

Въпроси? Изполвайте хаштаг #euopendoors в TwitterДиалози с граждани

La Tentation/Centro Galego de Bruxelas - 28, Rue de Laeken - 1000 Bruxelles — Дебатът започва в 14:30 ч и приключва в 16:00 ч. (вратите се отварят в 13:45 ч.)

Входът е безплатен след регистрация: http://www.eu4be.eu/

Не можете да присъствате? Участвайте в дискусията във Facebook http://www.facebook.com/ECrepBE и в Twitter @EU4BE #EUdeb8За контакти:

Мина Андреева (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)IP/13/386


©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет