Законодателни инициативижүктеу 257.33 Kb.
Дата06.07.2016
өлшемі257.33 Kb.
ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ЗА ПЕРИОДА ЮЛИ 2009 Г. – ЮЛИ 2012 Г.

ЗАКОНОДАТЕЛНИ ИНИЦИАТИВИ
През октомври 2009 г. Министерството на културата подготви проект на Закон за допълнение на Закона за закрила и развитие на културата заради конфликта на интереси в културните институции. Министерството на културата внесе предложение за допълнение на Кодекса за социално осигуряване – балетистите и танцьорите в държавните и общинските културни институти да придобиват право на пенсия независимо от възрастта си при 25 години осигурителен стаж, изслужени като балетист или танцьор в държавен или общински културен институт. Народното събрание прие предложението.
В края на 2009 г. Министерството на културата предложи изменение на Закона за радиото и телевизията за транспониране на Европейската директива, свързана с упражняване на телевизионна дейност.
На 26 април 2010 г. посланикът на САЩ в България Н. Пр. Джеймс Уорлик награди министъра на културата Вежди Рашидов за проявената политическа воля за противодействие на интелектуалното пиратство в България.
В края на месец май 2010 г. стартира кампания за ограничаване на софтуерното пиратство. На 16 юли същата година е подписано и първото Рамково споразумение за използване на музика на публични места.
На 19 януари 2011 г. Правителството одобри Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство. Предложенията целят преодоляването на проблеми, възникнали при неговото приложение, както и регламентиране на функциите на министъра на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) по опазването на недвижимите културни ценности.
На 15 април 2011 г. се състоя официалното подписване на Меморандум за сътрудничество между Министерството на културата и Съвета за електронни медии относно закрилата на авторското право и сродните му права и прилагането на принципите на европейското медийно законодателство в областта на аудио-визуалната политика.
През ноември 2011 г. е представен проект на Закон за доброволчеството.
През 2011 г. Министерството на културата внесе Законопроект за изменение на Закона за народните читалища.
Министерството на културата започна през 2012 г. активна работа по подготовката на Национална стратегия за развитие на културата.


ТЕАТРАЛНА РЕФОРМА И ИНСТИТУТИ ЗА СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА
На 27 юли 2010 г. Правителството на Република България прие постановление за преобразуване на държавни културни институти. Целта на концепцията, предложена от Министерството на културата, е държавните културни институти в сферата на сценичните изкуства да се превърнат в творчески, динамични, мобилни и социално адекватно действащи структури чрез ръководство от по-малък и общ административен екип.
Подписан е и договор за „Модернизация на основна сцена на Драматичен театър „Ст. Бъчваров” – гр. Варна” на стойност 4 278 696 лева.
В началото на 2011 г., на 27 януари Правителството определи единните разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства през 2011 г. С документа реално стартира въвеждането на делегирани бюджети в театрите. Диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти.
През ноември 2011 г. Министерство на културата прави анализ на резултатите от прилагането на новата система за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, който показва положителни резултати. Културните институти успешно прилагат новия модел на финансиране, увеличен е и обемът на собствените приходи от продажба на билети. С 30 на сто е нараснал броят на зрителите през 2011 г.
Подпомогната бе и мобилността на кърджалийския и търговищкия театри, като за целта през 2011 г. Министерството на културата предостави автобус за театъра в Кърджали и микробус за театъра в Търговище.
Ремонтирани са базите на редица институти за сценични изкуства. През юли 2010 г. УО на ОПРР одобри 8 проекта на Министерството на културата с обща стойност на безвъзмездна финансова помощ, възлизаща на 10 936 580,99 лв. Проектите включват: Реконструкция, рехабилитация и оборудване на сградата на Оперно-филхармонично дружество, гр. Русе, Ремонт на сградата и благоустрояване на дворното пространство на Националния политехнически музей – София, Ремонт и подобряване на енергийната ефективност на сградата на Национално училище за музикално и сценично изкуство "Панчо Владигеров" – Бургас, Газификация и модернизиране на технологичното сценично оборудване на Драматично-куклен театър "В. Друмев" – Шумен, Ремонт и модернизация на сградата на Оперно-филхармонично дружество – Бургас, Реконструкция и обновяване на  Сатиричен театър "Алеко Константинов" – София, Строителство, реконструкция и модернизация на сградата на Концертен комплекс "България" – София, Ремонт и благоустрояване на прилежащата инфраструктура на Националния исторически музей.
Редица големи български артисти са удостоени с най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век”: Захари Бахаров (2009), Джоко Росич (2010), Камен Донев (2010), Теодосий Спасов (2011), Стоянка Мутафова (2012) и др.
На 18.06.2012 г. министър Вежди Рашидов подписа браншов колективен трудов договор в областта на музиката и танца. Подписи под документа положиха председателите на Независима синдикална федерация „Култура” към КНСБ и на федерация „Култура” към КТ „Подкрепа”, както и председателите на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и на Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/.


КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО
През 2009 г. е завършена цялостната реставрация и експониране на сградата на Софийската синагога. Цялостната реставрация на сградата е на обща стойност 725 хил. лв.
На 31 март 2010 г. Правителството предостави безвъзмездно за управление на Министерството на културата сградата на Морското училище на остров „Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол. Островът ще се превърне в средище на културен туризъм, а Морското училище на острова ще бъде музей.
На 9 юни 2010 г. министър Вежди Рашидов получи екземпляри от дипломите за вписванията на Бистришките баби и на нестинарството в Световната представителна листа на нематериалното културно наследство на човечеството.
На 11 август 2010 г. по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов Министерството на финансите предостави на Министерството на културата допълнителни средства в размер на 856 890 лева за археологически разкопки.
От 2010 г. първото българско съдържание в "Europeana" е вече реалност. На сървърите на europeana.eu има над 12 000 записа на дигитални документи на български език. Варненската регионална библиотека "Пенчо Славейков" е единственият представител в проекта за България.
От 7 март 2011 г. стартират пилотните обучения по Програма „Глоб@лни библиотеки - България”. „Глоб@лни библиотеки – България” е съвместна инициатива на Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие и се финансира с 15 милиона щ.д. грант от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс", дарение на софтуерни продукти от Майкрософт и насрещно финансиране от централния и местните бюджети в България.
На 10 юни 2011 г. в Отава Департаментът за културно наследство на Канада официално предаде на министър Вежди Рашидов 21 000 антични монети и предмети с произход от България, които по решение на канадския съд се връщат на българското правителство поради установен незаконен износ от страната ни.
На 16 септември 2011 г. премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът на Стара Загора Светлин Танчев прерязват лентата на реставрираната Ески Джамия в Стара Загора. Проектът е финансира с 2,4 млн.лева по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013".
Над 1,3 милиона лева в подкрепа на българската книга осигури Министерството на културата за 2011 г. Министерството предостави 611 580 лева за обновяване на фондовете на 938 читалищни библиотеки.
На 25 януари 2012 г. в Министерството на културата се подписва тристранно Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазването и развитието на недвижимото археологическо наследство на територията на Бургаските минерални бани, част от археологическия обект "Аква Калиде - Термополис".
На 20 февруари 2012 г. министърът на културата Вежди Рашидов и Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откриват в София Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Това е първият по рода си център в Европа, а в целия свят до момента има само 5 такива - в Япония, Китай, Република Корея, Перу и Алжир.

На 11 април 2012 г. Министерски съвет приема Постановление, с което допълнително се предоставят 605 000 лева за проучване, консервация и реставрация на 10 археологически обекта по проекта „Виа Понтика”.


Министърът на културата Вежди Рашидов предложи в Историческия музей в Панагюрище да бъдат поставени
бюст-паметници на братята Павел, Петко и Михаил Дейкови, които след като откриват съкровището през 1949 година, веднага го предават на българската държава. Взето е решение да бъдат изработени две копия на Панагюрското златно съкровище – едното за Националния музей, а второто копие за Исторически музей – Панагюрище.

МУЗЕИ И ГАЛЕРИИ
През 2010 г. бе одобрен проект за ремонт и благоустрояване на прилежащата инфраструктура на Националния исторически музей в София. През същата година министърът на културата дава старт на реконструкцията и преустройството на сграда от комплекс „Софийски арсенал” в Музей на съвременното изкуство - София. На 17 юни 2011 г. на официална церемония премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов, вицепремиерът Симеон Дянков, министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова и Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия в София, обявяват успешното приключване на първия етап на реконструкцията на сградата на музея.
Ремонтиран е и Националният музей на българското изобразително изкуство (НХГ) по проект на стойност 3 625 196 лева.
През 2011 г. в Министерството на културата се подписаха браншово споразумение за музеите – колективен трудов договор, между министъра на културата Вежди Рашидов и синдикалните организации в областта на културата към КНСБ и КТ „Подкрепа”, благодарение на което са осигурени допълнителни отпуски за служителите в музеите и галериите и по-висок процент допълнително възнаграждение за продължителна работа.
На 6 юли 2011 г., в базиликата „Света София” министърът на културата Вежди Рашидов и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подписваха договор за реконструкция и благоустрояване на археологическия музей.
Само няколко дни по-късно, на 20 юли 2011 г., Вежди Рашидов и заместник-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова подписаха в присъствието на премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и кмета на София Йорданка Фандъкова 8 договора за безвъзмездна финансова помощ за социализация и адаптация на археологически обекти. Общо 30 057 435 лева се осигуряват за финансирането на осемте проекта за реставрация на археологически обекти и исторически паметници. Средствата са по ОП "Регионално развитие". За адаптацията на античния комплекс "Сердика", където се състоя подписването, са осигурени 16 млн. лв.
На 19 септември 2011 г , с водосвет бе открит Музеят на социалистическото изкуство в София, който се намира в ремонтирана сграда, собственост на Министерство на културата. Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов и министърът на културата Вежди Рашидов прерязват лентата на новия музей.
През 2012 г., на 18 май, Националният политехнически музей в София отбеляза своята 55-годишнина с обновена сграда и експозиция.
На 21 юни 2012 г. в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и министърът на културата Вежди Рашидов подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ по схема BG161PO001/1.1-05/2008 „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали”. Средствата за Националния музеен комплекс ще бъдат предоставени от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 по проект „Национален музеен комплекс”. Стойността на безвъзмездната финансова подкрепа е в размер на 27 251 872 лева.
На 3 юли 2012 г. бе открита реновираната сграда на Националната художествена галерия в София. Стойността на проекта е 3 милиона и 600 хиляди лева, а финансирането е по Оперативна програма "Регионално развитие".


РЕГИОНАЛНИ ДЕЙНОСТИ


 1. Подкрепени творчески прояви – фестивали, конкурси, чествания, прегледи, събори и др. , организирани от общини, неправителствени организации и читалища по Програмата за подкрепа на любителското изкуство:

 • За 2009 г. – 50 проекта на стойност 80 000 лв.

 • За 2010 г. – 30 проекта на стойност 60 000 лв.

 • За 2011 г. – 38 проекта на стойност 70 000 лв.

 • За 2012 г. – за първото полугодие 10 проекта – 23 800 лв.

През 2010 г. Министерството на културата е организатор на най-големия Събор на народното творчество „Копривщица” с 20 000 участници от читалищата в цялата страна. Средствата са в размер на 100 000 лв.

През 2010 г. беше осъществено второто попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в която бяха отличени и подкрепени 28 регионални кандидатури, а пет от тях бяха вписани в Националната листа на елементите на нематериално културно наследство.

 1. Допълваща субсидия за народните читалища:
 • За 2009 г. – подкрепени 2 000 читалища на обща стойност 2 млн. лв.

 • За 2010 г. – подкрепени 1550 читалища на обща стойност 2 496 182 лв.

 • За 2011 г. – подкрепени 1968 читалища на обща стойност 1 589 695 лв.

През 2012 г. вече приключи третото попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” и поредните пет кандидатури бяха вписани в Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство, а читалищата, които са създали условия за тяхното съхраняване, са отличени и финансово поощрени на обща стойност 5000 лв.
УЧИЛИЩА ПО ИЗКУСТВАТА И КУЛТУРАТА
На 15 септември 2009 г. министърът на културата Вежди Рашидов откри новата учебна година в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в гр. Сливен. Училището посрещна учебната година в нова сграда, държавна собственост, фасадата на която е ремонтирана по проект на „Красива България”. Министерството на културата е предоставило за ремонта на сградата съфинансиране от близо 100 хил. лв.

През 2010 г. сред одобрените 8 проекта за безвъзмездно финансиране на ремонти на културни институти по Оперативна програма „Регионално развитие” е и проектът за ремонт на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров” – Бургас. Стойността на европейските средства, отпуснати за ремонт на училището е 775 794 лв. Ремонтът е извършен за 578 770,88 лв.


На 15 септември 2011 г. министър Вежди Рашидов преряза лентата и открива новата учебна година в Националното музикално училище „Добрин Петков” в Пловдив. Ремонтът на училището е реализиран със средства от проект по Оперативна програма "Регионално развитие" и е на обща стойност 726 хиляди лева.
На 19 октомври 2011 г. премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов откриха основно ремонтираната с европейско финансиране сграда на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София. Училището е ремонтирано с европейско финансиране по проект „Ремонт и рехабилитация на сградата на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография – София по Оперативна програма „Регионално развитие” на ЕС. Стойността на проекта е 950 599 лв. Сградата не е била ремонтирана от няколко десетилетия.
През 2011 г. общо осем училища по изкуствата към Министерство на културата са ремонтирани по Проект “Устойчиво развитие”, който се реализира съвместно с „Филипс - България”. Това са: Националната професионална гимназия за полиграфия и фотография – София, Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” – Трявна, Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян, Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък, Националното училище по изкуствата „Веселин Стоянов” – Русе, Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” – Стара Загора, Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна и Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” - Плевен.
На 3 юли 2012 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството предостави на Министерството на културата над 6 млн. лева европари за ремонт на пет училища по изкуствата.


БЪЛГАРСКО КИНО

В периода 2009-2011 г. зрителите на българското кино се увеличиха значително. За първи път се говори за касов успех на български филми. „Love.net” реализира над 206 793 зрители, „Тилт” - над 145 515 зрители, „Стъпки в пясъка” – над 57 134 зрители, „Кецове” – над 41 235 зрители, „Островът” –над 17 130 зрители, „Подслон” – над 5 926 зрители, „Още нещо за любовта” – над 3 751 зрители. Филмите продължават своето разпространение в киносалоните на страната. Това е доказателство, че мероприятията за подпомагане достъпа на българските филми до киносалоните дават резултат и отговарят на нарастващия интерес на зрителите, който беше изгубен през годините на прехода след драстичното затваряне на киносалоните.

За по-малко от три години с държавна подкрепа бяха произведени 98 български филма – игрални, копродукции с БНТ, документални, анимационни, международни копродукции и дебюти.

Изминалият период 2009-2011 г. може да се определи като най-успешният от последните 10-15 години за българското кино. То получава все по-голямо международно и национално признание.

Подкрепата на държавата за разпространението на българските филми също има принос за високата посещаемост.

Подкрепен бе и проект за разпространение и реставрация на пакет от български игрални филми. Бяха подкрепени и четири нетрадиционни форми за кинопоказ: “Пристигащо кино”, “Арт киноклуб на открито”, „София Филм Фест за учащи” и „София Филм Фест на път”, насочени към разширяване на достъпа на публиката до български филми в селища, в които няма действащи киносалони и безплатен показ на новаторски игрални и документални филми, които не се приемат от търговските киносалони. С държавна подкрепа беше осъществена международна промоция на десетки български филми, както и цялостно представяне на българското кино със собствен щанд на фестивала в Кан, чрез провеждане на седмици на българското кино в Германия, Русия, Прага, Лондон, Рим, Мюнхен и др. Представени бяха български филми в рамките на прояви, организирани от посолствата на България в Европа и извън Европейския съюз.

Българското филмово творчество (включително и независимите продукции) бе подкрепено от държавата и за участие в редица престижни международни фестивали, като някои от филмите донесоха десетки престижни награди.

С подкрепата на ИА НФЦ на МК Български филмови творци взеха участие в срещите на продуценти на Кинофестивала в Кан и при представянето на своите филми на фестивалите в Берлин, Москва, Карлови Вари, Ротердам, Сараево, Гьотеборг, Чикаго, Вашингтон, на прояви, организирани от посолствата на Р България в Европа и извън Европейския съюз, както и на форума през м. юни на документалното кино “Sunny Side of the Doc” в Ла Рошел.

През 2012 г. Министърът на културата Вежди Рашидов осигури 12.2 милиона лева за българското кино. Откакто има Закон за филмова индустрия, никога не са давани толкова много пари за подкрепа на българските филми.

През 2012 г. Министерството на културата започва цялостен ремонт на филмотечното кино “Одеон” в София. Министър Вежди Рашидов осигури за тази цел 1.8 млн. лева от бюджета на Министерството на културата за капиталови разходи.БЪЛГАРСКИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ

И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА В ЧУЖБИНА
През месец февруари 2010 г. Българският културен институт в Париж подписа договор за българското участие в резидентския проект за млади български художници Palais - Royal Open Air. В България проектът е администриран от Съюза на българските художници, със съдействието на Министерството на културата.
През май 2010 г. в Рим беше открит паметник на Иван Вазов. Решението за издигането на паметника е взето през октомври 2009 г. при разговора между министъра на културата Вежди Рашидов и министър-председателя на Република Италия Силвио Берлускони по време на посещението му в България. Дарител на средствата за паметника е Божидар Петракиев.
На 30 май 2010 г. в НДК се проведе Благотворителният концерт „Балканите - сцена за Хаити” с участие на изпълнители от страните в Югоизточна Европа. Инициативата е на българския министър на културата Вежди Рашидов, а събраните средства са насочени към възстановяването на разрушения при земетресението в Пор-о-Пренс кинотеатър “Триумф”.
През 2011 г. министър Рашидов преряза лентата на Български културен институт в Лондон (28 септември), а през 2012 г. са открити и основно ремонтираните нови помещения на Българския културен институт в Москва (15 март).

На 24 септември 2011 г. в Българския културен институт в Париж е открита изложба на акварели и рисунки на Владимир Димитров – Майстора, които се показват за първи път извън България.

На 11 ноември 2011 г. изложбата „Съкровища от България. Златото на тракийските воини” е показана в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Показани са прочутите Панагюрско и Боровско съкровища, експонати от Рогозенското съкровище, както и образци на античното изкуство от Чернозем и Златиница. Изложбата предизвика фурор и бе определена като събитие на десетилетието в сърцето на Европа.
На 1 март 2012 г. е открита изложбата „Майстори на българската живопис” в салоните на централната сграда на Европейската комисия в Брюксел под патронажа на Кристалина Георгиева и Вежди Рашидов. Министерство на културата представи безценни картини от Златния фонд на Националната художествена галерия.
На 24 май 2012 г. Еврокомисар Кристалина Георгиева и Вежди Рашидов откриха изложбата „България – цветове и пространства” в най-престижните зали на банка KBC в центъра на Брюксел.
Най-високото отличие на Министерство на културата получават редица чуждестранни творци, сред които Силви Вартан (2009), Орхан Памук (2011), Фредерик Митеран (2011), Клаудия Кардинале (2011) и др.

МЕЖДУНАРОДНИ СПОГОДБИ И СПОРАЗУМЕНИЯ
На 14 октомври 2009 г., в Гербовата зала на Президентството министърът на културата Вежди Рашидов и г-жа Джао Шаохуа, заместник-министър на културата на Китайската народна република, подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Китайската народна република. Програмата

обхваща периода до 2012 г.На 19 март 2010 г. министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на културата на Черна гора Бранислав Мичунович подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2010 - 2012 г.
На 25 септември 2010 г. министърът на културата на Република България Вежди Рашидов и Елизабета Канческа – Милевска, министър на културата на Република Македония, подписаха в Скопие Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерство на културата на Република България и Министерство на културата на Република Македония за периода 2010 – 2012 г.
На официална церемония в сградата на ЮНЕСКО в Париж на 25.10.2010 г. министърът на културата Вежди Рашидов и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подписаха Споразумение за създаването в София на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа.
На 25 януари 2011 г. министърът на културата Вежди Рашидов подписа Договор за отпускане на безвъзмездна помощ за великотърновския театър с вицепрезидента на Японската агенция за международно сътрудничество г-н Кендзо Ошима. В рамките на работното посещение на българския премиер Бойко Борисов и правителствена делегация в Япония се състоя Размяна на ноти между министрите на външните работи – Николай Младенов и Сейджи Маехара за получаване на безвъзмездна помощ за културата в размер на около 460,000 евро. Средствата ще бъдат използвани за модернизиране на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” в гр. Велико Търново.
На 8 април 2011 г. министърът на културата Вежди Рашидов подписа заедно с министъра на културата и туризма на Азербайджан Абулфаз Караев в Баку Спогодба за сътрудничество в областта на културата между Правителството на Република България и Правителството на Република Азербайджан. Това е първият рамков документ между двете държави, който регламентира двустранните отношения в областта на културата.
На 21 юни 2011 г. на официална церемония министър Вежди Рашидов и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Юрий Исаков подписаха протокол между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Руската федерация за организирането на дни на Руската духовна култура в България през 2011 г. Началото на Дните на руската духовна култура беше дадено на 12 септември 2011 г. в залата на Руския културно-информационен център в София с концерт на руския инструментален ансамбъл „Бис-квит” и оперни солисти от водещи руски театри.
На 22 септември 2011 г. в Париж министърът на културата Вежди Рашидов и френският му колега Фредерик Митеран подписаха Споразумение за сътрудничество в сферата на кинематографията между България и Франция. На специална церемония веднага след подписването министър Рашидов връчи най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век” с огърлие на министъра на културата на Франция Фредерик Митеран и на генералния директор на Лувъра Анри Лоарет за приноса им в развитието на световната култура.
На 4 октомври 2011 г. в Прага министерствата на културата на Република България и на Чешката република приеха Програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2012 – 2014 г. В присъствието на премиера Бойко Борисов и на неговия чешки колега Петър Нечас и на двете делегации, подписи положиха Вежди Рашидов, министър на културата на Република България и Иржи Бесер, министър на културата на Чешката република.
На 31 януари 2012 г. на официална церемония в Представителната зала на Лувъра Вежди Рашидов и Анри Лоарет подписаха 5-годишно Споразумение за сътрудничество между България и световния Музей. Лувърът има подобни рамкови споразумения с не повече от 10 държави в света.
На 27 март 2012 г. министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на културата и спорта на Израел г-жа Лимор Ливнат подписаха в Йерусалим Споразумение за кинематографични копродукции между Република България и Държавата Израел. Документът дава възможност на България и Израел да финансират заедно съвместни филмови продукции.
На 20.03.2012 министърът на културата Вежди Рашидов подписа два документа с турския си колега Ертугрул Гюнай - Меморандум за взаимно създаване на културни центрове и Програма за сътрудничество при опазването на недвижимото културно наследство за периода 2012-2016 г. Програмата включва конкретни дейности по идентификация и опазване на обекти на недвижимото културно наследство от взаимен интерес, намиращи се на територията на двете страни.

На 14 март 2012 г. на официална церемония в руското Министерство на културата българският министър на културата Вежди Рашидов и руският му колега Александър Авдеев подписаха Протокол за организирането на Дни на българската духовна култура в Русия през есента на 2012 г. В програмата на Дните на българската духовна култура в Русия е предвидено участието на изявени български състави и изпълнители от различни жанрове, прожекции на филми, организиране на изложби.Междуправителствената спогодба за сътрудничество в областта на културата между България и Катар бе подписана на 17 май 2012 г. в рамките на официалното посещение в България на министър-председателя на Катар шейх Хамад бин Джасем ал Тани, като от българска страна документът бе парафиран от министър Вежди Рашидов. Спогодбата предоставя възможност за сътрудничество в музейното и библиотечно дело, театъра, изобразителното изкуство, фотографията.
В началото на месец юни 2012 г. на официална церемония в грузинското Министерство на културата Вежди Рашидов и Николоз Руруа подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата между двете министерства за периода 2013-2015 г.
На 14 юни 2012 г. министър Вежди Рашидов и министърът на културата на Армения Асмик Погосян подписаха Програма за културно сътрудничество за периода 2012 – 2014 г.


УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ПО ПРОЕКТИ НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ”
Операция 1.1. „Социална инфраструктура”


Проекти

Обща стойност на проекта в лева

1.Префасадиране и преустройство на ДТ "Адриана Будевска", гр. Бургас

1 335 588,1

2. Основен ремонт и преустройство на Национален музей на българското изобразително изкуство

3 625 196,1

3. Строителство, рехабилитация и модернизация на сградата на Русенската опера

1 187 493,2

4. Модернизация на основна сцена на Драматичния театър "Ст. Бъчваров", гр. Варна

4 278 696,1

5. Модернизация на сградата на Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков", гр. Пловдив

726 613,3

6. Ремонт, рехабилитация на сградата на Професионална гимназия по полиграфия и фотография, гр. София

950 599

7. Реконструкция, рехабилитация и оборудване на сградата на Оперно-филхармонично дружество, гр. Русе

968635,09
8. Ремонт на сградата и благоустрояване на дворното пространство на Националния политехнически музей, гр. София

679699,26
9. Ремонт и подобряване на енергийната ефективност на сградата на Национално училище за музикално и сценично изкуство "Панчо Владигеров", гр. Бургас

797743,22
10. Газификация и модернизиране на технологичното сценично оборудване на Драматично-куклен театър "В. Друмев", гр.Шумен

1465241,73
11. Ремонт и модернизация на сградата на Оперно-филхармонично дружество, гр. Бургас

1702831,51
12. Реконструкция и обновяване на Сатиричен театър “Алеко Константинов” гр. София

787827
13. Строителство, реконструкция и модернизация на сградата на Концертен комплекс "България", гр. София

1938343
14. „Национален музеен комплекс”

27 251 872,70
15. Ремонт и благоустрояване на архитектурен музей «Св. София»

819 000
Общо:

48 512 679,31

Предстои сключване на договори за ремонт на 5 училища за 6 000 000 лева.

Национално училище по изкуствата „Добри Христов” –  град Варна

Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” – гр. Плевен

Национално училище за танцово изкуство – гр. София

Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” – гр. Котел

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” – гр. София


ОПЕРАЦИЯ 3.1 „ПОДОБРЯВАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ АТРАКЦИИ И СВЪРЗАНАТА С ТЯХ ИНФРАСТРУКТУРА”


 • „Възстановяване и опазване на църква „Св. Георги”, с. Арбанаси” – 926 518.50
 • „Възстановяване и социализация на НИАР „Плиска” - стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ 1 268 977.94 лв.
 • „Възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура на Раннохристиянска базилика "Червената църква" край гр. Перущица” - стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ 2 304 052.23 лв.
 • „Възстановяване на сградата на "Кръстатата казарма" (Етнографска експозиция) и изграждане на прилежаща инфраструктура, гр. Видин” - стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ 1 505 776.68 лв.
 • „Античен културно комуникационен комплекс „Сердика” - стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ 15 801 989.13 лв.
 • «Социализация на НИАР „Николопис ад Иструм” - стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ 1 934 321.13 лв.
 • „Консервация, реставрация и социализация на могилата Шушманец” – стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ 1 115 087.29 лв.
 • Възстановяване и социализация на Римска крепост „Сексагинта Приста” - стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ 1 293 601.92 лв.
 • „Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до исторически резерват Трапезица в гр. Велико Търново” - стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ 4 833 628.85 лв.

„Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиите, гр. Стара Загора”- 2 368 381,31Максималният общ размер на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е 33 352 334.98 лв.
Програмна област: Консервация и възстановяване на културно и природно наследство и стимулиране на разнообразието в културата и изкуството в рамките на европейското културно наследство по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) - 32 213 670,12 лева.


©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет