Знаменних та пам’ятних дат на 2012 рік дніпропетровськ  2011



бет1/15
Дата18.06.2016
өлшемі3.58 Mb.
#145530
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСНА УНІВЕРСАЛЬНА

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА

ІМЕНІ ПЕРВОУЧИТЕЛІВ СЛОВ’ЯНСЬКИХ КИРИЛА І МЕФОДІЯ

КАЛЕНДАР

ЗНАМЕННИХ ТА ПАМ’ЯТНИХ ДАТ


НА 2012 РІК
ДНІПРОПЕТРОВСЬК  2011

Усе, що відбувається з нами, залишає той або інший слід у нашому житті. Усе на світі бере участь у створенні нас такими, які ми є.



Й. В. Гете

П е р е д м о в а

«Календар знаменних та пам’ятних дат на 2012 рік» – покажчик, що містить хронологічний перелік дат, які відзначаються світовою спільнотою, перелік найбільш важливих православних та народних свят, а також тих, що відзначаються в Україні як державні або професійні свята, ювілейних дат видатних історичних постатей та визначних діячів сучасності, найбільш значущих знаменних дат у галузі культури, науки, техніки, літератури та мистецтва.

Головна мета і спрямованість цьогорічного видання – залучення читача до книги та читання. Виходячи з цього, інформацію кожного місяця доповнено спеціальним підрозділом, що містить бібліографію ювілярів та ювілейних подій, яка наявна у фондах Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія (ДОУНБ). Також велика увага приділена датам виходу творів світової та вітчизняної художньої літератури, екранізацій літературних творів, інформація про які міститься в розділі «Цього року виповнюється».

До календаря увійшло більше ніж 1000 дат. Події, що не мають конкретного датування, розміщено у розділі «Дати року». Видання містить алфавітно-предметний покажчик.

«Календар знаменних та пам’ятних дат на 2012 рік» має на меті поширення серед загалу інформації щодо світової та української культурної спадщини. З огляду на це, ювілейні дати видатних історичних постатей і сучасників, ювілеї визначних подій подані з тематичними, фактографічними та статистичними довідками, найвизначніші православні та народні свята супроводжуються описанням обрядових дій. Деякі свята, що відзначаються на міжнародному рівні, також мають довідковий матеріал.

Видання стане у нагоді бібліотекарям, викладачам, учителям, журналістам та студентам, які у своїй діяльності або навчанні потребують інформації про ту чи іншу подію, а також усім, хто цікавиться величезним надбанням української національної культури та світової культурної спадщини. Матеріали календаря допоможуть у підготовці до відзначення пам’ятних дат, оформленні книжкових виставок, проведенні масових заходів та переглядів літератури, виконанні фактографічних довідок, складанні бібліографічних списків, розширенні світогляду.

Добір матеріалу до покажчика закінчено 30 серпня 2011 року. Дати подаються за друкованими та електронними джерелами. Перелік інтернет-сайтів, використаних при доборі матеріалу, наведено наприкінці видання.

У доповнення до даного видання виходить щорічний бібліографічний покажчик «Моє Придніпров’я», який містить інформацію про знаменні дати і події на Дніпропетровщині (краєзнавчий відділ Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки, пр. К. Маркса, 18, тел. 47-45-36, 47-45-37).


При виявленні помилок у датах та фактографії зауваження просимо надсилати за адресою:

м. Дніпропетровськ, вул. Ю. Савченка, 10,

Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека

імені Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія,

відділ наукової інформації та бібліографії

або телефонувати укладачам календаря за номером (0562) 42-67-75.

E-mail: bibliograf@libr.dp.ua


Дати року


Немає моря глибшого, ніж час.

Ліна Костенко



2012 Міжнародний рік сталої енергетики для всіх згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН A/RES/65/151.

2012 Міжнародний рік кооперативів згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН A/RES/64/136.
********

2012 Рік культури та відродження музеїв. Оголошено згідно з Посланням Президента України В. Януковича до Українського народу.

2012 Рік спорту та здорового способу життя. Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2011 року «Про заходи щодо підготовки та проведення в Україні у 2012 році Року спорту та здорового способу життя».
********

2010 – 2020 триває Десятиріччя Організації Об’єднаних Націй, присвячене пустелям та боротьбі з опустелюванням згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН A/RES/62/195.

2011 – 2020 триває Третє Міжнародне десятиріччя за викоренення колоніалізму згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН A/RES/65/119.

2011 – 2020 триває Десятиріччя біорозвитку Організації Об’єднаних Націй згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН A/RES/65/161.

2011 – 2020 триває Десятиріччя дій із забезпечення безпеки дорожнього руху згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН A/RES/64/255.

********


772 1240 років від народження Бо Цзюй-і, китайського поета, автора 50 «Нових народних пісень» та 10 віршів, об’єднаних назвою «Циньські наспіви». Помер у 846 році.

787 1225 років від часу народження Мухамеда бен-Муси аль-Хорезмі, середньоазіатського математика і астронома, який відіграв значну роль у розвитку математичних досліджень. Помер близько 850 року.

882 1130 років від початку князювання у Києві Олега Віщого. Початок правління у Києві династії Рюриковичів.

902 1110 років від часу народження Абу-ль-Фарадж Аль-Ісфахані, арабського поета, автора антології «Велика книга пісень» («Кітаб аль-агані»), яка складала 21 том. Помер у 967 році.

912 1100 років від початку князювання у Києві Ігоря. Помер у 945 році.

972 1040 років від загибелі князя Святослава Ігоревича у битві з печенігами біля дніпровських порогів.

1017 995 років від початку спорудження у Києві Собору святої Софії (інші назви – Софія Київська, Софійський Собор). Сьогодні це – національний заповідник «Софія Київська». Довідка. Завершено будівництво у 1037 році. Загальна ширина храму – 54,6 м, довжина – 41,7 м, висота до зеніту центральної бані — 28,6 м. Собор має п'ять нав, завершених на сході апсидами, увінчаний 13-ма верхами, що утворюють пірамідальний силует, і оточений з трьох боків двома рядами відкритих галерей, з яких внутрішній має два яруси. Некрополь Св. Софії є найдавнішим і охоплює найдовший за часом період існування в історії України (1054–1995). У 1990 році ансамбль Софійського монастиря занесено до Переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

1037 975 років від заснування князем Ярославом Мудрим при Софійському соборі першої бібліотеки на Русі (за згадкою у «Повісті минулих літ»). ДОВІДКА. Вірогідний обсяг бібліотеки – від 500 до 950 томів. Період комплектування – 25 років.

1162 850 років від народження Чингісхана (власне ім'я – Темуджин, Темучин), монгольського полководця, який об'єднав різні за походженням племена Великого Степу (Великої Тартарії) і заснував Монгольську імперію. Помер 18 серпня 1227 року.

1187 825 років від першої літописної згадки у Київському літописному зводі за Іпатіївським списком назви «Україна» стосовно земель Південної Київщини та Переяславщини. ДОВІДКА. Етимологія слова «Україна» достеменно невідома. За однією з теорій, що оформилася під впливом польської і російської історіографії, воно означає «окраїну» або «прикордоння». Згідно з іншою теорією, якої притримуються більшість українських дослідників, «Україна» походить від слів «країна» або «край».

1237 775 років від початку монголо-татарської навали у XIII – XIV ст. на землях Русі. ДОВІДКА. Під час цих подій відбулися значні зміни в суспільному і державному устрої тодішньої Русі – Давньоруська держава перестає існувати, Русь було включено до структури Монгольської імперії, найбільшої держави світу тих часів. На 238 років на Русі встановлюється іноземне іго.

1407 605 років від народження Лоренцо Валла, італійського гуманіста, засновника історико-філологічної критики, представника історичної школи ерудитів, автора праць «Про діалектику», «Роздуми про підробку Констянтинового дара» та інших. Помер 1 серпня 1457 року. ДОВІДКА. Філософ вважав природним все те, що слугує самозбереженню та щастю людини.

1497 515 років від народження Ганса Гольбейна (молодшого), німецького художника, автора серії малюнків «Танок смерті». Помер у 1543 році.

1517 495 років від початку видання у Празі білоруським вченим-гуманістом і друкарем Франциском Скориною «Псалтиря» та 23 біблійних книг, названих «Біблія руська, виложена доктором Франциском Скориною із славного града Полоцька, Богу ко чти і людем посполитим к доброму наученію».

1522 490 років від дня народження Жоашена Дю Белле, французького поета, теоретика епохи Відродження, що входив до поетичного гуртка «Плеяда», очоленого Пєром де Ронсаром, майстра сонета, автора трактату «Захист та прославлення французької мови», збірок сонетів «Римські древнощі», «Жаль», «Олива», збірок од «Ліричні вірші», «Сільські ігри» та інших. Помер 1 січня 1560 року.

1567 445 років від дня народження Симона Пекаліда (Симона Пекальського або Пенкальського), українського та польського діяча культури, поета-гуманіста, автора поеми «Острозька війна». Помер після 1601 року.

1572 440 років від дня народження Мелетія (світське ім’я – Максим) Герасимовича Смотрицького, українського та білоруського вченого-філолога, письменника, культурно-освітнього та релігійного діяча, одного із зачинателів літератури східно-слов’янського бароко, автора праць «Антиграфі албо отповедь на дошкульний твір», «Тренос або плач східної церкви», «Граматика славенская правильноє синтагма», «Виправдання безвинності», «Лемент у світі убогих на жалосноє представленіє святобливого, а в обої добродітелі багатого мужа в бозі велебного господина отця Леонтія Карповича...». Помер 27 грудня 1633 року.

1582 430 років від видання у Кенігсберзі «Хроніки польської, литовської, жмудської і всієї Русі» Мацея Стрийковського, що стала однією з найпопулярніших праць в українській історіографії кінця XVI – XVII ст. ДОВІДКА. Ця праця була джерелом для українських хроністів Самійла Величка, Григорія Граб'янки і Теодосія Софоновича.

1612 400 років від дня народження Юрія Стефановича Немирича, українського політичного діяча, дипломата, мислителя, письменника, поета гуманістичного напряму, автора трактату «Роздуми про війну з московитами». Загинув у 1659 році. ДОВІДКА. Ця людина по праву може бути названа першим українським гуманістом, попередником великого Сковороди.

1617 395 років від заснування у Луцьку шляхтою, міщанством та духовенством Хрестовоздвиженського братства та школи і шпиталю при ньому.

1627 385 років від народження Петра Дорофійовича Дорошенка, визначного українського державного, політичного та військового діяча, гетьмана України (16651676 рр.). Помер 19 листопада 1698 року. ДОВІДКА. Упродовж свого гетьманування провів або брав участь у ряді воєн, як з Польщею, так і з Московією: Російсько-польській війні (1654–1667 рр.); Українсько-польській війні (1666–1671рр.); Українсько-московській війні (1665–1676 рр.); Польсько-турецькій війні (1672–1676 рр.). Дорошенко перший здійснив спробу об’єднати Правобережну і Лівобережну Україну.

1632 380 років від об’єднання Київської братської школи та школи при Києво-Печерській лаврі. Об’єднаний навчальний заклад отримав назву Братської колегії, або, на честь її засновника П. Могили, Києво-Могилянської колегії. ДОВІДКА. Київський митрополит П. Могила побудував в Києво-Могилянській колегії систему освіти за зразком єзуїтських навчальних закладів. Велика увага в колегії приділялася вивченню мов, зокрема польської та латині. Станових обмежень для отримання освіти не було. Згідно з Гадяцьким трактатом 1658 р. між Річчю Посполитою і Гетьманщиною колегії надавався статус академії і вона отримувала рівні права з Ягеллонським університетом. Після входження українських земель до складу Московського царства статус академії був підтверджений у грамотах російських царів Івана V 1694 р. та Петра I 1701 р.

1677 335 років від народження Івана Андрійовича Равича, українського майстра-золотаря доби бароко, засновника напряму бароко у вітчизняному золотарстві. Помер у 1762 році. ДОВІДКА. Твори Равича, виконані в стилі бароко, оздоблювалися пишним акантовим орнаментом, сюжетними композиціями, картушами, медальйонами тощо. У музеях України і Росії зберігається понад 50 творів майстра, найбільше в Державному історичному музеї в Києві.

1707 305 років від прийняття Акта про унію 1707 р. Англії та Шотландії під назвою Королевство Великобританія (Kingdom of Great Britain) із загальними законодавчими зборами.

1737 275 років від дня народження Рудольфа Еріха Распе, німецького письменника, автора роману «Хермін і Гунільда», укладача книги «Пригоди барона Мюнхгаузена». Помер у 1794 році.

1742 270 років від введення А. Цельсієм нової шкали для вимірювання температури. ДОВІДКА. За нуль за шкалою Цельсія взято температуру танення льоду, а за 100 градусів – кипіння води при стандартному атмосферному тиску. (Спочатку Цельсій за 100° взяв температуру танення льоду, а за 0° – температуру кипіння води. І лише згодом його співвітчизник М. Штремер «перевернув» цю шкалу). Температуру за шкалою Цельсія прийнято позначати малою латинською літерою t, а абсолютну температуру — великою латинською літерою T.

1742 270 років від народження Омеляна Івановича Пугачова, російського донського козацького отамана, одного із керівників селянської війни на землях Російської імперії у 17731775 рр. Помер (страчений) 21 січня 1775 року. ДОВІДКА. Пугачов народився в українській станиці Зимовійській на Дону, говорив українською мовою.

1787 225 років від дня народження Антонія Погорєльського (справжнє ім’я, по батькові, прізвище – Олексій Олексійович Перовський), російського письменника, автора повістей та оповідань «Двійник, або Мої вечори у Малоросії», казки «Чорна курка, або Підземні мешканці», роману «Монастирка», «Магнетизер» та інших. Помер 21 липня 1836 року. ДОВІДКА. Погорєльський – позашлюбний син графа О. К. Розумовського, брат графів Перовських. Дитинство провів в Україні (у маєтку Розумовських).

1807 205 років від того, як шведський хімік Єнс Якоб Берцеліуc (один із батьків-засновників хімії поряд із Дальтоном, Бойлем і А. Лавуазьє) поділив хімічну науку на органічну та неорганічну хімію.

1812 200 років від дня народження Костянтина Петровича Зеленецького, українського філософа-шеллінгіанця, автора праці «Про загальний закон духу людського і про окремі його напрямки», збірки «Досвід дослідження деяких теоретичних питань» та інших. Помер у 1858 році.

1812 200 років від дня народження Павла Павловича Каменського, російського письменника та драматурга, художнього критика, автора повістей та романів «Келиш-Бей», «Кінець миру», «Іаков Моле» та інших. Помер 25 липня 1871 року.

1817 195 років від дня народження Михайла Миколайовича Петренка, українського драматурга та поета-романтика, автора драми «Панська любов» та 19 поезій, багато з яких стали народними піснями: «Дивлюсь я на небо та й думку гадаю», «Туди мої очі», «Взяв би я бандуру…» та інші. Помер 27 грудня 1862 року.

1817 195 років від того, як Пьер Жозеф Пеллетьє та Жозеф Бьєнеме Каванту відкрили поняття хлорофіл (від грец. сhloros – «зелений» і phyllon – «листок») – зелений пігмент, присутній в клітинах рослин, деяких водоростей і ціанобактерій, що надає їм відповідного кольору.

1822 190 років від утворення Кам’янської управи «Южного общества» на чолі з В. Л. Давидовим та С. Г. Волконським.

1837 175 років від видання в Будапешті діячами «Руської трійці» першого західноукраїнського літературного альманаху «Русалка Дністровая». ДОВІДКА. Альманах видавався літературним гуртком «Руська трійця», до якого входили М. Шашкевич, Я. Головацький та І. Вагилевич. Зверненням до народної мови та введеним її упорядниками правописом «Русалка Дністровая» справила значний вплив на українське національне відродження.

1857 155 років від дня народження Надії Матвіївни Симонової-Кибальчич (псевдонім «Наталка Полтавка»), української письменниці, автора багатьох оповідань, нарисів та п’єс, серед яких «Катерина Чаївна», «Генеральна репетиція», «Драма у хаті» та інші. Померла 4 грудня 1918 р.

1857 155 років від дня народження Яківа Юлійовича Бардаха, українського мікробіолога, бактеріолога, інфекціоніста, який винайшов спосіб виготовлення антидифтерійної сироватки, автора праць з питань збудників сказу, дифтерії, черевного і поворотного тифів та ін. Помер 17 червня 1929 року. ДОВІДКА. З 1895 р. і до кінця життя вів курс мікробіології, а згодом створив першу кафедру мікробіології в Новоросійському університеті (Одеса). У 1891 – 1894 рр. незалежно від німецького вченого Е. Берінга та французького бактеріолога Е. Ру він розробив методику виготовлення протидифтерійної сироватки. Відомі також його дослідження, пов’язані з розробленням методики виготовлення туберкуліну. В 1903 р. організував в Одесі одну з перших в Україні станцій швидкої медичної допомоги.

1862 150 років від дня народження Ніко Піросмані (справжнє прізвище, ім’я та по батькові – Микола Асланович Піросманішвілі), грузинського живописця-самоучки, прибічника наївно-примітивістської манери у живописі. Помер 5 травня 1918 року. ДОВІДКА. Припускають, що за життя Піросмані створив близько 2 тис. робіт, однак дотепер збереглися лише близько 300 з них. Суттєва частина робіт Піросмані, як тих, що збереглися, так і тих, що не дійшли до нас, є рекламними вивісками різних закладів. Значне місце в творчому доробку автора посідають анімалістичні образи. Дуже популярним і раз-у-раз повторюваним сюжетом творчості Піросмані є сцена свята, бенкету або гулянки. Вірш А. Вознесенського про Піросмані, покладений на музику латвійського композитора Р. Паулса, є дуже популярним радянським шлягером «Мільйон червоних троянд».

1867 145 років від початку виходу українського літературного, наукового та політичного журналу «Правда». ДОВІДКА. Журнал став головним виданням другого періоду народовської журналістики. Виник за ініціативи Пантелеймона Куліша (він і був рушійною силою видання). У літературному відділі відзначилися І. С. Нечуй-Левицький, М. Вовчок, І. Франко, М. Драгоманов та інші.

1867 145 років від винаходу залізобетона – універсального будівельного матеріалу, який не горить.

1887 125 років від видання у Варшаві (Польща) першого підручника есперанто. Вважається роком створення мови есперанто – найпоширенішої штучної мови. ДОВІДКА. Мова створена польським лікарем і поліглотом Людовиком Лазарем Заменгофом на основі найпоширеніших європейських мов, інтернаціональної лексики; проста, суворо нормалізована граматика; багато прихильників у всьому світі. Есперанто має на меті створення прямих та однакових можливостей для кожної людини у міжнародних стосунках.

1897 115 років від часу, коли німецький хімік Фелікс Хофман створив лікувальний препарат – аспірин (ацетилсаліцилова кислота), щоб лікувати свого батька від артриту.

1902 110 років від того дня, коли англійськими фізіологами У. Бейлісом та Е. Стралінгом було відкрито гормони – біологічноактивні хімічні речовини, що виділяються ендокринними залозами безпосередньо в кров і впливають на організм в цілому або на певні органи і тканини.

1907 105 років від початку видання у Києві «Словаря української мови» Б. Грінченка. Видання словника завершено у 1909 році. ДОВІДКА. Словник складався 46 років (1861 – 1907 рр.) і мав великий вплив на усталення української літературної мови й літературного правопису. «Словарь української мови», в 4 томах, налічує близько 68 000 слів. У кінці 4 тома окремим додатком наводяться «Крестные имена людей». «Словарь української мови» найповніший і лексикографічно найдосконаліший український словник до початку XX ст. За цю працю Російська Академія наук удостоїла упорядника премії ім. М. Костомарова.

1907 105 років від публікації праці чеського лікаря Яна Янського «Гематологічне дослідження психічно хворих», в якій вчений виокремив і описав 4 групи крові, наявні у людей.

1912 100 років тому відбувся перший чемпіонат Росії з футболу, в якому брали участь команди з Києва, Одеси та Харкова.

1912 100 років тому польським вченим Казімежем Функом виділено речовину, яка отримала назву «вітамін». Це був вітамін В1. ДОВІДКА. Термін «Вітамін» (Vitamine), від латинського vita – життя та англійського amine – амін, азотомістка сполука, було введено для позначення додаткових харчових речовин, що у малих кількостях ефективні для лікування ряду захворювань Тоді виділяли лише два вітаміни: А (жиророзчинний), В (водорозчинний), сьогодні їх кількість сягає 30.

1922 90 років від того, як Одеська кіностудія була реорганізована в Одеську кінофабрику ВУФКУ (Всеукраїнське фотокіноуправління). Нині – Одеська кіностудія художніх фільмів.

1927 85 років від створення першого в світі зовнішнього електрокардіостимулятора.

1932 80 років від початку в Україні голодомору 1932 – 1933 років. За різними оцінками він забрав життя 3–5 млн селян. ДОВІДКА. Якщо прямі втрати у 1932 р. становлять 144 тисячі, то загальні, включаючи ненароджених, визначаються цифрою 443 тисячі осіб. Прямі й опосередковані втрати за 1932 – 1933 рр., разом з демографічним відлунням 1934 р., становлять 4 мільйони 649 тисяч осіб.

1932 80 років від заснування датським підприємцем Оле Кірком Крістіансеном компанії «Лего», яка з 1949 р. випускає конструктор LEGO (від датського leg. та godt. – «Захоплююча гра»).

1937 75 років від початку періоду Великого терору 1937–1939 рр. – найбільшого розмаху протиправних масових репресій, які проводились Й.Сталіним та його оточенням проти радянського народу. ДОВІДКА. За даними комісії «по встановленню причин масових репресій проти членів і кандидатів у члени ЦК ВКП(б), обраних на XVII з'їзді партії» під головуванням П. Поспєлова (1956 р.) в 1937–1938 рр. було арештовано за обвинуваченням в антирадянській діяльності 1 548 366 осіб, з них розстріляно – 681 692 (тобто в середньому розстрілювалося близько 1 000 чоловік у день). Із числа розстріляних засуджено: особливими трійками НКВС по «кулацькій операції» 436 тис. чол.; по «національних операціях» – 247 тис. чол.; військовими трибуналами – 41 тис. чол.

1942 70 років від початку україно-польського військового конфлікту (1942–1944 рр.), головними рушійними силами якого були УПА і Армія Крайова. Внаслідок цього конфлікту загинули десятки тисяч українців і поляків.

1962 50 років від дня, коли Дж. Ліклайдер, керівник Агентства передових оборонних дослідницьких проектів США (англ. Defense Advanced Research Projects Agency) висловив ідею Всесвітньої комп'ютерної мережі, тобто ідею сучасного Інтернету. ДОВІДКА. На початок 2011 р. кількість інтернет-користувачів у світі сягнула 2 мільярдів. У березні 2009 р. українська аудиторія користувачів Інтернету (користувачі, які зробили більше одного перегляду сторінки за березень 2009 року, й користувачі, які переглядали сторінки в березні й у попередньому місяці) становила 11,96 млн осіб.

1972 40 років від часу створення музичної групи «Акваріум» – найстарішої вітчизняної рок-групи.

1972 40 років від часу створення музичної групи «АВВА» – шведського музичного квартету. ДОВІДКА. Квартет проіснував 10 років – з 1972 до 1982 рік. Був названий за першими літерами імен виконавців. Є одним з найбільш популярних колективів у жанрі поп-музики. За весь час існування групи було продано 350 мільйонів примірників записів.


Січень




Достарыңызбен бөлісу:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15




©dereksiz.org 2024
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет