Општински нивоДата08.07.2016
өлшемі0.58 Mb.

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА

ШКОЛСКЕ 2014/2015. ГОДИНЕ.

VIII

РАЗРЕД

Друштво физичара Србије

ОПШТИНСКИ НИВО

07.02.2015.


Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије


ЗАДАЦИ

  1. Пас је почео да трчи од капије праволинијски убрзањем и тако трчао . Потом је променио убрзање и преостали део пута прешао за двоструко веће време, зауставивши се. Затим се истим путем вратио ка капији крећући се убрзањем . Колико износи његова средња брзина на целом путу ако се занемари време окретања и стајања?

  2. Сабирно сочиво чија је жижна даљина даје три пута умањен реалан лик. Уколико се уместо овог сочива постави на исто место расипно сочиво жижне даљине , колико тада износи увећање?

  3. На мирном језеру стоји брод са ког је бачено тешко сидро. На месту где је бачено сидро формирали су се таласи. Посматрач који стоји на обали је приметио да је први талас дошао до њега за , а да је растојање између два суседна брега . Одредити на којој удаљености од обале је бачено сидро ако је посматрач избројао да је, након удара првог таласа, за , 15 таласа ударило о обалу.

  4. Мува се креће по кружници нормалној на оптичку осу сабирног сочива брзином . Центар кружнице се налази на оптичкој оси. Ако је удаљеност посматране кружнице од сочива једнака , одредити брзину кретања лика.

  5. Алуминијумска куглица тоне кроз течност убрзањем . Куглица од дрвета плива на површини исте течности тако да су три четвртине њене запремине уроњена у течност. Одредити густину дрвета ако је густина алуминијума .

За убрзање силе теже узети:


Напомене: Сва решења детаљно објаснити!

Сваки задатак носи по 20 поена.

______________________________________________________________________________

Задатке припремила: Биљана Радиша, Физички факултет, Београд

Рецензент: Проф. др Маја Стојановић, ПМФ, Нови Сад

Председник комисије: Проф. др Мићо Митровић, Физички факултет, Београд


Свим такмичарима желимо успешан рад!VIII

РАЗРЕД


Друштво физичара Србије


ОПШТИНСКИ НИВО

07.02.2015.


Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије


Решења задатака за VIII разред


1. Убрзање којим пређе преостали део пута до заустављања се добија из једначине , , [4], одакле је [1]. Пут који пас пређе од почетка кретања, до заустављања је једнак [3]. Време добијамо из једнакости [4], одавде се добија [2]. Средња брзина кретања je [5+1].

2. Увећање у првом случају је [3]. Из једначине за сабирно сочиво следи [4]. У другом случају [3]. Лик расипног сочива је увек имагинаран, па имамо [4]. Изједначавањем једначина за сабирно и расипно сочиво се добија [4], одавде имамо да је [2].

3. Из задатка се види да је период осциловања једнак [6+1]. Брзина простирања таласа је једнака [6+1]. Удаљеност места на ком је бачено сидро је [5+1].

4. Однос брзина муве и лика износе: , па је [6]. Из једначине сочива се добија , , , , , [8], одакле је [5+1].

5. По Другом Њутновом закону је [2], ,[6].

За пливање дрвета важи: [2], , па је [4], [5][1].


Свим члановима Комисије желимо успешан рад!Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет