5В050400 «Журналистика» мамандығына арналған



жүктеу 0.82 Mb.
бет5/5
Дата22.02.2016
өлшемі0.82 Mb.
1   2   3   4   5

Ұсынылатын әдебиеттер:

Негізгі: 9,12

Қосымша: 11,12,13
Курс бойынша жазбаша жұмыстар тақырыптары
1. Интернет желісіндегі ақпараттық сайттар.

2. Электронды жәшік ашу және онымен жұмыс істеу.

3. Қажет материалды табу, іздеу жүйелерімен жұмыс істеу.

4. «Мен Веб-журналистпін» тақырыбына сценарий жазу және ол парақшаны әзірлеу.

5. Желілік жарияланымдарды әдеби өңдеу.

6. Місrosoft Word бағдарламасымен және гипермәтінмен жұмыс істеу.

7. Қолданбалы графикалық бағдарламалармен жұмыс істеу.

8. Веб парақшаның дизаинын жасау.

9. Веб парақшаның стилін анықтау

10. Сайт рейтингін анықтау мақсатында әлеуметтік зерттеу жүргізу.

11. Шет елдердегі әріптес журналистер туралы мағлұматты Интернеттен табу және олармен хабарласу.

12. Реалаудио режимінде Интернет радио хабарларын тыңдау.

13. Желідегі видеоматериалдарды көру.

14. Желілік жаңалықгар сайттарымен танысу.

15. Интернет журналистика проблемаларына арналған сайттар.
Бақылау жұмыстар тақырыптары

1. Интернеттегі радио.

2. Интернеттегі газеттер.

3. Интернеттегі телевизия.

4. Интернеттегі подкастар.

5. Қазіргі заманғы моблогтар.

6. Интернеттегі фотосуреттер базасы.

7. Википедия контенті.

8. Яндекс іздеу жүйесі

9. Coogle іздеу жүйесі.

10. Twitter қызметі.

11. You Tube қызметі.

12. Facebook әлеуметтік жүйесі.

13. Мейл агент Мой мир қызметі

14. Әлеуметтік желілер қызметі,форумдар.

15. Ақпараттық қауіпсіздік шаралары


2.5.2. Курстық жұмыстар тақырыптары

1. Интернеттің дүниеге келуі және оның қоғам дамуына ықпалы.

2. Бұқаралық ақпарат құралы ретіндегі Интернеттің ерекшелігі.

3. Интернет-журналистиканың бейнелеуіш құралдары.

4. Журналистер үшін электронды почта.

5. Желідегі виртуальдық конференциялар.

6. Жаңа медиа және жаңа жанрлар.

7. Желілік жарияланымдардың тіл мен стиль ерекшелігі.

8. Веб-журналист: жұмыс істеу дағдысы.

9. Он-лайн режимінде жұмыс істеу ерекшелігі.

10. Веб-сайттардың қазіргі заманғы дизайны.

11. Желілік БАҚ және ақпараттық порталдар.

12. Интернет және оның аудиториясы.

13. Интернет және радиохабар тарату.

14. Интернет және телевизия.

15. Мультимедиа технологиялар.

16. Желілік журналистің этикеті.

17. Интернеттегі қазақ тілі: проблемалары мен болашағы.

18. Интернет дамуындағы қазіргі үрдістер.

19. Азаматтық журналистиканың дамуы

20. Ақпараттың үш кезеңі.
2.7 Өзіндік бақылау үшін тест тапсырмалар

1. 1972 жылы интернет кеңістігі үшін тың жаңалық не:

A) электронды пошта дүниеге келді

B) интернет дүниеге келді

C) Arpanet алғашқы ақпараттарын таратты

D) «тышқан» дүниеге келді

E) компьютер мониторы дүниеге келді
2. Яндекс пен Google ғаламтордағы қандай іздеу түріне жатады:

A) кӛркем

B) тегін

C) шартпен

D) ақылы

E) шартпен және шартсыз


3. Іздеудің формуласы:

А) қашан бітіремін, тез тапсам ғой

B) қашан іздеймін, қалай табамын

C) не іздеймін, не арқылы іздеймін, қайдан іздеймін

D)ертең іздеймін

E) тап қазір іздеймін


4. 1972 жылы интернет желісі қанша оқу орнын және ғылыми зерттеу орталықтарын біріктірді?

A) 20


B ) 30

C) 10


D ) 50

E ) 55
5. 1993 жылы WWW-тің (World Wide Web) қандай браузері дүниеге келді?

A) X Window

B ) Текстік браузер

C) Браузер Mosaic

D ) W3 Organization

E ) Браузер Viola
6. Интернет әлемінің басшысы кім немесе оны кім басқарады?

A) Интернетті ешкім басқармайды

B) Шет елдері басқарады

C) Зерттеуші, ғалым П. Лазарсфельд

D) Internet Society – қоғамдық ұйымы басқарады

E) Интернетті қытай елі басқарады


7. « Техника адамнан озады, әлемді техника билейді» деген пікірдің иесі кім?

A) Д. Белл

B) М. Маклюэн

C) Н.А. Носов

D) П.Е. Прохоров

E) Ж. Бодрийар


8. Ru домені қай елдің белгісі?

A) Қазақстан

B) Германия

C) Ресей

D) АҚШ

E) Франция


9. Символдардағы сандар қатарының жиынтығы қалай аталады?

A) Домендік адрес

B) Браузер

C) Чат


D) Кодтау

E) Провайдер


10. (World Wide Web) WWW-ді шығарған Европаның физикалық орталығы қалай аталады?

A) Data CRID

B) INRIA

C) HTML


D) ISOC

E) GERN
11. Web – журналистикаға қандай жаңалық әкелді?

A) Интерактивтілік, арнайы тәсіл, ӛлшем, иілгіштік, ӛзара байланыс, үнемділік және инфоцентрлік

B) Креативтілік, маңыздылық

C) Нақтылық, оперативтілік, инфографиялық, дәлдік, шынайылық

D) Жағымдылық,креативтілік, маңыздылық, шынайылық

E) Әдеп ережелерін
12. Виртуал деген сӛздің мағынасын аш?

A) Дербес экономикалық категория

B) Уақыт пен кеңістік сияқты категориялардың қатарындағы философиялық арнайы категория

C) Дербес психологиялық категория

D) Дербес экологиялық категория

E) Дербес әлеуметтік ктегория


13. ARPONET желісі қай жылы пайда болды?

A) 1972


B) 1968

C) 1969


D) 1970

E) 1965
14. «Телеграф, телефон, радио, аэроплан, аэростат жер шарын жаулап барады»- деген үзінде қай автордың туындысынан?

A) Г. Блумер

B) В.А. Леонтьев

C) Н.А. Вихорнов

D) В.И. Вернадский

E) В.П. Руднев
15. Г. Лассуелл бұқаралық коммуникация мәселесі тӛңірегінде тӛмендегі нұсқалардың қайсысын қарастырды?

A) Коммуникация және БАҚ

B) Коммуникациялық және бұқара

C) Коммуникациялық интернет

D) Коммуникация тезис

E) Коммуникациялық акт


16. Массмедиа нені білдіреді?

A) Дәстүрлі БАҚ-ты біріктіретін жүйе

B) БАҚ-ты біріктіре алмайтын жүйе

C) Қоғам мәселелерін талқылайтын жұйе

D) Интернет жүйесі

E) Интернет порталы


17. Ақпараттық қоғам түсінігін дүниеге әкелген кім?

A) М. Соловьев

B) Ю. Хаяши

C) Р. Федерман

D) Г. Блумер

E) Ж. Бодрийар


18. 1973 жылы Д. Белл бұқаралық коммуникация әлеміне қандай қоғамның түсінігін енгізді?

A) социалистік қоғам

B )коммунистік қоғам

C) постиндустриялдық қоғам

D) ақпараттық қоғам

E) капиталистік қоғам


19. Интернет желісінің қарқынды даму кезеңі қай жылдарды қамтиды?

A) 1950-60

B) 1940-50

C) 1970-80

D) 1960-70

E) 1950-55


20. 1990 жылы 19 қыркүйекте кеңес одағының домені құрылды. Ол қалай аталады?

A) Ru


B) Kaz

C) Orс


D) Com

E) Su

Тест кілті










1

A

11

A

2

B

12

B

3

C

13

C

4

D

14

D

5

E

15

E

6

A

16

A

7

B

17

B

8

C

18

C

9

D

19

D

10

E

20

E


2.8 Курс бойынша емтихан сұрақтары

1. Бұқаралық коммуникация: XXI ғасыр. Жаңа медианы зерттеу

2. Қазақ тіліндегі блогтар: «Ӛрімтал», «Арсенал 777»

3. Жаңа медианы зерттеу әдістері.

4. БАҚ және және бұқаралық коммуникация ұқсастықтары мен ерекшеліктері

5. Компьютерлік коммуникация: теориялық негіздемелер

6. Masa. сайты

7. Бұқаралық коммуникацияның қазіргі замандағының ағымдары: Жаһандану

8. lyakhov.kz сайты

9. Бұқаралық коммуникацияның қазіргі заманғы ағымдары: Бұқарашылдыққа қарсылық

10. Navi.kz сайты

11. Бұқаралық коммуникацияның қазіргі заманғы ағымдары: Конгломерация

12. Мінбер интернет газеті.

13. Бұқаралық коммуикацияның қазіргі заманғы ағымдары: Конвергенция

14. Интернет және журналистика

15. «Интерактивті қоғам» концепциясы

16. Кӛп арналы медиа ортаның ерекшеліктері

17. Интернет журналистиканың қызметі

18. Журналистика және жаңа медиа

19. Интернет журналистикадағы этика мәселелері

20. On-line журналистиканың қазіргі жағдайы, келешегі

21. Интернет журналистиканың құқықтық қыры

22. Блогингтік журалистика

23. Қазақстандық орталық басылымдардың интернет нұсқасы

24. Интернет журалистиканың «ағартушылық» қызметі

25. Интернет телевизия

26. БАҚ интернет сайты

27. Интернет радио

28. Қазіргі таңдағы интернет журналистиканың қызметі

29. Интернет газеттер. «Мәссаған.соm»

30. Қазіргі қазақ тіліндегі блогтар

31. Халықаралық «Азаттық радиосы»

32. Интернеттегі видео, аудио блогтар

33. «Қазинформ» сайты




1   2   3   4   5


©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет