Фондация „устои” Представяне на проект „Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики”жүктеу 25.81 Kb.
Дата05.07.2016
өлшемі25.81 Kb.
ФОНДАЦИЯ „УСТОИ”
Представяне на проект „Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики”
Проектът на от Фондация „Устои” е „Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики”. Проектът изпълнихме в партньорство с Район Банкя. През цялото време работихме с активната подкрепа на кмета г-н Рангел Марков, на г-жа Силвия Бонева, секретар на района и на цялата администрация.

Какви са практическите резултати от проекта?

1. Основното, което постигнахме е оптимизиране на административното обслужване в район Банкя. В какво се изразява то? Извинявам се техническата терминология, но за нашия проект тя е неизбежна и е белег на професионализъм.

От година в района е внедрена Системата за управление на качеството на административното обслужване (наречена съкратено СУК). Наши експерти оцениха дейността й, посочиха слабостите и предписаха мерки за усъвършенстването й според изискванията на новия международен стандарт ISO 9001:2008.

Експертите разработиха документи за интегриране на досегашната СУК със СУОС - Системата за управление на околната среда ISO 14001:2007. Това са 2 папки с дебелина 4-5 см.

Проведохме 3 практически семинара за обучение на районната администрация по темата СУК – СУОС и според участниците те бяха полезни.

С тези изпълнени дейности се приближихме съм към целта - Банкя да се превърне в район с по-високо ниво на удовлетвореност на гражданите и гостите му от качеството на предлаганите услуги, от опазване и развитие на околната среда.

2. Втори практически резултат: Като част от проекта интернет-страницата на района бе приведена в съответствие с унифицирана визия на държавната администрация. Влезте в страницата и вижте нейната функционалност и полезност.

3. Трети практически резултат: В рамките на проекта направихме изследване на удовлетвореността от административното обслужване в район Банкя. Макар и непредставително, това изследване даде полезна информация и за проекта, и за ръководството на района. 60% от потребители твърдят, че има подобрение на административни услуги след едногодишното действие на СУК.

Анкетираните твърдят, че бюрокрацията на административното обслужване в Банкя е намаляла през 2009 г. А тя е била сред острите проблеми преди три години. Над 85 на сто от хората, които са потърсили услугите на администрацията в района, ги намират за ефективни, а служителите – за компетентни.

Но 80% от хората не са доволни от състоянието на улиците и 61% – от уличното осветление. Голяма част адресират към районната администрация проблема със състоянието на градската канализация и с възстановяването на басейна и реконструкцията на централния плаж и банята. Очевидно е, че жителите на района милеят за своята Банкя и нейният вид на привлекателен и град ги вълнува. По отношение на обществения транспорт се предлага влакът София-Банкя-София да включва дестинациите Пловдив, Варна и Бургас; а до гара София да се пусне маршрутка или автобус.

Целесъобразността на тези предложения се преценява от районното ръководство. Но не по-малко важно е, че 80% от хората виждат перспектива за развитие на Район Банкя и я преценяват като много добра и добра.

Направихме три пресконференции и публикации в печата за хода и резултатите на проекта. Силна подкрепа ни оказаха „Софийски вестник” и в. „Банкя”, които публикуваха общо 6 информации за хода на проекта. Заедно с плакатите и Дипляната осигурихме добра публичност на проекта и Програмата на столична община,.Накрая искаме да благодарим на екипа и ръководството на Програма „Европейски проекти и развитие на гражданското общество” за доброто партньорство. Програмата която според нас е много полезна с връзката която направи с неправителствените организации и структурите на местната власт.


©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет