Бастапқы әскери дайындық құқықтық негіздері ” 050104 “Бастапқы әскери дайындық” мамандығы бойынша



жүктеу 0.95 Mb.
бет5/5
Дата28.06.2016
өлшемі0.95 Mb.
1   2   3   4   5

22 желтоқсан.
Тәжірибе мақсаты: Студенттерге Қарулы Күштердің мемлекеттегі алатын орны туралы, Қазақстан Республикасының әскер түрлері туралы қысқаша анықтама беру.
Қарастырылатын сұрақтар:


  1. Қазақстан Республикасының Қарулы Күштерінің жауынгерлерінің мемлекеттегі алатын орны, құқытары.

  2. Қазақстан Республикасының әскер түрлері.


Өзін-өзі тексеруге арналаған сұрақтар:


  1. Қарулы Күштердің мемлекеттегі алатын орны қандай?

  2. Қазақстандағы әскер түрлері қандай?


Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Қазақстан Республикасының Заңы «Қазақстан Республикасының Қарулы Күштері және қорғанысы». 1992ж.22 желтоқсан.

  2. «Алғашқы әскери дайындық» 10 сынып. Алматы, Мектеп, 2004 жыл.

  3. «Алғашқы әскери дайындық» 11 сынып. Алматы, Мектеп, 2003 жыл.


СОӨЖ арналған әдістемелік нұсқаулар




Тақырып

Пәннің мақсаты да мазмұны

Ұсыналатын әдебиеттер негізгі қосымша

Ұпай

Жұмысты тапсыру мерзімі

Бақылау формасы

1

Әскери қылмыстар: 366-бап. Әскери қылмыс ұғымы.

367-бап. Бұйрыққа бағынбау немесе оны өзгедей орындамау. 368-бап. Бастыққа қарсылық көрсету немесе оны қызметтік міндеттерін бұзуға мәжбүр ету. 369-бап. Бастыққа қатысты күш қолдану іс-әрекеттері. 370-бап. Бір-бірінің арасында бағыныштылық қатынастары болмаған кезде әскери қызметшілердің арасындағы өзара қарым-қатынастардың жарғылық ережелерін бұзу.



Әскери қылмыс ұғымы, бұйрықты орындамау, бастыққа қарсылық көрсетуге қатысты қылмыстар туралы түсіндіру.

[1,2,4,9,10,11]/

[1,2,4,5]



1

1апта

Ауызша

2

Әскери қылмыстар: 371-бап. Әскери қызметшіге тіл тигізу. 372-бап. Бөлімде немесе қызмет орнын өз бетімен тастап кету. 373-бап. Қашқындық. 374-бап. Дене мүшесіне зақым келтіру жолымен немесе өзге тәсілмен әскери қызметтен жалтару. 375-бап. Жауынгерлік кезекшілікті атқарудың ережелерін бұзу.

Әскери ызметшіге тіл тигізу, Қашқындық, Жауынгерлік кезекшілікті атқарудың ережелерін бұзуға қатысты қылмыстар туралы айту.


[1,2,4,9,10,11]/

[1,2,4,5]



1

3апта

Жазбаша

3

Әскери қылмыстар: 376-бап. Шекаралық қызмет атқарудың ережелерін бұзу. 377-бап. Қарауыл (вахта) қызметін атқарудың жарғылық ережелерін бұзу. 378-бап. Ішкі қызмет атқарудың және гарнизонда патруль болудың жарғылық ережелерін бұзу. 379-бап. Қоғамдық тәртіпті қорғау және қоғамдық қауіпсіздікті қамтамасыз ету бойынша атқарудың ережелерін бұзу. 380-бап. Билікті теріс пайдалану, биліктің асыра қолданылуы немесе әрекетсіздігі.

Шекаралық қызмет атқарудың ережелерін бұзу, Ішкі қызмет атқарудың және гарнизонда патруль болудың жарғылық ережелерін бұзу, Билікті теріс пайдалану, биліктің асыра қолданылуы туралы түсініктеме беру.

[1,2,4,9,10,11]/

[1,2,4,5]



1

5апта

Ауызша

4

Әскери қылмыстар: 381-бап. Қызметке селқос қарау.

382-бап. Құрып бара жатқан әскери кемені тастап кету. 383-бап. Жауға соғыс жүргізу құралдарын беру немесе тастап кету. 384-бап. Тұтқынға өз еркімен берілу. 385-бап. Тонаушылық.



Жауға соғыс жүргізу құралдарын беру немесе тастап кету, Тұтқынға өз еркімен берілу туралы қылмыстарды айту.


[1,2,4,9,10,11]/

[1,2,4,5]



1

8апта

Жазбаша

5

Әскери қылмыстар: 386-бап: Әскери сипаттағы құпия мәліметтерді жария ету немесе әскери сипаттағы құпия мәліметтерді бар құжаттарды жоғалту. 387-бап. Әскери мүлікті қасақана құрту немесе бүлдіру. 388-бап. Әскери мүлікті абайсызда құрту немесе бүлдіру. 389-бап. Әскери мүлікті жоғалту. 390-бап. Айналадағыларға қауіп туғызудан қару-жарақ, сондай-ақ заттар мен нәрселерді ұстау ережелерін бұзу.

Әскери құпияны жария ету, әскери мүлікті құртуға байланысты қылмыстар жайлы түсіндіру

[1,2,4,9,10,11]/

[1,2,4,5]



1

12апта

Ауызша


СОӨЖ тапсырмаларын орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар:
1. Әскери қылмыстар: 366-бап. Әскери қылмыс ұғымы.

367-бап. Бұйрыққа бағынбау немесе оны өзгедей орындамау. 368-бап. Бастыққа қарсылық көрсету немесе оны қызметтік міндеттерін бұзуға мәжбүр ету. 369-бап. Бастыққа қатысты күш қолдану іс-әрекеттері. 370-бап. Бір-бірінің арасында бағыныштылық қатынастары болмаған кезде әскери қызметшілердің арасындағы өзара қарым-қатынастардың жарғылық ережелерін бұзу.



Сабақ мақсаты: Студенттерге Қазақстан республикасының Әскери қылмыс ұғымы, бұйрықты орындамау, бастыққа қарсылық көрсетуге қатысты қылмыстар туралы түсіндіру.

Сұрақтар: Әскери қылмыс ұғымы?

Есеп беру түрі: Ауызша

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар:

Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау үшін Қазақстан Республикасының Қылмыстық Кодексінің ерекше бөлімінің 16-тарауы ұсынылады.


Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Қазақстан Республикасының Қылмыстық Кодексі. 2011 ж.

  2. Қазақстан Республикасы Қарулы Күштерінің Жалпы әскери жарғылары 2007 ж.


2. Әскери қылмыстар: 371-бап. Әскери қызметшіге тіл тигізу. 372-бап. Бөлімде немесе қызмет орнын өз бетімен тастап кету. 373-бап. Қашқындық. 374-бап. Дене мүшесіне зақым келтіру жолымен немесе өзге тәсілмен әскери қызметтен жалтару. 375-бап. Жауынгерлік кезекшілікті атқарудың ережелерін бұзу.

Сабақ мақсаты: Әскери ызметшіге тіл тигізу, Қашқындық, Жауынгерлік кезекшілікті атқарудың ережелерін бұзуға қатысты қылмыстар туралы айту.

Сұрақтар: Әскери қызметшіге тіл тигізу?

Есеп беру түрі: Жазбаша

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар:

Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау үшін Қазақстан Республикасының Қылмыстық Кодексінің ерекше бөлімінің 16-тарауы ұсынылады.


Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Қазақстан Республикасының Қылмыстық Кодексі. 2011 ж.

  2. Қазақстан Республикасы Қарулы Күштерінің Жалпы әскери жарғылары 2007 ж.


3. Әскери қылмыстар: 376-бап. Шекаралық қызмет атқарудың ережелерін бұзу. 377-бап. Қарауыл (вахта) қызметін атқарудың жарғылық ережелерін бұзу. 378-бап. Ішкі қызмет атқарудың және гарнизонда патруль болудың жарғылық ережелерін бұзу. 379-бап. Қоғамдық тәртіпті қорғау және қоғамдық қауіпсіздікті қамтамасыз ету бойынша атқарудың ережелерін бұзу. 380-бап. Билікті теріс пайдалану, биліктің асыра қолданылуы немесе әрекетсіздігі.

Сабақ мақсаты: Шекаралық қызмет атқарудың ережелерін бұзу, Ішкі қызмет атқарудың және гарнизонда патруль болудың жарғылық ережелерін бұзу, Билікті теріс пайдалану, биліктің асыра қолданылуы туралы түсініктеме беру.

Сұрақтар: Шекаралық қызмет атқарудың ережелерін бұзу?

Есеп беру түрі: Ауызша

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар:

Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау үшін Қазақстан Республикасының Қылмыстық Кодексінің ерекше бөлімінің 16-тарауы ұсынылады.


Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Қазақстан Республикасының Қылмыстық Кодексі. 2011 ж.

  2. Қазақстан Республикасы Қарулы Күштерінің Жалпы әскери жарғылары 2007 ж.


4. Әскери қылмыстар: 381-бап. Қызметке селқос қарау.

382-бап. Құрып бара жатқан әскери кемені тастап кету. 383-бап. Жауға соғыс жүргізу құралдарын беру немесе тастап кету. 384-бап. Тұтқынға өз еркімен берілу. 385-бап. Тонаушылық.

Сабақ мақсаты: Жауға соғыс жүргізу құралдарын беру немесе тастап кету, Тұтқынға өз еркімен берілу туралы қылмыстарды айту.

Сұрақтар: Қызметке селқос қарау?

Есеп беру түрі: Жазбаша

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар:

Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау үшін Қазақстан Республикасының Қылмыстық Кодексінің ерекше бөлімінің 16-тарауы ұсынылады.


Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Қазақстан Республикасының Қылмыстық Кодексі. 2011 ж.

  2. Қазақстан Республикасы Қарулы Күштерінің Жалпы әскери жарғылары 2007 ж.


5. Әскери қылмыстар: 386-бап: Әскери сипаттағы құпия мәліметтерді жария ету немесе әскери сипаттағы құпия мәліметтерді бар құжаттарды жоғалту. 387-бап. Әскери мүлікті қасақана құрту немесе бүлдіру. 388-бап. Әскери мүлікті абайсызда құрту немесе бүлдіру. 389-бап. Әскери мүлікті жоғалту. 390-бап. Айналадағыларға қауіп туғызудан қару-жарақ, сондай-ақ заттар мен нәрселерді ұстау ережелерін бұзу.

Сабақ мақсаты: Әскери құпияны жария ету, әскери мүлікті құртуға байланысты қылмыстар жайлы түсіндіру.

Сұрақтар: Әскери мүлікті қасақана құрту немесе бүлдіру?

Есеп беру түрі: Ауызша

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар:

Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау үшін Қазақстан Республикасының Қылмыстық Кодексінің ерекше бөлімінің 16-тарауы ұсынылады.



Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Қазақстан Республикасының Қылмыстық Кодексі. 2011 ж.

  2. Қазақстан Республикасы Қарулы Күштерінің Жалпы әскери жарғылары 2007 ж.


СӨЖ арналған әдістемелік нұсқаулар




Тақырып

Пәннің мақсаты мен мазмұны

Ұсынылатын әдебиеттер негізгі/

қосымша

Ұпай

Жұмысты тапсыру мерзімі

Бақылау формасы

1

Әскери қылмыстар: 391-бап. Машиналарды жүргізу немесе пайдалану ережелерін бұзу. 392-бап. Ұшу немесе оған даярлану ережелерін бұзу. 393-бап. Кеме жүргізу ережелерін бұзу.

Ауызша жауапқа дайындау

[1,2,4,5,8,10]/

[1,2]


9

4апта

Ауызша жауап

2

Қазақстан Республикасының «Жалпыға бірдей әскери міндеттілік және әскери қызмет туралы» Заңы 1993 жыл 19 қаңтар.

Жазбаша есеп даярлау

[1,2,4]/[1,2]

9

6апта

Жазбаша есеп

3

Қазақстан Республикасының Әскери доктринасы (2007 жыл 21 наурыз №299 қаулы)

Ауызша жауапқа дайындау

[1,2,3,4,5,6,7]

/[1,2]


9

8апта

Ауызша жауап

4

Қазақстан Республикасының Үкіметінің 2006 жылғы 21 мамырдағы №449 қаулысы.

Жазбаша есеп даярлау

[1,2,4]/[1,2]

9

10апта

Жазбаша есеп

5

Қазақстан Республикасының «Қарулы Күштері және қорғанысы туралы» Заңы 1992 ж. 22 желтоқсан.

Ауызша жауапқа дайындау

[1,2,3,4,5,6,7]

/[1,2]


9

14апта

Ауызша жауап


СӨЖ тапсырмаларын орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар:
1. Әскери қылмыстар: 391-бап. Машиналарды жүргізу немесе пайдалану ережелерін бұзу. 392-бап. Ұшу немесе оған даярлану ережелерін бұзу. 393-бап. Кеме жүргізу ережелерін бұзу.
Сабақ мақсаты: Машиналарды жүргізу немесе пайдалану ережелерін бұзу, ұшу немесе оған даярлану ережелерін бұзу, кеме жүргізу ережелерін бұзу қылмыстары туралы оқыту.

Сұрақатар: Машиналарды жүргізу немесе пайдалану ережелерін бұзу?

Есеп беру түрі: Ауызша жауап.

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар:

Жалпы бұл тақырып бойынша СӨЖ тапсырмаларын орындау үшін Қазақстан Республикасының Қылмыстық Кодексінің ерекше бөлімінің 16-тарауы ұсынылады.


Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Қазақстан Республикасының Қылмыстық Кодексі. 2011 ж.

  2. Қазақстан Республикасы Қарулы Күштерінің Жалпы әскери жарғылары 2007 ж.


2. Қазақстан Республикасының «Жалпыға бірдей әскери міндеттілік және әскери қызмет туралы» Заңы 1993 жыл 19 қаңтар.
Сабақ мақсаты: Студенттерге әскери міндеттілік және әскери қызмет туралы жалпы түсіндіру.

Сұрақтар: Әскери қызметке шақырылушылар мен әскер жасына дейінгілерді даярлау қалай жүргізіледі?

Есеп беру түрі: Жазбаша жауап

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар:

Жалпы бұл тақырып бойынша СӨЖ тапсырмаларын орындау үшін Қазақстан Республикасының Заңы 1993ж. 19 қаңтар «Жалпыға бірдей әскери міндеттілік және әскери қызмет» ұсынылады.


Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Қазақстан Республикасының Заңы 1993ж. 19 қаңтар «Жалпыға бірдей әскери міндеттілік және әскери қызмет».

  2. «Алғашқы әскери дайындық» 10 сынып. Алматы, Мектеп, 2004 жыл.

  3. «Алғашқы әскери дайындық» 11 сынып. Алматы, Мектеп, 2003 жыл.


3. Қазақстан Республикасының Әскери доктринасы (2007 жыл 21 наурыз №299 қаулы).
Сабақ мақсаты: Студенттерге демократиялық және құқытық мемлекет құру кезеңінде әскери қауіпсіздікті қамтамасыз етудегі Әскери доктринаның маңыздылығы туралы анықтама беру.

Сұрақтар: Әскери доктринаның міндеті қандай?

Есеп беру түрі: Ауызша жауап

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар:

Жалпы бұл тақырып бойынша СӨЖ тапсырмаларын орындау үшін Қазақстан Республикасының Президенті Н.Назарбаев. Астана, Ақорда, 2007 жылғы наурыздың 21-і. №299 Жарлығы ұсынылады.



Ұсынылған әдебиеттер:


  1. «Алғашқы әскери дайындық» 10 сынып. Алматы, Мектеп, 2004 жыл.

  2. «Алғашқы әскери дайындық» 11 сынып. Алматы, Мектеп, 2003 жыл.

  3. Қазақстан Республикасының Президенті Н.Назарбаев. Астана, Ақорда, 2007 жылғы наурыздың 21-і. №299 Жарлығы.


4. Қазақстан Республикасының Үкіметінің 2006 жылғы 21 мамырдағы №449 қаулысы.
Сабақ мақсаты: Студенттерге мемлекеттiк органдардың азаматтарды әскери қызметке даярлауды ұйымдастыру және қамтамасыз ету ережесiн бекiту туралы анықтама беру.

Сұрақтар: Азаматтарды әскери қызметке даярлау?

Есеп беру түрі: Жазбаша жауап.

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар:

Жалпы бұл тақырып бойынша СӨЖ тапсырмаларын орындау үшін Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2006 ж. 24 мамырдағы №449 қаулысы ұсынылады.


Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2006 ж. 24 мамырдағы №449 қаулысы.

  2. «Алғашқы әскери дайындық» 10 сынып. Алматы, Мектеп, 2004 жыл.

  3. «Алғашқы әскери дайындық» 11 сынып. Алматы, Мектеп, 2003 жыл.


5. Қазақстан Республикасының «Қарулы Күштері және қорғанысы туралы» Заңы 1992 ж. 22 желтоқсан.
Сабақ мақсаты: Студенттерге Қарулы Күштердің мемлекеттегі алатын орны туралы, Қазақстан Республикасының әскер түрлері туралы қысқаша анықтама беру.

Сұрақтар: Қарулы Күштердің мемлекеттегі алатын орны қандай?

Есеп бері түрі: Ауызша жауап.

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар:

Жалпы бұл тақырып бойынша СӨЖ тапсырмаларын орындау үшін Қазақстан Республикасының Заңы «Қазақстан Республикасының Қарулы Күштері және қорғанысы». 1992ж.22 желтоқсан ұсынылады.



Ұсынылған әдебиеттер:

  1. Қазақстан Республикасының Заңы «Қазақстан Республикасының Қарулы Күштері және қорғанысы». 1992ж.22 желтоқсан.

  2. «Алғашқы әскери дайындық» 10 сынып. Алматы, Мектеп, 2004 жыл.

  3. «Алғашқы әскери дайындық» 11 сынып. Алматы, Мектеп, 2003 жыл.

Бақылау алу құралдары:


  1. Әскери атақ дегеніміз не?

А) Қарулы Күштерге, басқа да әскерлер мен әскери құралымдардың мемлекеттік мекемесінің әскери атағына сәйкес Қазақстан Республикасының азаматтары.

Б) әскери қызметші мен әскер міндеттіге берілетін әскери айырылым белгісі.

В) әскери қызметшілердің, әскерге шақырылатын мен жұмылдыратын ресурстардың есебін жүргізу және оларды талдау жүйесі.

Г) офицерлер құрамының тиісті әскери атағы берілген әскери қызметшілер.




  1. Әскери қызметшілер деп кімдерді айтады?

А) Қазақстан Республикасы азаматтарының Қазақстан Республикасын қорғау жөніндегі конституциялық міндеттілігі.

Б) Қарулы Күштердің, басқа да әскерлер мен әскери құралымдардың мемлекеттік мекемесінің әскери атағына сәйкес Қазақстан Республикасының азаматтары.

В) Қарулы Күштерде, басқа да әскерлер мен әскери құрылымдарда әскери қызметте тұратын Қазақстан Республикасының азаматтары.

Г) әскери есепте тұратын және әскери есепте тұрудың шекті жасына запаста болатын Қазақстан Республикасының азаматтары.




  1. Шақыру учаскесі дегеніміз не?

А) аудандардың жергілікті атқарушы органдары азаматтарды әскерге шақыру және шақыру учаскелеріне тіркеу кезеңінде құратын учаске.

Б) азаматтарды шақыру учаскелерінде тіркеу және әскери қызметке шақыру кезінде оларды медициналық куәландыратын өткізетін, сондай-ақ әскеи патриоттық және спорттық-көпшілік жұмысты жүргізетін пункт.

В) әскерге шақырушыларды бақылау медициналық куәландырудан өткізу, медициналық көмек көрсету, әскеи-патриоттық, спорттық көпшілік жұмысты жүргізу, Қарулы Күштерге, басқа да әскерлер меен әскери құрылымдарға әскерге шақырушылардың командаларын құру және жөнелту пункті.

Г) соғыс уақытының ұйымдық-штаттық құрылымныдағы міндеттерді орындауға арналған әскери бөлімдердің даярлығын тексеру мақсатында өткізілетін әскери жиындар түрі.




  1. Әскери шақырушылар кімдер болып табылады?

А) аудандардың жергілкті әскери орныдарының шақыру учаскелеріне тіркелген және мерзімді әскери қызметтен өту үшін Қарулы Күштерге, басқа да әскерер мен әскери құралымдарға шақыруға жататын еркек жынысты азаматтар.

Б) офицерлер құрамының тиісті әскери атағы берілген әскери қызметшілер.

В) оқу жаттығу бөлімдерінде орта немесе жоғарғы әскери оқу орындарында оқитын сарбаздар, сержанттар құрамының әскери қызметшілері.

Г) Қарулы Күштердің, басқа да әскерлер мен әскери құралымдардың мемлекеттік мекемесінің әскери атағына сәйкес Қазақстан Республикасының азаматтары.




  1. Қазақстан Республикасының Конституциясы қашан қабылданды?

А) 1993 жыл 19 қантар

Б) 1995 жыл 30 тамыз

В) 1991 жыл 16 желтоқсан

Г) 1997 жыл 16 ақпан




  1. Қазақстан Республикасының Конституциясы неше бөлімнен және неше баптан тұрады?

А) 10 бөлімнен 99 баптан

Б) 9 бөлімнен 98 баптан

В) 98 бөлімнен 9 баптан

Г) 8 бөлімнен 99 баптан




  1. Қазақстан Республикасының Қарулы Күштерінің Әскери Доктринасы қай жылы, қай айда және нешінші жарғымен қабылданды?

А) 1997 жылы 16 тамызда №254 Жарлық

Б) 2003 жылы 21 қараша №226 Жарлық

В) 2002 жылы 15 тамыз №541 Жарлық

Г) 2007 жылы 21 наурыз №299 жарлық




  1. Қазақстан Республикасының Қарулы Күштерінің әскери-экономикалық қамтамасыз етудегі бірінші кезеңі қай жылдар аралығын қамтиды?

А) 1992-1997 жж.

Б) 1993-1996 жж.

В) 2000-2002 жж.

Г) 2000-2005 жж.




  1. Қазақстан Республикасының Қарулы Күштерінің әскери-экономикалық қамтамасыз етудегі екінші кезеңі қай жылдар аралығын қамтиды?

А) 1992-1997 жж.

Б) 2003-2005 жж.

В) 2000-2002 жж.

Г) 2000-2005 жж.




  1. «Қазақстан Республикасының Қарулы Күштерін құру туралы» Жарлық қашан қабылданды?

А) 1991 жыл 7 қаңтар

Б) 1992 жыл 7 мамыр

В) 1993 жыл 17 ақпан

Г) 1997 жыл 9 сәуір




  1. 1993 жылы 19 қаңтарда қандай заң қабылданды?

А) Қазақстан Республикасы Қарулы Күштері мен қорғанысы» туралы

Б) «Жалпыға ортақ әскери міндеттер мен әскери қызметтер туралы»

В) «Әскери қызметкерлер мен олардың отбасы мүшелерінің мәртебесі мен әлеуметтік қорғалуы туралы»

Г) дұрыс жауабы жоқ




  1. Құрлық әскерлерінің басты екпінді күші қандай әскер?

А) Танк әскері

Б) Мотоатқыштар әскері

В) Инженерлік әскер

Г) Радиациялық, химиялық және биологиялық қорғау әскерлері




  1. Бізде «қанатты жаяу әскер» деп кімдерді айтады?

А) Әскери әуе күштерін

Б) Мотоатқыштар әскерін

В) Десантшыларды

Г) Танк әскерін




  1. Әскери қызметке неше жастан бастап шақырады?

А) 17 жас

Б) 16-18 жас

В) 18 жас

Г) 21 жас




  1. Әскери антты әскери бөлімге келгеннен бастап қанша уақытта кешіктірілмей қабыладайды?

А) 3 ай

Б) 1 ай


В) 2-3 апта

Г) 2 ай



  1. «Бастапқы әскери дайындық туралы» қаулы қашан қабылданды?

А) 2006 жыл 24 мамыр №449 қаулы

Б) 1997 жыл 16 ақпан №299 қаулы

В) 2001 жыл 27 маусым №254 қаулы

Г) 1993 жыл 19 қаңтар №369 қаулы




  1. Бөлімшелермен бөлімдердің арасында берік және тұрақты байланыстың болуын, бейбіт кезде және соғыстың барлық түрінде ойдағыдай басқарылуын қамтамасыз ететін әскер түрі қандай?

А) Инженерлік әскер

Б) Техникалық қамтамасыз ету бөлімдері

В) Байланыс әскерлері

Г) Құрлық әскерлерінің арнайы бөлімшелері мен бөлімдері




  1. Әскери ант қашан бекітілген?

А) Қазақстан Республикасы Президентінің 1992 ж. 25 тамыздағы Жарлығымен бекітілген

Б) Қазақстан Республикасы Президентінің 1993 ж. 19 қаңтардағы Жарлығымен бекітілген

В) Қазақстан Республикасы Президентінің 1997 ж. 25 ақпандағы Жарлығымен бекітілген

Г) Қазақстан Республикасы Президентінің 1996 ж. 24 маусымдағы Жарлығымен бекітілген




  1. Кіші офицерлер құрамындағы әскери қызметшілердің әскери қызметте болудың шекті жасы қанша жас?

А) 41 жас

Б) 63 жас

В) 54 жас

Г) 45 жас




  1. Әскери есепке тұрудан жалтарғандар деп кімдерді айтады?

А) Әскери қызметін өтеуден қашқан азаматтар

Б) Он жеті жасқа толатын жылының 1 сәуіріне дейін дәлелдейді себептерсіз әскери есепке тұрмаған әскерге шақыру жасына дейінгі азаматтар

В) Әскери қызметін өтемеген азаматтар

Г) Дұрыс жауабы жоқ




  1. Генерал-полковниктер үшін әскери қызметтін шекті жасы неше жас?

А) 65 жас

Б) 64 жас

В) 54 жас

Г) 60 жас



  1. Азаматтарды әскери қызметке шақыру дегеніміз не?

А) Қарулы Күштерді, басқа да әскерлер мен әскери құрамаларды міндетті негізде жеке құрамамен жасақтауды қамтамасыз етуге бағытталған іс-шаралар кешені.

Б) Қарулы Күштерде, басқа да әскерлер мен әскери құралымдарда өткізілетін штаттарды құру, тарату, орын ауыстыру, қайта жасақтау, бағыныстылығын өзгерту, ұлғайту мен қысқарту жөніндегі іс-шаралар

В) Аудандардың жергілкті әскери орныдарының шақыру учаскелеріне тіркелген және мерзімді әскери қызметтен өту үшін Қарулы Күштерге, басқа да әскерер мен әскери құралымдарға шақыруға жататын еркек жынысты азаматтар

Г) Қарулы Күштерде, басқа да әскерлер мен әскери құралымдарда өткізілетін штаттарды құру, тарату, орын ауыстыру, қайта жасақтау, бағыныстылығын өзгерту, ұлғайту мен қысқарту жөніндегі іс-шаралар




  1. Әскери қызметке шақыру жыл мезгілінің қай кездерінде жүргізілдеі?

А) Көктемде және күзде

Б) Күзде және жазда

В) Қыста және көктемде

Г) Жыл мезгіліне қарамай шақыра береді.




  1. Оқу-жаттығу дегеніміз не?

А) төтенше жағдайлардың салдарын жою жөніндегі іс-шараларды орындау мақсатында және Қазақстан Республикасының Президенті айқындайтын өзге де жағдайларда өткізілетін әскери жиындар түрі.

Б) әсери міндеттілерді даярлау мен қайта даярлау мақсатында өткізілетін әскери жиындар түрі.

В) әскер іс және адамның қауіпсіздігі мен тұрмыс-тіршілігін қамтамасыз ету негіздері бойынша міндетті оқыту пәні.

Г) соғыс жағдайы енгізілген кезеңде Қазақстан Республикасының азаматтарын бастапқы әскери даярлыққа міндетті оқыту.




  1. Қазақстан Республикасы өзінің тәуелсіздігін қашан алды?

А) 1990 жыл 16 ақпан

Б) 1991 жыл 16 желтоқсан

В) 1992 жыл 19 қаңтар

Г) 1993 жыл 5 ақпан




  1. Әскери қызметке шақырудың шекті жасы қанша жас?

А) 30 жас

Б) 28 жас

В) 27 жас

Г) 25 жас




  1. Қатардағы және сержант құрамындағы қызметте келісім-шарт негізінде қызметін өтеуші сарбаздар үшін келісім-шарттарын ұзарту неше жылға дейін рұқсат етіледі?

А) 1 жыл

Б) 2 жыл


В) 3 жыл

Г) 5 жыл



  1. Басқа әскер түрлерімен салыстырғандағы жас әскер түрі?

А) Танк әскері

Б) Әуе қорғаныс күштері.

В) Инженерлік әскерлер

Г) Аэроұтқыр әскерлер




  1. «Әскери қызметкерлер мен олардың отбасы мүшелерінің мәртебесі мен әлеуметтік қорғалуы туралы» заң қашан қабылданды?

А) 1992 жыл 17 қараша

Б) 1993 жыл 20 қаңтар

В) 1993 жыл 19 қаңтар

Г) 1993 жыл 9 сәуір




  1. «Бастапқы әскери даярлық» қандай пән?

А) әскер іс және адамның қауіпсіздігі мен тұрмыс-тіршілігін қамтамасыз ету негіздері бойынша міндетті оқыту пәні

Б) әсери міндеттілерді даярлау мен қайта даярлау мақсатында өткізілетін әскери жиындар түрі

В) Қазақстан Республикасы азаматтарының Қазақстан Республикасын қорғау жөніндегі конституциялық міндеттілігі.

Г) Дұрыс жауабы жоқ



Дұрыс жауаптары:


  1. Б

  2. В

  3. А

  4. А

  5. Б

  6. Б

  7. Г

  8. В

  9. Б

  10. Б

  11. Б

  12. А

  13. В

  14. В

  15. Г

  16. А

  17. В

  18. А

  19. Г

  20. Б

  21. Г

  22. А

  23. А

  24. Б

  25. Б

  26. В

  27. Б

  28. А

  29. Б

  30. А


1   2   3   4   5


©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет