Новина Без пътни знаци и светофари? По-малко инциденти, по-малко трафик, по-малко шум и по-малко напрежение. Източник: Speed-PressДата13.07.2016
өлшемі14.5 Kb.
#196214
Новина

Без пътни знаци и светофари?

По-малко инциденти, по-малко трафик, по-малко шум и по-малко напрежение.

Източник: Speed-Press

Mалкото градче Макинга в Холандия е известно с това, че в него няма никакви пътни знаци. Ако си мислите, че в града цари автомобилен хаос, то сте в грещка. Влизайки в него, пред очите ви се разкрива нещо невиждано у нас – без никакви пътни знаци бавно и спокойно се разминават коли и пешеходци. Как се е случило това?

В началото на XXI век,холандец на име Ханс Мондърман убеждава няколко кметства да премахнат всички пътни знаци от пътищата си. През 2006 г. в Ейби (Дания), Ипсуич (Англия) и Остенде (Белгия) следват примера на градчето Макинга. По-късно те са последвани от Бомте в Германия и Драхтен в Холандия, премахвайки пътните знаци и всички светофари. В Кенсингтън в Лондон също се предприемат подобни мерки, премахвайки всички пътни знаци, светофари и тротоари от известния „Екзибишън Роуд”, който се славел с натоварения си трафик.

След тези на пръв поглед неразумни взети мерки резултатите навсякъде са едни и същи – по-малко инциденти, по-малко трафик, по-малко шум и по-малко напрежение по улиците.

Ханс Мондърман обяснява този феномен много просто – „колкото е по-голям броят на правилата, забраните и ограниченията, толкова повече намалява чувството за собствена отговорност”. Правилата пречели на хората да се съобразяват, да бъдат социално отговорни. Според психолози ние възприемаме, че по-умни от нас вече са измислили правилата за движение по пътищата и оттук нататък не носим никаква отговорност. Прехвърлянето на отговорност е толкова критично, че започваме да измисляме как да нарушим или заобиколим правилата, без да обръщаме внимание на последствията. Дори нещо по-лошо, самото нарушение става модерно.

Междувременно средният брой пътници в града Бомте в Долна Саксония, през който минава главен път с над 13 000 автомобила на ден, е бил 50 на година. След премахването на всички пътни знаци резултатът е НУЛА инцидента на година, а също така и нула подкупа за катаджии.

Агенция Speed-Press

Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2024
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет