Повечето хора считат книгата "Неемия" за автобиография на човека, чието име тя носи. Неемия е един от малкото юдеи, които успяват да стигнат до завидно положение в персийското царствоДата28.06.2016
өлшемі24 Kb.
#164450
НЕЕМИЯ
Повечето хора считат книгата "Неемия" за автобиография на човека, чието име тя носи. Неемия е един от малкото юдеи, които успяват да стигнат до завидно положение в персийското царство. Назначен като виночерпец на цар Артаксеркс I, той е доверен служител и съветник и дори носи определена отговорност за сигурността на царя. Едно от основните му задължения като виночерпец е да проверява дали виното, което царят пие не съдържа отрова. Тази висока служба го поставя между ограничения брой царски служители, които са допускани при царя в присъствието на царицата.

Докато служи на царя в неговия зимен дворец в Сусана, Неемия научава сърцесъкрушаващи новини от Ерусалим - че портите и стените на града все още не са поправени, че храмовите служби се пренебрегват и че останалите там юдеи търпят присмех и угнетение. Неемия е толкова потресен от тези ужасни новини, че неговият плач, съпроводен с молитва и пост за Божията намеса, продължава четири дни.

Цар Артаксеркс вижда тъжното лице на Неемия и като разбира причините за това, му позволява да отпътува за Ерусалим, за да поправи положението. Също така, царят назначава Неемия за управител на Юда, дава му препоръчителни писма до другите управители по пътя и осигурява за него конен ескорт.

Когато пристига в Ерусалим, Неемия оглежда градските стени и се подготвя да осъществи своята мисия. Той успява да привлече хората да се включат в работата, но среща жестока съпротива от страна на заобикалящите ги врагове - Санавалат - самарянина, Товия - амонеца и Гесим - арабина. Независимо от присмеха/4:3/, въоръжената атака/4:8/, физическата заплаха/4:11/и измамните предложения за преговори/6:2-4/, упоритият Неемия и неговите работници завършват този огромен проект за 52 дни. Често принуден да работи с меч в едната ръка и с инструмент в другата, Неемия е пример за изключителна твърдост, която векове наред е била източник на вдъхновение за слабите. Малцина герои от библейската история демонстрират по-големи управленчески способности, организаторски качества и чистота на характера от Неемия. Той е запомнен като човек на храбростта, вярата и действието и се нарежда между най-доблестните патриоти на Израел. Неговото име означава “успокоение от Господа” или “Йеховаутешава.”

Неемия служи като управител на Юда в продължение на 12 години, след което се връща в двореца на Артаксеркс/1:1; 13:6/. След кратък престой, той отново отпътува за Юда, където призовава народа към покаяние.
Каталог: download
download -> ЖҰмабекова гүлбақыттың халықаралық конференцияларда жарық КӨрген мақалалар тізімі
download -> Атты халықаралық ғылыми-практикалық конференция өтеді. Конференция жұмысының бағыттары
download -> Конференция жұмысының бағыттары: Лингвомәдени концептология және ұрпақтың мәдени сабақтастығы
download -> Тараз мемлекеттік педагогикалық институты ф 15-38-1/ 2-006
download -> Ғалымның тарих мектебі сөз басы әйгілі Себастьян Бранд «Дүниедегінің бәрі де өткінші, бәрі де тозады, тек ғылым ғана мәңгілік, бәрінен де озады»
download -> Сабақтың тақырыбы: Публицистикалық стильдің тіл ерекшеліктері. Сабақтың мақсаты
download -> Сабақтың тақырыбы: Етістік
download -> Акционерлік қоғамдар туралы 2003 жылғы 13 мамырдағы №415-іі
download -> Қазақстан республикасы білім және ғылым министрлігі мемлекет тарихы институты


Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет