Тема: строителство, строителен контролбет1/14
Дата04.03.2016
өлшемі1.21 Mb.
#39423
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
19 май 2012 г.

ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. 24 часа 3

В. 24 часа 3

В. 24 часа 6

В. 24 часа 7

В. 24 часа 7

В. 24 часа 8

В. 24 часа 9

В. 24 часа 12

В. 24 часа 12

В. Банкеръ 13

В. Банкеръ 15

В. Банкеръ 16

В. Банкеръ 16

В. Банкеръ 17

В. Банкеръ 17

В. Банкеръ 20

В. Банкеръ 22

В. Банкеръ 24

В. Банкеръ 26

В. Банкеръ 26

В. Банкеръ 28

В. Банкеръ 28

В. Банкеръ 30

В. Банкеръ 31

В. Банкеръ 31

В. Банкеръ 31

В. Банкеръ 31

В. Банкеръ 32

В. Сега 35

В. Сега 35

В. Сега 36

В. Сега 37

В. Сега 38

В. Стандарт 38

В. Стандарт 40

В. Стандарт 40

В. Стандарт 40

В. Стандарт 41

В. Стандарт 41

В. Стандарт 41

В. Стандарт 42

В. Стандарт 42

В. Стандарт 44

В. Новинар 45

В. Новинар 46

В. Новинар 46

В. Новинар 47

В. Новинар 47

В. Новинар 47

В. Дума 49

В. Дума 49

В. Дума 50

В. Дума 50

В. Дума 50

В. Дума 51

В. Дума 52

В. Дума 52

В. Телеграф 55

В. Телеграф 55

В. Телеграф 57

В. Телеграф 57

В. Телеграф 58

В. Телеграф 58

В. Телеграф 58

В. Телеграф 58

В. Класа 59

В. Класа 59

В. Класа 60

В. Класа 60

В. Класа 62

В. Класа 62

В. Класа 62

В. Класа 63

В. Класа 63

В. Класа 63

В. Класа 64

В. Класа 64

В. Класа 65

В. Труд 65

В. Труд 66

В. Труд 67

В. Труд 67

В. Труд 68

В. Труд 69

В. Труд 69

В. Труд 69

В. Труд 70

В. Капитал 72

В. Капитал 72

В. Капитал 73

В. Капитал 73

В. Капитал 80

В. Преса 85

В. Преса 86

В. Преса 86

В. Преса 87

В. Преса 87

В. Преса 88

В. Преса 88

В. Преса 89

В. Преса 91

В. Преса 91

В. Преса 94

В. Монитор 94

В. Монитор 95

В. Монитор 96

В. Монитор 97

В. Монитор 97

В. Монитор 98

В. Монитор 98

В. Монитор 100

В. Монитор 100

В. Монитор 101

В. Монитор 102
19.05.2012 г., с.2
Фандъкова видя в действие „интелигентна” система за трафика, която ще работи в София догодина
Кметицата почерпи опит от Букурещ за реставрацията на старите сгради
ЦВЕТЕЛИНА ШЕНЕВА, наш човек в Букурещ

Йорданка Фандъкова видя отблизо новата система за управление на трафика, която ще заработи в столицата ни догодина.

Кметът на София е в Букурещ, където присъства на откриването на Осмата среща на българските медии в чужбина, Фандъкова обаче използва повода и да разгледа как чрез интелигентното управление на светофари натоварването на улиците е намаляло с 15% в румънската столица. "В момента избираме консултант по проекта, наесен трябва да е готова цялата документация за избор на изпълнител. Реално е следващата година да се направи проектът за 20 ключови кръстовища в София с такава система, която днес видях", обясни Фандъкова.

Тя се срещна и с ръководителите, които отговарят за инфраструктурата в общината в Букурещ. С тях обсъди реконструкцията на улиците, както и възстановяването на фасадите на старите сгради. "Това е много сериозен проблем и за нашия град заради тромавата процедура. Тук колегите са решили проблема, като са направили промяна в закона, с която фасадите на културните сгради се обявяват за публична собственост. Тогава вече институция има право да финансира. По линия на европейските програми може да се мобилизират европейски средства, така че определен участък да бъде изцяло възстановен", каза Фандъкова. Тя ще предложи модела от Румъния и на нашите депутати и на експертите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Йорданка Фандъкова се включи в туристически форум вчера в Букурещ, на който представи кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 г.
Снимка на две колони – Кметът на София Йорданка Фандъкова разказва за трафик-системата на Букурещ.


19.05.2012 г., с.2-3
В Щатите президентът ни посети най-големите компании в информационните технологии
Плевнелиев: Силиконовата долина* подкрепи „София тек парк”
Догодина правим първата копка на терена на 4-и километър
БОРИСЛАВ ЗЮМБЮЛЕВ, НАШ ПРАТЕНИК В САЩ

Получихме подкрепа от Силиконовата долина за проекта „София тек парк", каза въодушевено българският президент Росен Плевнелиев след напрегната програма от срещи с най-големите в информационните технологии.

Вчера президентът имаше среща с Джон Чембърс, една от легендите на Силиконовата долина. „Сиско" -компанията, която той ръководи, на практика е изградила световната мрежа. Чембърс е визионер с размаха на Стив Джобс. В момента „Сиско" е фокусирана върху видеотелефония-та през интернет, която според Чембърс е общуването на постфейсбук поколението. Ако преди фейсбук хората общуваха лице в лице, сега го правят чрез снимки и споделяне. Бъдещето е на нормалния разговор, но без пространствено-времеви препятствия.

Плевнелиев участва в конферентен разговор с хора в София, Будапеща и Маунтийн Вю. Технологията се отличава с кинематографичен реализъм. През средата на една конферентна маса има монитори с висока резолюция. А фигурите са в нормален за разговор размер. Гласът на говорещия се чува от посоката на неговото изображение.

Чембърс каза, че най-важното за успеха на един човек е образованието, но понякога трябва да си се родил на подходящото място и време. С интернет и подобни технологии това става все по-малко от значение.

На раздяла Чембърс каза на българския президент, че за него ще е чест да се включи в проекта на българското правителство.

„През 2013 г. ще направим първата копка на терена на 4-и километър в София. Вчера получих подкрепа и от министъра на отбраната Аню Ангелов, който с радост отстъпва терена, а министерството на икономиката ще създаде до дни фирмата, която ще е бенефициент по проекта. Финансирането ще бъде по оперативната програма " Конкурентоспособност" в размер на 50 млн. евро и с българско самоучастие от 15%. А в следващата национална рамка ще бъдат заложени още 200 млн.", каза Плевнелиев.

Подкрепа за проекта изказаха и в „Гугъл" и HP, където Плевнелиев имаше срещи. Той разговаря с българите, работещи в „Гугъл", които се оказаха над 30 души и за които срещата с президента бе повод да се запознаят. От „Гугъл" ще се ползва опитът по изграждане на среда, насърчаваща креативността, от HP се очаква технологична подкрепа. В изследователския център на НАСА - космическата агенция на САЩ, разказаха как съчетават чистата наука, правителствените поръчки и частния бизнес.

Благодарение на това звено на НАСА всеки човек на земното кълбо може да ползва джипиес. А руската аналогична система допреди 3 г. бе дълбоко засекретена.

Сега с комерсиализирана разработка на НАСА се изгражда система от висящи автомобили. Макар да прилича на фентъзи роман, разработката е напреднала и вероятно ще започне да функционира първо в Мексико.

Висящите автомобили ще се поръчват по телефона и ще бъдат напълно компютърно управлявани. Ще развиват 300 км/ч и катастрофите ще са изключени. Цената на километър мрежа, която използва магнитна левитация, е 4 пъти по-ниска от цената за километър магистрала и четири пъти по-висока от цената на километър тротоар. Разходът за ток е 30 ст. на км.

*Силиконова долина е популярното наименование на района между Сан Франциско и Сан Хосе, където са най-големите компании в информационните технологии. Правилно е да се нарича Силициева, но популярността на думата силикон в България засенчва граматиката.
Държавният глава: Вече рисувам бъдещия технологичен парк

София тек" ще бъде платформа за предприемачество и иновации в областта на информационните и комуникационните технологии. В България има много талантливи и обучени кадри, специалисти, сега искаме да им дадем възможността да реализират своите идеи. Надяваме се по този начин една част от кадърните и обучени хора да останат в България. А не само да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят.Платформата „София тек" е финансово обезпечена с еврофондовете по оперативна програма „Конкурентоспособност". Ние сме длъжни не само просто да похарчим едни пари - 100 млн. лева, които са налични по тази програма, но и да ги направим катализатор на много по-голям успех. В „София тек парк" ще бъде необходимо не само да се построят едни сгради, но днес ние научихме, че е много по-важно институциите да си партнират помежду си. Това, което разбрахме в „НАСА рисърч парк" - изследователския център на НАСА, беше, че преди 10-15 г. в Силициевата долина в Калифорния е било буквално много подобно на това, което ние имаме в България в момента.

Институциите са работили на парче, бизнесът е казвал, че държавата не му е толкова необходима да му се бърка, същевременно университетите са произвеждали някакви кадри, общините са си правили нещо. 15 г. по-късно те всички сядат заедно и решават как да се кооперират. Така че заедно да се изстрелят на световно ниво.

Това ще бъде моделът и на „София тек парк". Общината, СУ, Техническият университет, БАН, много неправителствени организации, работодателски организации ще работят заедно. Всяка една от компаниите, с които разговаряхме, може да бъде много полезна. „Сиско" е компанията, която де факто създаде интернет, тя обучи над 17 000 души в България и има много сериозно развитие в областта на дистанционното обучение.

Представям си, че в „София тек парк" ще има форум, от който ние ще имаме връзка с водещи университети в света и младежите ще може да се обучават на информационни и комуникационни технологии, на предприемачество директно дистанционно от целия свят. Убеден съм, че платформата „София тек" ще се случи. Правителството ще вземе решение за даване на един от най-атрактивните парцели на „Цариградско шосе", за да позиционираме информационните технологии на едно добро място. Там искаме да бъде и т.нар. музей „Джон Атанасов".

Най-важното е в „София тек парк" да има добрата комбинация, която научихме и днес тук - нормални офисни площи, форуми.

Не бива да живеем от днес за утре, трябва да мислим дългосрочно. За мен като президент е много важно.

Освен че трябва да правим пречиствателни станции и инфраструктура, мисля, че е изключително отговорно към бъдещото поколение на България то да получи възможност за реализация във високотехнологичните индустрии. Освен чисто битовите дребнотемия България трябва да успее да прескочи летвата и да гледа напред.

Абсолютно съм убеден, че вече тук в Америка имаме много приятели, професори от Станфорд, от НАСА, изследователи от такива институции, които буквално трасират бъдещето на технологиите. Всичко е разчетено във времето. Очаквам до месец правителството да вземе решение за предоставяне на този стратегически парцел. Министерството на икономиката трябва да създаде фирма, която да бъде бенефициентът на средствата по оперативната програма „Конкурентоспособност", за да можем да стартираме с финансирането.

Очаквам до три месеца да имаме концепция, която да сглоби целия пъзел. Как по линия на Европейската инвестиционна банка ще създадем фондове за предприемачество и за нови компании, и за обучение. Как по линия на сътрудничеството ни с някоя от тези големи компании и с НАСА ще направим правилната концепция. Къде да позиционираме университетите, къде да позиционираме музея, как да направим работещ мастър план и работеща концепция.

Започнах дори лично аз да рисувам мастър плана на „София тек парк". Аз съм един от малкото в България, който е правил подобни концепции. Няма да скрия личната си страст България да се позиционира с подобни изключително съвременни платформи и механизми по пътя на високите технологии и на богатството.

От 2,8 млн. работещи 2,2 млн. са много притеснени, но едни 500 000 българи, именно тези, които работят във високите технологии, тези, които работят във фармацията, те продължаваха да

консумират, да купуват коли и да подкрепят икономиката. Искам все повече българи да са в тази група. Искам да не са 500 000, а да са един милион, искам повече да са тези, които получават високи заплати. За мен не е достатъчно винаги да оферираме най-ниската цена и да казваме: елате при нас, защото е евтино.

До края на годината „София тек парк" ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегически партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми. Например за обучение. Можем да го правим в СУ, да започнем да обучаваме младите хора на предприемачество.

Надявам се и на първа копка на първите три сгради - музея "Джон Атанасов", технологичния център и офисната сграда. В края на 2015 г. паркът трябва да работи с офиси, технологичен център, музей, трябва да сме свършили първия етап.
Снимка на две колони – Президентът говори в изследователския център на НАСА.
Снимка на четири колони - В Сан Хосе президентът (вдясно) се срещна с българи, работещи в Google.
Снимка на три колони - Бившите казарми на 4-и километър в София ще станат център за високи технологии.


19.05.2012 г., с.5
Борисов, Ердоган и шейх Джасим се договориха във Варна:
Правим с Турция и Катар пътя Русе-Свиленград
Отлагат обаче магистралата Варна - Бургас - Истанбул, както и интерконекторните връзки за транспорт на газ
ИСКРА СОТИРОВА

Започва експертна работа за изграждане на път Русе - Свиленград. Идната седмица министри на България, Катар и Турция ще се срещнат в София да обсъдят проекта.

За това се договориха премиерът Бойко Борисов и колегите му Реджеб Ердоган и шейх Хамад бин Джасим Ал Тани. Тримата си стиснаха ръцете за икономически планове и позиция за ситуацията в Сирия на среща в правителствената резиденция „Евксиноград" край Варна.

„Още в четвъртък ресорните министри ще обсъдят трасето, процедурите по изисквания на Европейския съюз, системите за отчет на минаващи автомобили. Решихме да направим проектна компания между трите страни за изграждането на този път", обясни след разговорите Бойко Борисов.

Турция ще направи няколко конкретни стъпки за придвижването на инфраструктурни проекти у нас, които се забавят с години. Сред тях са проектът „Тунджа", работа по язовири и реки, заяви премиерът Ердоган. Ресорните министри на двете държави ще уточняват детайлите на среща в София.

Магистралата Варна -Бургас - Истанбул остава обаче за по-далечното бъдеще. Отлагат се и интерконекторните връзки за транспорт на газ от Катар през Турция за България.

„Турция ни дава газ, но само в критични ситуации. Катар продава своя на други пазари. Ролята на Русия в Катар е много сериозна и ние отчетохме добрите си отношения с Русия", коментира отлагането Бойко Борисов.

Българският министър-председател оцени тристранната среща като важна за бъдещето на големи проекти и инвестиции за много милиарди евро. Борисов подчерта, че гостът му от Катар се е уверил, че на Балканите има етническа толерантност и че се разбираме отлично с нашите съседи от Турция.

Едночасовата среща на премиерите в бившия царски дворец край морето беше охранявана от вертолети, военни кораби и засилено полицейско присъствие във Варна.
Тримата са единодушни: Времето на Асад изтича

"Има 15 000 убити в Сирия и ние се тревожим за ситуацията там. Нашите позиции са близки, но за мен е важно Катар да се увери, че на Балканите има етническа толерантност и етнически мир, които са важни за дългосрочното планиране на инвестициите". Това заяви премиерът Бойко Борисов във Варна.

"Ние бяхме в много близки отношения с Асад и дори семейни приятели. Но тиранията му в Сирия продължава и ние не можем да подкрепяме това", каза пък Реджеб Ердоган. Турският премиер пристигна на тристранната среща с българския си колега Бойко Борисов и шейх Хамад бин Джасим Ал Тани от Катар. Лидерите излязоха с обща позиция за положението в Сирия.

Те застават на страната на жертвите и смятат, че Башар Асад трябва да чуе гласа на народа си.

"Повече от 10 хил. души бяха убити. Вече не можем да броим ранените. Над 100 хиляди бегълци търсят спасение от оръдията и танковете на Асад в Йордания и Турция", каза още Ердоган.

"Ситуацията в Сирия е тревожна и ние подкрепяме усилията на Ананд да се справи с положението. Но времето изтича. Не може сирийците да имат две лица - едно, когато преговарят с партньорите си, и друго, с което убиват свои сънародници", каза шейх Хамад бин Джасим Ал Тани.
Снимка на четири колони - Бойко Борисов посрещна в двореца "Евксиноград" колегите си Реджеб Ердоган от Турция (вдясно) и шейх Хамад бин Джасим Ал Тани от Катар.


19.05.2012 г., с.8
Перник прави велопаркинги в училищата
по предложение на Консултативния съвет за младежка политика, съобщиха от общината.

Идеята възникнала през пролетта. Със затоплянето на времето масово учениците в града започнали да ходят на училище с колела. Там обаче няма къде да ги оставят за времето до края на часовете и по принуда се пазарели с охраната на учебните заведения да им наблюдава транспортните средства.

От следващата година велосипедите вече ще се паркират на специални места. Там ще бъдат поставени и съоръжения, на които колелата да се заключват, за да не се налага жива сила да следи налични ли са.

Според проекта на един паркинг ще се побират по около 30 велосипеда.
19.05.2012 г., с.9
Банките искат да дават кредити, няма на кого
Бизнес средата у нас се подобрявала
София Терзийска

"Склонността на банките да осигуряват достатъчно финансиране в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се е увеличила през 2011 г. въпреки все още ниското търсене." Това каза вчера Фабио Мучи, директор "Стратегическо планиране за ЦИЕ и Полша" на "УниКредит", по време на годишната среща на ЕБВР в Лондон.

Мучи цитира проучване на "УниКредит", направено сред 12 хил. компании от 16 страни. Според него въпреки увеличеното желание на банките да кредитират все още голяма част от фирмите смятат, че през 2011 г. условията за отпускане на заеми са се затегнали, а цената на кредита и изискванията за обезпеченост са се повишили. В същото време 44% от анкетираните компании са отговорили, че за момента нямат нужда от заеми.

Корпоративният сектор е много атрактивен за банките заради ниското ниво на задлъжнялост на компаниите в Централна и Източна Европа в сравнение със страните от Западна Европа. Според икономистите на "УниКредит" регионът има голям неизползван потенциал. В еврозоната кредитирането на корпоративния сектор достига до 50% от БВП, докато в Турция например е 32%, в Русия - 28%, и в Чехия - 21%. В България обаче делът е 44% - един от най-високите. Заради това прогнозите са, че кредитирането за бизнеса няма да отчете сериозен ръст. Не се очаква и скорошно възстановяване на пазара на недвижими имоти.

Корпоративното кредитиране в региона е на добро ниво, но различният достъп до банково финансиране в отделните държави вероятно ще продължи и през следващите месеци, обобщават от "УниКредит". В Турция и Русия има двуцифрен ръст в търсенето на заеми до февруари 2012 г., а в други страни като балтийските например има свиване на обемите. В България е отчетен ръст от 4,8% на годишна база през февруари 2012 г. при 5,7 на сто през декември 2011 г.

"Като цяло бизнес средата се подобрява значително през последните години, но регулациите, данъците и политическите фактори все още са сериозни фактори, които пречат на бизнеса в ЦИЕ", обясни Джани Папа, директор на "УниКредит" за Централна и Източна Европа.

Според един от показателите за това колко лесно се прави фирма например България отчита значително подобрение. През 2004 г. у нас за стартирането на бизнес са били необходими 32 дни, а през 2012 г. - 18 дни. Най-бързо е в Унгария, Турция, Словения, Хърватия и Естония - между 4 и 7 дни.

От "УниКредит" отчитат, че цената на кредита и изискванията за обезпеченост са нараснали през 2011 г. Въпреки това са категорични, че кредитирането е много важно условие за излизане от кризата. Не вярвам Гърция да напусне еврозоната. Кризата там няма голямо влияние върху страните от ЦИЕ с изключение на България и Румъния, където делът на гръцките банки е висок, коментира още Джани Папа.


Снимка на три колони - Милен Касабов, старши икономист в УниКредит Булбанк, прие наградата на финансовото издание EMEA Finance на официална церемония в Лондон в четвъртък.


19.05.2012 г., с.10
Връщат осморките на Осъм по европроект
Буряна Божинова

18 км от меандрите на река Осъм в долината край град Левски ще бъдат възстановени по европроект. Правещите осморки завои на реката са дали името , но в момента коритото е изправено с диги.

За да бъде възстановено естественото течение на реката, ще бъдат разрушени бетонните диги, с които е коригирано течението в периода 1958-1989 г., обясни кметът на общината Любка Александрова. Старото корито с меандрите пък ще бъде почистено, за да се подпомогне природата.

Вековните гори по бреговете на Осъм са изсечени, за да се осигурят земеделски земи през 50-те години на XX век, а след това е изправено и коритото на реката, за да не съсипва реколтата. Резултатът е, че в момента 70% от старото течение са изчезнали, а поголовната сеч и изкореняването са свили зеления пояс в общината до нищожните 5%, разказа екологът на Левски Вероника Славова.

Възстановяването на завоите на реката ще подпомогне запазването и възстановяването на заливните гори от летен дъб, ясен, габър и лонгоза, ще се възстановят и някои обитания на блатни цветя. Освен това надеждите на общината са меандрите да спрат незаконната сеч. Вместо с досегашните диги опасността от наводнения пък ще се контролира с нова система от подвижни клапи.

Надеждите на общината са да развива туризъм и риболов по възстановените меандри.


Снимка на две колони - Така изглеждат в момента пресушените меандри на река Осъм в долината на град Левски. След 36 месеца тук би трябвало отново да потече вода.
Достарыңызбен бөлісу:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
©dereksiz.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет