Урок№6 : Предназначение осъществяват взаимодействието между човека и компютъраДата23.07.2016
өлшемі327.5 Kb.
#217470
түріУрок
Урок№ 6 :1.Предназначение – осъществяват взаимодействието между човека и компютъра.

а) периферни устройства (ПУ): клавиатура, мишка, скенер, монитор, принтер, елементи та памет(твърд диск, CD/ DVD устройства, флопидискови устройства, флаш памет), тонколони, микрофон , цифрова камера, портативни музикални плеъри, преносими дискови устройства, персонални цифрови асистенти.

б) видове :


  • входни;

  • изходни;

  • входно-изходни;

  • средства за комуникация.

  1. Драйвери

а) определение - специални програми, които осъществяват адаптацията и нормалното функциониране на операционната система (ОС)

б) роля - драйверите указват на ОС как да работи с всяко едно хардуерно устройство;

в) настройване на ново устройство – ако операционната система не е в състояние да разпознае или подбере подходящи драйвери,тогава се разчита на драйверите, разработени от производителя на съответното устройство(обикновено има диск и се инсталира с програма помощник)

г) програма за тестване на драйвери – тя следи за качеството на драйверите и за коректното им инсталиране.Тя гарантира, че след тестването не са направени модификации и че използването няма да наруши стабилността на компютърната систем

3.Управление на периферни устройства

a) Обща схема за управление на входно-изходни устройства (ВИУ)


Ефективното използване на ВИУ е невъзможно без наличието на специализиран хардуер, специализирани програмни средства, предоставяни от производителя на ВИУ, както и от достатъчно прост модел за работа с входно/изходно устройство, който всеки потребител лесно може да разбере и използва, независимо от подготовката си. Общата схема за управление на ВИУ е следната:
Б) специализиран хардуер – контролери


Специализираните хардуерни средства за работа с входно-изходни устройства са контролерите (или управляващи карти). Всяко устройство или група от еднотипни устройства се свързва в компютърната конфигурация чрез специфичен контролер. Контролерът получава съответни команди за извършване на входно/изходна операция и осигурява нейното изпълнение, без да е необходимо централният процесор (ЦП) да се грижи за това.
Контролер – устройство, което управлява работата на дадено периферно устройство;
Управляваща карта – електронна платка върху която има различни градивни елементи в зависимост от предназначението й – видео карта, звукова, мрежова карта и др. Характиристиките им са важни за качествената и безпроблемна работа на съответните устройства.

В) специализиран софтуер – drivers


Софтуерните средства на ОС за управление на ВИУ са специализирани програми, наричани драйвери (drivers);
Поради разнообразието от ВИУ, не е възможно ОС да познава спецификите на всяко утройство. Ролята на драйвера е да  превежда заявките  на ОС  за обмен на данни на специфичния език на контролера, управляващ конкретно устройство. Всяка дистрибуция на ОС съдържа в себе си драйвери на популярни устройства (продукти на най-известните производители) и благодарение на Plug and Play технологията устройството се разпознава автоматично, избира се подходящия драйвер и се инсталира. Потребителските драйвери можете да инсталирате от придружаващия устройството инсталационен диск. Обикновено те са достъпни и като софтуерни пакети на сайта на фирамата производител.

Г) модел за работа с ВИУ


Простият модел за работа на потребителя с ВИУ в съвременните ОС се основава на понятието файл.
Файлът е наименувана последователност от байтове.
За всяко входно или изходно устройство в ОС е дефиниран единствен файл, носещ името на устройството.
На външна памет (HDD, CD, Flash) могат да се създават много файлове, което налага да се формулират правила за работа с файловете, разположени върху запомнящите устройства. Затова служи файловата система.
Файлова система е система от правила, по която ОС съхранява файловете, различава ги един от друг и осъществява работа с тях.
Поддържани файлови системи в Windows – FAT, FAT32, NTFS.

4. Инсталиране на ВИУ

а) Plug and Play устройства


За много от ВИУ като монитор, мишка, клавиатура, тонколони и микрофон, не е необходимо потребителят да инсталира нищо. Достатъчно е да бъдат включени към компютърната кутия на съответното място, което е уникално и добре обозначено.  Ако дадено устройство е Plug and Play, след включването му,  ОС автоматично го разпознава и сама извършва действията по инсталирането му.

б) Инсталиране на локален принтер


1) Start/Printer and Faxes (Control Panel//Printer and Faxes)
2) Add a Printer
3) Local or Network Printer – определя дали принтерът ще се използва локално от текущия компютър или ще е мрежов, т.е. ще се използва от останалите компютри в мрежата;
4) Select a Printer Port –определя порта на свързване към компютъра, по подразбиране LPT1;
5) Name Your Printer – задава се име и се посочва дали да е устройство по подразбиране;
6) Printer Sharing – прави се избор дали принтерът да е поделен, ако е включен в мрежа;
7) Print Test Page – дали да се отпечата тестова страница

В случай, че в списъка от драйвери на ОС не се среща търсения модел, тогава инсталирането му се извършва от придружаващия принтера инсталационен диск. Бутонът Have Disk отваря прозорец за избор на драйвера от диска. Ако не разполагате с диск, можете да потърсите драйвера на сайта на фирмата производител или в краен случай да инсталирате драйвер на сходно устройство на същата фирма (обикновено драйверът на устройство от по-висок клас може да управлява устройство от по-нисък клас).


5. Правила за работа с ВИУ


  • Да се пазят от повреди

  • Когато не се използват дълго време, мониторът и принтерът се изключват, а компютъра остава включен;

  • Устройства с магнитни носители да се пазят от вредни въздействия на околната среда – магнитни и електромагнитни полета;

  • Да се пазят от прах,  да се извършват регулярни технически
1.Разгледайте периферните устройства на вашия компютър и в таблицата запишете характеристиките на инсталирания драйвер за тяхТочно име на периферното устройство

Характеристики на драйвера

Дата на създаване

Версия

Производител

Път на достъп

Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2024
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет