Уважаеми колеги, Дами и ГосподаДата25.06.2016
өлшемі40 Kb.
Казвам се Д-р Антония Колева

Управител съм на Белодробна болница – Габрово и ДОТС мениджър на област Габрово


Уважаеми колеги, Дами и Господа,
Преди всичко моето изказване ще бъде като лекар!
Работя в Белодробна болница Габрово повече от 30 год., непосредствено след като положих клетвата на Хипократ, с която се заклева всеки лекар и обещава, че ще запази живота си чист и свещен, както и своето изкуство да лекува.

Дами и господа,

Искам да попитам: Кой дава право с един замах да се прави опит за сриване на градения авторитет на всеки лекар - ДОТС мениджър - от 28-те области в страната, на националните консултанти и експерти, корифеи по проблема туберкулоза, водещи специалисти и т.н. Така ли запазихте нашия живот чист и свещен.

Как да обясня на гражданите от Габрово и колегите от другите лечебни заведения, че и аз фигурирам в списъка, че това не е списък на хора престъпници, а това са хората, които изнесоха на плещите си неимоверен труд, за да се възобнови забравената пневмофтизиатрична мрежа в страната.

И сега, когато нещата се уточниха, канализираха, отиграха във времето и се отчитат първите постижения, някой с лека ръка хвърля в медийното пространство списъци с пари.

Да, пари! Те са за положен труд, дами и господа, те не са бонуси, те са за труд извън задълженията по договор за управление или трудов договор.

Ще Ви дам някои измерими факти и показатели, за област Габрово от работата на ДОТС екипа, защото има и други неизмерими факти и показатели в работата на лекаря:

Какво беше направено през годините в Белодробна болница – Габрово със средства по Програмата:

- През 2008 г. със Заповед № 09-465/30.09.2008 г. болницата беше определена за стационарно лечение на пациенти с MDR-TB в интензивната фаза с лекарствени продукти от втори ред

- Със средства от Глобалния фонд по механизма „Зелена светлина” през 2009 бяха закупени лекарствата Капреомицин, Канамицин, Левофлоксацин, Протионамид, ПАСК, Циклозерин за целия 2-годишен курс на лечение на първата кохорта от 50 пациенти с MDR-TB.

- Осигуриха се лекарствени продукти със средства от Глобалния фонд за целия 2-годишен курс на лечение на втората кохорта от 55 пациенти с MDR-TB. Лекарствата бяха доставени през м. Януари 2011 г. в страната и до настоящия момент са започнали лечение всички 55 пациенти от втората кохорта.

- В края на 2010 г. от СР Лаборатория в Италия бяха потвърдени първите 4 пациенти за България с XDR-TB от първата кохорта. Получено беше съгласие от Глобалния фонд за осигуряване на лекарствени продукти от трети ред (Linesolid, Moxifloxacin, Amoxycillin/Clavulanate). Сключен беше договор между МЗ и болницата с предоставяне на средства от Глобалния фонд в размер на 75 589 евро за закупуване на горепосочените лекарства;

- През м. Септември 2009 г. беше сформирана Експертна комисия към болницата за назначаване и мониториране на лечението на доказаните пациенти с MDR-TB. Комисията провежда ежемесечни заседания в Габрово – среща-разговор с всеки болен, преглед, обсъждане и уточняване на лекарствен режим и поведение.

- През Септември 2010 г. беше завършен ремонт на стойност 125 000 Евро на 2-ия етаж на определената сграда за MDR-TB болни. Средствата са осигурени по Програмите финансирани от Глобалния фонд. В помещенията и болничните стаи са изпълнени всички мерки за инфекциозен контрол и осигуряване на добри условия за пациентите по време на техния дълъг стационарен престой.

- След разрешение от страна на Глобалния фонд стартира процедура за извършване на ремонт на стойност 246 000 Евро и на останалите два етажа от сградата. И така сградата изцяло ще бъде обособена за стационарно лечение на MDR-TB болни от цялата страна, като на първия етаж ще се обособи Сектор за Палиативни грижи.
- От стартирането на Програмите със средства на Глобалния фонд са предоставени на болницата оборудване за Микробиологичната лаборатория и Сектора за лечение на пациенти с MDR-TB на стойност 35 000 Евро.

- Регулярно се осигуряват диагностикуми и консумативи за културелна диагностика на туберкулозата.

- За периода 2010 - 2011 г. с цел повишаване качеството на храненето за всеки пациент с MDR-TB в стационара, наред с осигуреното общо хранене от болницата със средства на Глобалния фонд се предоставят ежедневни ваучери за допълнително усилено хранене на тези болни - на обща стойност 27 300 Евро.

- За всички пациентите с MDR-TB в продължителната фаза, след изписването им от стационара също се предоставят ежедневни ваучери за храна до завършване на пълния курс на лечение.

- За работа на терен на болницата е предоставен автомобил по Програмата. По този начин се създадоха условия за издирване и обработване на суспектни, контактни, активно болни от туберкулоза и тези в продължителната фаза – носене на лекарства, ваучери, вземане на материал за изследване и др. и така достигане до най-отдалечените места в областта, където хората получават нашата грижа.

Благодарение на активните съвместни усилия на ДОТС екипите в цялата страна, специалистите и консултантите по Програмата мисля, че вместо да получим упрека на обществото, мога отговорно да се изправя очи в очи пред 20-30 годишния MDR-TB болен и да му кажа:Ела да се лекуваш в болницата, сега има и лекарства и условия!

Благодаря за вниманието!
Каталог: files
files -> Мазмұны мамандық бойынша түсу емтиханының мақсаттары мен міндеттері
files -> І бөлім. Кәсіпкерліктің мәні, мазмұны
files -> Програмаллау технологиясының көмегімен Internet дүкен құру
files -> Қазақстан Республикасының Жоғарғы Соты «Сот кабинеті»
files -> Интернет арқылы сот ісі бойынша ақпаратты қалай алуға болады?
files -> 6М070600 –«Геология және пайдалы қазба кенорындарын барлау» 1 «Пайдалы қазба кенорындарын іздеу және барлау»
files -> Оқулық. қамсыздандыру: Жұмыс дәптері
files -> «2-разрядты спортшы, 3-разрядты спортшы, 1-жасөспірімдік-разрядты спортшы, 2-жасөспірімдік-разрядты спортшы, 3-жасөспірімдік-разрядты спортшы спорттық разрядтарын және біліктiлiгi жоғары деңгейдегi екiншi санатты жаттықтырушы
files -> Регламенті Негізгі ұғымдар Осы «Спорт құрылыстарына санаттар беру»
files -> Спорттық разрядтар мен санаттар беру: спорт шеберлігіне үміткер, бірінші спорттық разряд, біліктілігі жоғары және орта деңгейдегі бірінші санатты жаттықтырушы, біліктілігі жоғары деңгейдегі бірінші санатты нұсқаушы-спортшы


Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет