Казахстан республикасының Ғылым және білім министрлігі


Легаттар мен фидеикомистер



бет6/8
Дата25.02.2016
өлшемі1.85 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8
12.5.Легаттар мен фидеикомистер.

Легат деп мұраға берушінің аманат жарлығы (өкімі) аталған. Ол белгілі бір тұлғаға мүліктен пайда түсіретін болған. Осыдаң қорыта айтқанда: 1) легаторші сингулярлық сипатта (демек, кімге легат берілген); 2) легат аманат қағазында ғана болғандықтан, оны заң бойынша мұрагерге беруге тыйым салынған.

Легаттардың бірнеше түрі болған. Ең маңыздысы per vindicationem және per damnationem. Легат арқылы өсиет қалдырушының белгілі бір затына легаторийдың меншік құқығы қалыптасып жатқан.

Легаттың per damnationem деп аталу себебі - алғашында «here; domnas asto dare» деген түрде, яғни мұрагер мұны «біреуге қалдыруға тиіс болсын» деген түрде пайдаланылған.

Бұл жағдайда легаторийлер тек мұрагерден мұра қалдырушының сұранымын қанағаттандыру құқығы ғана ұсынылатын.



Фидеикомистер.

Жұмыс бабында (тәжірибеде) аманат қағазындағы көрсетілген тәртіп көбінесе сақталмаған: мысалы, мұра берушінің өкімінде мұрагерді тағайындалмаған (көрсетілмеген) мұраның кейбір заттары мұрагерге заң бойынша берілген.

Республикалық кезеңде мұндай өкімдерді заң қорғай алмаған, бұны орындау мұрагердің арына байланысты болған.

Сондықтан, бұны фидеикомисс (немесе ар міндеті) деп атаған. Принципат кезеңінде олар заң бойынша қорғауға алынған Фидеикомистер мұрагердің басқа бір тұлғаға барлық мұраны немесе оның бөлігін беру міндетін жүктеген.



III .Sanctio орына
ҚОСЫМШАЛАР


1. Пән бойынша тест сұрақтары

1. «Рум құқығы» терминінің анықтамасы:

A) Антикалық рум құлиелену мемлекеттің құқық жұйесі;

B) Императордың анықтауымен белгіленген құқықтың қайнар көзі;

C) Халық жиналысы арқылы қабылданған құқықтың қайнар көзі;

D) Рим азаматтарының әрекет ету құқығын реттейді;

E) Европалық университеттерге оралу құқығы.
2. Рум құқығы антикалық қоғаммен (құл иеленушілік) байланысты. Ол көптеген мемлекеттерде азаматтық құқық және қылмыстық, мемлекеттік құқық ретінде жаңадан танылды. Бұл анықтама қайсысына сай келеді:

A) Апелляция;

B) Рецепция;

C) Дигеста;

D) Институция;

E) Кондемнация.


3. Ежелгі рум ұлты азаматтарының құқықтырының негізі болған терминді атаңыз:

A) Per legis actiones;

B) Ius gentium;

C) Ius civile;

D) Ius conibium;

E) Concubinatus;


4. Рум тарихшысы Тит Ливий құқықтың қайнар көзін жеке және жалпы деп бөлген. Төмендегілердің қайсысынан Ливий «қайнар көз» деген ұғымды пайдаланған:

A) магистраттар эдиктісі;

B) Юстиниан кодексі;

C) Фальцидиевтің заңы;

D) 12 кесте заңы;

E) Аквилиевтің заңы.


5. «Айтамын» деген термин магистранттардың ауызша сөйлеуінің негізі болды. Ол қазіргі уақытта құқықтық білім берудің негізіне айналды, ол мыналардың қайсысына сәйкес келеді:

A) Мандат;

B) Декрет;

C) Рескрипт;

D) Конституция;

E) Эдикт.


6. Преторлық құқықты қолдану және дамыту үшін белгілі бір құқықтық сана қажет болды. Ал біздің э.д. ІІ-ғасырда кеңестік кеңес беретін заңгерлер пайда болды. Рум заңгерлері үш қызмет атқарды. Оның біреуі іс жүргізушілік әрекетіне басшылық жасау және клиентке қатысты құжаттарды құрастыру болды. Бұл қызмет қандай атқа ие болды:

A) Cavere (белгілі бір шара қолдану);

B) Respondere (жауап);

C) agere (іс жүргізу);

D) digere (жинау және бөлу);

E) Pandectae ( барлығын өзіне алу);


7.Румда б.э. 529 жылдары әлемдегі ең жетістікке жеткен заң ретінде тенылған заң. Император кезінде әртүрлі сипаттағы құқықтық маңызға ие болған:

A) Феодосий кодексі;

B) Юстиниан кодексі;

C) Геориан кодексі;

D) Гермогениан кодексі;

E) Валентиниан кодексі.


8. 2 ғасырдағы заңгер Гай азаматтық істердің екі түрін көрсетті: Сотта талапкер мен жауапкердің келуі сотты қамтамасыз етті. Сотта тек ең маңызды даулы істер қаралу керек. Егер ол мүмкін болмаса өркениетті түрде болу тиіс. Егер дау жерге байланысты болса онда жер телімі. Заңға сәйкес істі жүргізу азаматтық істердің қайсысына жатады:

A) Формулярлық;

B) Экстраординарлық;

C) Легисакциондық ;

D) Қарапайым тәртіпте;

E) Соттық.


9. «Туысқандық» деген ұғым Ежелгі Румда белгілі бір отбасында анықталды. Румда отбасындағы билік патриархалды негізде шексіз болды. Оған барлық қандық негіздер бойынша туысқандық жатты. Бұл туысқандық қалай аталды:

A) Конкубинаттық;

B) Жанама;

C) Тікелей;

D) Агнаттық;

E) Когнаттық.


10. Литтеральды келісімдер бұл:

A) Италияндық қоғамдар арасындағы сауда келісімі;

B) Орта ғасырдағы университеттер арасындағы келісім;

C) Мөр басылған құжат;

D) Ауызша бекітілген келісім;

E) Жазбаша нысанда жасалған келісім.


11. Соттық процедураның туындауы – Формулярлық процесстен басталды. Формулярлық процесстің еркешелгі:

A) Формулярлық сот өндірісінде талапкер мен жауапкер кез келген адам болды;

B) Сот өндірісінің екі сатысы;

C) Сот қаулысын орындауға тараптарға 30 күн берілген;

D) Формулярлық процесс екі сатыға бөлінген;

E) Сот атқарушысы қызметі болған


12. Өз құқықтарын қорғауда Румда азаматтар талаптың белгілі бір анықталған нысанында болуы керек. «Егер жауапкер келісім бойынша қажетті заттарды әкелмесе немесе бермесе ол талап бойынша құқықты бұзу болып танылады» - бұл қандай талапқа жатады:

A) Анықталған талап;

B) Жеке талап;

C) Заттық талап;

D) Анықталмаған талап;

E) Қарапайым талап.


13. Румда мұра мынадай үш топқа бөлінген:

A) Proletarii, libertini, aerari;

B) adoptio, arrogatio, patria potestas;

C) cives, latini, peregrini;

D) infantes, impuberes, adiudicatio;

E) status libertatis, status civitatis, status familiae.


14. Классикалық румда жалдаудың үш түрі ( locatio-conductio) белгілі соны атаңыз:

A) Уақытша пайдалану;

B) Тұрғын үйді жалдау;

C) Сауда орнын жалдау;

D) Қызмет көрсету;

E) Заңгер көмегі.


15. Румдықтар барлық заттарды ( res) билік деп атаған. Румдықтар заттарды топтастырған. Оған ауа, теңіз, жұлдық жатқан. Олар қалай аталады:

A) Мемлекетпен бекітілген заттар;

B) Тұтынылатын заттар;

C) Тұтынылмайтын заттар;

D) Айналымдағы заттар;

E) Айналымнан алынған заттар.


16. Рум заңгерлері фактілік жағдайда заттарды иеленуге берген көмегі:

A) Меншік;

B) Жай ұстау;

C) Қайтару;

D) Сақтау;

E) Иелену.


17. Румда азаматтық істерге преторлық жазба қолданылған ол сот адресіне жіберілген. Ол қалай аталады:

A) Новелла;

B) Кондикция;

C) Максима;

D) Формула;

E) Мандат.


18. Румдық заңгерлердің түсініктемесі:

A) Декрет;

B) Мандат;

C) Дигесты;

D) Институция;

E) Рескрипт.


19. Белгілі бір редакцияланған заң мен нормалар бекітілген:

A) Рум құқығы;

B) Жазбаша құқық;

C) Жазбалы емес құқық;

D) Қарапайым құқық;

E) Күнделікті эдикт


20. Бір тұлғаның басқа тұлғаға қатысты мүлкін пайдалануы бұл:

A) Интердикт;

B) Ұстау;

C) Сервитут;

D) Эмфитевзис;

E) Келісім.


21. Екі тараптың еркін білдіретін әдетке айналған келісім:

A) Узуфрукт;

B) Эмфитевзис;

C) Прекарий;

D) Келісім;

E) Деликт.


22. Өтем ақыға байланысты бір тарап затты беруге міндеттегнген келісім:

A) Серіктестік;

B) Прекарий;

C) Заңды пакт;

D) Квазди келісім

E) Бағаланған келісім.


23. Тараптар затты берген уақытта бекітілетін шарт:

A) Стипуляция;

B) Консенсуалды келісім;

C) Нақты келісім;

D) Жалдау;

E) Айырбастау.


24. Рум заңгерлерінің құқыққа сай емес әрекеті бұл:

A) Реніш;

B) Қылмыс;

C) Құқық бұзушылық;

D) Тонау;

E) Ұрлық
25. Шарт бойынша бір тарап затты беруге және екінші тарап көзделген сумма төлеуге міндеттенген шарт:

A) Ссуда;

B) Заем;


C) Жалдау;

D) Айырбас;

E) Сатып алу сату.

26. Рум құқығына сәйкес келетін заң саласы.

A) Қолданбалы;

B) Арнайы;

C) Тарихи-теориялық;

D) Тарихи-гуманитарлық;

E) Салалық.
27. Рум құқықтары қандай салаларға бөлінеді:

A) Ерекше және жалпы;

B) Салалық және жалпы

C) Жеке және қоғамдық;

D) Жеке және қылмыстық;

E) Претарлық және жеке


28. Жеке құқықта құқық бұзушылық жеке тұлғамен анықтала ма:?

A) мүмкін;

B) мүмкін емес;

C) ол мемлекетпен болады, мүмкін емес;

D) жеке құқықтың негізі бойынша мүмкін;

E) барлығы дұрыс


29. Жеке құқықтың негізгі институты:

A) меншікке құқық;

B) затқа құқық;

C) келісім;

D) барлық жауап дұрыс;

E) дұрыс жауап жоқ.


30. Рум құқығының жүйесі:

A) jus civilie

B) jus gentium

C) jus pretorium

D) барлығы дұрыс;

E) дұрыс жауап жоқ.


31. Құқық білімінің қайнар көздері:

A) заң, эдикт, претор, перегрин;

B) эдикт, эдикт, заң, заңгерлердің көрсетімдері;

C) заңгер қызметі, кеңес беру, заң, декрет;

D) заңгер қызметі, заң, сенаттың кеңесі, преторлардың эдикттері, әдет құқығы;

E) әдеп құқығы, заң, эдикт, мандат.


32. Құқықтық сананың қайнар көзі:

A) заң;


B) папирус;

C) археологилық ескерткіш ;

D) монета;

E) барлық жауап дұрыс.


33 . Румдық құқықтың заңдылықтары:

A) республиканың кезеңдердегі заңдары, конституция, реституция;

B) мандат, декрет, рескрипт, республика заңдары;

C) әдет құқығы, эдикт, претор, эдикт, заң;

D) эдикт, интердикт, рескрант;

E) әдет құқығы, заңгер қызметі, сот қаулысы.


34. Императордың заңы мына атқа ие болды:

A) эдикт;

B) мандат;

C) рескрипт;

D) барлығы дұрыс емес;

E) барлығы дұрыс.


35. Республикалық заңдылықтың кезеңін қабылдады:

A) консул;

B) сенат;

C) император;

D) парламент;

E) Жоғарғы кеңес.


36. Магистраттар қызметінің құқықтық негізі қалай аталды:

A) преторлық құқық;

B) өркенитетті құқық;

C) магистраттық құқық;

D) халықтық құқық;

E) әдет құқығы.


37. Рум құқығындағы бес «киттер» :

A) Петр, Павел, Ульпиан, Красс, Спартак;

B) Юлий Цезарь, Сократ, Аристотель, Павел, Гай;

C) Ульпиан, Гай, Павел, Папиниан, Модестан;

D) Понтий Пилат, Антоний, Юлиан, Цезарь, Калигула;

E) Марк, Цельз, Иоанн, Петр, Павел.


38. Рум құқығындағы алғашқы оқулық:

A) Конституция;

B) Институция;

C) Рестатуция;

D) Инвестиция;

E) Сестерция.


39. Рум құқығындағы алғашқы оқулығының авторы:

A) Модестан;

B) Гай;

C) Калигула;



D) Павел;

E) Ульпиан.


40. Рум құқығындағы толық жазылған кодекс ретінде танылды:

A) Паниниан кодексі;

B) Юлиан кодексі;

C) Юстиниан кодексі;

D) Сабиниан кодексі;

E) Гермогиан кодексі .


41. Басқаның мүлкіне қол сұғуға жауапкершілік қай заңдылықта алғаш рет қарастырылды.

A) Фальцидий заңында;

B) Аквилий заңында;

C) Пэтэлий заңында;

D) Сальвий заңында;

E) Флавий заңында


42. Алғаш рет императордың конституциясы деп бекітілген кодекс:

A) Грациан кодексі;

B) Григориан кодексі;

C) Юстиниан кодексі;

D) Ульпиан кодексі;

E) Геооргиан кодексі.


43.Преторлық эдиктіге алғаш рет кім түсініктеме жазды:

A) Сервий Сульниций Руф;

B) Квинт Муций Сцевола;

C) Марк Антоний Лабеон;

D) Элий Пет Кат;

E) Марк Тулий Цицерон.


44. actio термині қандай мағына береді:

A) Юрисдикция;

B) заң;

C) құқық;



D) талап:

E) дұрыс жауап жоқ

45. Преторлық қорғаудың түрлерін атаңыз:

A) Эдикт;

B) Интердикт;

C) Реституция;

D) барлық жауап дұрыс;

E) барлық жауап дұрыс емес.


46.Қандай талап преторлық заңдылық бойынша әділеттілікпен қанағаттандырылмады:

A) Қатаң талап;

B) жеке талап;

C) өз еркімен талап;

D) айыппұлдық талап;

E) дұрыс жауап жоқ.


47. Қандай талап жауапкерден нақты затты талап етті:

A) затқа талап;

B) заттай талап;

C) айыппұлдық талап;

D) аралас талап;

E) барлық жауап дұрыс.


48. Румда жеке басты қорғау қалай жүзеге асты:

A) жеке;


B) претордың көмегімен;

C) талаптың көмегімен;

D) барлық жауап дұрыс;

E) дұрыс жауап жоқ.


49. Мыналардың қайсысы рум құқығындағы азаматтық іс жүргізуді сипаттайды:

A) бірінші инстанция, екінші инстанция;

B) негізгі бап,қосымша бап;

C) in inde u in indum

D) in jus et in judicem.

E)барлық жауап дұрыс.

50. Румда азаматтық іс жүргізудің қандай түрі танылмайды:

A) легисакциондық;

B) Экcтраординарлық;

C) эксклюзивтік;

D) формулярлық;

E) дұрыс жауап жоқ.


51. Сот процессінің қандай түрі судъясыз жүргізілді:

A) формалдық;

B) формулярлық;

C) экстраоординарлық;

D) экстраполярлық;

E) формализоварлық.
52. Мыналардың қайсысы формуладағы міндетті болып танылды:

A) интенция, кондемнация;

B) сентенция, комбинация;

C) эксценция, компиляция;

D) комдемнация, демонстрация;

E) рефлорация, интенция.

53. Рум азаматы болу қалай танылатын болды:

A) румдық ата-анадан туғанда;

B) румдық азаматтарды құлдықтан босатқанда;

C) румдық азаматтардың асырап алуынан;

D) барлық жауап дұрыс;

E) барлық жауап дұрыс емес.


54. Румда қыз бала неше жаста некеге тұра алады:

A) 15 жас;

B) 12 жас;

C) 16 жас;

D) 17 жас;

E) 25 жас.


55. Румда ер бала неше жаста неке құра алады:

A) 16 жас;

B) 14 жас;

C) 18 жас;

D) 25 жас;

E) 40 жас.


56. Бүрыңғы құл мына атқа ие болалмады:

A) сенатор;

B) консул;

C) Инстатор;

D) инспектор;

E) претор.


57. Jus connubii қандай мағына берді:

A) әскерде қызмет ету;

B) халық жиналысына қатысуға құқық;

C) некеге тұруға құқық;

D) лауазымды қызметпен айналысуға құқық;

E) дұрыс жауап жоқ.

58.Латындар қандай мамандыққа ие болады:

A) претор;

B) консул;

C) инспектор;

D) посoл;

E) цензор.


59.Латындар қандай құқыққа ие бола алмады:

A) мәміле жасау құқына;

B) некеге тұруға;

C) легиондық қызмет етуге;

D) меншікке құқық;

E) құлдарды пайдалану.

60. Қай император румдардың құқымен латындар мен перегиндердің құқын теңестірді:

A) Юстиниан;

B) Андриан;

C) Каракалла;

D) Карабала;

E) Калигула.


61. Құл терминіне сәйкес келеді:

A) servi


B) peregrini

C) ingenui

D) servitutes

E) sergeantes


62. Бұрынғы құл қалай аталады:

A) либертиндер;

B) перегриндер;

C) либералдар;

D) ламантиндар;

E) сервитинттар.


63. cum manu некеде:

A) әйел ер адамның билігінде болды;

B) әйел адам күйеуінің әкесінің билігінде болды;

C) әйел әке билігінде болды;

D) барлық жауап дұрыс;

E) барлық жауап дұрыс емес.


64. Рум отбасы түсінігіне кіреді:

A) тек жеке отбасы мүшелері;

B) отбасы мүшелері құлдармен бірге;

C) отбасы мүшелері және малшы;

D) құлдар мен малшы;

E) отбасы мүшелері, құлдар мен малшы.


65. persona sui juris мынаға қатысты:

A) отбасы басшысы;

B) ер адам;

C) әйел;


D) дұрыс жауап жоқ;

E) барлық жауап дұрыс.


66. Әке билігі танылады:

A) балаларына;

B) құлдарына;

C) әйеліне;

D) дұрыс жауап жоқ;

E) барлық жауап дұрыс.


67. Әке билігі тоқтатылады:

A) үй иесінің қазасынан кейін;

B) биліктің басқаға өтуінен;

C) әке биліктен кету;

D) дұрыс жауап жоқ;

E) барлық жауап дұрыс.


68. Отбасын мүліктік иеленуден босатып, биліктің балаға мұра ретінде өтуі бұл:

A) пекарий;

B) преторий;

C) пекулий;

D) барлығы дұрыс;

E) дұрыс дауап жоқ.


69. Иеленудің құрамына кіретін екі элементті ата::

A) иелену және иеленуге ерік;

B) ерік және нақты иелену;

C) ұстау және басқару;

D) барлығы дұрыс;

E) дұрыс жауап жоқ.


70. Иелену құқығы бұл:

A) Меншік құқығының элементі;

B) иелену-ұстау элементі;

C) басқару- иелену құқығының элементі;

D) барлық жауап дұрыс;

E) барлық жауап дұрыс емес.


71.Иелену мына жағдайда тоқтатылуы мүмкін:

A) зат жоғалғанда;

B) құл қашып кеткенде;

C) затты ұрлағанда;

D) барлық жауап дұрыс;

E) барлық жауап дұрыс емес.


72. Мерзімге қарамай меншікке иелену құқығына талап бұл:

A) Юмановтық талап;

B) Ульпиановтық талап;

C) Публициановтық талап;

D) Юстиановтық талап;

E) барлық жауап дұрыс.


73. Заттық манципияға мыналар қатысты:

A) малшы;

B) құлдар;

C) жер;


D) барлық жауап дұрыс емес;

E) барлық жауап дұрыс.

74. Бонитарлық меншік танылады:

A) құлдардың меншігі;

B) преторлық меншік;

C) әдет-ғұрып меншігі;

D) дұрыс жауап жоқ;

E) барлық жауап дұрыс емес.


75. Мемлекеттің заты мына атқа ие:

A) республикалық;

B) реституциялық;

C) конституциялық;

D) барлық жауап дұрыс емес;

E) барлық жауап дұрыс.


76. Алғаш рет қай заңдылықта меншікке шек қойылған:

A) Юстиниан заңы;

B) Республика заңы;

C) 12 кесте заңы;

D) Пэтелий заңы;

E) 10 тізім заңы.


77. Қандай талап меншіктік талапқа дәлел ретінде қолданылады:

A) Легисакциондық талап:

B) Виндикациондық талап;

C) Айыппұлдық талап;

D) дұрыс жауап жоқ;

E) барлық жауап дұрыс.


78. Басқаның мүлкін уақытша пайдалану:

A) реститут;

B) сервитут;

C) депоозит;

D) депонент;

E) сервориу.


79. Ұсыну сервитуты:

A) жер сервитуты ;

B) қалалық сервитут;

C) селолық сервитут;

D) барлық жауап дұрыс;

E) дұрыс жауап жоқ.


80. Малшы құқығы:

A) ұсыным сервитуты;

B) жерге сервитут;

C) селолық сервитут;

D) барлық жауап дұрыс;

E) дұрыс жауап жоқ.


81. Басқа тұлғаның заттарын пайдалану және толықтай сақтау:

A) сервитут;

B) узуфрукт;

C) грейфрукт;

D) барлық жауап дұрыс;

E) дұрыс жауап жоқ.


82. Селолық жерді ұзақ уақыт пайдалану бұл::

A) эмфитевзис;

B) суперфиция;

C) легатария;

D) фиденкомисс;

E) дұрыс жауап жоқ.

83. Ежелгі румда заттар неше топқа бөлінді:

A) ауыспалы және ауыспалы емес;

B) жылжыйтын;

C) басты жіне керек-жарақ;

D) барлығы дұрыс;

E) дұрыс жауап жоқ.


84. Қандай заттар өз маңызын жоғалтпайды::

A) ауыспалы;

B) манципировалды;

C) тұтынылатын;

D) бөлінетін;

E) барлығы дұрыс


85. Қандай белгі бойынша заттарды ауыстырады:

A) жеке;


B) түрлік;

C) жалпы;

D) жылжымалы;

E) барлық дауап дұрыс.


86. Ежелгі Румдағы меншік түрлері:

A) квириттық меншік;

B) латиндар мен перегриндер меншігі;

C) преторлық меншік;

D) Юстиниан құқығы бойынша меншік;

E)барлық жауап дұрыс.

87. Меншік құқығының басқаға өтуінің ең қарапайым түрі бұл::

A) in inre cessio;

B) tranciputio;

C) traditio;

D) барлығы дұрыс;

E) дұрыс жауап жоқ.


88. Сервитуты бөлінеді:

A) жеке және жалпы;

B) жылжитын және жылжымайтын;

C) заттай және уақытша;

D) жерге жіне жеке;

E) жерлік және тұлғалы.


89. Өркениетті дамыған келісім арқылы талапты қорғау:

A) контракт;

B) пакт;

C) қорытынды;

D) келісім;

E) барлығы дұрыс.


90. Формальды емес келісім:

A) шарт;


B) контракт;

C) пакт;


D) келісім;

E) барлығы дұрыс.


91. Contractus Litteralis бұл:

A) келісімнің ауызша ең ежелгі түрі;

B) келісімнің жазбаша ең ежелгі түрі;

C) кітап сақтау келісімі;

D) барлығы дұрыс;

E) барлық жауап дұрыс емес


92. Ауызша келісімнің негізгі нысаны мыналар:

A) contractus liperalis

B) conyentio

C) affect

D) acctrt

E) stipulatio

93. Екі тараптың еркі:

A) accept

B) afftct

C) conyentio

D) procyrator

E)proctor

94. Келісімді орындаудың негізі:

A) заңды міндеттілік;

B) ұстаудың анықтылығы;

C) міндетті орындау мүмкіндігі;

D) екі тараптың еркі;

E) барлығы дұрыс.


95. Зат қайтару үшің берілген талап бұл

A) Легисакциялық талап;

B) Виндикациялық талап;

C) Айыппұлдық талап;

D) Дұрыс жауап жоқ;

E) Барлығы дұрыс.

96. Бонитарлық меншік бұл:

A) құлдар меншігі;

B) преторлық меншік;

C) әдет құқығы бойынша меншік;

D) дұрыс жауап жоқ;

E) барлық жауап дұрыс.


97. Латын тілінен аударғанда «айтамын» деген термин магистаранттардың сөз бастамасы болды. Біраз уақыттан кейін ол құқықтық білім негізіне айналды:

A) Мандат;

B) Декрет;

C) Рескрипт;

D) Конституция;

E) Эдикт.


98. Литтеральды келісімге мыналар жатады:

A) Итарльяндық қоғамдардың арасындағы сауда келімімі;

B) Орта ғасырлардағы университтер арасындағы келісім;

C) мөр басылған құжат;

D) ауызша бекітілген кенлісім нысаны;

E) жазбаша нысанда бекітілген шарт.


99. Классикалық рум құқығында жалдаудың (Iocatio-conductio) үш түрде болмаған соны көрсетіңіз:

A) Заттарды жалдау;

B) Уақытша ұстау;

C) Тұрғын үйді жалдау;

D) Сауда суднасын жалдау;

E) Қызмет көрсету ;

100. Вербальды келісім бұл:

A) Итальян қоғамдарының арасындағы сауда келісімі;

B) Орта ғасыр университеттері арасындағы келісім;

C) Мөр басылып куәландырылған құжат;

D) Ауызша нысанда бекітілген келісім;

E) Жазбаша нысанда бекітілген келісім.




«Рум құқығы» пәнінің тест сұрақтарының кілттері

Күрделі 1-деңгей

Күрделі 2-деңгей

Күрделі 3-деңгей



Дұрыc



Дұрыс



Дұрыс

1.

A

41.

B

81.

B

2.

B

42.

C

82.

A

3.

C

43.

A

83.

D

4.

D

44.

D

84.

A

5.

E

45.

D

85.

B

6.

B

46.

E

86.

E

7.

B

47.

A

87.

C

8.

C

48.

D

88.

E

9.

D

49

D

89.

E

10.

E

50.

C

90.

C

11.

A

51.

C

91.

B

12.

C

52.

A

92.

E

13.

C

53.

D

93.

A

14.

B

54.

B

94.

A

15.

E

55.

B

95.

B

16.

E

56.

B

96.

B

17.

D

57.

C

97.

E

18.

C

58.

E

98.

E

19.

A

59.

C

99.

B

20.

C

60.

C

100.

D

21.

D

61.

A







22.

E

62.

A







23.

C

63.

B







24.

A

64.

C







25.

E

65.

A







26.

C

66.

E







27.

C

67.

E







28.

C

68.

E







29.

D

69.

B







30.

D

70.

A







31.

D

71.

D







32.

E

72.

C







33.

B

73.

E







34.

E

74.

B







35.

B

75.

A







36.

C

76.

D







37.

C

77.

B







38.

B

78.

B







39.

B

79.

D







40.

C

80.

D







Каталог: fulltext -> transactions
transactions -> Оқулық Павлодар єож 372. 881. 151. 212. 2(075) бкк 81. 2 Ќаз т 87
transactions -> Экономикалық АҚпараттық ЖҮйелердегі жаңа технологиялар
transactions -> «Есеп және аудит» мамандығы студенттеріне арналған оқу-әдістемелік құрал
transactions -> Қазақстан республикасы білім және ғылым министрлігі
transactions -> Қазақстан Республикасының ғылым және білім министрлігі
transactions -> К. С. Ислям латын тілінің шығу тарихы мемлекеттік тілде оқитын студенттерге арналған оқулық
transactions -> Е. Жұматаева жоғары мектепте әдебиетті білімденудің инновациялық технологияларымен оқыту
transactions -> Д. Айтказина КӘсіби қазақ тілі
transactions -> Лингвистикалық ілім тарихы
transactions -> Сборник задач по банковскому делу учебное пособие для учащихся средних профессиональных учебных заведений экономических специальностей


Достарыңызбен бөлісу:
1   2   3   4   5   6   7   8


©dereksiz.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет