Дом витгенщайнДата10.07.2016
өлшемі89 Kb.
түріПрограма
ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

“ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА, АВСТРИЯМЕСЕЦ МАЙ 2010 Г.Продължава изложбата „Под един покрив”. В изложбата са показани творби на Александър Георгиев (живопис), Мартин Андерс (фотография) и Регина Георгиев (моден дизайн).
Изложбата продължава до 14.05.2010 г.
Място - галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”.
06.05.2010 г. (четвъртък) 19.00 часа
Концерт на „Роял Дикси бенд” – гр. Велико Търново.
ROYAL DIXIE BAND („Роял Дикси Бенд”) Велико Търново е създаден през ноември 1983 г. Благоприятно влияние за осъществяване на идеята за неговото създаване оказва единственият по рода си фестивал на диксиленд музика в България – Диксиленд парада в Габрово и безкористната помощ на Манол Цоков, създател на първата професионална джаз формация в България през онези следвоенни години, в които думата „джаз” беше понятие за еретичност, империализъм и „упадъчни американски влияния”.

Създател и ръководител на „Роял Дикси Бенд” е Георги Попов, преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Съставът изпълнява диксиленд стандарти, както и инструментални адаптации на известни френски шансони.

През 2004 г. „Роял Дикси Бенд” официално отбеляза своя 20-годишен юбилей със самостоятелен концерт във Военен клуб В.Търново, институцията, която е домакин на оркестъра почти от самото му създаване. За юбилея специални поздравления бяха на живо изказани с участието и Stigma Swing Band гр. Коринт (Гърция).

Участниците в „Роял Дикси Бенд” са: Йордан Иванов – тромпет, Христо Цацинов - тенор саксофон, Георги Донев - тромбон, Емил Костурков - ударни, уошборд, Николай Минев – банджо, Сергей Илиев – туба, Кирил Кирилов – пиано, Георги Попов – кларинет, Ангел Ангелов - банджо, вокал.

Съставът има стотици изяви по фестивали, културни събития и специални поводи. „Роял Дикси Бенд” е участвал на фестивали в Банско, София със самостоятелен концерт в НДК, самостоятелни концерти в Атина, (Лайънес клуб), Бургас, Пловдив, Тетевен, почти ежегодно на Диксиленд парада в Габрово, многократни участия на джаз фестивалите в Коринт (Гърция).
Място – джаз-клуб „Jazzcircle Route 66”, гр. Мария Енцерсдорф.

Съорганизатор- кметството на гр. Мария Енцерсдорф


07.05.2010 г. (петък)

19.00 часа
Концерт на „Роял Дикси бенд” – гр. Велико Търново.
Място – джаз клуб „Köck“, гр. Шьонабрун.

Съорганизатор- кметството на гр. Шьонабрун


08.05.2010 г. (събота)

19.00 часа
Джаз – клуб “Витгенщайн”. Концерт на „Роял Дикси бенд” – гр. Велико Търново.
Място – зала № 1 на галерия „Партер”.
11.05.2010 г. (вторник)

19.00 часа
Представяне на новия роман, осми поред на писателката, публицист, политик и дипломат Леа Коен – “Империята Калдерон” (българско заглавие “Консорциум Алтернус”) на немски език. Преводач на книгата е Томас Фрам.

Романът е издаден от известното австрийско издателство Zsolnаy Verlag, част от групата “Hanser Verlage“. Модератор на вечерта ще бъде известният писател и публицист Илия Троянов. БКИ „Дом Витгенщайн” е съорганизатор на събитието.


Място – залата на Централната библиотека на Виена .
14. 05. 2010 г. (петък)

19.00 часа
Концерт „Български ритми” – с участието на фолклорните групи „Китка” – Виена, „Мартеница” – Будапеща и „Фолклория” - София.

БКИ „Дом Витгенщайн” е домакин на проявата. Основен организатор е културно дружество „Китка” – Виена.


Място – концертна зала на БКИ „Дом Витгенщайн”.
16.05.2010 г. (неделя)

19.00 часа
В рамките на шестата световна среща на българските медии, която ще се проведе във Виена между 16-ти до 20-ти май - концерт на МИРО – българският участник в тазгодишния конкурс на ЕВРОВИЗИЯ.
Мирослав Костадинов – Миро е роден в град Добрич на 10 март 1976.

Започва музикалните си изяви още през 1993г. като от 1994 до 1999г. той участва и печели награди в 11 престижни международни фестивали. Именно през 1999г. Миро започва да работи с Галя (Галина Курдова), по-късно станали известени като добре познатия на всички дует „КариЗма”. Още от началото Каризма жъне успехи като всички техни песни стават безспорни хитове и дуетът е постоянно на върха на музикалните класации. Техният дебют с песента „Рискувам да те имам” им носи 16 номинации и награди, което става прецедент за успешен старт на музикалната им кариера. Седем години след началото си Каризма издават и своя първи албум „Еклисиаст”, съдържащ хитове като „Минаваш през мен”, „Колко ми липсваш”, „Ще избягам ли от теб”...

Само година по-късно двамата изпълнители вече гледат напред в бъдещето и през 2007г. Миро започва своята самостоятелна кариера като само за няколко месеца успява да стане изпълнител номер едно на България. Момчето от Добрич се е превърнал не само в добър приятел, нещо повече, той вече е част от самите нас. Как се случва тази магия, кой я прави и защо? Отговорът е един – музиката и начинът, по който тя се ражда в Миро и той ни я подарява.

Същата 2007 година той записва сингъла „Някога преди”, спечелил отличията на БГ Радио за „Оригинален текст”, „Видеоклип на годината”, последван от дуета му с Анелия „Завинаги”, донесла им наградите за дует и за клип на ТВ Планета, за дует на Сп. Нов Фолк и дуетна песен на радио Романтика. През 2008 издава и следващата си песен „Губя контрол, когато”, станала безспорен хит и донесла му множество музикални награди като наградата за поп хит на ФЕН ТВ, най-добра песен на БГ Радио и най-добър БГ клип на MAD TV.

През 2008 Миро участва в риалити формата на Нова ТВ „Пей с мен”, който печели с Дивна с над 42% от зрителския вот. През същата година, само една година след началото на соловата си кариера Миро прави свой лейбъл David & Light Enterteinment и издава своя първи самостоятелен албум – „ОМИРОтворен”, който достига рекордни продажби за България още първата седмица след пускането му на музикалния пазар. Албумът е оценен не само от феновете, но и от музикалните медии, които го отличават с награди за най-добър албум на ФЕН ТВ и БГ Радио. През същата 2009 година Миро печели и наградите на ТВ ПЛАНЕТА и БГ Радио за изпълнител на годината, като година преди това е получил същата награда и от ФЕН ТВ.

През 2009г. Миро прави своето Национално турне в 13 града за представяне на своя албум – „Омиротворен тур 2009”, което има удивителен успех. А през есента на същата година Миро е избран с положителен вот от музиканти, композитори и представители на медиите за българския представител в конкурса Евровизия 2010. На 13 ноември започва излъчването на песента „Убива ме с любов”, която Миро е написал за 13 дни.

В края на годината той подарява на своите почитатели песента „Един коледен момент”.

В рамките на Евровизия Миро изпълнява 5 песни, музиката на една от-които е писана лично от него. Именно тази песен – „Ангел си ти” е избрана от зрителите да е Българската песен в Евровизия. В аранжимента на песента участва британският композитор Гордън Дейвис, работил с изпълнители като Дейв Стюард, Уолтър бойс, Роби Уилямс и много други. А за хореографията на изпълнението на Миро в Осло се включва Венол Кинг, арт диектор на Майкъл Джексън, Кайли Миноуг, Тина Търнър, Принс, Роби Уилямс... Информацията за участието му в представянето на Миро е публикувана и на сайта на Майкъл Джексън. Най-добрият от България заслужава най-доброто от света на шоубизнеса.

Музиката е вълшебство, на което всички сме подвластни. Няма добра или лоша музика. Има музика, която слушаме с ушите си и такава, която слушаме със сърцето си. Музиката на Миро се ражда в неговото сърце, а живее в нашите сърца. Затова хора от цял свят го обичат и го чувстват близък. Днес, когато се занимава с проекта Евровизия, Миро отново отправя едно послание към всички хора: „Вие сте ангели. Не позволявайте на живота да Ви превърне в нещо друго, защото какви да бъдем решаваме самите ние. И за мен Вие сте моите ангели”. С това послание Миро тръгва към Осло. С това послание покори Украйна и Гърция, спечели за свои приятели Румъния. С това послание ще се опита да стигне до всеки един европеец, до всички хора от целия свят.
Място – концертна зала на БКИ „Дом Витгенщайн”.
17.05.2010 г. (понеделник)

19.00 часа
В рамките на шестата световна среща на българските медии, която ще се проведе във Виена между 16-ти до 20-ти май откриване на изложба – графика на Захари Каменов, Георги Трифонов и Стоимен Стоилов, както и откриването на изложба икони от постоянната експозиция „Християнско изкуство” на художествена галерия „ Димитър Добрович” – гр. Сливен.

Изложбите ще бъдат открити от министъра на културата на Република България – г-н Вежди Рашидов.


Продължителност на изложбата – 17.05. – 30.05.2010 година.
Захари Каменов е роден на 30 юли 1949 г. във Видин. Възпитаник е на Художествената гимназия и на Художествената академия в София и има голям принос в областта на културата и изкуството. Списъкът с изложбите му, и то предимно в чужбина, е внушителен. Излагал е в Братислава, Мексико Сити, Сапоро, Токио, Амстердам, Наймехен, Кокура, Анкара, Виена и др. Носител е на много български и международни отличия, сред които „Златен Езоп” от Биеналето на хумора и сатирата в Габрово през 1989 г., Международната награда за графика на фондация „Микети”, Италия, ІІ награда от Международното биенале на графиката във Варна през 1983 г. и др.

Георги Трифонов е роден на 18 декември 1947 г. в с. Карлуково, Ловешка област. Завършва Художествената гимназия и Националната художествена академия (1974). От 1973 г. участва в общи художествени изложби в София и страната, както и в международни и представителни експозиции на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела, Русия, Швейцария и др. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, рисунката, графиката и илюстрацията. Носител на международни и български награди, сред които Голямата награда на СБХ "Илия Бешков" за рисунка (1985), награда на Асоциацията на френските художници (1996) и др. Георги Трифонов е носител на наградата на Дружество "Гражданин" за култура и изкуство за 2000 г.

Творби на Георги Трифонов притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, обществени и частни колекции в България и чужбина (САЩ, Германия, Франция, Русия, Армения, Англия, Исландия, Австрия и др.)

Автор на десет стихосбирки.

По негово предложение през 1993 г. се учредява фонд "Поддържане на изкуството" към СБХ, чийто председател е и до днес.Стоимен Стоилов е роден на 15 септември 1944 г. във Варна. Той е един от най-изтъкнатите български художници, носител на много български и международни отличия в областта на изкуството. Автор е на голям брой изложби в страната и в чужбина. През 2009 г. е удостоен с титлата „професор” от австрийския президент Хайнц Фишер за изключителни заслуги към австрийската култура и изкуство.
Художествена галерия "Димитър Добрович" – гр. Сливен

Художествена галерия "Димитър Добрович" води началото си от художествена сбирка дарения към читалище "Зора" /1905 година/. Самостоятелен културен институт е от 1965 година. Притежава една от най-богатите колекции в страната с над 6000 творби с живопис, графика, скулптура, приложно изкуство, икони, гравюри, църковна утвар от периода 17–20 век. В галерията са обособени 3 отдела – "Християнско изкуство – 17–19 век"; "Съвременно българско изкуство 19–21 век" и "Чуждестранно изкуство". В нея има 303 творби графики от световноизвестни художници от 19-20 век. (Пикасо, Реноар, Кандински) и др. Сбирката е дарение от професор Богомил Райнов на Община Сливен.

Постоянната експозиция „Християнско изкуство” е разкрита през 2005 г. Тя представя икони, гравюри, църковна утвар, дърворезба и каменна пластика от сливенския регион, датиращи от 17–19 век. В експозицията са включени икони от представители на Тревненската художествена школа: папа Витан, Симеон Цонюв, Йоаникий папа Витанов, Кръстю Захариев, Ангел Цонюв, Йордан Михайлович, Недко Теодорович и други.

Художествена галерия "Димитър Добрович" има три представителни обекта, в които са разкрити постоянни експозиции.


Място – галерия „Партер” и галерия „Приземен етаж” на БКИ „Дом Витгенщайн”.
20.05.2010 г. (четвъртък)

19.00 часа
Една киновечер от поредицата „На кино в Дом Витгенщайн”.

Представяне на първа част на българския игрален филм “Константин философ” – сценарист – Никола Русев, режисьор – Георги Стоянов, оператор – Христо Тотев, музика – Симеон Пиронков, художници – Ангел Ахрянов, Георги Гуцев, Боряна Ахрянова. С участието на – Руси Чанев, Марин Янев, Наум Шопов, Ицхак Финци, Георги Черкелов, Велко Кънев, Любомир Кабакчиев, Невена Коканова, Андрей Чапразов, Витомир Съръиванов, Константин Цанев, Николай Бинев, Рашко Младенов и др.


Прожекцията се посвещава на 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост
Филмът е носител на специалната награда, награда за сценарий, наградата за мъжка роля на Руси Чанев и наградата за сценография от Фестивала на българския игрален филм „Златна роза” – Варна ‘ 86.
Място – зала № 1 на галерия - партер.
24.05.2010 г. (понеделник)

14.00 – 16.30 ч.
Програмата във връзка с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще протече в следния ред:
Поднасяне на цветя от наши сънародници пред паметника на светите братя Кирил и Методий, намиращ се в двора на БКИ “Дом Витгенщайн”.
16.30 ч. - Програма на децата от Българо-австрийското училище за занимания в свободното време във Виена “Детство мое”и постановка на училищния театър “Приключения опасни с герои сладкогласни” по Недялко Йорданов
19.30 ч. Приветствие към нашите сънародници и дейци на културата, науката и образованието, живеещи в Австрия от посланик Ради Найденов и връчване на наградите на Министерството на културата на Република България.
20.00 ч.Празничен концерт
Място – концертна зала на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Съорганизатор- Посолство на България в Австрия27. 05. 2010 г. (четвъртък)

19.00 часа
Представление на театралния спектакъл „Черни очи за случайни срещи” по Любомир Пеевски. С участието на актрисите Лина Гладийска и Деси Урумова. Играе се на български език. Спектакълът е съвместна продукция на българската културно-просветна организация „Кирил и Методи” и българския културен институт „Дом Витгенщайн”.
Лина Гладийска-Георгиева е родена в Пловдив, където живее до завършване на гимназия. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Надежда Сейкова с дипломните спектакли „Много шум за нищо” (от У. Шекспир) в ролята на Херо, „Чудаци” (от М. Горки) в ролята на Зина и „Златният Храм” (по Уйлям Голдмън) в ролята на Тери Кларк. По разпределение играе във Врачанския драматичен театър от 1978 до 1984 г., след което се премества в Пазарджишкия театър „Константин Величков”. През този период превъ-плъщава на сцената Мария апостолка в „Процесът срещу богомилите” на Стефан Цанев, Графиня Орсина в „Емилия Галоти” на Лесинг, Теа Елвстед в „Хеда Габлер” на Ибсен, Мирандолина в „Мирандолина” на Карло Голдони, Жил Търнър в „Пеперудите са свободни” на Леополд Герш, Мамчето в „Който рискува, печели” на Акош Кертес и много други роли. От 1991 г. живее със семейството си във Виена. Тук като културен референт на културно-про-светната организация „Кирил и Методи” участва в създаването на студентски театър като постановчик на пиесите „Лице” от Бойчо Дамянов и „Женско царство” от Ст. Л. Костов. Консултант към Българското училище във Виена, където режисира концерти и представления на децата по случай 24 май и други тържества.

Деси Урумова е родена в София и израства в Берлин в двуезична среда. През 1989 г. се преселва във Виена. Тук завършва гимназия с матура, а след това с отличие актьорско майсторство във Виенската консерватория. Малко по-късно е ангажирана в трупата на Театъра в Йозефщадт, където играе до 2005 г. в постановки от цялата палитра на драматичното изкуство и работи с личности като Ото Шенк, Петер Турини, Елфриеде От, Теди Подгорски, Петер Грубер, Карлхеинц Хакъл и Томас Биркмайр. Деси Урумова вижда театралното изкуство и като огледален образ на една постоянно променяща се действителност. Така тя поставя в центъра на тежестта на своето творчество премиерите на съвременни драматични произведения: 2002 г. – премиера на моноспектакъла „Барби Блу” в МОНОДРАМА в Райнсберг (Долна Австрия). Поради успеха на представлението и актуалната тематика, то бе показано по-късно и във Виена. 2007 г. – премиера на пиесата „Момичето от бурето за вино” на театралния фестивал „СЕЛСКИ ТЕАТЪР” в Брандълхоф (Долна Австрия). 2008 г. – премиерите на продукцията на Еврейския театър Австрия „Градината в шкафа” и на пиесата за двама „ВИАНДЕ” в 3-стайния анатомичен театър във Виена. Участва в постановки на Еврейския театър Австрия, Градския театър на Берндорф, в двореца Вайтра, в многобройни фестивали в Каринтия и Долна Австрия. Снима се във филми на режисьорите Михаел Щурмингер и Курт Окермюлер. От 2008 г. Деси Урумова участва активно в двуезични проекти на Българския културен институт „Дом Витгенщайн”.


Място – концертна зала на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Каталог: images
images -> «білім беру инновациялары: кейс-стадилердің РӨЛІ. Таңдаулы тежірибелер»
images -> Ғалымның тарих мектебі сөз басы әйгілі Себастьян Бранд «Дүниедегінің бәрі де өткінші, бәрі де тозады, тек ғылым ғана мәңгілік, бәрінен де озады»
images -> Сабаққа қойылатын талаптар : Сабақтың тақырыбы бойынша оның білімдік,дамытушылық,тәрбиелік мақсаттарын дұрыс анықтау
images -> Кодекс миссиясы 3 біздің Ұстанымымыз 3 4 ҚОҒамның лауазымды тұЛҒадары мен қызметкерлерінің міндеттері 8 омбудсменмен, 14
images -> Дьюма-Ки (Duma Key)
images -> Автомобиль көлiгiмен қауіптi жүктердi тасымалдау жөнiндегi кейбiр мәселелер туралы
images -> Степанченко В. И. «Говорим. Гутарим, балакаем и применяем!» Часть I. Словник. Спб.: «Медиа групп», ООО «коста», 2009. – 176с


Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет