Красимир янков опит за летенеДата17.07.2016
өлшемі141 Kb.
КРАСИМИР ЯНКОВ – ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ
Професионалната биография на този човек е класически пример за безпринципно партийно-роднинско протежиране и кариеризъм ! Настоящият текст е малък опит , на базата на публикации, почерпени изцяло от интернет пространството/ въпреки сериозния медиен филтър, пазещ лицето от негативни такива/ и основа за един по-сериозен журналистически и медиен интерес, касаещ моралната същност на един човек, с претенции един ден да оглави БСП / по негови собствени признания в тесен кръг/.

Това е кратката биографична справка от страницата на МИЕ http://old.mee.government.bg/about/KYANKOV.html :Лични данни    

Дата на раждане: 11 декември 1974 г. Място на раждане: гр. Стара Загора     Образование

Стопанска академия "Д.А.Ценов" гр. Свищов, специалност "Финансов мениджмънт" Икономически университет - Варна, специалност "Счетоводство и контрол"

Професионален опит  

Август 2007 г. Съветник в Политическия кабинет на Министерство на икономиката и енергетиката

2006 - 2007 Директор "Търговия" във "Фрапорт туин старс еърпорт мениджмънт" АД 2005 - 2006 Член на Съвета на Директорите и Директор "Търговия" на "Летище Варна"

2004-2005 Началник отдел "Търговия" в


"Летище Варна"

1999 - 2004 Представител продажби за Североизточна България в "Загорка" АДВладеене на езици   Английски език: Писмено и говоримо. Руски език: Писмено и говоримо

До 2004 – нищо интересно около Янков – търговски представител на „Загорка” за Варна – момчето на което звъните, когато свърши бирата или се счупят рекламните чаши.

Интересното започва през 2004, когато с партийното протежиране на Петър Димитров/ бъдещ гуру и локомотив на Янков/ е назначен за началник отдел, а по-късно и Търговски директор на държавното все още летище Варна. Какви ги е вършил там интернет мълчи многозначително, но пък в крайно интересната статия „ Храбри съветници-шутове пробват да прецакат държавата” http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=161928 – вестник „Труд” от 24.06.2009 , авторът – небезизвестния бизнесмен Младен Мутафчийски - твърди/ наред с други крайно скандални констатации по адрес на Янков/ , че той е изгонен от летището заради далавери с безмитните магазини, с предизвикана ревизия и прокурорска проверка.

Другите интересни подробности от периода касаят и партийната кариера на Янков – от новоприет редови член за няколко месеца израства до председател на БСМ/ младежката организация на партията/ . Похватите – манипулации, фалшиви членове, натиск, касиране на избори, компромати. Стил на работа, достойно налаган и днес, от позицията на оргсекретар на цялата партия.http://more.info.bg/article.asp?articleID=573615&topicID=178&issueID=1691 – тази статия от 08.08.2006 в-к „Черно море” – „Млади социалисти искат касиране на избора на Красимир Янков за шеф на БСМ” е една от многобройните публикации по въпроса.

Годината вече е 2006 – с постовете расте и амбицията. Коментар в интернет форума на БСП Варна :links 2- 3- 4 E-mail: 2007/08/03  Лошото е че младите активисти на БСП приемат постовете не като средство,а като цел и то цел постигната на всяка цена,а не постигната с работа.Съгласен с оценката за Христо Боев - той има изключително лош усет за кадрите,мързелив е и единствата му способност е да създава напрежение.Момчето /Янков/беше член на партията от 10 месеца ,а искаше да става зам.председател ГПС на БСП и секретар на Обл.Съвет на БСП.След като направи стаж от 1,5 година реши ,че му е време да стане общ.съветник.Като не стана- това беше огромна трагедия и повод за война на БСМ - Варна с ГПО.Тогава му беше виновен Гуцанов,като не стана в член на борда на пристанището Красимир,а сега подозирам , че отново няма да стане общински съветник - кой ли ще е виновен.Най вероятно Боян Димитров.
Въобще смея да кажа,че младежкото ляво движение във Варна не случи на младежки лидери.Което е жалко защото има огромен потенциал за работа сред младите.

А ето и още един :E-mail: 2007/08/02  Сега като се замисля,май вина за допускането на Красимир Янков носят тези,които се заблудиха за качествата му в началото когато се появи!!! Тогава председател на БСМ беше Христо Боев ,а ако не се лъжа заместник му беше Анатоли,незнам дали някой натисна тези момчета или те сами решиха да лансират Красимир Янков за преседетел.Мисля,че това им изяде главата и на двамата!Иначе хора като Красимир винаги ще има и точно затова нормалните, кадърни и принципни хора ще се отвращават от политиката!!

И трети :ПАРТИЯ БЕЗ БЪДЕЩЕ С ТАКИВА ЛИЧНОСТИ E-mail: 2007/07/29  Здравейте, жалко е това което се случва в БСМ Варна и то не заради кого да е, а самия КРАСИ ЯНКОВ, човек без никаква идея за политика. Как може да се разбие толкова бързо една просперираща органицазация с БЪДЕЩЕ ОБЕЩАВАЩО, много лесно просто лидера и не става за нищо. Един съвет от мен съберете се и го свалете от поста силата е във вас, а и се съмнявам че пак ще успее да домъкне сто човека от летището щото го изритаха от там за щастие и радост на служителите. Не съм познавала толкова известна и опорочена, без морал.... личност като него в цяла Варна, точно БСП ли се намери да го прибере.
Разбира се, анонимните коментари, затова са анонимни - може да пише всеки и надали са мерило за обективност, проблема тук е , че ВСИЧКИ / а те са стотици от периода и още стоят и могат да се видят на страницата на БСП/ са в този дух и надали са писани от група предубедени социалисти.

Още повече , че и днес стилът на работа на секретаря на изпълнителното бюро не е по-различен : http://www.novini.bg/news/63242-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%B1%D1%81%D0%BF.htmlОбщинската отчетно-изборна конференция на БСП- Девня се провали громовно, след като неидентифицирана група от почти петдесет човека са нахлули в залата на форума. Това потвърди късно снощи лично общинската червена лидерка там Ели Иванова. "Беше страшно нещо, нахлуха и се държаха арогантно, обиждаха и се опитаха да сплашат с присъствието си всички, в крайна сметка успяха да провалят конференцията ни", каза тя.
Стотина са били партийните членове на организация, работата на форума започнала спокойно при ясен дневен ред, когато минути по-късно внезапно група от 46-ма млади почти напълно непознати за градчето мъже нахлули в залата. Сред тях осезаемо било и присъствието на лица от ромски произход. Размахвали партийни книжки, като доказателство, че веднага трябва да получат право на гласуване за избор на общински червен лидер и най-вече делегат на предстоящия партиен конгрес. "Нямам идея от къде са придобити тези партийни книжки, нито има протокол за събрание, което да ги е приемало, нито аз като председател съм подписвала, забелязах само, че книжките нямат дори и снимки", коментира още Ели Иванова.
По абсурден начин сред групата на напиращите партийни членове се оказало дори и лице извън общинската партийна организация, Цонко Цонков от Аксаково. Точно това е лицето, което трябва да се избере за делегат на конгреса, а и ти да си ходиш, ето такива арогантни заплахи и разпореждания чуха присъстващите и към Ели Иванова, допълваха очевидци. Имахме сигнали, че е имало совалки по домовете на наши членове дни преди конференцията с убеждавания и внушения кой трябва да се избере. И е абсурдно да се коментират имена на лица, които дори не са в общинската ни организация. На мен също ми бе подметнато, че е по-добре да се откажа, признава Иванова.Озадачаващо е, че цялата тази екшън ситуация се разиграва в присъствието на областния шеф на соцпартията във Варна Красимир Янков. Да, беше там, но нищо не направи, за да се предотврати провала на събранието, признаха присъстващи. Цялата драма е продължила близо час. Накрая партийният актив е решил да прекрати и пренасрочи събранието за 4 май. . Някой в централното ръководство трябва да провери какъв е произхода на тези внезапни 46 нови партийни членове и дали те не са подготвяни специално, за да се изиграе вота на общинската конференция. Открити били опитите за смяна на общинския лидер и за тях се спрягат името на шефа на ОбС- Девня, Васил Илиев.

Журналистите няма как да знаят, че Янков освен статичен наблюдател е и главен организатор на групата нахлули роми…

Да ви напомня за нещо ? Припомняме си цитат от БСМ периода :

„Конференцията е нелегитимна, тъй като бе нарушено решение на Националния съвет. То гласи, че в отчетно-изборна конференция могат да участват само хора с издадени членски карти, обясни Калоянова. Тя уточни, че според данните в националния регистър хората с членски карти в клуба на БСМ в "Одесос" са 37. Делегатите оттам обаче са избрани въз основа на 150 души. Това означава, че клуб "Одесос" вместо 14 имаше 50 делегати на конференцията. По този начин изборът на Красимир Янков беше предопределен, заяви младата социалистка.” 08.08.2006 в-к „Черно море”.


Това е преди конгреса на БСП, след него , нова порция манипулации, кадруване опити за налагане на послушни председатели на общински и областни организации – тема на няколко публикации в пресата от последните седмици : http://pressadaily.bg/publication/2082-%D0%9B%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE-20/+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2&cd=18&hl=bg&ct=clnk&gl=bg
Някак незабелязано мина и участието на Янков в един от най-големите скандали , разтресли БСП през последните години – т.нар. „Сливенгейт” – ето какво пише в писмото си до конгреса отстранения заради скандала председател на БСП Сливен Мартин Славов/ до скандала добър приятел с Янков / - http://www.sliven-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6795:slavov-s-otvoreno-pismo-do-kongresa&catid=7:pozicii&Itemid=15

„ Записът е направен преди конференцията на БСП Сливен, която трябваше да издигне кандидат за кмет. Публичен факт е, че Галин Кънчев/ другия участник в скандалния запис/ не бе подкрепен от конференцията. Това говори категорично за моята позиция, Фактите, които остават извън публичността са следните : Галин Кънчев бе фаворитът на Националния предизборен център за кмет на Сливен и бе подкрепян от хора, близки до ръководството на БСП – Красимир Янков и Асен Димитров. Разпространението на записа е „наказание”, за това че партийната организация не се съобрази с искането отгоре”.

А ето и част от изказването на Славов на конференцията, на която подава оставка : http://www.sliven-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=7012:kakvo-kaza-martin-slavov-pred-delegatite&catid=7:pozicii&Itemid=15

„Не знам като ирония на съдбата или просто като лично присъствие за финала на тази компроматна война срещу мен, тук присъства другаря Красимир Янков, който е отскоро в ръководството на Изпълнителното бюро и Националния съвет и който беше човекът, който ме накара да направя тази среща с Галин Кънчев, за да стоплим отношенията с него. И който сигурно е един от първите, които са знаели за този запис скроен ми от Галин Кънчев. Сега другарят Красимир Янков е дошъл лично да присъства и да се увери за финалните акорди на , може би и част от неговото творение „


Да се върнем на 2005 година.

Красимир Янков все още е само едно име в краткото прессъобщение на транспортно министерство : назначен е за нов член на борда на директорите/ тогава съвет на директорите/ на летище Варна – скромно начало на една забележителна „борд кариера” – ще последват бордовете на АЕЦ”Козлодуй”, „Международен панаир Пловдив”АД, „Евроком България”. Има и други/ все държавна квота, разбира се/ но тези са най-интересни…

Нещо обаче се е случило в държавата – на власт е тройната коалиция , МИЕ има нов министър – Петър Димитров и той има нов съветник в политическия кабинет - Красимир Янков. Съветникът показва качества и бързо е повишен в Началник на политическия кабинет на Министъра. Новата служба има и екстри - http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/krasimir-iankov-vleze-v-borda-na-direktorite-na-aec-kozlodui,60219/ - член на борда на директорите на АЕЦ”Козлодуй” .Месецът е февруари, годината 2008.

Каква мислите е първата работа на новоизпечения енергетик – да наклепа в доклад предишния министър/ Румен Овчаров/ и да го обвини в злоупотреби ! http://novinar.bg/news/dadoha-rumen-ovcharov-na-prokuror-za-22-mln-leva_Mzk5NTszNQ==.html – в-к „Новинар” 29.07.2012

„След смяната на Овчаров в доклад на члена на борда на директорите на въпросното ВЕЦ ЕАД Красимир Янков до следващия министър на икономиката - Петър Димитров се посочва, че решението за увеличението на капитала на дружеството е незаконно и може да се тълкува като намерение за скрита приватизация на 49% от капитала.”

На базата на този доклад сегашното ръководство на АЕЦ е сезирало прокуратурата за злоупотреби в размер на 22 млн. лева от страна на Р.Овчаров !

Какво толкова – човекът не търпи злоупотреби ще си каже непредубедения читател, даже за награда са го повишили – председател на съвета на директорите на АЕЦ”Козлодуй”/ факт, между другото малко известен и на болшинството фактори в БСП, от този пост е освободен на 25.08.2009/.

Как обаче да си обясним тогава десетките публикации за злоупотреби в централата, касаещи точно периода 2008-2009.http://kozloduy-bg.info/index.php?aid=754&p=news - Приключилата неотдавна проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ е констатирала над двадесет нарушения по Закона за обществените поръчки в атомната електроцентрала.Едни от фрапиращите нарушения касаят ваучерите за храна на служители и работници в АЕЦ „Козлодуй”, които според доклада на АДФИ се плащат без да има законосъобразно проведена процедура по ЗОП. Общата стойност на поръчката за двегодишно обслужване на тази дейност се равнява на осем милиона лева и явно процедурата е била особено апетитна не само за участващите в търга, а и за нейните възложители. В първоначално обявената процедура са участвали пет дружества. След проверката са установени нарушения по ЗОП и са съставени шест акта на служители на АЕЦ, които са участвали в процедурата. На Иван Генов, като изпълнителен директор, също са съставени актове за установяване на административни нарушения. Интересен факт излиза наяве по време на проверката - двама от членовете на комисията, които са провеждали процедурата, са били заменени – единия е излязъл отпуск /може би не случайно/, а другия е заменен с нов участник, служител на АЕЦ. Една от фирмите кандадатствали в процедурата е подала жалба в Комисията за защита на конкуренцията, по казуса се е произнесъл и Върховния административен съд за спиране на процедурата, с която към онзи момент изпълнителния директор не се е бил съобразил, според доклада на АДФИ.
Към 24 февруари 2009 година не е сключван договор, съобразен с изискванията на ЗОП, с предмет предоставяне на ваучери за храна на работниците и служителите на АЕЦ, са констатирали проверяващите инспектори.
Все пак Иван Генов е подписал шест договора с Чек Дежене България за обща стойност от 3.3 млн. лева без ДДС. Това е станало в периода юни 2008 – януари 2009 година. Дори и за непросветените е видно, че подобна сума задължително минава през Закона за обществените поръчки и прилежащите изисквания в него. Фактът, че една единствена фирма се е облагодетелствала от подобни колосални суми може да е интересен за проверяващите, които биха се заинтересували в последствие от казуса.  

Поръчката за бунгалата в Кранево също компрометирана.
Шест броя актове са издадени на членове на комисията, която е провела процедурата, защото не са отстранили участници, които не са отговаряли на обявените условия. Въпреки това договор е сключен с „ИНТЕРКОМ ПСГ” ООД Варна за проектиране и изграждане на ваканционно селище в с. Кранево. Още едно нарушение е констатирано от инспекторите – при подписване на договора Иван Генов не се е съобразил с изискване на ЗОП и в документацията няма документ, който да удостоверява, че варненската фирма няма задължения към държавата и общината. За това му е съставен още един акт. Общата стойност на поръчката е 3.6 млн. лева, без ДДС, договора е сключен през септември 2008 година и до 2 юни 2009 година е трябвало да бъде приключен строежа. Дали обаче някой е потърсил компенсации от неспазването на крайния срок, от който губят не само работниците и служителите на атомната електроцентрала, които не могат да използват ваканционното селище през този сезон, ще проверим.  Ремонта на хотел „Истър”, изпълняван от „СТРОМЕТ” АД, Козлодуй е класическа схема, при която се обявява една цена, а впоследствие се анексира. Всъщност подобна схема е особено изгодна за страните сключващи договор – хем нещата са законни, хем предварителните договорки, за които се говори в общественото пространство и които винаги съпътстват подобни процедури, са спазени. Това е обаче до момента, в който не те спипат проверяващи.
Случаят със СТРОМЕТ – първоначално обявената процедура е по Наредбата за малки обществени поръчки е била на стойност 96 000 лева. Впоследствие се оказва, че са платени допълнителни стойности на СМР за 72 000 лева, с което стойността на договора става 170 000 лева без ДДС. Има издаден акт за нарушение. Такъв е съставен и на Кирил Николов, който не е събрал изискващите се според нормативните разпоредби три оферти. Три наказателни постановления са издадени на Иван Генов и във връзка със сключване на договор с „Парти фууд”. Нарушения има и в процедурата за извършване на транспортна услуга във връзка с превоза на отработеното ядрено гориво. Обектът според проверяващите не отговаря на изискванията и условията в НВМОП за провеждане на публичен търг и е съставено постановление на Генов, че не е взел решение за възлагане на подобна поръчка.
В доклада са констатирани и нарушения на бившия изпълнителен директор Йордан Костадинов, но поради изтекла давност не са съставени актове.
Националната агенция по приходите е уведомена за част от нарушенията, констатирани от инспекторите на АДФИ. При една от продажбите на фасонни детайли не е начислено ДДС и не е внесено в държавата от страна на купувача, равняващо се на  92 000 лева
В проверката са включени и договори с „Квант инженеринг” ООД, София, с управител Румен Иванов за модернизиране на системите за вибрационен контрол на ГЦП на 5 и 6 блок. Общата стойност на поръчката е била 1.2 млн. лева. Договора е сключен през декември 2004 година. Припомняме, че същия Румен Иванов е свързан и с ИКАР-В, дружество, в което според справка в Апис в тогавашния му състав са влизали Иван Генов, Кирил Николов, Александър Николов, Васил Хаджиев. Управляващи на дружеството са съпругата на Кирил Николов, сина на Александър Николов.
Трима главни финансови инспектори от Агенцията са проверявали действията на ръководството на АЕЦ. Извършени са четиринадесет проверки по различни продецури на ЗОП. Общо за 166 дни са работили инспекторите на АДФИ.За констатациите на доклада е информирана и врачанската прокуратура.  7 август 2009 година

Вижте датата на публикацията – Янков все още е директор на борда !http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1174665 – в-к „Труд” – 06.01.2012 - „Афера с имоти в „Козлодуй”

Бившето ръководство на АЕЦ “Козлодуй” е продавало апартаменти на безценица през 2007 г. и 2008 г., показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). От сделките дружеството е понесло финансови вреди за 1,78 млн. лв.Финансовата инспекция е започнала проверка в централата през 2011 г. след подаден към нея сигнал. За периода 2007 г. и 2008 г. АЕЦ “Козлодуй” е продала 280 имота - 276 апартамента и 4 гаража за 1,7 млн. лв. Оценката за тях е извършена от фирма “Пропърти експерт” ЕООД - Варна, избрана след конкурс.Според финансовата инспекция обаче оценката не е била валидна към датите на продажбите и данъчната стойност на апартаментите и гаражите е двойно по-висока - 3,49 млн. лв. Средната цена за един апартамент излиза около 6000 лв.Съгласие за продажбите е дал и бившият икономически министър Петър Димитров, пише в доклада на АДФИ.

Mediapool.bg – 26.08.2009 :

Централата продава ток без търг и при неясни цени Практиката в АЕЦ "Козлодуй" при продажби на електроенергия на свободния пазар е била да се предоговарят много пъти цените и количествата на търгуваната енергия, без за това да се плащат неустойки от страна на фирмите- купувачи, каквито клаузи са съществували по договорите, поясни Трайчо Трайков на пресконференция. Като пример бе даден договор от началото на 2008 г., сключен преди пазарът на ток в региона да стагнира, експортните цени да се свият, а потреблението в страната да спадне. Договорът е бил шестмесечен, за покупка на 36 хиляди мегаватчаса електроенергия на цена от 56 лв. на мегаватчас. Впоследствие количествата ток за закупуване се променят неколкократно и се увеличават близо три пъти, включително за износ, като цената остава същата. Не са потърсени неустойки от купувача, въпреки че са променени другите параметри от договора – срок на доставката и количеството, което е недопустимо, изтъкна министърът.Той не пожела да каже коя е фирмата купувач, като уточни, че това не е изолиран случай. Как е била определяна продажната цена на тока, защо не са прилагани пазарни процедури като търгове, например, попита риторично министърът.

Това е малка част от публикациите по темата, любопитна подробност е че в повечето случаи са намесени варненски фирми, някои от тях с неясни собственици !

13/02/2009 – в-к „Стандарт” - Корнелия Нинова излиза от борда на Международен панаир Пловдив, реши вчера общото събрание на дружеството. Нейното място в ръководството на изложбения център заема Красимир Янков, началник на политическия кабинет на Министерството на икономиката и енергетиката.

http://www.cem.bg/public_reg.php?action=4&id=82 - Евроком България ЕООД – Янков вече разбира и от телевизия :


ЕИК:

115625902

Държава:

България

Адрес на управление:

Област Пловдив, гр. Пловдив 4000, район Северен, бул. Цар Борис Трети - Обединител № 37

Органи на управление:

Паулина Жекова Търновалийска - управител

Съдружници / Акционери:

МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ АД, ЕИК 825278766 - едноличен собственик на капитала;

Лица, упражняващи контрол:

1. МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ АД, ЕИК 825278766:
Съвет на директорите - ПАРК - ХОТЕЛ САНКТ ПЕТЕРБУРГ АД, ЕИК 825239447; ПЪЛДИН ТУРИНВЕСТ АД, ЕИК 160053115, СТАРИЯ ПЛОВДИВ АД, ЕИК 115010186, Паулина Жекова Търновалийска, Красимир Христов Янков
Акционери - МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА; ПЪЛДИН ТУРИНВЕСТ АД, ЕИК 160053115; Гена Лукова Георгиева, Димитър Георгиев Георгиев, Младен Костадинов Георгиев

При толкова бордове да се чуди човек как е останал с „някави си” 48 800 лева бонуси !? - http://www.blitz.bg/news/article/135671 - Зам.-министрите на Румен Овчаров и Петър Димитров също лапали яко! - началник на кабинета на Румен Овчаров е Аспарух Пилософ, който за 2 години е взел от ДМС и бордове 41 000 лв.


- шеф на кабинета на Петър Димитров е Красимир Янков - от юли 2007 до юли 2009 г. е гушнал 48 800 лв.
Сега да погледнем друга любопитна статия : http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-07-08&article=284766

В-к „Стандарт” 08.07.2009 - 60% рушвет на прощаване :

Рушветът за европроекти е скочил предизборно, научи "Стандарт". До 60% комисионна от субсидията са поискали експерти от икономическото министерство, за да допуснат наша хай-тек фирма до парите от Брюксел. Става въпрос за проект за технологична модернизация, финансиран по оперативна програма за конкурентоспособност на българската икономика. Кандидатът е старозагорската "Медийни системи". Общата стойност на проекта е над 2 млн. лева, като европейската помощ е в размер на 1,084 млн. лв. "Чрез трети лица ни беше казано, че трябва да върнем 600 000, ако искаме да вземем милиона", заяви вчера пред "Стандарт" членът на директорския борд на "Медийни системи" Младен Мутафчийски.


След като станало ясно, че чиновниците нямат никакъв шанс да приберат парите, фирмата просто била изхвърлена от конкурса. Тя не присъства нито в 39-те одобрени проекта, нито в списъка с 46 резервни. От края на май икономическото министерство напълно е замълчало по случая.
Точно когато се решавала събата на проектите, ресорната зам.-министърка Нина Радева е изпратена в Брюксел. Ненадейно за шеф на комисията е определен членът на политическия кабинет на Петър Димитров Красимир Янков.
"Медийни системи" е единственият производител у нас на всякакви видове дискове. Фирмата кандидатствала за линии, които да продължат да произвеждат записваеми дискове, но с малка модернизация да преминат на новия формат blue ray. Заедно с него искали да купят и 6-цветен офсетов принтер, както и климатизация за новото производство.
Списъкът с одобрените кандидати за европомощи обаче включва абсолютно непознати фирми като "Тракия" АД и "Пресков" АД. Ведомството на Петър Димитров е избрало да налее европейските пари в парфюми, вафли и за конкурентоспособност в сферата на тежкото машиностроене. "Това ме навежда на мисълта, че става въпрос за фирми, които са се съгласили да върнат част от парите обратно при Петър Димитров", смята Мутафчийски. Общо по проекта се разпределят около 90 млн. лв. При тази оферта 50 млн. трябва да се върнат обратно, изчислиха експерти. Договорите с одобрените кандидати се подписваха вчера в Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, която се явява посредник по програмата, видя "Стандарт".
Годината е 2009 – само за две години Янков е овладял лостове и механизми, които според публикации в пресата го правят фактически министър в мегаминистерството на икономиката и енергетиката : http://frognews.bg/news_13099/Neveroiatnite_prikliucheniia_na_ministar_Ivanushka_Durachok_i_paja_Zlostar/ - И още много подвизи сътворил министър Иванушка Дурачок. До него обаче имало още един персонаж, който оставал скрит за будното око на обществото. Това бил верният му паж, моторът на всички приключения и лошотии - Красимир Янков, известен сред варненските рицари на червената роза като Злостър.

И ако това е писано по-скоро като пасквил, да се върнем на статията от началото Храбри съветници-шутове пробват да прецакат държаватаКомисията за финансов надзор (КФН) блокира безвъзмездното прехвърляне на инфраструктурата на Слънчев бряг - собственост на публичното дружество “Слънчев бряг” АД - на община Несебър.Надзорът наложи принудителна административна мярка на дружеството - да не подлага на гласуване точките в дневния ред от общото събрание. Те предвиждаха акционерите да одобрят безвъзмездното даване на активи на дружеството на община Несебър, смяна на ръководството и ликвидация на самото дружество “Слънчев бряг”.Ще припомня, че министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров поиска в спешно писмо парковете, озеленяването, алеите, тротоарите и осветлението в Слънчев бряг да минат към община Несебър. Като дар. Дни преди изборите за парламент, в последните пет минути от своята звездна кариера като министър.Решението на КФН показа, че все още има хора в България, които мислят и действат държавнически. Не, не е пресилен този извод, особено на фона на много други неща, които се стоварват върху плещите на обществото и бизнеса. Беше спряна една твърде съмнителна сделка, от която се носеше воня на непочтеност и лични интереси.За какво всъщност става дума? Има едни 300 дка в курорта Слънчев бряг, на които очевидно някой е хвърлил око. Да сложиш ръка на такива златни терени, е голямо изкушение. И понеже няма как това да стане директно, принципалът на “Слънчев бряг” АД - Министерството на икономиката и енергетиката в лицето на министър Петър Димитров - изпраща писмо до съвета на директорите, в което вкарва допълнителни точки за общото събрание на 27 юни т. г. А именно: смяна на борда, за да се вкарат в него послушковци, които безропотно да прехвърлят тези апетитни 300 дка. Това можеше да мине тихо и мирно, но ние отказахме да изпълним устното разпореждане на министър Петър Димитров. И по стар административно-партиен начин той реши да се отърве от непокорните. Пък и наближават изборите, не се знае кой накъде ще е след тях и някак си трескаво се търсят начини за уреждане на такива “мокри въпроси”.Иде реч за безвъзмездно прехвърляне, разбирай, подарък на инфраструктурата на Слънчев бряг, която включва паркове и озеленяване, алеи, тротоари и алейно осветление на общината в Несебър.Получава се нещо абсурдно: с парите на българите държавата десетилетия е развивала Слънчев бряг и изведнъж някой решава тези активи да бъдат харизани. Който разбира поне мъничко от тези неща, веднага ще сметне, че по този начин се обезценяват акциите на държавата, която държи 75% от “Слънчев бряг” АД. Същото важи и за миноритарните собственици, които притежават останалите 25%, но просто ще останат с пръст в устата.Във всяка нормална държава подобно нещо се окачествява като скандално. Със сигурност миноритарните собственици основателно ще потърсят правата си в съда. Въпросните декари по най-бегли изчисления струват поне 60 млн. лева.Слънчев бряг е до морето и бризът донася различни слухове. Някои от тях нашепват, че идеята да се атакува фронтално “Слънчев бряг” АД и да се прехвърлят златните земи в Несебърско владение е на съветника на министър Димитров - Красимир Янков.Този млад човек, след като очевидно е свършил “отлична” работа в бордовете на АЕЦ “Козлодуй”, Пловдивския панаир и други места очевидно е придобил храбростта на шута и се е заел и с терените на курорта. В същото време като един призрак той броди из соцорганизациите във Варна и протяга ръка към поста областен ръководител на БСП. Намира време да прескача и до Добрич, за да омайва местните червени да подкрепят министър Димитров, който бе отхвърлен за кандидат-депутат от варненци и бе запратен в местата на Йовковия Моканин... Така се говори, не го твърдя аз, може да е и долна клевета. Както например, че се разпореждал в министерството като сайбия. Де да знам, дано да са ме заблудили, защото жална й майка иначе на държавата, когато съветници-шутове се вземат насериозно. Младен МУТАФЧИЙСКИ, председател на съвета на директорите на “Слънчев бряг” АД

Годината е 2012 – нашия герой е избран за член на Изпълнителното бюро на БСП и организационен секретар – най важния ресор в партията, винаги ръководен от хора с огромен организационен и политически опит. Малко преди конгреса е избран и за областен председател на БСП – Варна, като противовес на непокорния понякога общински председател Гуцанов, като за никой не е тайна огромната непоносимост между двамата, обект на непрестанни коментари във варненската преса. Властта е пълна, нищо не смущава светлото бъдеще, но…

Избухва скандала „Борислав Манджуков” – на 28.06.2012 Манджуков/ член на БСП Варна/ е задържан за контрабанда на цигари ,с щети за бюджета в размер на 8 000 000 лева. Настъпва суматоха – за никой не са тайна изключително близките отношения между Манджуков и Янков – според публикации в сайта „afera.bg и други варненски медии, впоследствие изтрити има период в който двамата са неразделни и са чести гости в кабинета на министър Димитров.

http://afera.bg/mishena/4629.html - Покрай грандиозния скандал с Мария Мургина, който е на път да се развие като буря в чаша вода, изплува и името на варненският бизнесмен Борислав Манджуков, който най-популярно е известен с чалга-клуба „Булгари”.Преди време в морската столица заради сигнал и проверка в НАП – Варна, ако имаше читава прокуратура в града, досега поне няколко души трябваше да лежат вече в ареста. Нищо такова обаче не се получи. Заети да се занимават с поръчкови екшъни „мега” прокурори и висши полицаи, на пряко политическо подчинение на олигархично-мафиотски кръг във Варна, тотално неглижираха ДДС- аферата.Иначе девет служители от отдел "Ревизии" на НАП-Варна бяха проверявани за участие в схема за източване на ДДС. И получиха „забележително” наказание: петима от тях бяха наказани дисциплинарно, а останалите четирима се разминаха само със забележка. Леките санкции бяха наложени след проверка на Инспектората на НАП, която бе предизвикана от анонимен сигнал с описание на корупционната схема. С всеки редови данъкоплатец, ако бе хванат в подобно престъпление, би се случило точно обратното – нямаше да излезе от прокуратура и полиция за да го разпитват какво, как и защо е укрил и точил. Благодарение и на Мургина, а и на високопоставен политически чадър, съгрешилите минават само с наказания и уволнения. Според източници на afera.bg през ноември и декември 2007 годна от хазната са източени десетки милиона левове от ДДС с помощта на 3 данъчни служителки. Измамите са били в полза на двама варненски бизнесмени, единият от които е Борислав Манджуков, съдържател на известна верига заведения за хранене, попфолк клубове и обменни бюра. Преди 5 години Борислав Манджуков стана скандално известен, когато бе отвлечена приятелката му с искане за откуп от 1 млн. лева. В корупционната схема, свързана с НАП – Варна, бизнесмените,между които Борислав Манджуков, регистрирали множество фирми на техни близки, познати, сервитьорки и бармани от заведенията им. На следващ етап фирмите продавали на немски дружества стока, която уж била от друга българска фирма, за което е "платен" ДДС. Сделките били за продажба на бяла техника втора ръка, ваучери за мобилни телефони и други артикули, които едва ли някой търговец в Германия би купила точно от нас. Проверките за възстановяване на ДДС се правели от вътрешните хора на играчите. "Трябваше да се провери произходът на стоката и дали наистина има такива сделки, но за целта трябваше да се изпрати запитване до властите в Германия. Това обаче не бе направено", пише в сигнал до НАП. Обслужващите играчите данъчни, които са със заплати от по 500 лв., демонстрирали висок стандарт на живот, като разполагали с нови вили, големи и скъпи апартаменти, а едната от тях се разхождала демонстративно с джип, последен модел на "Тойота". Шефът на варненската НАП Иво Генов витиевато се измъкна, че прокуратурата правела проверка по случая и ако се докажела вина на съответните служители щяло да бъде потърсена и наказателна отговорност.Иво Генов обаче е известен с близостта си до Красимир Янков – политически съветник на министъра на икономиката Петър Димитров, който пък преди дни бе назначен в борда на директорите на АЕЦ Козлудуй. Красимир Янков пък е също така в изключително топли отношения с Борислав Манджуков. Според източници на afera.bg от столицата имало е периоди, в които и двамата „не са излизали от кабинета на Петър Димитров”.

Преди да окупира кабинета на Петър Димитров Красимир Янков е член на борда на държавното дружество Летище-Варна до отдаването на концесия на аеропорта на германската "Фрапорт". Бил е и зам-шеф на младежкото БСП в морската столица.През 2007 година репортер на „Монитор” засече изпълнителната директорка на Агенцията за държавни вземания (АДВ) Венцислава Петкова, която бе на курорт със служебния си "Мерцедес" С 08 08 МХ. Лъскавото возило, което бе с табелка, на която е означена собствеността му бе паркирано пред хотел "Еделвайс" в курорта "Златни пясъци”. Недоволни граждани протестираха тогава срещу паркирането на колата, но от рецепцията на хотела им обяснили, че дамата е личен гост на собственика Борислав Манджуков, който държи чалгакръчмата "Булгари" във Варна. Според изданието Венцислава Петкова прави шеметна кариера от обикновена служителка в агенцията до изпълнителен директор там бързо и неизвестно как. В новата си роля младата дама набързо закри дирекцията, която се занимаваше с фалиралите банки и кредитните милионери.Въпреки скандалните афери в НАП – Варна варненскатка полиция не си е мръднала пръста да разследва. Наскоро лично шефът на ОДП – Варна Митко Димитров в годишния си отчет катастрофално призна, че трудно работели по корупционни схеми с налудничавото обяснение – „защото корумпираните били дискретни”.Afera.bg

Започват да излизат и други публикации за бизнеса на Манжуков, който се оказва стар познайник на правоохранителната система : http://www.blitz.bg/news/article/113870 : Погнаха 36 фирми за източване на 10 млн. ДДС ; в-к „Стандарт” 19.07.2011 : Щипват 10 млн. с призрачни салами,След 2 г. протакане прокурори погват дедесарите месари от Варна Червената лампичка на данъчните светва, когато виждат, че нов месокомбинат край Варна започва да възстановява ДДС още през 2007 г. Почти година преди дори да е започнал да работи през 2008 г. През декември 2007 г. НАП възстановява на Месокомбинат-Варна в с. Яребична 1 987 751 лв. През април 2008 г. са върнати още 97 500 лв. от ДДС. И това става без комбинатът да коли животни и да произвежда месо и колбаси. И без да продава каквото и да било. Според данни на местната ветеринарна инспекция през 2008 г. работи единствено кланицата в Яребична, но реално продажби няма.
Към месокомбината обаче текат фактури от "Булмес" ООД, коeто преди това е купило нещо от "Промес" ООД, а в началото на схемата стои четвърта фирма - "Глобал трейд 2" ЕООД. Данъчната проверка установява, че първата фирма не купува нищо, т.е. няма откъде да има стокови ресурси, които впоследствие да продава. По документи "Глобал трейд 2" дължи на хазната като ДДС за внасяне общо 3 803 714 лв. Тези пари
никога не влизат в държавния джоб
защото фирмата е дерегистрирана по ДДС в Деня на победата срещу хитлерофашизма - 9 май. "Промес" виси на бюджета с 1 136 380 лв., а "Булмес" с още 2 991 108 лв. Въпреки задълженията на фирмите "Промес" е декларирала още 1 034 025 лв. за възстановяване. Всички тези пари обаче са във въздуха, единствено месокомбинатът в Яребична е успял да прибере милионите от хазната, установява проверката на данъчните.
Паралелно с "месарските" схеми Манджуков върти ДДС и през фирмата "Парти плейс", която държи две от най-популярните увесeлителни заведения във варна - "Булгари" и "Екзит". По-късно те са прекръстени на "Верту" и "Версай". Чрез серия от търговски дружества и фактури "Парти плейс" генерира общо около 160 000 лв. за възстановяване отДДС.Борислав Манджуков и контролираните от него фирми обаче са
царе и на измамите
с земя и дълготрайни материални активи и инвентар. Например при една от далаверите на "Евро тур 2" през 2007 г. "Арго 2002" продава на "Астра комерс 3" земя, която впоследствие продава на "Евро тур 2". Последната фирма успява да си възстанови 935 203 лв. Първите две фирми остават с големи задължения към бюджета - съответно за 3 309 716 млн. и за 3 559 341 лв.
Перлата в короната на измамите е продажбата на два парцела земя в местността "Св. Никола" и жк "Бриз юг" в самата Варна. Те са придобити през 2005 г., но не се знаят продавачът и първоначалната цена. През септември 2006 г. единият парцел е продаден от "Глобал меритайм сървисиз" за 1,075 млн., а вторият за 97 791 лв. След още две прехвърляния цената през 2008 г. вече е скочила десеторно - на 10 699 806 лв. за първото парче земя. Така последната фирма от веригата - "Голд хотел", прибира 2 206 300 лв от ДДС. Една от големите афери през 2007 г. е чрез фирмата "Бо-ян 1" на Янко Янев. Две фирми
му продават уж компенсаторни книжа
Накрая "Бо-ян 1" има за възстановяване ДДС в размер на 1 922 640 лв.
Манджуков не пропуска и възможността да мами и по схемата с т.нар. вътрешнообщностни доставки. След неколкократно повишаване на цената на дадена стока последната фирма във веригата изнася стоката уж за Германия. В 4 засечени случая в края на 2007 г. това е фирмата "Булинвест 3". Предполага се, че фирмите продавачи на стоките на "Булинвест 3" - "Пахира 68" и "Еврокомерс 1", са внесли ДДС-то в хазната и "Булинвест 3" трябва да си го възстанови. Но това не е така. "Пахира 68" дължи на хазната 1,250 млн. лв, "Еврокомерс 1" - 1 433 309 лв., а "Булинвест 3" иска възстановяване на общо 500 000 лв. За съжаление на Манджуков това не се случва. След 2009 г. "покровителите" му вече не са на върха. Във Варна коментират, че Борислав Манджуков и партньорите му имат смелостта да въртят далавери за милиони заради приятели в политиката. По данни на Сметната палата дедесарът е дарил на БСП 4900 лв. през 2006 г. През февруари 2010 г. пък майката на Борислав Димитров-Божко от Белослав пише до прокуратурата, че
Манджуков използва психично болния й син
и регистрира на негово име няколко фирми, с които точи ДДС. Така ДДС империята се срива. Неистовите опити на Манджуков да спре разследванията стигат само за това прокуратурата да забави разследването на измамите.

И този човек е бил делегат на 46 конгрес на БСП - http://www.vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=259&table=news&sluchai=0 - 46 варненци номирирани за висши ръководни постове в БСП -  32 делегати от Варненска област отпътуваха за 46 Конгрес на БСП, който се провежда събота и неделя в София. 18 от тях са членове на Градската организация на партията.  
Сред тях са председателят на Градското ръководство и депутат от Коалиция "За България" Апостол Димитров, председателят на Общинския съвет - Борислав Гуцанов, народният представител и председател на бюджетната комисия Петър Димитров, зам. областният управител Иван Стаматов, кметът на район "Приморски" Пламен Градинаров и общинските съветници - Николай Джагаров, Иван Русев и Тодорка Павлова. За София, от морската столица отпътуваха още Анна Радева, Костадинка Аврамова, Миглена Делчева, Боян Димитров,
Христо Боев, Красимир Янков, Борислав Манджуков, Николай Петков, Георги Дживелски и Виолина Богданова.

Тримата подчертани са хората от БСМ – Манджуков вече е от най близкото обкръжение на Янков, а в неговите заведения във Варна входът за младежите от БСП е безплатен http://more.info.bg/article.asp?articleID=414396&topicID=212&issueID=1335 – в-к „Черно море” 13.06.2005 - Борислав Манджуков влезе в БСП, пуска без пари в заведенията си
Без да плащат вход, варненци ще могат да посещават заведенията на бизнесмена Борислав Манджуков. Това са клуб-ресторант "Булгари" и дискотека "ЕXIT". Подаръкът на Манджуков към варненци се обявява 2 дни, след като 31-годишният бизнесмен беше приет за член на БСП - Варна.
Входът в "Булгари" при гостуване на фолкзвезди е между 5 и 10 лв. Заради жеста на бизнесмена към Коалиция "За България" всички варненци ще могат да чуят фолк звездите безплатно. Очаква се във времето до 25 юни в заведенията на Манджуков на плажната ивица да гостуват Ивана, Анелия, Емилия, Десислава, Таня Боева и др.

Янков пък е скъп гост на другото елитно заведение на Манджуков в София– „Версай” – Меката на чалгата и разврата, според редовните посетители има запазена маса и не плаща за консумацията си, разпускайки след натовареното си почтиминистерско ежедневие.И на фона на това е изумително спокойствието с което Янков отрича познанството си с Манджуков в редица интервюта по темата, като дори твърди, че Манджуков не e член на БСП.

Петър Димитров е искрен и признава в интервю за в-к „24 часа” от 28.06.2012 „Боби Манджуков е спонсирал БСП,но законно” http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1440719- "Боби Манджуков беше в ръководството на Областния комитет на БСП - Варна. Сега е само редови член. През последните години е правил неколкократно дарения за социалистическата партия, но винаги в  рамките на закона"


Красимир Янков – „Борислав Манджуков не е член на БСП от 2006 г. и партията няма нищо общо с него. Опитите да бъде пришит случая на социалистите  тълкуваме като подранила предизборна кампания и опит да бъде дискредитирана БСП - Варна, коментира  областният председател на червените в морската столица и член на Изпълнителното бюро на партията Красимир Янков пред "24 часа онлайн". http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1440916Кой лъже ? А ето и един интересен детайл - http://bgsniper.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2068:2012-07-16-07-59-41&catid=5:2010-10-12-20-50-14&Itemid=6В материала, озаглавен „Избухна поредната война в БСП Варна” се казва следното : „След ареста на Борислав Манджуков на 26 юни т.г. в червеното задкулисие във Варна се разгоряха ожесточени страсти. Всички побързаха да се разграничат. Красимир Янков заяви, че злите сили няма да могат да обвържат Областната структура със задържания тогава бизнесмен. Борислав Гуцанов също се дистанцира от Борислав Манджуков. Нещо повече. Дали Борислав Гуцанов не е заявявал, че Борислав М. всъщност е близък до лидерите на Областното ръководство на БСП?! След промяната на мярката за неотклонение на Б.М. негови хора са поискали сметка от „разграничилите се”. Това става още един повод за новите баталии.Според свидетели разговорите между довчерашните другари и приятели Манджуков и разграничения Янков наистина са били тежки !

Други интересни теми около Янков са : ТИМ, братя Домусчиеви, „Булгартабак”, като всичко по тези теми, както и по част от засегнатите е старателно изтрито и редактирано в интернет пространството.Последната изява на Янков е да защити безумните изказвания на Антон Кутев, който приравни болестта СПИН със социализма !!!


Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет