Метали и неметалиДата20.06.2016
өлшемі18.61 Kb.
#149388
ТЕСТ ПО ХЕМИЈА I - ГРУПА ТЕМА - МЕТАЛИ И НЕМЕТАЛИ

Име и презиме __________________________________ одд.____ датум_____

Упатство за работа:

Tестот е составен од комбинирани прашања. Пред да започнеш со работа првo прочитај, размисли па потоа напиши го одговорот.Тестот се пополнува исклучиво со пенкало. На прашањата со заокружување, повеке заокрузени одговори нема да се бодуваат.

Бодовна листа:

10-15 доволен(2); 16-20 добар(3); 21—25 мн.добар(4); 26-30 одличен(5)

ПРАШАЊА:

Заокружи го точниот одговор:

1. Од кој минерал се добива алуминиумот?

а) куприт б) боксид в) сидерит г) галенит 1/2.Металот цинк:

а) не се раствора во хлороводородна киселина

б) е алкален метал в) со бакарот гради бронза

г) ништо од наведеното не е точно д) со бакарот дава легура месинг 1/3. Лабараториски водордот може да се добие преку реакција чија равенка е:

а) Fe+2HCL=FeCL2+H2 б) Zn+H2SO4=ZnSO4+H2

b)Zn+2HCL=ZnCL2+H2 г) сите реакции се точни 1/

4. Бакарот се раствора во?

а) во сите бази б) во сите киселини в) разредена азотна киселина

г) разредена хлороводородна киселина д)ладна сулфурна киселина 1/

5. Дефинирај ги следните поими !

Неметал - _______________________________________________________

Корозија - _______________________________________________________

Катализатор - ____________________________________________________

Озонски дупки - __________________________________________________ 4/

6. Заокружи ги физичките својства на металите!

а) боја б) сјај в) густина г) тврдина

д) агрегатна состојба ѓ) температура на топење 6/

7. Напиши го името на соединението таму каде што има формула, а таму каде сто има име неговата формула!

Име Формула

Гипс _____________________

Алуминиум оксид _____________________

Син камен _____________________

_____________________ CaCO3

_____________________ NH3

_____________________ H2CO3 6/

8. Со помош на периоден систем за следниве хемиски елементи напиши атомски број, релативна атомска маса, оксидационен број, дали е метал или неметал, име на елементот и агрегатна состојба?

Al ____________________________________________________________

H ____________________________________________________________ 2/

9. Напиши ги фазите за добивање метал од руда!

4/

10. Напиши минимум четири карактеристики на калциумот кои се витaлно важни за човект!4/


Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2023
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет