Софи` Арт: Представя съвременни български художници с еврейски произходДата11.07.2016
өлшемі50.67 Kb.
#190865

Софи` Арт:

Представя съвременни български художници с еврейски произход

Художниците:

Андрей Даниел

Ивайло Мирчев

Сами Биджерано - Сабин

Жана Бехар
Роден в Русе през 1952 година. Завършва НХА, специалност живопис. Осъществил е над 30 самостоятелни изложби в България и по света. Член е на СБХ. Професор по живопис в НХА. Води майсторски клас по живопис в Корея, има специализации в Швейцария и Франция. Работи предимно в областта на живописта, има реализирани сценографски проекти за различни театрални постановки. Автор е на повече от 20 публикации в периодични и специализирани за изкуство издания. Награди: Диплом от Международната младежка изложба – София 1979; Диплом от Международна изложба живопис – Кошице 1983; Първа награда за изложба „Портрет” – Пазарджик – 1988, Почетен гражданин на гр. Пазарджик; Награда на годината „Кристална звезда” на Галерия Макта – 1997.

Роден през 1954 г. в семейство на художника Никола Мирчев. Завършва Художествена гимназия и след това НХА г. в първия клас на проф. Светлин Русев. Ивайло Мирчев има зад гърба си десетки самостоятелни изложби в България и по света. Лауреат е на наградата "Южна пролет" за пластични изкуства през 1985 г. и на голямата награда на Националната младежка изложба през 1986 г. Преподава живопис в Националната художествена академия. В началото на 2004 година е избран за председател на Съюза на българските художници. Непосредствено след завършването на НХА, започва да прави подлези, индустриални интериори, рисува дори в металургичния комбинат „Кремиковци”. Вълнува се от мястото на човека в средата, в която живее и как би могъл да й повлияе, убеден е, че творецът може да промени света, в който живее. След промените през 1989 г. Ивайло Мирчев променя възгледа си – тръгва в друга творческа посока и стига дори до абстракцията. Започва да работи с повече цвят. Започва търсения в в сюжетната линия – нощни градини, романтични пейзажи, една романтична среда, в която човекът почти отсъства като физическо понятие. Сега продължава тази линия на поетическо вълнение и изследване на средата и на търсене на вътрешното „аз” в тази среда, която се опитва да изобрази.

Роден през 1920 г. През 1940 г. постъпва в Държавната художествена академия в София. Учи рисуване - при проф. Н. Маринов, при проф. Дечко Узунов – монументална декорация, специализира сценография при проф. Ив. Пенков. През 1943 г. , по силата на Закона за защита на нацията, прекъсва следването си и отива във фашистките трудови лагери. Завършва образованието си през 1945 г. От 1946 г. е член на СБХ и няколко последователни мандата е избиран в ръководството на Съюза. Биджерано е един от новаторите в пространственото оформление у нас. Изявява се като един от най- добрите художници-приложници, работещи в областта на дизайна в България. От 1966 г. живее извън страната. Неговите произведения са собственост на редица галерии и частни колекции в света, а монументите му украсяват различни сгради - обществени и частни, изградени от разнообразни материали. Награди: 1954 г. - Златен орден на труда,1955 г. - орден „Кирил и Методий”, 1965 г. - орден „Кирил и Методий”.

Израснала е в семейството на един от най-известните български и европейски графици - Марко Бехар. Жана се откроява като майстор също в областта на графиката. Тя притежава таланта и перфекционизма при създаването на уникални образи. Завършила е Националната художествена академия в София. Активно работи в областта на изкуството и е взела участие в повече от 50 изложби.

Нели Санд

Селма Тодорова

Симеон Кръстев

Слав Бакалов

Рени Хаим Бахнева

Нели Санд е между художниците, които могат да боравят с всякакви техники - от рисуването до графичните изображения, през илюстрациите и пространственото оформление. Тя е чувствителна и дискретна в своите творби, оформяла е поетични произведения и напоследък се развива в отразяването на социалните явления в България.


Завършва през 1989 г. Национална Художествена Академия “Николай Павлович”, специалност „Плакат” в класа на проф. Иван Газдов. Изработва плакати за филмови продукции и балетни конкурси, оформление на корици и илюстриране на книги, има сериозен опит в писания шрифт и създаването на запазени знаци за фирми и компании; участия в телевизионни предавания за изкуство и дизайн; работи и като художник-дизайнер в рекламна агенция. През 1991 г. получава златен медал за дизайн на облекло от Expo’91 в Пловдив. Има самостоятелни изложби в България, Франция, Унгария, Македония.

Завършва Художествената академия в гр. Лодз, Полша, специалност „Графичен дизайн и живопис”. Участва в много изложби у нас и в чужбина с плакат и с живопис. Носител на български и международни награди. Сега продължава да работи активно в областа на графичния дизайн, рекламата, оформлението на книги, пощенски марки, плакати. Успоредно с тези дейности прави и живопис.
Има няколко самостоятелни изложби с живопис и графичен дизайн. Работи като Арт директор в рекламна издателска къща.Работи като художник, скулптор и като аниматор за анимационни филми. От 1975-1989 година е създал над 50 анимационни филми и 4 документални. За анимационните филми е получил международни награди в Атина и Краков. Награждаван е също за анимации на фестивала в Отава и на филмовия фестивал в Кан.


Емоционална и динамична, мила и чаровна, Рени Бахнева е една художничка, която не престава да работи и да експериментира в своето творчество. Изявява се в различни художествени техники, като произведенията й имат декоративна стойност и в практически контекст се свързват към художествено оформление на пространства.


Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2023
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет