1924 році за часів панування Польщі. 1924р



Дата16.07.2016
өлшемі47 Kb.
#202065
В нашому селищі школа є і завжди була центром навчання, культури і виховання школярів. Вперше у селищі школу відкрили у 1924 році за часів панування Польщі.

1924р. – відкриття чотирикласної польської школи, директором якої був пан Дідковський.

1932р. – школа отримує статус семирічної. В ній працює 11 вчителів і навчається 300 учнів.

1939р. – діє 3 школи: польська семирічна, єврейська і українська неповна середня.

1940-1941р. – була відкрита спеціалізована школа для німих.

1941-1944р. – навчання у школі призупинено.

1944р. – відкривається початкова школа.

1945р. – школа отримує статус неповної середньої. Директором призначено Желіхівського Миколу Дем’яновича.

10 липня 1947р. – 26 червня 1954р. – на чолі учнівського і педагогічного колективу перебував Чумак Яким Юхимович, який зосереджував значні зусилля на створенні належних умов. Починаючи з 1946 року школярі навчаються в трьох будинках по вулиці 1-го Травня.

З 1 вересня 1951 року Маневицька школа отримує статус середньої, нараховує 380 учнів, з них – 23 відмінники навчання. Директором перепризначено Чумака Я.Ю., заступником – Шару Марію Василівну.

1954р. – школа випускає перших випускників.

1 вересня 1955 року в урочисто-святковій обстановці школярі сіли за парти нової школи (теперішнє приміщення СШ №1).

1959р. – школу очолює Вітвицький Михайло Олександрович. Незабаром у червні 1961 року до керівництва приходить досвідчений обдарований педагог Погорікло Віктор Якович. В 1962 році п’ять місяців керівництво школою покладається на Приходька Якова Васильовича. Починаючи з січня 1963 року в школі знову господарює Погорілко В.Я., який з 1965р. призначається завідуючим районним відділом освіти, а його посаду відтепер займає Мартинюк Людмила Олексіївна.

Серпень 1966р. – посаду директора обіймає Чубоха Олег Михайлович. Зусилля педагогічного колективу спрямовуються на прищеплення учням любові до рідного краю, до активної пошукової краєзнавчої роботи. Шкільний загін туристів-краєзнавців кілька років підряд виборює призові місця на районних зльотах, гідно представляє район на обласних змаганнях. В 1970 році під керівництвом Олега Михайловича здійснюється добудова школи: навчальний та культурно-спортивний комплекс.

З 1972 по 1976 роки директором школи працює Шульгач Федір Степанович. Під його керівництвом навчальний заклад в 1974 році переходить на навчання за кабінетною системою.

Новим змістом наповнюється шкільне життя із приходом на посаду директора Деркача Олексія Федоровича (1976-1982р.р.). Основними напрямками діяльності школи є піднесення рівня знань, зміцнення навчально-матеріальної бази та ефективність навчально-виховної роботи.

Учнівський колектив в цей час нараховує більше тисячі школярів.

Учнівському та педагогічному колективу доводиться працювати в надзвичайних умовах – двохзмінне, а в окремі дні трьохзмінне навчання.



В 1980 році приймається рішення районної Ради про будівництво в райцентрі нової середньої школи №2, відкриття якої відбулося 1 вересня 1982 року. Історія школи №1 починається з 1 вересня 1982 року. Наказ №57 від 06.09.1982 року «Про комплектування класів МСШ №1 учнями». Залишилось 13 класів, 430 учнів, 32 вчителя.

Заступником навчально-виховної роботи є Гончарова Марія Оксентіївна, організатором з позакласної виховної роботи - Дуднік Ніна Олексіївна.



З 15 серпня 1982р. по 1984 рік на чолі учнівського і педагогічного колективу тепер вже Маневицька СШ №1 перебуває Юрій Тихонович Павлюк. Навчання проходило у новому трьохповерховому приміщенні у дві зміни. У першу зміну навчались учні 1, 4-10 класів (370 учнів), у другу – 2,3 класи (60 учнів).

Уроки першої зміни починались о 8.30. Щоранку о 8.10 проводилась на подвір’ї школи фіззарядка.

Активно проходить життя піонерської і комсомольської організації школи. Особливою популярністю користувалися військово-патріотичні ігри «Зірниця», «Орлятко», «Зірничка». Команда школи виборола перше місце в районі та області і брала участь у республіканській грі «Зірниця» в міжнародному таборі «Молода гвардія» м.Одеса. Активно працював клуб інтернаціональної дружби (керівник Гірук Л.І., Ваврищук А.О.), профорієнтаційний клуб «Молода зміна» (керівник Миткалик Т.В., Чучула О.О.), політичний клуб «Глобус» (керівник Куляша Н.І.). Любили старшокласники відпочивати влітку в таборі праці і відпочинку «Ровесник» (керівник Нікітчук З.О.).

Значного піднесення набуває навчально-виховна робота в школі під час перебування на посаді директора Садового Ігоря Віталійовича (1982-1995р.р.). Під його керівництвом проходить реконструкція і капітальний ремонт шкільного приміщення, оновлюється фасад, зміцнюється матеріальна база для проведення уроків народознавства, переобладнуються кабінети фізики, математики, біології, хімії, історії, географії. Традиційними стали туристичні походи учнів школи по місцях бойової слави. Масові поїздки на оздоровлення у Друскінінкай (Прибалтика), Моршин, Трускавець, Київ, Москву. З ініціативи заступника з виховної роботи Дуднік Н.О. стали популярними у школі конкурси КВК між командами молодих вчителів і старшокласників. Улюбленцями жителів Маневич стали вокально-інструментальний ансамбль «ЛЮКС» та його солістка Савчук Оксана, які були незмінними учасниками всіх концертів та вечорів відпочинку. Висока майстерність і яскраві таланти учнів та вчителів відкривались під час проведення тематичних вечорів, присвячених містам-героям, що проходили на районній сцені. Хор вчителів та учнів школи, спільні вистави драматичних і виступи танцювальних колективів об’єднували всіх у міцну шкільну сім’ю. Ансамбль ритмічного танцю, організований вчителем фізкультури Лазарєвою Н.В., знали не тільки в районі, а й в області. 13 років цей колектив був активним учасником художньої самодіяльності, районних та обласних спартакіад.

Особливо радісним було 1 вересня 1989р. адже закінчено капітальний ремонт. На цей час нараховувалось 21 клас-комплект, 537 учнів і 47 вчителів. Стали переможцями у підготовці школи до нового навчального року серед шкіл району. Зростає і творчий потенціал педагогів. Звання «вчитель-методист» отримують Садовий І.В., Куляша Н.І., Корольчук Н.І., Нікітчук З.О., «старший-вчитель» - Якимчук В.І., Макарчук Н.А.

З роками зростає кількість учнів. З 1 вересня ми знову змушені навчатися у 2 зміни - 33 класи-комплекти, 689 учнів.

У січні 1996 року в школу приходить новий директор – Гаврилюк Олександр Оксентійович. Колектив школи на цей час налічує 72 педагоги, 1019 школярів.

Всі важливі рішення приймаються колегіально, разом із заступником по навчально-виховній роботі Дуднік Н.О., Неваром В.Ф., та заступником з виховної роботи Іщик А.М.

Адміністрація школи працює над створенням і зміцненням творчого колективу, впровадженням новітніх технологій.

Починаючи з 1998р. в школі працюють класи з поглибленим вивченням математики, іноземної мови, ділової української мови, запроваджується профільне навчання. Завдяки ініціативі вчителів математики та фізики (Коробчук Г.М., Петлюк С.Л., Савчук Л.І.) учні беруть участь у двох міжнародних проектах «Кенгуру», «Левеня». Отримують сертифікати, що засвідчують добрі та відмінні результати з цих предметів. З 2000 року організована робота секції економіки (керівник Якимчук В.І.), філології (Миткалик Т.В., Бубнюк А.С.) та іноземної мови (Пилипчук М.В.) Волинського відділення МАН.

Адміністрація школи працює над створенням творчого колективу, впровадження новітніх технологій. 12 вчителів мають звання «Вчитель-методист», 14-звання «Старший вчитель».

Велика увага приділяється національному вихованню. Учні школи знають і шанують державні символи України. У фойє, класних кімнатах створено куточки державної символіки. Навчальний тиждень розпочинається і завершується Гімном України, підняттям державного прапора.



У березні 2007 року була проведена державна атестація школи. Рівень освітньої діяльності навчального закладу визнаний високим.

Важко бути рівному вибраним. Саме в таких умовах опинилась наша школа. Поряд з Маневицькою школою-гімназією №2 та Колківською школою-ліцеєм звичайній загальноосвітній школі боротися за першість у рейтингу непросто. Але ж не вивіска біля вхідних дверей робить погоду у навчальному закладі. У цьому переконалась не одне покоління випускників ЗОШ №1 та їхніх батьків. Сьогодні тут працюють 65 педагогів. 48 – мають вищу категорію, серед них 14 вчителів-методистів та 17 – старших учителів, 11 – нагородженні значком «Відмінник освіти України», а заступник директора Н.О.Дуднік – нагрудним знаком «Василь Сухомлинський». Половина нинішніх учителів школи – її випускники. Серед них 6, що мають звання «вчитель-методист», 4 – звання «старший вчитель», інші – молоді колеги, що працюють пліч-о-пліч зі своїми наставниками, намагаючись не тільки досягти вершин їхньої професійної майстерності, а й перевершити.

Таке органічне поєднання ентузіазму та пошуку молодого і мудрості та виваженості старшого покоління стало запорукою творчого успіху колективу.

35 вчителів школи за 10 років стали призерами і лауреатами районного професійного конкурсу «Вчитель року», 6 – лауреати і фіналісти обласного конкурсу: 1998 р. – лауреат в номінації «Географія» Якимчук В.І., 2003р. – 2м. в номінації «Англійська мова» Пилипчук М.В., 2004р.- 3м., в номінації «Заступник директора школи» Дуднік Н.О., 2004р. – фіналіст, у номінації «Математика» Коробчук Г.М., 2012 р. – фіналіст, у номінації «Етика» Шевчук Т.Д., фіналіст у номінації «Українська мова» Мандзюк О.В.

З 2001 по 2012р – 373 учні вибороли призові місця на районних предметних олімпіадах, а 28 – стали обласними призерами. 8 з них – підготувала вчитель-методист Куляша Н.І., її педагогічний стаж – 47 років, а 4 - на рахунку молодого вчителя інформатики Метенчука В.І., який працює у школі з 2005 року.

Методичний кабінет школи виборов І місце у районному конкурсі (2006р.) На базі школи за 10 років було проведено 5 обласних семінарів та 17 районних, на яких презентували свою роботу шкільні методичні об’єднання.



Постійно поновлюється матеріальна база школи. 16 років керує школою Гаврилюк О.О., який спираючись на селищну та районну владу, на батьківський комітет, зробив чимало: усі корпуси перекриті, замінено теплотрасу, оновлено систему освітлення, облаштовано дитячий, спортивний та географічний майданчики, розпочато заміну вікон склопакетами Європейського зразка, запущені в дію внутрішні туалети, оновлено фасад школи, створено затишок у шкільних приміщеннях: класних кімнатах, коридорах, учительській, бібліотеці. Створено базу для вивчення іноземної мови, є два кабінети – для старшокласників та молодших школярів. З 2008р., як експеримент, англійська мова була введена у 1 класі. Обладнано 2 кабінети інформатики.

ЗОШ №1 – багата на історичні дати. Тому необхідністю стало створення музею історії школи (2004р.). А історія її починає відлік ще з 1924 року. З 01.09.1951р. - отримала статус середньої, отже 01.09.2011р. – це 60-річний ювілей. У 1954 р. – перший випуск, а значить у 2014 р. - знову ювілей. Знаменним для нашого закладу є і 01.09.2012р. – 30 – річний ювілей школи, відколи вона стала №1. Непросто бути першою! Педагогічний та учнівський колектив намагається гідно нести це ім’я. За 10 останніх років у рейтингу навчальних закладів району ЗОШ №1 – двічі була на першому місці, 5 разів – на 2 місці, тричі – на 3 місці.

Достарыңызбен бөлісу:




©dereksiz.org 2024
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет