Паоло Бенини 13. 06. 2011 г., понеделник, 10 чбет1/3
Дата14.07.2016
өлшемі194 Kb.
#199424
  1   2   3
Паоло Бенини

13.06.2011 г., понеделник, 10 ч.

Проект за пасторите, мисията и СУ. Аз самият съм пастор, вярвам, че всеки църковен член е свещеник, но пасторите играят ключова роля. Първият път, когато чух този възглед за живота, беше на семинар на Калвин Смит, беше ръководител на СУЛС към ГК. След това имах няколко срещи с Даниел Белведере, после с Марио Брито. След това мен ме призоваха да бъда в тази роля.

Разбирам, че някои сигурно си мислят, пак ще ни говорят за познати неща. Няма нищо сложно, аз самият съм имал трудности в служенето си в тази област. През 2005-2010 г. бях призован да отговарям в Италианския съюз за това. Имах трудности. Председателят на конференцията в Италия си има църква. Започнахме програмата, след 3 месеца имахме ЦС, дневен ред, утринно бдение, сега да започнем с дневния ред. Но 3-4 членове на съвета поискаха първо да обсъдим някои проблеми, които имаха в СУ. Дълга дискусия, тогава решихме да отделим 3 месеца по църквите и да ги обучим. В северната област имаше 43 църкви. Многократно съм го обсъждал и пасторите като цяло се съгласиха с програмата, но някои църкви отказаха да сътрудничат. Даже когато ИК на събора смени абсолютно всички членове на съюза, пак имаше проблеми. Северното съединение поиска аз да остана председател на северната област и пак ме помолиха да остана за СУЛС. Но тогава дойде ГК в Атланта и бях принуден да напусна Италия. Казах на Бруно Верталие: „Не мога!” Но той: „Решихме да те призовем и да приложиш в Дивизията това, което си направил в Италия. Започнах работа няколко месеца със Северната област, за да реализирам няколко проекта – компромисен вариант. Така че в Берн съм от януари.

Не искам да ви стресирам, просто искам да споделя с вас опит – не от Перу или Индия, които са го приложили. През март бях на среща в ГК, бяха ръководителите на СУ от всички дивизии. Ръководителят на … Мерчол Ферейра каза: „Когато ние в Перуанския съюз го приложихме, се увеличихме от 220 000 на 800 000 членове за 6 години.” В Индия – същото. Църквата там е на повече от век, но преди 20 години е имало 20 000 членове, а сега – 1 600 000 членове.

Ако в края на срещата видите нещо, което искате да приложите, не принуждавайте църквата да го приеме веднага. Работим стъпка по стъпка – лидери, старейшини и т.н.

Части на срещата ни:

1. Библейски и социологични принципи;

2. Практическо приложение.

Аз също се уча. ЕУ: „Може да подейства само методът на Христос.”

Някои картини от Италия: Графика на кръщенията от 2006 до 2009 г. в 4 полета. Италия е много дълга. Преди няколко години я разделихме на 4 области, първо Сицилианското поле. Бях там, много млад. 1988 г. целият Италиански съюз беше разделен на 4 области. Ръководителят на областта си избира съветниците. 2005 г. ме избраха за ръководител на северната област. Не да върша работата сам, а да обучавам. В Северното поле почти всички пастори ме последваха. Мисля, че трябва да обсъдим нещата първо с пасторите.

Най-малката е Южната област – 700 члена, но има 600 км от едната до другата част. 2006-2009 г.: 18-30-18-18 кръщения. Сицилия: 58-34-29-56. Централната – най-голяма – 115-99-98-98. Северната: 97-138-150-203.

Но резултатът не е само в броя на кръщенията, а и в посещенията на църквата. Много хора започнаха отново да посещават църква. Някои възразяват, е този растеж е от имиграция, но така е предимно в централната област, не в северната. Данните са такива. Нямам ясни данни за младежите. Мисля, е броят е средностатистически, както преди. Процентът е същият, както и в другите полета. Имаме Ганайска църква в Северна Италия, 10 църкви, но нито една от тях не прие този метод, отказаха го, защото за тях СУ е малка проповед, изнесена от учителя. Само една от църквите го прие и имаше разлика.

Църквата в Бе’ргамо – чували сте, говореха на сесия на ГК. Благодарен съм на Бога за опитността, която ми даде в тази църква. Бях пастор на тази църква от края на 2006 г. поради заболяване на пастора – не можеше да работи. Така я поех аз. Бях там само веднъж на тримесечие, защото имах друга църква, областта и СУ на съюзно ниво. Съгласиха се да ги посещавам само веднъж на 3 месеца, но при условие всяка седмица да се срещам със старейшините да ги обучавам. Бог благослови тази църква, ръководителите й и мен самия чрез това. Много хора отидоха да гледат – председателят на Дивизията, Марио Брито, Шотландският съюз, мнозина писаха статии. Основана 1971 г., 20 члена, 2-3-4 кръщения годишно, нарастване от имигранти. 2006 г. – 71 члена, 55-70 души посетители в събота. Оттогава за една година достигнаха 200 души посетители. Кръщенията станаха средно 28 годишно. Имаше интересен феномен на основаване на църкви. 2007 г. бе основана църква в Боарио, следващите 3 години – в Лекко и Тревильо. Не ми се беше случвало да имам 71 кръщения, но от тях съм давал библейски курс само на няколко души, останалите – от църковните служители там.
Мисията е естеството на църквата. Ако няма мисия, църквата ще умре. Църквата съществува за мисия. Бог е Бог на мисия. С Авраам, можел е да започне и с хората в Египет. Той е ръководителят на мисията. Тя не е наша, а на Бога. Това е мисионското заявление на църквата, намира се в Работната политика: „Всеки истински последовател на Христос е мисионер.” (ЕУ).

В църквата има средно 710 хиляди кръщения годишно. Но Тед Уилсън констатира, че населението на света расте по-бързо от църквата. Америка намалява, само благодарение на латиноамериканците се поддържа положително. Вземете средно за изчисление 1 млн. годишно. По-голямата част не се дължи на радио, ТВ и страхотни дейности с много средства, а поради свидетелството на нашите членове. Проблемът е, че нашите членове не се чувстват комфортно да свидетелстват.

4 текста за разсъждение. Най-силният, сигурно сте установили, е между възкресението и възнесението на Христос.

Марко 16:14-17 – „После се яви на самите 11 ученика… Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар…”

Това е много ясен текст за мисията. Акцентът е върху вярата. Учениците се съмняваха. Марк казва, че вестта на Исус е била проповядване, кръщение за спасение. Мисията е се вярва, да се проповядва вярата с вяра. Хората имат нужда от вяра. Тя е средството преди грехопадение. Първото изкушение е свързано с вярата: „Истина ли каза Бог… Не, няма да умрете.” Святият Дух ще убеждава за грях, защото не вярват. И днес нашият свят умира поради липса на вяра.

Сега живея в Швейцария – красива, богата, хората имат всичко. Но с най-висок процент самоубийства в света – защото нямат вяра. Мисията на вярата.

Лука 24:46-48 – „… трябва да се проповядва в Негово име … Вие сте свидетели на това.”

Същата тема за мисията. Голямата поръчка. Повярвайте ми, вярата е най-голямата нужда на човешките същества. Провеждах семинар в Северна Сицилия за необходимостта на вярата. Имаше един психолог в публиката, вдигна ръка и поиска да каже нещо. Малко се притесних – ръководителят на асоциацията на психолозите в Сицилия. Каза: „Прав сте! Виждаме много бебета и дечица да умират, защото не чувстват любовта на своите родители.”

„Без вяра умираме.” (Ерик Фрейсис).

Мисията е да се донесе вяра, любов, прощение. Хората са отрудени от усещането за конкурентност. Тук на мюсюлманската конференция научих много важни неща – мюсюлманите винаги чувстват липсата на Божията любов. Те трябва да правят много неща, за да заслужат рая. А Исус дойде, за да изгради вярата. Моли ни да вярваме. „Ако имате вяра, колкото синапово зърно…” Святият Дух също. Но хората се нуждаят и от прощение, за което трябва покаяние. Нашата мисия е най-голямата нужда на света. Хората се нуждаят от покаяние и прощение. Затова хората отиват в аптеките и си купуват лекарства.

Йоан 20:19-23 – „Мир вам… Както Отец изпрати Мен, така и аз изпращам вас…”

Това е част от Йоан, много ясен текст за мисията. Мисията е да се израства, да вършим нещата, които Исус е правил. Мисията означава да вървим с Исус, защото мисията е Негова.

А сега ключовият текст за мисията:

Матей 28:19,20 – „Идете… научете… кръщавайте ги…”

Това е страхотен текст, „великата поръчка”. Борех се с този текст. Ще го обсъдим втората част екзегетически.

ЕУ: „Всеки истински последовател на Христос е мисионер… у дома или в чужбина, той ще намери много начини да свидетелства за Бог…”

Не съм ви казал нищо ново, но за мен беше важно да започнем с тези текстове.
11,20 ч.

Екзегетически анализ, т.е. да извлечем смисъла на текста.

„Идете, научете всичките народи…”

Разбираме, че мисията означава научаване на хората на Евангелието. 4 пъти една и съща дума: „всички”, гр. „пас”. „всяка власт”, „всички народи”, „всичко, което съм ви заповядал”, „всички дни”.

Установих, че има и още една употреба на „всичко”. „Като ги кръщавате в името на Отца, Сина и Святия Дух”, т.е. цялото Божество. Но след това беше публикуван нов италиански превод, намериха различия. Понеже съм учил еврейски и гръцки, затова бързо разбрах кой превод е верният – не „научете”, а „направете ученици”. Т.е. ние трябва не само да учим, поучаваме, а и да правим ученици. Това е голяма промяна.

Известно време, докато живеех в Рим, посещавах протестантския колеж. От време на време посещавах лекции, никога не успях да го завърша, после ме преместиха в Неапол. Проф. … 2 часа говори върху тази глава, 35 студенти, мъртва тишина, погълнати бяхме от неговото проповядване. Когато свърши, имахме пауза, излязохме навън и се срещнах с Декана на колежа. Казах му: „Ермано, много съм ти благодарен за тази тема, беше фантастична. Но ми кажи, в коя църква е пастор?” Той: „Знаеш ли, той дори не е вярваш, атеист е.” = „Но той така проповядваше евангелието!?” – „Да, така е.” Ако не вярва, човек може да учи, но не и да прави ученици.

всяка власт

всички народи

Отец, Син, Святият Дух

всичко научено

всички дни

Но в този текст има и нещо повече.

Матей 28:16,17 – „… И като Го видяха, поклониха Му се, а някои се усъмниха…”

ЕУ казва, че това е Планината на благословенията. От тук са започнали, сега оттук „идете и правете ученици”.

18 – „Даде ми се всяка власт…” Коя е тя?

17 – „някои се усъмниха.” Спомнете си Тома. Някои хора се съмняваха. И сега Исус им се представя с цялата Божия власт. С цялата си власт ще бъда с вас всички дни (хиастична структура). Учите всички народи на всяко учение. В името на цялото Триединство. Преди няколко месеца написах книга за триединството и сега се изкушавам да говоря повече по този въпрос. Учех студентите във Флоренция. Триединството е сила и власт от вечност до вечност, сила вътре в мен, Отец, Синът и Святият Дух.

Но не само това научих. Един ден проповядвах на студентите си, взех си гръцкия оригинал – защо да се правят ученици? Трябва да се впуснем в граматиката на текста. Имаме 4 глагола: идете, направете ученици, кръщавайте, учете. От тези 4 глагола 3 са причастия: „Отивайки (лат. андандо), създавайте ученици, кръщавайки, учейки”. Има само един силен глагол, императив аорист актив. Мисията на църквата е да се донесе вяра, прощение, но уникалният момент, ясната заповед, законът на мисията е да се правят ученици.

Малко се е променило. Мога да бъда Св. Николай, да проповядвам, да достигам ума, да убеждавам, но правенето на ученици е промяна на ума, промяна на целите, на живота. Това е нашата мисия. Не! Извинете! Това е мисията на Бог. Аз не мога да променя, да превърна камъните в хляб. Само Исус може да възкресява, да създава ново сърце, нови хора. Само Създателят! На Никодим Той каза: „Само Святият Дух може да те новороди.” Тук трябва да коленичим и да се помолим.

Последователността при четирите глагола:

1. Отивайки

2. Правете ученици

3. Кръщавайки

4. Учейки

Т.е. другите са функции на правенето на ученици. Те са преходни, но учениците са вечни. Защо е тази разлика? Обикновено аз проповядвам 2 години, уча и след това кръщавам. Но тук ученето идва след това. Защото учениците остават да учат, докато станат на 120 години и след това във вечността. Кръстихме хора в Бергамо. След 3 месеца една църква отказа да промени плановете си. Със съвета решихме всяка събота да отделяме време да учим събранието. Правихме го, после поискаха да го правим и в Сесто. Но други: „Ако продължиш с тази програма, отивам в друга църква. Има 7 църкви в Милано.” В град Сесто има 7 църкви – италианска, румънска, латино-американска, американска… 8 съботи отделих, за да се опитам да ги науча как да правят СУ. Отиването дава необходимата подготовка за кръщение. Хората трябва да са наясно с основните учения на Библията. Но кажете ми, вие сте пастори, всичко ли знаете за Библията? Аз знаех малко, кръстих се, после продължих да уча още и още. Този текст има план за църковен растеж. Църквата в Сесто за 2 ½ г. имаше 51 кръщения. Ако бяха започнали по-рано, щяха да имат и повече.

Обучението е един от аспектите на ученето. Не кръщавам хора, които не са приели истината за десятъка и т.н. Но това е началото, после ученето продължава.
Ученичество. Имаме 2 ключови текста. Дисертацията ми като студент в Колонж беше за свещеничеството. Благодаря на Бога, че ме срещна с Готфрид Остервалд, в момента е пенсионер, много болен. За мен е един от най-великите мисионери в Адвентната църква. 1971 г. беше избран за… В Колонж изнесе няколко семинара за студентите и заедно обсъдихме. Даде ми идея за дисертацията ми като студент – свещеничеството на всички вярващи. Сега трябва да разберем практиката на СУ – колко велика е силата на СУ-дейни групи. За съжаление, в Наръчника на ГК не пише за свещеничеството на всеки вярващ. Ще ми се да отделим 1 час, за да се задълбочим върху темата.

Исая 54:13; 61:6

Открих, че на еврейски има една дума, „лема”, преведена като „ученик”.

Исая 54:13 – „И всичките ти синове ще бъдат направени ученици от Господа; и благоденствието им ще бъде велико.”

Има пророчества за последното време, новото небе и земя. Исая 53 е месианската глава пар екселанс. Няма друг месиански текст, така ясен, както нея. А в 54 гл. се намира друг текст, в този контекст, така че в ДНК-то на последователите на Бога е било да правят ученици.

Исая 61:1-6 – „Духът на Господа Йехова е на Мен…”

Исус започва служенето Си и прочита този текст. Съвсем естествено го прилага към Себе Си. Това е текстът, който използва в първото Си публично изявление. Първата Му проповед. В събота той отиде в Синагогата и прочете този текст. Исус го приложи към Себе Си като Своя служебна характеристика. Убеден съм, че когато Исус е чел този текст тогава в Синагогата, Той го е направил по същия начин, както го правим ние у дома. Мисля, че е прочел един по-дълъг текст. И както е практиката при старозаветните цитати, обикновено се цитира само първият ред. Той е поставен като заглавие на книгата. Убеден съм, че Исус е прочел повече, но даже и да не е, Той е знаел, че в ст. 6 има нещо, което може да бъде написано със златни букви:

6 – „А вие ще се наричате свещеници Господни…”

Така че мисията за правене на ученици и на свещеници е била част от Исусовата мисия. Давам ви позволение да нямате същото мислене като мен, но за 2 минути. Сега ще прочетем основния текст на моята дисертация:

Откр. 1:4-6 – „Йоан до 7-те църкви… царство от свещеници на своя Бог…”

Искам да направя нещо, за да бъда малко по-лек. Колко стиха в Библията намирате, които говорят за триединството? Бях убеден, че има 5 основни:

Матей 28, 1 Кор., 2Кор., Откр.1, кръщението на Исус.

Не използвам много коментари. Когато се нуждая, ги вземам. Срещнах се с мисионския ръководител по времето на Лудешер – Йоханес Магер. Преди да стане ръководител на пасторския отдел на Дивизията, преподаваше във Фрийденсау. Един път, преди да изнесе проповед в Колонж, каза на студентите: „Искате ли да знаете всичко, да можете да изнасяте проповеди, лекции на студенти и т.н. – изучавайте Библията!” 9 пъти го повтори. За мен това беше изключителен урок за минути.

Книгата Откр. започва с Триединството: „От Него, от 7-те духове и от Исус”

Откровение 1:5,6 – „… и ни е развързал (или умил) от греховете ни…”

Работата на Исус на земята бе не само да спаси хората, а и да ги направи царство от свещеници на Бога. Установих, че моето служене за Бога е да направя онова, което Той е правел – правел е ученици и свещеници.

И да насочим сега прожекторите към малките групи. Първият цитат за свещеничеството на всички вярващи е в:

Изх. 19:6,7 – „И вие ще ми бъдете царство от свещеници и свят народ.”

Това е след избавлението от Египет, измиването от греховете – преминаването през Червено море е символично за измиването от греховете от земята на греха. Не свещеничеството на Папата.

Моисей е бил много стресиран, като някои пастори, като мен и вас. И тъстът му Йотор му дава съвет: „Ще се разболееш много скоро, ще умреш. Раздели общността на групи, нека всяка си има ръководител, трябва да ги обучиш, „научи ги”, ръководителите.”

Следобед ще приключим с този принцип, после ще видим как Исус използваше малките групи и правеше практични приложения.
14,30 ч.

Ученици и свещеници

Често нашите църковни членове искат пасторът да се моли, защото молитвата на пастора стигала с по-голяма скорост до небето. Имаме трудности в разбирането на свещенството на всички вярващи.

Някои: „Щом всички вярващи са свещеници, аз какво ще правя?” Преди няколко години имаше публикувана статия за пастора в Италия, където авторът развива идеята: Да, има свещенство на всички вярващи, но има свещенство на пастора и на миряните. Не му отговорих, но имаше реакция. Какво означава да си свещеник?

Няколко библейски текста, които ни дават представата какво е да си свещеник. Свещенство на всички вярващи, но и каква роля имам аз като пастор в свещенството на миряните.

Идеята и представата е от Стария завет – свещенството на Аарон. Има и някои идеи в НЗ за свещенството на миряните, които се позовават на СЗ.

Откровение най-често говори за свещенството на миряните.

Откр. 1:4 – „Йоан до седемте църкви, които са в Азия…”

Контекстът на това видение е 7-те църкви – това е Божията църква, показана в развитие. Много харесвам това 7-църковно пророчество, което дава църковната история. Посредством това видение разбираме свещенството на вярващите – те са в църквата, работят като свещеници за израстване на Божието дело.

Откр. 5:9,10 – „и си ги направил на нашия Бог царство и свещеници…”

Свещениците са изкупени и направени такива от Бога.

Контекстът на 7-те печата. Доколкото не ме лъже паметта, значението на 7-те печата е Божията църква и нейните отношения с небето. Укор и апел към всяка църква. 7-те печата е историята на Божията църква на земята, но в контекста на взаимоотношенията й със света. Ако изчетете 5 гл., ще видите, че когато се въвежда ролята на свещениците от земята и небето, към Бога се издига хваление от всяка жива твар. Така че свещениците са там, за да насочват хвалението от всяка църква на земята. Така че тук има свещенството в историята.

Откр. 20:6 – „да съдят…”

Непонятно – свещениците съдят. Това не е представителна комисия, излъчена от мнозинството, а всички са свещеници съдии.

И така, свещенство в историята на църквата, на света и на Милениума. Има и още един:

Откр. 7:9 – „едно множество, което никой не може да изброи…”

Има 2 части – за 144-те хиляди и …

Великият актьор в това действие се явява Божият народ.

3 основни отговорности на свещеника: свещеник на църквата, на света и да хвалиш Бога пред вселената.

1Петр. 1:4,5,9 – при когото идвайки като при жив камък…” Думата тук не е същата, както в Откр. – „йерейс”, т.е. личен, индивидуален свещеник. В СЗ само мъжете са могли да бъдат свещеници, а в НЗ вече няма разлика, така и относно свещенството.

„При Когото идвайки…” Първата и най-важна служба на свещеника е да остане в Божието присъствие. От първостепенна важност, за да бъдеш ученик. Втората е да съгражда църквата, да бъде жив камък:

„… и вие като живи камъни…”

Голямо зло е сътворила Католическата, а и Православната църква – лишила е миряните от служба. Имало е времена, когато са проповядвали на неразбираем за миряните език. А тук всеки вярващ е жив камък. Вие се надграждате над този камък. В Откр. Йоан си служи с думата „йерейс”. А Петър тук използва друга дума – вграждането на камъните дава идеята за общението.

Преди да следвам в Колонж и Флоренция, работех във фабрика за запояване. Вече бях кръстен и хората знаеха, наричаха ме „епископа”. Един ден мой приятел ми каза: „Знаеш ли, вчера домът ни беше посетен от свещеник, говореше на баща ми: „Мистър Джани, искаш ли и ти да вложиш своя камък? Ние изграждаме църква.” Той: „Господин свещеник, там, където искате да бъде моят камък, нека бъде прозорец.”

В Божия храм има само една врата и няма прозорци. ЕУ: „Когато хората отсъстват от църквата, на тяхното място сяда някой демон.”

Всеки член на църквата е живият камък. Задълженията на свещениците:

1. Да се приближим при Бога

2. Да служим и да изграждаме църквата

3. Прославяне на Бога.

1Петр. 1:9 – „Вие обаче сте избран род…”

Достойнството на църквата. Едно свещенство, което възвестява Божията слава на обществото.

Ние сме свещеници според модела на Христос – Той е главата на църквата. Исус, макар че не беше от свещенически род, беше наречен Месия, помазан, той благославяше дечицата, което могат само бащата и свещеникът.

Когато Исус беше прикован на кръста, войниците хвърлиха жребий за дрехата, не я разкъсаха, защото тя не беше разкъсана, а изтъкана в едно. Това беше свещеническа дреха.

Исус направи 4 неща, с които прослави Бога. Той направи принос, а това може само свещеникът. Исус никога не поставяше на обсъждане този въпрос, за да не влиза в конфликт със свещениците.

Ефесяни 4:1

Там не се казва, че ние сме свещеници.

4:15 – „Но действащи истинно в любов да пораснем по всичко в Него…”

„И той даде едни да бъдат апостоли… за делото на служенето…”

3 насоки в целите:

1. Святост – да бъдеш посветен на Господа, да назидаваш и се грижиш на тялото Христово

16 – „от Когото цялото тяло…”

Думата „любов”. Насоката на любовта в Библията. Исус казва, че има една велика заповед – „Да възлюбиш Господа…” И още една: „Да възлюбиш ближния си…”

Думата „любов” има приложение в 3 насоки:

1. Към Бога. 15 пъти в Библията се казва „Обичай Бога с цялото си сърце, сила и ум.” В Колонж имахме такъв наръчник, в който има темата за любовта.

2. Към ближния. „Нова заповед ви давам…” 31 пъти в НЗ сериозно се подчертава обичането на ближния. „Алелус” – взаимно. 22 пъти: „Обичайте се един друг…”

3. Любовта към хората. За Исус се казва, че е възлюбил света. Но това ще бъде конкретна любов. „Обичай врага си…”

Тройна идея – към Бога, към братята и към света. Това е първото и фундаментално наше задължение.

На практика. В социологията една малка група е естествената идеална реалност, за да се развие любовно действие. Работата в малката група дава възможност за взаимно приемане на членовете й. Библията казва, че Бог иска това да е начинът да се приложи Божият принцип за любовта. Ние трябва така да обичаме нашите братя и сестри, че да разберат що е любов. Това е начинът да осъществим нашата програма – в малки групи.

Ние не сме задължени от Бога да обичаме. Създадени сме с потребност да обичаме. Със съпругата ми имаме нужда да се обичаме. Така е и в църквата.

Изследване, направено в Милано, анкета сред студентите, имаме 5 университета с 130 000 студенти. 31 000 отговора. Първият отговор за нуждите им бил любов – те имали нужда да бъдат обичани. Църквата е ключов фактор за раздаването на тази любов. Църквата има нужда от любовта към ближния. Ако дойдат хора и почувстват любов, те отново ще дойдат.

В Англия бяхме в една църква дойдоха хора, Уимбълдън. На втори етаж имаше църква от Англия, от Ямайка. Отидох в английската, докоснах един брат и той се отдръпна – там се страхуваха. След 30 минути отидох в църквата от Ямайка. Всички ни прегърнаха: „Здравей, братко!” Ние двамата бяхме единствените бели в черно море. Поканиха ни на обяд, обичаха ни. Можете да си представите къде отидохме следващата събота. Нуждаем се от любов.

Имаме нужда не да проповядваме за любов: „Братя и сестри, имаме нужда да се обичаме. Библията казва да се обичаме.” Но любовта не се изпълнява със заповед. Това е първото голямо задължение на свещеника – да обича.

Това са трите измерения на любовта.Каталог: sites -> default -> files
files -> І бөлім. Кәсіпкерліктің мәні, мазмұны
files -> Програмаллау технологиясының көмегімен Internet дүкен құру
files -> Интернет арқылы сот ісі бойынша ақпаратты қалай алуға болады?
files -> 6М070600 –«Геология және пайдалы қазба кенорындарын барлау» 1 «Пайдалы қазба кенорындарын іздеу және барлау»
files -> Регламенті Негізгі ұғымдар Осы «Спорт құрылыстарына санаттар беру»
files -> Регламенттерін бекіту туралы «Әкімшілік рәсімдер туралы»
files -> Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау Және әлеуметтік даму министрлігі
files -> Регламенттерін бекіту туралы «Әкімшілік рәсімдер туралы»
files -> 2014 – 2018 жылдарға арналған стратегиялық жоспары
files -> Қызылорда облысының 2015 жылғЫ Әлеуметтік-экономикалық даму нәтижелері


Достарыңызбен бөлісу:
  1   2   3
©dereksiz.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет