Приложение 3 Инвентаризация на потенциала за развитие на алтернативни форми на туризъм в община Помориебет1/3
Дата19.06.2016
өлшемі439.47 Kb.
  1   2   3


Приложение 3
Инвентаризация на потенциалА ЗА РАЗВИТИЕ НА АЛТЕРНАТИВНИ ФОРМИ НА ТУРИЗЪМ В община Поморие
КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ

  1. Античната куполна гробница Мавзолей „Хероон“

Местоположение- Гробницата се намира от дясната страна на 300 метра от първокласен път - Поморие за Бургас. Има табели, които указват пътя до нея. Достъпът до нея е лесен и удобен.

Време на основаване/градеж/хронология- ІІ - ІІІ в. сл. Хр

Историческа справка-- Смята се, че тя е служила за хероон (мавзолей) на богата анхиалска фамилия, в който са се извършвани религиозни езически ритуали.

Статут- Обявена е за архитектурно-строителен паметник в брой 35 на Държавен вестник от 1965 г. Категория «национално значение»

Съвременно ползване- Персоналът на Историческия музей в Поморие обслужва посетителите на гробницата на български и руски език.

  1. Археологически резерват "Козарева могила"

Местоположение- Община Поморие, край гр. Каблешково

Време на основаване/градеж/хронология- V хилядолетие пр.Хр

Историческа справка- Предстои социализация, консервация и разработване. Според археолозите това е голямо научно откритие, което доказва началото на истинската цивилизация.

  1. Музеи

Исторически музей – Поморие

Исторически музей - Поморие е разположен в старата градска част. В залите му са представени експонати от отдел Археология, Етнография и Нова и най-нова история.

Благодарение на художествената си колекция Исторически музей – Поморие и Община Поморие се нареждат сред притежателите на едни от най-богатите сбирки на произведения на живописта по цялото Черноморие.
Музей на солта – Поморие

Музеят се намира на брега на Поморийското езеро. Това е единственото място в България, в което са запазени действащи солници по старинна технология. Едновременно с добива на сол се получава и поморийската луга, лекуваща заболявания на костната система и кожата.Музеят е посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода.


Посетителски център Поморийско езеро

Центърът се намира на южния бряг на Поморийско езеро, до Музея на солта.

Предлага атрактивна експозиция от фотоси, макети и видеоклипове.

От терасата на центъра се открива просторна гледка към местата за гнездене на птиците в езерото. Може да видите обитателите отблизо със специализираната оптическа техника.


Културни мероприятия


Наименование

Населено място

Община

Дата

Информация

Национални поетични празници “Яворови дни”

гр. Поморие

Поморие

юли

Националните поетични празници “Яворови дни” са посветени на поезията.

На Яворовите скали край морето поетът Пейо Яворов е идвал често и прекарвал дълги часове в размисъл. Яворов е живял в стара дървена къща край морския бряг. Къщата е запазена до днес и в нея има музейна изложба с вещи на поета.Национална седмица на морето

гр. Поморие

Поморие

августПразници на виното “Море от вино“

гр. Поморие

Поморие

август и септември

През целия месец докато траят празниците в центъра на града се предлагат безплатни дегустации на най-нови продукти на винарната на Феста Холдинг за всички жители и гости на Поморие.

Празниците на виното са съпътствани от богата културно развлекателна програма.Всяко лято през месец август, Черноморско злато осигурява на гостите си в Поморие много настроение с празниците Море от вино. За ценителите винарната открива оригинален винен павилион, където могат да се купят най-добрите вина на избата, както и популярни ракии.
Международен

гр. Поморие

11 юни

Православната църква празнува

фестивал за православна музика “Св.Богородица - Достойно

естъ”

чудото, случило се през 982 година – срещата на българския монах от килията “Успение Богородично” към манастира Пантократор на Св. Гора Атонска с посланика на Божия промисъл. Върху каменната плоча, която и до днес се пази там, е оставено неръкотворно издълбано началото на боговдъхновената хвалебна песен “Достойно есть”, с която православният свят възхвалява Божията Майка.

Фестивал на духовите оркестри и мажоретни състави “Ритъмът на морето”

гр. Поморие

1 и 2 септември

Фестивал на духовите оркестри и мажоретни състави “Ритъмът на морето”

Международна детска изложба “Децата рисуват цветята, морето, света”

гр. Поморие

22 март

Чрез конкурса се стимулира творческата индивидуалност и въображението на децата.

Международен пленер – живопис

с. Козичино

05 – 13 юни

По време на Международния пленер живопис „Светът е море“ участват художници от България,

Международен фолклорен фестивал на балканските народи

гр. Ахелой

август

Международен фолклорен фестивал на балканските народи

Международен фестивал за деца и младежи „Звездни мостове“

гр. Поморие

1 – 15 юни

Цели и задачи на Конкурс-фестивала „Звездни мостове“ са: осъществяване на културен обмен, създаване на условия за установяване на контакти и сътрудничество между децата и младежите на България и другите страни чрез творчески изяви, запознаване с културно-историческите и природни забележителности на България.

Международният Конкурс-фестивал за деца и младежи „Звездни Мостове“ способства за умножаване на духовния , интелектуален и културен потенциал на младите хора чрез различни видове изкуства. За приобщаване към ценностите на световната и родна култура влизащи в златния фонд на музикалното и художествено културно и класическо наследство.Гергьовден в Поморие – Празник на града

гр. Поморие

6 май

Празник на град Поморие.

Детски конкурс за българска популярна песен “Бисери от поморийския бряг”

гр. Поморие

март

В салона на читалище „Светлина – 1939” в град Поморие пред публика, детско жури и специализирано жури се представят деца на възраст от 7 до 14 години в две възрастови групи, които изпълняват български

популярни песни.
Кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”

гр. Поморие

септември

Това е единствен по рода си национален кулинарен фестивал у нас. Създаден е през септември 2008 г. и в него се преплитат кулинария, фолклор, творчество и занаяти. „Пъстра Трапеза на гости на моя град“ има за цел да открива, запазва, разпространява и развива уникални регионални ястия. Идеята на фестивала е да развива съвременната българска кулинария въз основа на традиционните и класически рецепти.

Ретропарад

гр. Поморие

юли

Ретро парадът събира на едно място десетки легенди от автомобилния свят на миналия век. Могат да се видят Mustang, Chevrolet Charger, BMW 2002, Triumph TR4, Citroen 2CV, Ford Taunus и още много други.

Хоро край Поморийския бряг

гр. Поморие

юни

Фестивал на клубовете по спортни танци

Честване на битката на цар Симеон при река Ахелой

гр. Ахелой

август

Честване на битката на цар Симеон при река Ахелой

Международен фестивал на хора с физически увреждания „Сила за живот”

гр. Поморие

август

„Сила за живот” – Международен музикален фестивал за хора с физически увреждания – Поморие търси и открива даровити певци, танцьори, инструменталисти, рецитатори и талантливи деца в неравностойно положение от цялата страна и да работи за тяхната интеграция в обществото.
Име

Населено място

Дейности

Допълнителна информация

ОНЧ "Просвета"

гр. Поморие

Читалище „Просвета” е основано през 1888 год. и разполага с библиотека с фонд от над 60 258 единици и над 1000 читатели. Читалищният театър е със 108 годишна история и многобройни национални и балкански награди през последните 6 години.

Към читалището има мажоретен състав и школа за характерни танци, студии “Детски театър” и “Художествено слово”, клуб по състезателни танци, клуб “Краезнание”, клуб по евроинтеграция и други. Читалището е основен изпълнител и организатор на общинската културна програма.НЧ „Светлина“

гр. Поморие

Читалище “Светлина” е основано през 1939 год., разполага с библиотека с фонд 23 000 единици и с над 450 читатели. Към читалището има интернет център, създаден по програма “Читалища”, детски куклен театър, скаутски клуб, музикална школа – акордеон и пиано, школа “Изобразително изкуство”, група изворен фолклор, езикови курсове. Към читалището е сформиран Детски театрален състав - „Светулка“

Читалище „Атанас Манчев”

гр. Каблешково

Към Народно читалище „Атанас Манчев”, основано през 1920 г., се създава танцова фолклорна


СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ


с. Козичино

общ. Поморие

Село Козичино се намира в Източна Стара Планина, на 42км северно от Поморие. Козичино е известно още като Еркеч. Най-популярната теория за произхода на турското име на селото е, че произхожда от турските думи - еркен геч, т.е. мини, замини, не замръквай. Друга версия от топонимиката на селището, пак от турски език, се свързва с „еркечите“ - козли, водачи на стадото. Поради тази причина и селото е преведено от турското Еркеч на българското Козичино.

Според легендите селището е възникнало по времето на царете Асен и Петър.

Селото е известно с уникалните си и изключително добре запазени фолклорни традиции, носии и местен говор. Еркечката общност е силно затворена и специфична, което обуславя цялостната интересната и автентична атмосфера на селото.

Всяка година на Цветница в селото се практикуват обичаите „Лазаруване”, „Еньовден” и др. Необичайни и силно въздействащи са еркечките традиционни танци.

В с. Козичино има 1 хижа. Състои се от четири едноетажни бунгала с капацитет 42 места. Бунгалата са със собствени санитарни възли и бани. Водоснабдени са и електрифицирани, отоплението е с печки на твърдо гориво.

В Козичино има етнографски комплекс, но почти всяка къща в селото има своя етнографска сбирка пазена и събирана от поколение на поколение.
с. Александрово

общ. Поморие

Старото име на селото е Кaра кая. Село Александрово е свързано с една от най-паметните битки на средновековна България с Византия - Ахелойската битка. В землището на с.Александрово се е намирал и средновековният манастир „Паная“. Следи от него са запазени в местността Панаята на около 3 км от селото. До началото на ХХ в. там още личали развалини на голяма църква и зидове, за които местното население разказвало, че е било манастир.

Непосредствено до селото се намира аязмото „Св. Троица“. От 2005г. в селото започват да градят църква, която местните жители искат да нарекат като аязмото, но по настояване на сливенския митрополит, който се позовава на стари източници, тя получава името „Покров на Св. Богородица“.

В района на с. Александрово може да се търси средновековния манастир „Св. Богородица


с. Бата

общ. Поморие

Селото е основано през османското владичество като дервенджийско селище на Дюлинския проход.

В село Бата има читалище „Георги Ил. Маджаров“ (основано през 1910 под името „Георги Кондолов“). Църква „Св. Троица“ е построена и функционира от 1906г.

В околностите на селото са открити следи от тракийско селище (в местността Бей кьой, между селата Бата и Порой), прераснало по-късно в римската пътна станция Казалет на пътя Анхиало (Поморие) - Марцианопол (Девня ).

В местностите Кара баир и Кава дере могат да се видят останки от крепостта Калето и параклис.с. Габерово

общ. Поморие

Село Габерово е разположено в Източна Стара планина, в нейните

последни разклонения. Населението на селото живее в подобие на долчинка, а землището се състои от ливади и хълмисти местности. Климатът е умерено-континентален, и рязко контрастира с типичния за близко разположените морски селища.

До 1931 година името на селото е Гюрген кьой, а до 1966 – Габрево. От този момент нататък името му е Габерово. Селото е с първоначално етническо българско население. През годините след 09 септември 1944 г. и след образуването на ТКЗС, тук се преселват много етнически турци от Руенско, с цел работа.

Около село Габерово живеят зайци, полски мишки, чакали, лисици и много видове птици.с. Горица

общ. Поморие

Селото е с над петстотин годишна история. Старото му име е Орман. В землището на селото, в местността Плоската могила, се намира праисторическото поселение от каменно-медната епоха. Находките по горния повърхностен слой на могилата показват, че поселищният живот там е продължил през енеолита, бронзовата и ранно-желязната епоха. На много места из селището се намирани стари монети, върхове на стрели и статуетки от елинистическия и римския период. В землището му у недалеч от селото се намират две тракийски могили. През Горица е минавал стар римски път, идващ откъм изток и продължаващ на запад. От калето на стръмния баир между двата дола е запазена сверената стена дължина 30м и височина до 2м, широка в основата също 2м, зидана с хоросан. Крепостта има триъгълна форма с три входа.

През 1960г. в Горица е открит значителен по размер мраморен релеф на тракийския конник с височина 58см и широчина 62см и с изключително майсторка изработка. Конникът е изобразен в ход надясно и е с препасан надиплен хитон. Конят е без седло, а пред него се вижда как човек поднася оброк върху цилиндричен жертвеник, а зад него се откроява женска фигура с дълга дреха.

Районът на Горица е много богат на паметници от тракийско време. Тук са открити една тракийска колесница с бронзова украса, много монети от II в. и основи на сгради от римския период.

Благоприятните климатични условия и природни дадености, съчетани със съхранено културно наследство, правят село Горица интересно място за отдих и туризъм.

Любители на пешеходния туризъм се докосват до красотата на Еминския Балкан, богат на билки и диворастящи гъби. На 2 км южно от селото тече река Хаджийска, представляваща интерес за любители на риболова.


с. Гълъбец

общ. Поморие

Селото има ФК „Белите гълъби“, както и стадион „Белите гълъби“

с. Дъбник

общ. Поморие

В селото има читалище „Любен Каравелов“ и футболен отбор

„Стрела“. Функционира и джамия, построена преди 300г. Носи се легенда, че е била построена за една нощ.с. Каменар

общ. Поморие

Селото е създадено от преселници от Егейска Македония. И досега има къщи, в които се говори само на македонски диалект.

До 1934 година името на селото е Алекария.

Селото има стара православна църква „Св. Парашкева“, строена през 1860г. с ценни икони и дърворезба.

Читалище „Светлина“ е създадено през 1926г., а през 1936г. е построена масивна сграда за училище. През 1942г., след като Беломорската област бива присъединени към България, 10 от заселилите се в Каменар бежански семейства се връщат по родните си места в Беломорието.

Около селото има минерални извори.


с. Лъка

общ. Поморие

Старото му име е Ески пасли. Променено е през 1925г. През 2006г. е изграден православен храм „Св. Св. Константин и Елена“

с. Медово

общ. Поморие

Селото се намира на 14 км западно от най-големия черноморски курорт на българското крайбрежие - Слънчев бряг и на 25 км северно от областния център - гр. Бургас.

Разположено е в подножието на Айтоска Стара планина, има мек климат и множество минерални извори. Северно от Медово лъкатуши река Ахелой, на която се намира най-красивият в Бургаска област и чист язовир „Ахелой“. Кметството и населението на Медово проявяват интерес към развитие на селския туризъм и имат амбицията да предложат някои пешеходни маршрути за любителите на природата и историята.

Едно от предложенията е за еднодневна пешеходна екскурзия „По стъпките на цар Симеон“ – посветена на едно от най-знаменателните събития в средновековната ни история голямата битка при Ахелой от 917 г., в която войските на цар Симеон нанасят съкрушително поражение на византийците. Сражението е триумф на Симеоновата дарба на военен стратег.

В селото има Шато и къщи за гости.

Наличие на минерални извори благоприятства за бъдещото развитие на селото като център на селския и балнеоложки туризъм.


с. Порой

общ. Поморие

В подножието на Стара планина на около 2км от с. Порой все още има развалини от параклис и околностите на античното селище все още представляват голям интерес. Порой е антично тракийско селище. То е известно в официалните римски документи от началото на новата ера. За първи път името на селото е споменато в така наречените пътеводители. В селото се изгражда православен

храм с името на Свети Димитър.

Има мотописта в района на селото. Читалище „Просвета“ е действащото читалище. То има библиотека и фолклорна група.


с. Страцин

общ. Поморие

Село Страцин се намира на около 30-35км на североизток от град Бургас. През селото минава река Хаджийска. В землището на селото има четири непроучени могили. Има и джамия, която е архитектурен паметник. Православният храм „Свети Атанасий Велики“ е построен през 1937г.

гр. Каблешково

общ.Поморие

През 1969 с. Каблешково е обявено за град.

Има развиващ се селски туризъм.

В околностите на града има студени минерални извори.

Читалище „Атанас Манчев“ е основано през 1920 под името „Саморазвитие“.

Църква „Св. Димитър“ построена през 1869 е обявена за паметник на културата.

В Каблешково има паметник на загиналите през Балканската война, а край него в подножието на рида Бидърна, има лесопарк.

Достарыңызбен бөлісу:
  1   2   3
©dereksiz.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет