Програма на екскурзията Еднодневна екскурзия "Помпей и Везувий"Дата20.07.2016
өлшемі82.43 Kb.
#211506
түріПрограма

Целодневна екскурзия "Помпей и Везувий"


Цена: 48 €

Дати: ден 4-ти

Програма на екскурзията


Еднодневна екскурзия "Помпей и Везувий" с местен екскурзовод на български език на турист при минимум 25 туристи (входните такси за Помпей – 11 EUR и Везувий - 8 EUR се заплаща допълнително)

Разглеждане на античния Помпей с местен екскурзовод - възкръсналият град в подножието на Везувий, разрушен в резултат от изригването на вулкана през 79 г.: Римският форум - център на обществения и политически живот, домовете на помпейските благородници, "Къщите на любовта" и др.

Днес 2 милиона души живеят в Неапол, в полите на извисяващата се на 1200 метра зловеща планина. Везувий е най-големият активен вулкан на континентална Италия. От далечната 79 г. насам той е изригвал над 50 пъти. Случвало се е средно веднъж на 100 години, докато през 1037 г. вулканът не потъва в 600-годишно мълчание. Но през 1631-ва той отново напомня за себе си, като убива 4000 нищо неподозиращи жители. Именно след това изригване, при работа над останките, са открити руините на Помпей и Херкуланеум. Много от погребаното от вулкана е запазено от пепелта, покрила всичко. В пекарната на града са намерени дори самуни хляб, които са на почти 2000 години. Жертвите на бедствието са обезсмъртени от отпечатъците на телата им във втвърдената пепел. При откриването им кухините, оставени от разложилите се тела, са използвани като калъпи, по които са излети фигурите на загиналите. Последното изригване е през 1944 г., а историята на вулкана говори за цикличност от 30 години в изригването му. Множеството от научноизследователската общественост твърди, че не бива да се живее в тази област. В ход е правителствена мярка, според която се предлагат по 30 000 евро на всяко семейство от т. нар. "червена зона", за да се изсели от нея. Едва 100 души са се възползвали от този стимул, а същевременно 7000 души са поставени на риск.

Везувий днес е безмълвен, но историята показва, че колкото по-дълго е спокоен, толкова по-ужасяващо е следващото му изригване. Предотвратяването на бедствие с такива мащаби не е лесна задача. Изисква се внимателно наблюдение на активността на вулкана, точна интерпретация на резултатите и, разбира се, бърза и сигурна комуникация между учените, властите и обществеността.Проблемът обаче е много по-сложен, отколкото изглежда. Населението около Везувий е повече от жителите около който и да е друг вулкан в света, а и комуникациите не са перфектни.

В момента Везувий се следи от сложна система сеизмични и геодезични уреди. Те внимават и за най-малките изменения във физическите параметри около вулкана, независимо каква е причината за тях. Едно ново изригване днес няма да дойде неочаквано, както е било за жителите на Помпей и Херкуланеум. Но все пак рискът от изригването на вулкана Везувий, до Неапол, остава сравнително висок според международни и италиански експерти вулканолози. Животът на десетки хиляди души, живеещи в зоната около вулкана е в потенциална опасност заради евентуалното изригване на вулкана, според специалистите. Предупрежденията на учените е, че трябва да се разшири червената зона в областта непосредствено близо около вулкана, която на практика е най-застрашена, ако се иска спасяването на човешки животи в случай, че Везувий изригне.

Стремежът на властите и учените за земите в подножието на вулкана е да бъдат превърнати единствено в райони за доставка на строителни материали, за отглеждане на лозя или в зони с туристически характер. Всяка година 5-7 милиона туристи посещават област Кампания. Ясно е, че е трудно да се напусне родната земя, но в случая става въпрос за оцеляването на 5000 души.


Неапол


Цена: 45 €

Дати: ден 3-ти

Целодневна екскурзия до Неапол с местен екскурзовод на български език на турист при минимум 25 туристи (без включени входни такси)

Живописно разположен град на брега на Неаполитанския залив, столицата на област Кампания, основана от гръцки колонизатори (мин. 6 часа). Панорамна обиколка на Неапол с местен екскурзовод: Катедралата - първоначалната сграда е построена през 13 век, но два века по-късно е разрушена от силно земетресение и възстановена през 19 век в неоготически стил;

Виж Неапол и умри!" е любим припев на човечеството, когато става дума за града под Везувий. Твърди се, че тази фраза произтича още от времето на Вергилий, когато основаното от древните гърци селище е било в центъра на всичко, което си струва да бъде видяно в този живот. Преди да бъдат подети от Гьоте, а после - и от съвременното италианско кино, тези думи често са повтаряни от обзетото от пламенен патриотизъм местно население.


Съвремието продължава по напълно постмодерен начин да обогатява "Виж Неапол и умри!" с нови прочити. Един от последните е заглавие на статия за организираната престъпност в италианския Юг - историческият център на града е най-сериозното укрепление на Камората.

Разположен в живописен залив под вулкана Везувий, отдалече той прилича на пощенска картичка или на акварел от периода на високия романтизъм. По-внушителните му сгради - катедралата San Gennaro, университетът и кралският дворец - с класическите си фасади, му придават онзи типичен вид, характерен за италианските градове. Украсената с флорентински ренесанс арагонска порта на Castel Capuano, виа San Gregorio Armeno с нейните работилнички, кули и мостчета между сградите, или църквата Sant'Angelo a Nilo са онази изящна, боядисана в пастелни тонове архитектура, е онова, което от Ренесанса насам се е превърнала в мерило за красота на европейската цивилизация. На юг, към брега на морето пък е Santa Luciа - кварталът с най-прочутия рибен пазар в света, от където произтичат голяма част от познатите днес неаполитански канцонети, в това число "O Sole Mio!"

Историческият център е учудващо голям. От едната му страна са quartiere spagnioli - невероятно стълпотворение от блокчета, строени през XVII в. за испанските войски, и разделяни само от тесни проходи, водещи нагоре по северния хълм на града. Ако се намираше в друг европейски град, този квартал щеше да бъде или гето, или исторически паметник. Тук той е самият живот, място, където може да се види автентичният бит на неаполитанците.

"Ако има Осмо чудо на света, това са жилищата на неаполитанците", пише Марк Твен. Но едно от най-запомнящото се и покъртително явление в Неапол е уличното движение. В Неапол практически няма автомобил, който да не е ударен поне на няколко места, освен ако не е купен в същия ден. "Как става така, че всеки един ден не биват сгазени и осакатени хиляди неаполитанци - това е мистерия, която никой човек не е в състояние да разбули", възкликва Марк Твен в края на XIX в. Днес нещата там не са се променили много. С изключение, че има няколко милиона автомобила повече.

Изпълващ с вълнение и горещ магнетизъм едни, а други с критично и несравнимо удивление, Неапол не може да остави никого безразличен.

Крайбрежието на Амалфи


Цена: 40 €

Дати: ден 5-ти

Целодневна екскурзия "Крайбрежието на Амалфи" с местен екскурзовод на български език на турист при минимум 25 туристи (без включени входни такси)

Крайбрежието на Амалфи" (мин. 6 часа). Посещение на Амалфи – една от трите перли на крайбрежието, разположена на северния бряг на Салернския залив; Позитано – живописно разположен на хълм над морето и Равело.

Всяка точка от Сорентинския полуостров примамва с хубаво време, забележителности, разказващи историята на света, уютни места за хапване и пийване и изключителна гостоприемност. Амалфи е живописен морски курортен град в областта Кампания, провинция Салерно. Разположен е на северния бряг на Салернския залив. Малки китни постройки са "кацнали" по склона на хребета Монти-Латари. Всеки предмет тук разказва своята история, тя е и гръцка, и римска, и византийска. Амалфи е един от най-очарователните плажове. Китния морски курорт е малко по-евтин от Неапол и не е чак толкова популярна дестинация като “града на мафията & пицата”, което го прави предпочитана точка, ако искате да видите нещо по-различно и нестандартно.

Още от пролетта Амалфи се пълни с туристи от различни краища на света. Градчето примамва най-вече с местоположението си, което е доста стратегическо. Намира се изключително близо до Соренто, Позитано, както и до популярният остров Капри.

Градчето, което през 9-ти век е било морска република, представлявало голяма морска сила с население около 70 000 души. Днес е известно като една от трите перли на La Costiera Amalfitana (Амалфитанското крайбрежие), редом до Соренто и Позитано. Тези места са били любимо място за почивка на неаполитанската аристокрация. Още от времето на английския крал Едуард много представители на британското висше общество прекарвали голяма част от времето си по крайбрежието.

Единственият път около брега датира от средата на ХVIII в., когато местни работници го прокарват, за да може крал Фердинанд II Бурбон да мине от там с каляската си. По-късно богаташи, както и звезди от шоубизнеса, използвали малките пътища, виещи се около Салернския залив, за да впечатляват любимите си с изящни и скъпи коли.

Амалфийският бряг е дълъг около 40 км, като по цялото му протежение е пълно с малки заливчета, скрити в стремглаво наклонените склонове пещери, надвиснали скали и проломи. На места зигзагообразният крайбрежен път изглежда дори страшно, но гледките към Тиренско море са повече от уникални.

Днес доста туристи идват в Амалфи заради спокойната атмосфера и красивите забележителности, които могат да се видят тук. Голямата катедрала тук е построена през 13 в. Непосредствено до нея се намира т.нар Света обител на Рая, която е забележителна с 12-те си колони, построени в арабски стил. В нея може да видите още старинни красиви мозайки и картини.

Ако решите да посетите тази допълнителна екскурзия, ще имате възможността да видите и Позитано, който днес е предпочитано място за почивка на богати и известни хора от цял свят.


о-в Капри


Цена: 75 €

Дати: 2-ри ден

Целодневна екскурзия до о-в Капри (мин. 6 часа). Отпътуване с корабче до о-в Капри - перлата на Неаполитанския залив, комбинация от уникално красива природа и лукса на един от най-скъпите курорти в Европа. Туристическа програма с местен екскурзовод на български език на о-в Капри

(входните такси за вила "Сан Микеле" - 6 EUR и Синята пещера - 28 EUR се заплащат на място)

Друга романтична дестинация в Италия е остров Капри, известен със ароматните си цветя, чиито арома тсе носи във въздуха. Остров Капри е магнетичен и приказно красив. Остров Капри е кварталът на богатите и сбъднатият сън на простосмъртните. Остров Капри е курорт с римска слава и забележителност със съвременно звучене.


Има два варианта – да заобичате или да намразите Капри. Ако сте любители на природните чудеса, легендите и комбинацията от екзотика и древни руини, то този остров е точно за вас. Стъпите ли в Капри, местната атмосфера така ще ви завладее, че няма да усетите как портфейлът ви е изтънял, а времето напреднало.

Фактът, че голямата римска династия на Августите е избрала остров Капри за своя резиденция, говори сам за себе си. Плетеницата от стари римски пътища, останките от множеството римски вили и съхранените археологически съкровища ще запълнят времето ви между шопинг обиколките и дегустацията на местни деликатеси и вина. А ако проявите достатъчно търпение да се задържите малко по-дълго време на едно място, имате съвсем реалния шанс да видите лично безброй звезди от световния шоубизнес, които не пропускат случай да си починат за ден-два в разкоша, който предлага остров Капри.

Разположението на скалистия остров е в Тиренско море, част от региона Кампания в провинция Неапол в южна Италия. На север граничи с Неаполитанския залив, а на юг – със Салернския залив. Отстои на 36 км от Неапол, на 5 км от Соренто и недалеч от древния Помпей и величествения Везувий. На остров Капри има два града - главният – Капри, и разположеният в платото над него Анакапри, както и две пристанища – главното Marina Grande и по-малкото Marina Piccola.

Природата на Капри е съчетание от гъста растителност, ниски планини (най-високата точка е областта Монте Соларе, висока 586 м., откъдето се разкрива великолепна гледка към целия остров и където се намира построената в началото на XIX в „крепост на Брут“ по времето, когато се водели битките между Англия и Франция) и безкрайна морска шир с неустоимо красиви заливи и скални образувания. Придвижването до Капри става най-лесно с корабче от близките градове, а на самия остров има добре устроена пътна мрежа както и въжен лифт, с който се стига до централната част на града.Според мнозина, първите колонисти на Капри били гърците. Те дали и името на острова (на гръцки „капрос“ - див глиган). Тиберий облагородява острова със своите градини, вили и двореца, чиито риуни и до днес могат да се видят. По-късно в земите на Капри се заселват монаси, които построяват манастира „Сан Джакомо“ в опит да защитят острова от сарацините. По време на Наполеоновите войни французите окупират град Анакапри. През 1826 г. съвсем случайно при посещението си в Капри германският поет Аугуст Копиш открива „Лазурната пещера“ (Grotta Azzura), местна природна забелейителност, която за кратко време превръща острова в атрактивна дестинация за художници, поети, писатели, кралски особи и знаменитости. В началото на XX в. е построено главното пристанище Marina Grande и така туризмът се превръща в един от основните икономически отрасли на Капри.

Днес островът се слави като средище на богати и знаменити личности, които се чувстват в свои води, заобиколени от лукс, блясък и разкош.

Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2024
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет