Строителство на еднофамилни къщи със системите Кnauf Системата за фасадни стени Knauf W333 – ефективна алтернатива на монолитното строителствоДата23.06.2016
өлшемі56.75 Kb.
 

Строителство на еднофамилни къщи със системите Кnauf
Системата за фасадни стени Knauf W333 – ефективна алтернатива на монолитното строителство

Всички хора мечтаят за собствена къща, но като че ли за нас, българите, това е един от приоритетите, към чието осъществяване се стремим през целия си живот. Събираме идеи, рисуваме мислено как ще изглежда бъдещия ни дом, търсим информация, отделяме средства и когато моментът за това желано начинание настъпи, следват срещи и консултации със специалисти.

И през всичкото това време, наред с архитектурния образ на бъдещата къща, започват и колебанията – каква да бъде носещата й конструкция? Дървена, стоманобетонна или стоманена? Монолитно ли да бъде строителството или да изберем сглобяем вариант, към който интересът в последните години е особено голям?!

Много въпроси, но и редица отговори...


Защо сглобяема къща?

Предимствата на сглобяемото строителство са познати на всички, които са правили свои проучвания за изграждане на бъдещата им къща или вила и едва ли е необходимо да ги повтаряме, но най-вече – бързината и кратките срокове за изпълнение на този тип строителство са неоспорими.

Факт е, че докато дървената сглобяема къща е отдавна позната в човешката история, едва през 50-те години на миналия век в Европа се заражда индустрията на сглобяемите къщи, като дървото става само част от тях, отстъпвайки място на редица нови материали.

Един от тези материали е гипсовата плоскост - под формата на гипскартон или гипсфазер с неговите превъзходни строителнофизични качества.

Като носещ елемент в съответния стенен или таванен панел, дървото намира лек и надежден защитник против пожар в гипсовата плоскост, с която се облицова двустранно. Още повече, когато се използва гипсфазерната плоскост, дървото получава подкрепа и в носещата си функция, тъй като здравината на гипсфазера е такава, че се взема предвид в статическите изчисления на къщата.

Биологично абсолютно поносим, с PH като на човешката кожа, винаги “топъл” при докосване, “дишащ”, поемащ излишната влажност от въздуха в стаята и отдаващ я, когато тя не достига, гипсът се грижи, подобно на сложна техническа система, за жизнената среда на човека в помещенията, среда изолирана от шума и алергиите.

Същевременно гипсовите плоскости служат като идеална основа за полагане на конвенционалните довършителни материали: мазилки, бои, лакове, керамични покрития и др.
От години основен доставчик на индустрията за сглобяеми къщи в България е компанията Кнауф, предлагаща конструктивни решения на външни стени по метода на сухото строителство, които намират добро приложение най-вече в изграждането на сглобяеми, предимно едноетажни къщи, на бунгала и други леки постройки.
Съвсем доскоро системите за сухо строителство се прилагаха предимно при вътрешното интериорно оформление на сградите. Причини за това предпочитание са основателни.

Факт е, че довършителните работи са трудоемка дейност, поради което различните конструкции и облицовки с плочи на гипсова основа са голямо улеснение за строителите, сроковете за изпълнение се съкращават значително, лесно се постига

високо качество на готовия продукт, а и във вътрешността на сградата не се внася допълнителна влага.

Не може да не се отбележи, че този вид конструкции дават голяма свобода за лесното прокарване на кабелни мрежи и тръбопроводи. Друга причина за предимно вътрешното приложение на масово произвежданите гипсакартонени и гипсафазерни проскости бе тяхната уязвимост на външни атмосферни условия.

Или поне такава бе ситуацията до появата на системите за фасадни стени на Кnauf.
С разработването на системата за сухо строителство за фасади Knauf W333 от екипа на Кнауф България ЕООД, на българския строителен пазар вече присъства ефективна алтернатива на монолитното строителство, която предлага редица предимства на всички, чиято мечта за собствена къща предстои да се реализира.
Системата Knauf W 333
Системата W 333 на Knauf е неносеща външнa стенa, изградена по технологията на сухото строителство с използването на плоскостта Vidiwall HI – високоимпрегниран гипсфазер, предназначен за сгради със стоманобетонна или стоманена основна носеща конструкция.

Системата W 333 се състои от единична конструкция стандартни профили CW100/0,6 mm, облицовка от два слоя гипскартонени плоскости отвътре и един слой гипсфазерни плоскости Vidiwall HI отвън, носещ фасадната Термосистема на Knauf, като кухото пространство на конструкцията е запълнено със100 mm минерална вата.


Vidiwall HI се произвежда от печен гипс и целулозни влакна, които армират плоскостта в цялата й дебелина. Благодарение на хомогенната структура и пресоването, при производството се получава твърда и стабилна плоскост с изключително добри физико-механични параметри. Високата импрегнация пък я прави устойчива на атмосферни влияния – дъжд, сняг, високи и ниски температури, за което гарантират проведените европейски изпитвания.

Vidiwall HI може да остане над 1 месец монтирани навън незащитена, без да загуби отличните си качества. Грундирана и измазана със циментова лепилно-армираща смес тя вече е готова да поеме предизвикателствата на времето. Фасада от сините плоскости Vidiwall HI е изпитана в лабораторни условия на цикли промяна на температурата и влажността, които симулират експлоатация при най-тежки условия, и удовлетворява изискванията на устойчивост на климатични влияния съгласно ETAG 004.

В зависимост от класа на енергийна ефективност на сградата върху плоскостите Vidiwall HI може да бъде положена система за фасадна топлоизолация с полистирен или минерална вата. 
Фасадната Термосистема на Knauf е високоефективна комбинирана система, в която съставящите я компоненти изпълняват различни задачи. Плочите експандиран полистирен поемат топлоизолационната функция.

Изолационните плочи се закрепват със системни дюбели, като техният брой се определя в зависимост от ветровото натоварване и височината на сградата. Армиращата мрежа заедно с лепилно-армиращия състав осигурява една стабилна основа върху еластичните изолационни плочи за финишното покритие. Фасадната мазилка осигурява защита на системата от атмосферните влияния и придава естетичен вид на фасадата.


Основната концепция на фасадната стена Knauf W333 е познатата лека конструкция от профили CW, UW, UA – 100 mm, запълнена с вата, облицована отвън с гипсфазерни плоскости Knauf Vidiwall HI, върху които се изпълнява фасадна топлоизолация. Отвътре стената се облицова с два слоя гипскартон или един слой гипскартон и предстенна обшивка, в която се разполагат инсталации и допълнителни изолационни материали.
Малкото тегло на системата Knauf W 333 (50 kg/m2) и отличните физични характеристики (U= 0,22 W/m2K и Rw = 55 dB при обща дебелина 20 сm (60 mm полистирен), бързото изпълнение по метода на послойния монтаж и достъпността на материалите я правят подходяща за ново строителство и за надстройки на съществуващи сгради.
Предимствата на външните стени Knauf в сравнение с монолитното строителство са:
- Ниска енергоемкост при производство
- По-малко собствено тегло
- Допълнителна използваема площ
- По-добра топлоизолация
- По-добра звукоизолация
- По-добра земетръсоустойчивост
- Бързо изпълнение
Това обикновено са и основните изисквания при ново строителство на къща или при реконструкцията й.
Системата W 333 на Knauf е практически приложена при изграждането на три мострени еднофамилни къщи в България през 2012 г.:


  • Сглобяема къща в кв. Княжево, гр. София;

  • Къща със стоманобетонна конструкция в с. Айдемир / общ. Силистра

  • Къща със стоманена конструкция в гр. Силистра

След замяната на външните тухлени стени с W333 и вътрешните с преградни стени W112 на Knauf, къщата в Айдемир олеква с цели 62 тона в сравнение с първоначалния проект.


Общата дебелина на топлоизолационните материали на външните стени при къщата в с. Айдемир е 25 см, а при другите два обекта тя е по 20 см дебелина, което почти не се среща в сегашната строителна практика в България.

Така излишните разходи за отопление и охлаждане на всяка от тях се намаляват, докато се увеличава значително комфортът на обитаване.


В продуктовото фолио на Кнауф съществуват отдавна решения за фасадни стени със системи сухо строителство, които от години се прилагаха предимно в ниското строителство.

С усъвършенстването на материалите и системите в момента компанията предлага решения за фасадни стени, които удовлетворяват и най-високите изисквания за енергийна ефективност, екологичност, топло и шумоизолация за всякакъв вид модерно строителство.


За повече информация и контакти:
Кнауф България ЕООД

Ангелов връх 27


1618 София
тел.: 0700 300 03
факс: (+359) 2 850 2194

е-mail: info@knauf.bg


www.knauf.bg
Каталог: Produkti


Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет