Тема: здравеопазванебет1/4
Дата18.07.2016
өлшемі417.5 Kb.
  1   2   3   4
20 февруари 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕСмешната палата близа в НОИ и НЗОК
Сметната палата ще проверява обществените поръчки на Националната здравноосигурителна каса и Националния осигурителен институт.

Това съобщи в ефира на Дарик вчера шефът на одитния орган Валери

Димитров. Освен в здравната каса и в общественото осигуряване, Сметната палата ще влезе в Националната служба за охрана, в Националната разузнавателна служба и в Министерството на финансите. И в тези три институции под прицела на одиторите ще бъде осъществяването на обществените поръчки. Шефът на Сметната палата отрече да е нарушение на закона партиите да правят дарения със средства от държавната си субсидия. Такъв бе случаят с ГЕРБ, които решиха да дарят 1 млн. лв. на пострадалите от наводненията в с. Бисер.


Лекарите против смяната на Нешева
Шефът на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов се обяви срещу смяната на директора на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева.

Според него моментът е крайно неподходящ за отстраняването на шефа на НЗОК. „Защото се финализира подписването на индивидуалните Договори на изпълнителите с касите, прехвърлят се дейности от министерството към касата: хемодиализа, онкология и други, които трябва да преминат гладко", каза Райчинов пред БНР. Депутатите от ГЕРБ « все още нямат решение. Дали да гласуват „за" оставката на шефката на здравната каса Нели Нешева. Те ще изготвят позицията си във вторник по време на редовното заседание на парламентарната си група. Това обяви шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова. Нешева подаде оставка в петък след кратък скандал за получени бонуси за над 12 хиляди лева.
Сръбски гард се лекуват у нас
90% от населението на сръбския град Босилеград се лекува у нас, разкрива кметът на Кюстендил Петър Паунов. „Винаги сме се старали да поддържаме в много добро състояние пътищата, защото десетки жители на Босилеград и от населените места край границата в Македония идват, за да използват здравната система в града,,, обясни той. Той допълва, че щом бъдат приключени проектите на общината, ще идват още повече хора. Според него все повече млади хора от Босилеград ще дойдат и да учат у нас.


Нова зала за ендоскопска хирургия
ЕЛИ КРУМОВА

Нова операционна зала за ендоскопска хирургия откри Университетска болница „Свети Георги, в Пловдив. В нея ще се извършват широк спектър интервенции на вътрешни органи, включително гинекологични и урологични операции. Това съобщи проф. д-р Ангел Учиков, член на директорския борд на здравното заведение. Той уточни, че залата е оборудвана с последно поколение апаратура за лапароскопия, за анестезия и мониторинг на пациентите. През пролетта в университетската болница ще бъде открита и операционна зала за неврохирургични, лицево-челюстни, УНГ и ортопедични интервенции.
Обсъждали три имена за наследник на Нели Нешева
Неофициално са обсъждани три имена за наследник на подалата оставка в петък шефка на НЗОК Нели Нешева. Сред тях са д-р Глинка Комитов, който е шеф на здравната каса в столицата, директорът на Университетската болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев и заместничката на здравния министър Гергана Павлова. Имената бяха потвърдени вчера пред БНР и от председателя на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова.

Във вторник групата на ГЕРБ в НС ще реши дали да бъде приета оставката на управителя на НЗОК д-р Нели Нешева.

Досегашният управител на НЗОК д-р Нели Нешева декларира намерението си да освободи поста в петък - едва ден след като обяви, че цени труда си и получените от нея и колегите й бонуси са справедливо раздадени. В мотивите си тя посочва, че напуска по собствено желание заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации с раздадените средства.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов оцени вчера момента за управленска рокада в касата като изключително неподходящ, тъй като в сега се финализира подписването на индивидуалните договори на изпълнителите с касите и се прехвърлят дейности от здравното министерство към касата.
Фармацевтичният пазар у нас нараснал с 12,4%
Петър Симеонов

През 2011 година на фармацевтичния пазар в България е отчетен ръст от 12 ,4 на сто. Това съобщи анализаторът в IMS Health д-р Кунчо Трифонов, позовавайки се на обобщени данни за потреблението на лекарства у нас. Най-значително покачване на продажбите е наблюдавано при хранителните добавки от 20 на сто, след това при медикаментите без рецепта от 13,1 на сто и при лекарства по рецепта от 11,6 на сто. Според д-р Трифонов същественото нарастване в сегмента на хранителните добавки може да се оценява като знак, че страната е на прага на излизане от икономическата криза. През миналата година публичните разходи за лекарства у нас възлезли общо на 801 млн. лв., от които 480 млн. лв. са заплатени от НЗОК, 100 млн лева от здравното министерство, а 220 млн. лв. от болниците. Пациентите са похарчили за медикаменти 1,297 млрд. лв. Констатираното съотношение на потребление на оригинални към генерични медикаменти е 25:75 процента. По този показател България може да се сравнява изцяло с останалите страни от Централна и Източна Европа.
ГЕРБ сега пък щели да решават за Нешева във вторник
След като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на скандалната шефка на НЗОК и тя я подаде, вчера стана ясно, че парламентарната група на ГЕРБ щяла да решава окончателно проблема във вторник. Това каза вчера пред БНР председателката на здравната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова.

Началничката на касата Нешева реши да напусне поста си, след като от Синята коалиция обявиха, че тя е взела 30 000 лева бонуси. Тя отрече информацията и заяви, че е взела "само" около 12 000 лева, които щяла била да дари за благотворителност.

По информация на ТВ7 цялата парламентарна група на ГЕРБ била защитила Нешева. Дори призовали председателят на групата Красимир Велчев да говори с министър-председателя за нея. В петък, след като Нешева подаде оставка, зам.-здравният министър Гергана Павлова се е опитала да свика заседание на касата, за да бъде избрано ново ръководство. То обаче не се е състояло. Същевременно колеги на Нешева от касата разпространиха някакво писмо, в което намекват, че шефката на НЗОК най-вероятно е засегнала корпоративни интереси, но не цитира чии и какви.


Одитори ще проверяват здравната каса

Обект на инспекциите са обществените поръчки
Одитори на Сметната палата влизат на проверка в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и в Националния осигурителен институт. Ще се проверяват обществените поръчки, проведени от двете институции. Това обяви председателят на Сметната палата Валери Димитров пред „Дарик".

Проверката в здравната каса е част от планираните за тази година одити и няма общо със смяната на ръководството. В петък шефката на НЗОК Нели Нешева подаде оставка, след като ден по-рано обяви, че за миналата година си е дала бонус от 12 156 лв., така оценила труда си.

Според Димитров няма нищо лошо в това заплатите на заемащите държавни постове да се обявя ват публично. За това са нужни законови промени, тъй като в момента хората на такива постове не са длъжни да декларират доходите си, въпреки че това важи за имуществото им.

Председателят на Сметната палата каза още, че ръководителите в администрацията трябва да са професионалисти и да получават по-големи заплати. Ниските им възнаграждения се дължали на големия брой чиновници. „Администрацията е раздута. В институциите трябва да работят малко на брой, висококачествени професионалисти, високомотивирани, сдобри възнаграждения. Публичният сектор не е място, което да осигурява борба с безработицата", коментира Димитров. Той добави, че в Сметната палата е въведена система на плащане според резултатите и добрите служители получават повече. Такъв принцип ще важи за всички чиновници от март.

За първи път ще се прави, проверка и в Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба, които са под шапката на президента.пя
Снимка на три колони - Одитори от Сметната палата ще проверяват здравната каса. А служителите в нея се чудят кой ще бъде новият им шеф.Три номинации за шеф
Изпълнителният директор на столичната университетска болница „Се, Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, зам. здравната министърка Гергана Павлова и д-р Глинка Комитов, шефът на столичната здравна каса, са имената на специалистите, които се обсъждат от петък в ГЕРБ за нов управител на здравната каса. Това съобщиха вчера за „Труд" запознати.

Д-р Дечев и д-р Комитов вече са били зам.-директори на касата, а Павлова в момента е и председател на надзорния й съвет. Д-р Дечев си е изковал име в здравните среди на експерт по лекарствена политика. А мениджърски качества показа и като хвана куп нарушения в неврохирургията на „Св. Иван Рилски". По негов сигнал започна и разследването на вече бившата шефка на медицинската ДАНС доц. Златица Петрова за манипулиране на проверки.

Д-р Глинка Комитов е член на управляващата партия, „Неотдавна си бе навлякъл гнева на д-р Нешева и бе на косъм от отстраняване от шефското място в столичната каса, но премиерът Бойко Борисов се застъпи за него", разказаха партийци.

„Гергана Павлова. разбира от лекарства колкото Дечев, че и повече", бе коментарът на ГЕРБ-ери за нея. Дали тя ще заеме поста, зависи кое от здравните лобита в партията ще надвие. В средата на декември м. г. вицепремиерът Симеон Дянков похвали работата на зам.-министърката, което доведе до коментарите, че тя е негов човек.Диана Тенчева


Да си платим и въздуха
Свинщина. Ако някой се сети за друго определение на приетата практика в УМБАЛ „Пирогов", а и не само там, да рекетират родител на болно дете, като го карат да си плаща и тока за зарядното на телефона - да каже. И това, докато бди прав до леглото му или в най-добрия случай - превит на две на малко столче, размазвайки между другото щъкащите хлебарки наоколо.

Като гледа човек този ценоразпис, се чуди - как още не са се сетили да въведат и цена за въздуха, който придружителят диша, естествената светлина, която влиза през прозореца, както и на лукса да гледа през него например. На фона на бонусите, които си раздават в здравеопазването, да искаш пари от майката само защото стои до болното си дете, е рекет. Откровен при това.ЕМИЛИЯ КАРААБОВА


15 лв. такса “майка” в “Пирогов”
Петнадесет лева на ден - толкова трябва да брои всеки родител, пожелал да “поглези” болното си дете, като остане край леглото му в столичната многопрофилна болница “Пирогов”. Това сигнализира пред “Труд” възмутена майка на 7-годишно момиченце.

Проверка на “Труд” показа, че харчовете, посочени от здравното заведение, които се покриват с т. нар. такса “придружител”, са повече от любопитни.

В ценоразписа са изброени 5 услуги (виж факсимилетата в дясно), които родителят получава срещу тези 15 лева - ползване на вода в отделението, ползване на осветление, ползване на баня, тоалетна и на вода (този път топла), ползване на отопление.

Най- скандална е третата точка - от “Пирогов” са калкулирали дори ползването на ток за зареждане на телефонна техника. По молба на “Труд” експерти от два телекома изчислиха, че токът, който “гълта” зарядното на среден клас телефони, е не повече от 1 лев за година. Таксата не осигурява най-нужното на майката - легло!

Пресаташето на “Пирогов” Александра Калоянова отказа коментар, а телефонът на управителя на болницата проф. Димитър Раденовски, утвърдил таксата “придружител”, вчера беше изключен.

Проверка на “Труд” показа, че проблемът с “рекета” над родители е от години, но законодателна реакция от здравното министерство няма.

Форумите в интернет са пълни с възмутени коментари и разкази на родители по темата. Ето например какви са впечатленията на една майка от детско отделение в “Пирогов”: “В общото отделение стаята е 4/5м с 5 легла за малки деца. Ако има майки - за тях са ниски детски столчета между леглата, на които трябва да клечат, а и да спят. След като се загасят лампите, някои деца започват да плачат, това е нормално, защото са оперирани, а и са малки, а други не могат да заспят от това и започва някакъв кошмар. Излизат и ХЛЕБАРКИ по стените, които са доста нагли и навлизат и по леглата, така че аз и с това съм се занимавала през нощта - да трепя гадините, преди да са нагазили сина ми.”

ЕМИЛИЯ КАРААБОВА


Тарифата зависи от болницата
Според действащата нормативна уредба майките на кърмачета са освободени от такса за придружител в болницата, а дали ще има такса и в какъв размер ще бъде тя за придружителите на останалите деца, зависи от ръководството на лечебното заведение. Това коментираха вчера от здравното министерство.

Още от миналата година министерството започна да въвежда по-ясни правила за това какъв може да бъде размерът за допълнителните услуги, които предлагат лечебните заведения и които не се плащат от здравната каса, напомниха от екипа на д-р Стефан Константинов. Преди няколко месеца беше въведен таван от 900 лв., който пациентите да плащат за избор на екип при операция. Освен за избор на екип и за придружител в болницата най-често се събират допълнителни пари за престой на пациентите в т. нар. ВИП стая.

Когато тези такси се определят в нормативен документ, те биха могли да станат обект на допълнително здравно осигуряване, смятат експерти.


Болни от рак осъдиха касата

Търновец: Жена ми умря заради стара апаратура
Двама мъже с рак на простатата осъдиха здравната каса заради отказа й да им осигури предписано лечение със скъпи лекарства. Административният съд в Шумен задължи чиновниците да се произнесат отново, и то в полза на пациентите. Касата трябва да плати на мъжете и по 460 лв. за съдебните разходи.

В.П.есракот2007г.,а И. Н. от 2002 г. и вече има метастази. Според онкологичния център в Шумен двамата се нуждаят от по-скъпа терапия. През ноември обаче комисия в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отхвърлила това решение. Шуменската каса се съобразила и отказала на пациентите.

Според съда обаче комисията в НЗОК се произнесла формално, без да направи преценка на фактите.

По-скъпите лекарства ще спасят живота на болните, е становището и на вещото лице по делото.

Комисията за защита от дискриминация допусна за разглеждане жалбата на Трифон Колев от Велико Търново срещу Министерството на здравеопазването. Според мъжа съпругата му починала от рак заради остарялата апаратура в онкодиспансера на старата столица.

ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА


Властта е гузна за бонусите

С ДИМО ГЯУРОВ, депутат от „Синята коалиция", разговаря ЛИЛИЯ ЦАНЕВА
Закачихте лиси на колана скалпа на шефката на НЗОК Нели Нешева, г-н Гяуров?

- Не е това верният поглед. Вярно е, че изходът от скандала с бонусите е до голяма степен и очакваният от всички. Но не съвсем. Нели Нешева е само един от многото висши администратори, които са си позволили да вършат безобразия и да ги прикриват. От СДС попитахме всички министри какви бонуси са раздаденипрез2011 г.За съжаление повечето или не отговориха, или получихме фалшиво обяснение, че информацията представлявала лични данни. Нищо подобно -не сме искали ЕГН-та и адреси, нито поименно да се обявят възнагражденията, а по длъжности. Дълбокото ми убеждение е, че отказът е от гузност, че са извършили нещо нередно. А нередното е заложено в системата. СДС не е против това хората да получават адекватно на труда си възнаграждение - тъкмо обратното. Особено държавните служители - за да не бъдат корупционно изкушавани, трябва да са добре платени. Но нека това да става със заплати, достойни за труда им. А не под масата, не по несправедлив начин и без правила - на едни малко, на други нищо, на шефовете -всичко. Проблемът не е само в НЗОК, Здравният министър твърди, че голямата част от над 5 млн. лв. бонуси е отишла в неотложната помощ. Не е вярно. Обадиха се хора от спешната помощ в цялата страна, които не са получили нищо. Във Варна твърдят, че са взели 16 лв., другаде - 0! Ако всичко е честно и прозрачно, защо информацията се пази в тайна?

Изключение са МВнР - те отговориха подробно, и военното министерство – само там не са раздавани бонуси.

- От ГЕРБ обясниха оставката на Нешева не с парите, а намекнаха, че атаките срещу НЗОК са заради интереси - касата управлява милиарди.

- Призовавам всеки, който намеква нещо, да го каже ясно и конкретно. За да се видим в съда. Всеки, който си позволи да развие подобна идиотска теза, лъже грубо. ГЕРБ-ерите се опитват по този начин да замажат собствената си вина и да я прехвърлят другиму. А аз лично не познавам никого, който произвежда, внася, изнася или продава лекарства или би могъл да има каквито и да е интереси в НЗОК освен аптекарката от квартала.

- Готвите ли се за делото за клевета, с каквото ви плаши Нешева?

- Убеден съм, че няма да направи подобна глупава крачка. Ако греша - с удоволствие ще я смачкам в съда.

- БСП призова следващото проверено министерство да е това на земеделието. Там ровите ли?

- В момента правим анализ на данните от там. Но има друг скандален пример с Агенцията по вписванията. Преди месец питах правосъдния министър защо агенцията продължава да събира незаконно по-високи такси от гражданите, които подават електронни заявления към Търговския регистър. Вярно, поправиха се веднага. Обаче служителите на агенцията получават част от събраните такси като допълнително заплащане. Сега чета в медиите, че шефката на агенцията е получила 70 000 лв. за 2011 г. Ако това е вярно, очаквам министърката на правосъдието да реагира светкавично. И логично очаквам още една оставка. Още повече че агенцията не работи добре.

- Направихте на пух и прах закона за конфискацията, но ГЕРБ твърдят, че той е ключов за добър доклад от ЕК, одобрен е там?

- Нека не оправдаваме с Брюксел собствената ни глупост. В лични разговори с представители на европейските институции се убедих, че ЕК си търси обещаното. Попитах защо искат от нас да въведем законодателство, което никога не би могло да бъде прието в друга страна членка, тъй като това би погазило основни правни и конституционни принципи. Отговорът бе, че ЕК просто следва изпълнението на онази „пътна карта", начертана пред тях от България. Законът в този му вид е обещан от министрите на вътрешните работи и на правосъдието още преди 2 г. Не може ГЕРБ да използват Брюксел за плашило просто защото са обещали невъзможното и са ни направили заложници на неграмотността си. Законът в този вид няма да отреже икономическата база на организираната престъпност, каквато уж е целта. Негоден е. А и едрите мафиоти нямат нищо на книга. Вместо това се отваря възможност процедура за отнемане на имущество да се открие срещу изключително широк кръг от лица, дори само заради сделка или търговски отношения назад във времето с някого, който основателно или не е обект на разследване. Не е задължително да ти конфискуват имота, за да бъде увреден интересът ти, да фалира бизнесът ти. Процедурата предвижда в нея да участват МВР, НАП, ДАНС с целия им арсенал от способи - подслушване, проследяване, ревизии... и така 2,5 г. Дори накрая да си най-чистият и почтеният, ако вредите са налице, няма кой да те овъзмезди. Предвижда се обезщетение да се търси по Закона за отговорност на държавата, но практиката показва, че присъжданите по него суми са твърде скромни. А и не е морално да се плаща от джоба на данъкоплатците за нечия чиновническа глупост или по-лошо -за преднамереното преследване на някой неудобен.

- Подозирате, че законът ще се използва за разчистване на сметки - как?

- Да, защото процедурата по конфискация се отключва при привличане към обвинение на едно лице. Всеки разследващ полицай в най-затънтеното РПУ има тези правомощия. А напоследък се видя, че в МВР има сериозна доза неадекватност, непрофесионализъм и корупция. Законът за конфискацията отваря още една врата за корупция и за осъществяване на принуда върху хората. От изпълнителната власт.

- Като казахте МВР - обвинихте Цветан Цветанов, че насърчава полицейски произвол. Защо десницата отказа да участва в комисията за изясняване на случаи на насилие и грешки - хем искате проверка на МВР и Цветанов, хем я оставяте на ГЕРБ?

- Ако ГЕРБ желаеше да излезе истината за МВР, беше естествено да даде широко присъствие на опозицията в тази комисия. Вместо това ГЕРБ си гарантира мнозинство, че да проверява партийния си лидер. Тази комисия нищо няма да свърши. Още твърдя, че министър Цветанов създава у полицаите чувство за безнаказаност. Той не разбира, че е първото ниво на гражданския контрол в МВР. Неслучайно министърът трябва да е гражданско лице. Когато той изтича пред вятъра и обяви, че всичко е цветя и рози, без значение дали познава фактите, на практика разпъва чадър над служителите си. Премиерът Борисов подходи много по-интелигентно и дори даде шанс за бягство на Цветанов - поемайки отговорността, го насърчи да вземе няколко полицейски глави. Но Цветанов не слуша и продължава да брани некадърни хора с цената на всичко. Аз не защитавам пострадалите замесени лица, не твърдя, че те не са престъпници - не знам това. Но МВР не може да раздава правосъдие, а само да арестува, при това по правилата. Не бива и друго - министърът да назидава съда какви присъди да раздава - това е непрофесионализъм и непознаване на закона. Макар да не. съм адвокат на съда - и той не е цвете.

-БСП и ДПС плашат с втори вот на недоверие срещу Цветанов. Подкрепихте първия, опаковаха ви с левицата в общ отбор. Сега?

- „Синята коалиция" първа

поиска оставката на Цветанов и това е нормално - подкрепихме състава на правителството. Затова имаме морално право да искаме оставки, когато сме разочаровани и обещанията за ефективно и морално управление не се спазват. Но аз продължавам да не вярвам, че вот на недоверие заради Цветанов би могъл да доведе до смяната му. Но нека видим аргументите на БСП и ДПС и ще решим. Ние не бихме поискали вот - оставката на Цветанов по-скоро е въпрос на морал, не на парламентарна процедура.

- Защо твърдите, че липсата на указ за правомощията на бившия вицепрезидент Ангел Марин прави актовете му нищожни?

- Така е. Веднага ми скочиха „червени" юристи, а и президентът Плевнелиев побърза да каже, че драма няма. Объркали са се. Драма има. Една част от указите вероятно ще се окаже нищожна. Това не е толкова опасно за помилванията - там, валидни или не, тези укази са произвели ефект и няма връщане назад. Драмата ще лъсне с раздаденото гражданство - има риск огромна част от получилите български паспорт всъщност да не са българи. Не е вярно, че не е трябвало да има втори указ на Георги Първанов за делегиране на правомощия на Марин, защото указът от първия мандат не бил времево ограничен. Нищо подобно - мандатите са ясно времево ограничени. Все едно да не се обезсилва пълномощно, ако този, които го е дал, почине. Така и президентската институция спира да съществува за миг с края на мандата и се ражда отново, дори и президентът да е преизбран.

- Има гласове в СДС, че с опозиционното си поведение „Синята коалиция"

тласка ГЕРБ вляво и ако управляват с БСП, вината ще е на десницата?

- Подозирам, че цитирате случайни изявления на случайни хора.

- Напротив - тезата е на Борис Марков - член на ръководството на СДС и шеф на изборния щаб.

- Това не ги прави по-малко случайни - и изявленията, и хората. Тезата е дълбоко фалшива. Колко дясна партия е ГЕРБ? Та тя няма идеология! Тя е кух параван на еднолична власт. След управлението на ГЕРБ ще се наложи дълго да обясняваме, че не това е дясното. А че ГЕРБ и БСП ще управляват заедно, звучи все по-сигурно. Не заради нас, а заради мили отношения и договорки между Борисов и Първанов.

- Но явно в СДС дебат „с ГЕРБ или против" си тече.

- Това в момента го няма, А СДС има нужда от ясна дългосрочна концепция и отговори на всички отворени въпроси. Затова веднага след изборите, които загубихме, поисках национална конференция, която да начертае точно тази стратегическа визия, да промени устава, който убива структурите ни, да реши да се пререгистрират тези структури, за да се отсеят фалшивите... въобще трябва да се стегнем и да подредим боен строй.

- Липсата на концепция или лупингите в коалиционните отношения на

СДС доведоха до много лошия изборен резултат?

- Странните конфигурации на президентския вот бяха изцяло грешка на ръководството на СДС и на шефа на предизборния щаб. Затова поисках оставки след вота. За съжаление не се случиха.

- Ще я бъде ли „Синята коалиция"?

- „Синята коалиция", въпреки недостатъците й, трябва да бъде запазена. За съжаление има много неяснота, много грешки и от СДС, и от ДСБ. И двете ръководства продължават да не дават ясен отговор на стратегическия въпрос ще я бъде ли коалицията и как. А до следващата парламентарна кампания остава една година. Тоест - вече закъсняваме.

■ Народен представител в 37-ото НС от СДС и в 41-вото НС от „Синята коалиция".

■ Директор на Националната разузнавателна служба в периода 1997-2003 г.

■ Бивш посланик в Унгария.

■ Юрист.
Поисканата оставка на директора на здравната каса


Достарыңызбен бөлісу:
  1   2   3   4
©dereksiz.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет