С. Ж. Асфендияров атындағЫ Қазақ Ұлттық медицина



жүктеу 7.57 Mb.
бет7/31
Дата17.06.2016
өлшемі7.57 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...   31

Алғашқы білім деңгейін тестілеу


1. Нәрестені антенатальды қорғау – ұрықтанудан бастап туылуға дейін нәрестенің құрсақ ішілік дұрыс дамуын қамтамасыз ету үшін жүргізілетін диагностикалық, емдік және алдын алу комплексі

Ия

Жоқ



2. Генетикалық дені сау емес бала туылуына қаупі бар жұбайлар жүктілігін жоспарламай тұрып гениетиктің кеңесін алуы керек

Ия

Жоқ



3. Созылмалы фетоплацентарлы жетіспеушілікті анықтау үшін эстродиол деңгейін анықтайды

Ия

Жоқ



4. Көпсулықты диагностикалау үшін амниоцентез жасайды

Ия

Жоқ



5. УДЗ жүктіліктің мерзімін және нәрестенің орналасуын анықтайды

Ия

Жоқ



6. Перинатальды инфекция нәресте өсуінің кідіруіне алып келетін себептің бірі болы табылады

Ия

Нет



7. Нәресте өсуінің кідіруінің себебі созылмалы нәрестенің гипоксиясы болып табылады

Ия

Жоқ



8. Хордоцентез арқылы нәрестенің қан тобын және резус-факторын анықтауға болады

Ия

Жоқ



9. Анемия созылмалы фетоплацентарлы жетіспеушіліктің дамуыны әкеледі

Ия


Жоқ

10. Қағанақ суы кеткен кезде нәрестенің жағдайын анықтау үші амниоскопия жасалады

Ия

Жоқ
4.Тақырып: Нәрестені антенатальды қорғауда әйелдер кеңесінің ролі. Нәрестенің биофизикалық және биометрикалық зерттеу әдістері. Нәресте дамуының ақауының алдын алу және ерте анықтауда медико-генетикалық консультацияның ролі.



Алғашқы білім деңгейін тестілеу жауабы

  1. Ия

  2. Ия

  3. Ия

  4. Жоқ

  5. Ия

  6. Ия

  7. Ия

  8. Ия

  9. Ия

  10. Жоқ


Сабақ 4. Нәрестені антенатальды қорғауда әйелдер кеңесінің ролі. Нәрестенің биофизикалық және биометрикалық зерттеу әдістері. Нәресте дамуының ақауының алдын алу және ерте анықтауда медико-генетикалық консультацияның ролі
Қорытынды білім деңгейі тесті
1. Құрсақ ішілік нәресте жағдайын бағалау әдісі:

А) аускультация, қозғалу санын есептеу, амниоскопия

Б) пальпация, аускультация, қанда гормон деңгейін анықтау

В) пальпация, аускультация, қозғалу санын есептеу

Г) іш айналымын және жатыр түбі биіктігін өлшеу, аускультация

Д) аускультация, кардиотокография, хорионбиопсия


2. Жүктілік кезінде УДЗ анықтайды:

А) нәрестенің даму ақауы, жүктілік мерзімін, бала жолдасының орналасуын, қағанақ суының түсі

Б) нәрестенің даму ақауы, жүктілік мерзімін, кіндік қантамырынің қанайналымы

В) жүктілік мерзімін, бала жолдасының орналасуын, қағанақ суының көлемі

Г) нәрестенің даму ақауы, жүктілік мерзімін, бала жолдасының орналасуын, нәрестенің жатуы

Д) жүктілік мерзімін, бала жолдасының орналасуын, генотип және фенотип


3. Амниоскопияға көрсеткіш болып табылады:

А) анемия

Б) жүктілік мерзімінен асуы

В) жүктілік мерзіміне жетпеуі

Г) ірі нәресте

Д) даму ақауы


4. Ультраздыбыстық зерттеу арқылы кіндік қантамырына пункция жасап нәресте жағдайын анықтайтын әдісті қалай атайды:

А) амниотомия

Б) амниоскопия

В) амниоцентез

Г) лапароцентез

Д) хордоцентез


5. Жүктіліктің екінші жартысында нәрестенің созылмалы гипоксиясын анықтау әдістерін атаңыз:

А) амниоскопия, кардиотокография, допплерометрия

Б) хорионбиопсия, амниоцентез, допплерометрия

В) УДЗ, хорионбиопсия, амниоцентез

Г) ЭКГ, амниоцентез, допплерометрия

Д) УДЗ, хорионбиопсия, кардиотокография,


6. Жүктілік кезінде созылмалы фетоплацентарлы жетіспеушілікке алып келетін қандай факторлар:

А) анемия, веналардың варикозды кееюі, миопия

Б) шылым тарту, алкоголизм, наркомания, анатомиялық тар жамбас

В) инфекционды аурулар, анемия, жүктілікпен байланысты гипертензия

Г) нәрестенің көлденең және қиғыш жатуы, нәрестенің жамбаспен жатуы

Д) жүктілікпен байланысты гипертензия, шылым тарту, алкоголизм, миопия


7. Жүктіліктің ерте мерзімінде нәрестенің хромосомды патологиясын пренатальды диагностикалау әдісі:

А) фетоскопия

Б) амниоцентез

В) хорион биопсиясы

Г) кордоцентез

Д) нәресте тінінің биопсиясы


8. Жатыр түбі биіктігіне байланысты жүктілік мерзімін бейнелейтін кесте қалай аталады:

А) партограмма

Б) гистерограмма

В) гравидограмма

Г) кардиотокограмма

Д) электрокардиограмма


9. Жүкті әйел 32 жаста әйелдер кеңесінде «Д» есепте тұрады. Анамнезінде біріншілік бедеулік 6 жыл бойы. Зерттеу кезінде созылмалы арнай инфекциялар анықталды- ЦМВ, ВПГ, токсоплазмоз. Осы жүктілікте нәрестеде қандай асқынулар болуы мүмкін?

А) нәресте даму ақауы

Б) ірі нәресте

В) изосерологиялық сәйкессіздік

Г) нәрестенің көлденең жатуы

Д) нәрестенің жамбаспен жатуы


10. Қандай жүктілік мерзімдерінде скринингті УДЗ жүргізіледі:

А) 3-5, 12-16, 20-24, 28-32 аптада

Б) 6-8, 16-18, 28-30 аптада

В) 12-16, 20-24, 32-34 аптада

Г) 8-10, 24-28, 38-40 аптада

Д) 18-24, 28-32, 36-38 аптада


4.Тақырып: Нәрестені антенатальды қорғауда әйелдер кеңесінің ролі. Нәрестенің биофизикалық және биометрикалық зерттеу әдістері. Нәресте дамуының ақауының алдын алу және ерте анықтауда медико-генетикалық консультацияның ролі
Қорытынды деңгей тестілеуінің жауабы

  1. А

  2. Г

  3. Б

  4. Д

  5. А

  6. В

  7. В

  8. В

  9. А

  10. В

5 Сабақ

1. Тақырып: Репродук­тивті денсаулық. Репродуктивті құқық. Сексуальды құқық. Жанұяны жоспарлау жайлы түсінік. Контрацепция. Аборттың алдын алу.

2. Сабақ мақсаты: Жанұяны жоспарлау принциптеріне және әйелдердің репродуктивті денсаулығын қорғауды студенттерге үйрету.

3. Оқыту мақсаты:


  1. Студенттерді әйелдердің репродуктивті денсаулығын қорғауды, ҚР науқастың және медицина қызметкерлерінің құқығын, денсаулық сақтау жүйесін оқыту;

  2. Студенттердің контрацепция әдісін және жанұяны жоспарлау жайлы түсінігін кеңейту

  3. Студенттерге адамдармен сөйлесу жайлы коммуникативті тәжірибелеріне үйрету .

4. Оқыту және сабақ беру әдісі:

1) Алғашқы білім деңгейін тексеру (алғашқы білім деңгейін тестілік бағалау)

2) Оқытушымен жұмыс жасау. Кестені, көрнекті материалды, фильмдерді қолдана отырып теориялық материалды талдау.

3) Кіші топтарда жұмыс жасау (2-3 студенттері): Консультирование женщин по выбору метода контрацепции.

4) Оқытушымен жұмыс: өзіндік жұмыс жасау кезінде туған түсініксіз сұрақтарды талдау

5) Қорытынды білім деңгейін тексеру (қорытынды білім деңгейін тестілеу).


6. Әдебиет:

Негізгі:


  1. Айламазян Э.К. Планирование семьи. Методы контрацепции. - С-Пб.: 2001. с.180-184.

  2. Савельева Г.М. Гинекология. - М.: 2004, с.367-397.

  3. -Василевская Л.Н. и др. Гинекология. – М.: Медицина, 1995.

  4. - Гуркин Ю.А. Гинекология подростков.- С – Пб, 2000.




  1. 1. Савельева Г.М. Акушерство: Учебник. / М.: Медицина, 2000. – с.219-239, 768-778.

  2. 2. Бодяжина В.И. и др., Акушерство. - М.: Медицина, 1996.

Қосымша:

1. Айламазян Э.К. Акушерство: Учебник для медицинских вузов. 4-е изд., доп./ Э.К. Айламазян. - Спб.:СпецЛит, 2003. - с. 155-174

2. Е.А. Чернуха «Родовой блок». Руководство для врачей. 3-е издание переработанное, исправленное и дополненное – М., «Триада-Х», 2005. – с. 173-181, 182-207, 254-278.

3. Шабалов Н.П. Неонатология: Учебн. пособие: В 2 т. / Н.П.Шабалов. — Т. I. — 3-еизд., испр. и доп. — М.: МЕДпресс-информ, 2004. — с. 154-222.

4.Мэтью Матай, Харшад Сангви, Ричард Дж.Гидоти. Оказание помощи при осложненном течении беременности и родов: руководство для акушерок и врачей. Репродуктивное здоровье и научные исследования. ВОЗ, Женева, 2000. – А37-А46, А56-А80 с.
Қазақ тілінде

Негізгі:


1. Бейсембаева Р.С., Раисова Ә.Т., Нұрқасымова Р.Ғ. «Акушерия». Алматы, «Білім», 2004ж.

2. Көзденова Р.Ә., Сейітмәмбетова Н.Қ. «Гинекология» Алматы, 2001ж

Қосымша:

1. Нұрқасымұлы Жомарт. Гинекология - Алматы, 2007ж.

2. Ошибаев Н., Нұрқасымұлы Ж. Акушериялық және гинекологиялық операциялар- Алматы, 2006ж.

7. Бақылау: тесттер (алғашқы және қорытынды білім деңгейі)


СОӨЖ

5 Сабақ



1. Тақырып: Репродук­тивті денсаулық. Репродуктивті құқық. Сексуальды құқық. Жанұяны жоспарлау жайлы түсінік. Контрацепция. Аборттың алдын алу.

2. Сабақ мақсаты: Жанұяны жоспарлау принциптеріне және әйелдердің репродуктивті денсаулығын қорғауды студенттерге үйрету.

3. Білім беру тапсырмалары:


  1. Студенттерге адамдармен сөйлесу, туыстарымен сөйлесу жайлы коммуникативті тәжірибелеріне үйрету.

  2. Науқастармен, оның туыстарымен сенімді қарым қатынаста болуды үйрету.

  3. Акушерия және гинекологияда медициналық деонтология және дәрігерлік этика принциптерін үйрету

  4. Өткізу түрі:

Кіші топта жұмыс жасау. Жанұяны жоспарлау, сексуальды бұзылыстар кезінде әйелдерге кеңес беру әдісін меңгеру. Контрацепцияны таңдау, сексуальды бұзылыстар кезіндегі жайлы ситуационды есептер шешу.

6.Тарату материалы:

Схемалар, суреттер

7. Әдебиет

Негізгі:


  1. Айламазян Э.К. Планирование семьи. Методы контрацепции. - С-Пб.: 2001. с.180-184.

  2. Савельева Г.М. Гинекология. - М.: 2004, с.367-397.

  3. -Василевская Л.Н. и др. Гинекология. – М.: Медицина, 1995.

  4. - Гуркин Ю.А. Гинекология подростков.- С – Пб, 2000.




  1. 1. Савельева Г.М. Акушерство: Учебник. / М.: Медицина, 2000. – с.219-239, 768-778.

  2. 2. Бодяжина В.И. и др., Акушерство. - М.: Медицина, 1996.

Қосымша:

1. Айламазян Э.К. Акушерство: Учебник для медицинских вузов. 4-е изд., доп./ Э.К. Айламазян. - Спб.:СпецЛит, 2003. - с. 155-174

2. Е.А. Чернуха «Родовой блок». Руководство для врачей. 3-е издание переработанное, исправленное и дополненное – М., «Триада-Х», 2005. – с. 173-181, 182-207, 254-278.

3. Шабалов Н.П. Неонатология: Учебн. пособие: В 2 т. / Н.П.Шабалов. — Т. I. — 3-еизд., испр. и доп. — М.: МЕДпресс-информ, 2004. — с. 154-222.

4.Мэтью Матай, Харшад Сангви, Ричард Дж.Гидоти. Оказание помощи при осложненном течении беременности и родов: руководство для акушерок и врачей. Репродуктивное здоровье и научные исследования. ВОЗ, Женева, 2000. – А37-А46, А56-А80 с.
Қазақ тілінде

Негізгі:


1. Бейсембаева Р.С., Раисова Ә.Т., Нұрқасымова Р.Ғ. «Акушерия». Алматы, «Білім», 2004ж.

2. Көзденова Р.Ә., Сейітмәмбетова Н.Қ. «Гинекология» Алматы, 2001ж

Қосымша:

1. Нұрқасымұлы Жомарт. Гинекология - Алматы, 2007ж.

2. Ошибаев Н., Нұрқасымұлы Ж. Акушериялық және гинекологиялық операциялар- Алматы, 2006ж.
7. Бақылау: тесттер (алғашқы және қорытынды білім деңгейі)
5 Сабақ. Жанұяны жоспарлау жайлы түсінік. Контрацепция. Аборттың алдың алу

Алғашқы білім деңгейін тестілеу

1. Артифициальды медициналық аборт – әйелдің өз еркімен жүктілігінің 12 аптасына дейін үзу:

Ия

Жоқ



2. Интергенетикалық интервал – бұл босану аралығындағы интервал

Ия

Жоқ



3. Перля индексі– бұл индекс, тиімді әдіс коэффициентін көрсететін контрацепция

Ия

Жоқ



4. КОК контрацепция мақсатында етеккір циклінің 5-ші күні бастайды

Ия

Жоқ



5. КОК контрацептивті әсерінің негізгі механизмі – сперматозоидтардың жатырға түсуін тежейді

Ия

Жоқ



6. Әйел стерилизациясы жатыр түтіктерін алып тастаумен сипатталады

Да

Жоқ



7. Құрамында тек қана гестаген бар жедел контрацепцияларға Эскапел, Постинор жатады

Ия

Жоқ



8. «Депо-Провера» бір инъекциясының ұзақтығы 1 ай

Ия

Жоқ



9.Құрамында мысы бар ЖІС-тің овуляцияны тежеу қасиеті бар

Ия

Жоқ



10. Ұрық жасушасы овуляциядан кейін 24 сағат аралығында ұрықтану қасиетін жоғалтады

Ия

Жоқ



5 сабақ. Жанұяны жоспарлау жайлы түсінік. Контрацепция. Аборттың алдын алу.
Алғашқы білім деңгейін тестілеудің жауабы


  1. Ия

  2. Ия

  3. Да

  4. Жоқ

  5. Жоқ

  6. Жоқ

  7. Ия

  8. Жоқ

  9. Жоқ

  10. Ия



Сабақ 5. Жанұяны жоспарлау жайлы түсінік. Контрацепция. Аборттың алдын алу.

Қорытынды білім деңгейінің тесті

1. Жанұяны жоспарлау ұйымының негізгі бір мақсаты болып табылады:

А) интергенетикалық интервалды азайту

Б) жоспарланбаған жүктіліктің алдын алу

В) кеш репродуктивті кезеңдегі сексуальды тәрбие

Г) жыныстық қатынасты ерте бастаудың пропагандасы

Д) босануды азайту


2. Перля индексі - бұл индекс көрсетеді:

А) контрацепция әдісінің маңыздылығын

Б) контрацепция әдісінің жетіспеушілігін

В) контрацепция әдісінің сәтсіз коэффициенті

Г) контрацепция әдісінің тұрақтылығы

Д) контрацепция әдісінің сәтті коэффициенті


3. Жасөспірім кезеңдегі қыз балалардың контрацепциясына негізгі сұраныс:

А) тұрақтылық, лактацияға және жаңа туған нәрестеге әсерінің болмауы

Б) метаболикалық бұзылыстардың минимальды қаупі және тұрақтылық

В) тұрақтылық, ЖЖЖА қорғайды, қайтымсыз

Г) тұрақтылық, ЖЖЖА қорғайды, қайтымды

Д) метаболикалық бұзылыстардың жоғары қаупі, тұрақтылық


4. ЖІС қолдануының абсолютті қарсы көрсетілімі :

А) кіші жамбас қуысы ағзаларының қатерлі жаңа өсінділері

Б) жыныс жүйесінің даму ақауы

В) инфантилизм

Г) жатыр мойны эрозиясы

Д) жатыр миомасы


5. “ Ребаунд эффект” КОК алып тастағанда болады:

А) менструация тәрізді қанның болуы

Б) ФСГ, ЛГ бөлінуінің төмендеуі

В) аменореяның болуы

Г) овуляцияның күшеюі

Д) овуляцияның төмендеуі


6. Әйелге оптимальды контрацепция таңдаңыз 28 жаста, тұрмыста, 3 баласы бар, 2-3 жылда жүктілік жоспарламайды, аяқтарының тромбофлебиті бар:

А) комбинирленген оральды контрацептивтер;

Б) таза прогестинді контрацептивтер;

В) жатыр ішілік контрацепция;

Г) хирургиялық стерилизация;

Д) химиялық контрацепция.

7. Әйелге оптимальды контрацепция таңдаңыз 19 жастағы босанбаған әйел, бірнеше партнері бар тұрақты емес жыныстық қатынаста тұрады:

А) постинор;

Б) презерватив;

В) жатыр ішілік спираль;

Г) таза прогестинді контрацептив;

Д) комбинирленген оральды контрацептив


8. Әйелге оптимальды контрацепция таңдаңыз 36 жастағы жатырында 3 кесар тілігінен кейін тыртығы бар:

А) комбинирленген оральды контрацептив;

Б) таза прогестинді контрацептив;

В) жатыр ішілік контрацепция;

Г) ерікті хирургиялық стерилизация;

Д) химиялық контрацепция.

9. Шұғыл контрацепция қолданады:

А) жыныстық қатынас кезінде

Б) сақтанусыз болған жыныстық қатынас алдында

В) сақтанған жыныстық қатынастан кейін 24 сағат ішінде

Г) ) сақтанусыз жыныстық қатынастан кейін 72 сағат ішінде

Д) сақтанусыз жыныстық қатынастан кейін 1 апта ішінде


10. Төмендозалых этинилэстрадиолы бар концентрация КОК құрайды:

А) 10-15 мкг/тәу

Б) 20-25 мкг/ тәу

В) 30-35 мкг/ тәу

Г) 40-45 мкг/ тәу

Д) 50-55 мкг/ тәу


Сабақ 5. Жанұяны жоспарлау жайлы түсінік. Контрацепция. Аборттың алдын алу.


Қорытынды білім деңгей тестінің жауабы

  1. Б

  2. В

  3. Г

  4. А

  5. Г

  6. В

  7. Б

  8. Г

  9. Г

  10. В

2БЛОК. Акушерия-гинекологиялық көмекті ұйымдастыру помощи. Акушерия-гинекологиялық көмекті регионализациялау принципі



5 сабақ. Репродук­тивті денсаулық. Репродуктивті құқық. Сексуальды құқық

Бастапқы білім деңгей сұрақтары

1. Репродуктивті денсаулық - бұл репродуктивті жүйе ауруының болмауы кезінде толық физикалық, ойлау және и социальды жағдайдың болуы

Ия

Жоқ



2. Репродуктивті денсаулықтың жағдайы адамның өмір сүру салтына байланысты, сонымен қатар жыныстық өмітге байланысты

Ия

Жоқ



3. Өмірге келетін нәрестенің болашағы болашақ ананың денсаулығына тікелей байланысты

Ия

Жоқ



4. Өмір қажеттіліктерінен туатын репродуктивті құқық халық және мемлекет арасындағы қатынасты реттейді

Ия

Жоқ



5. Законодательство ҚР заңы репродуктивті құқық азаматтардың және құқықтың орындалу кепілі жайлы Қазахстан Республикасының Конституциясына негізделген

Ия

Жоқ



6. Әйел денсаулығын сақтауы тек қана жүктілік және босану кезінде құқылы

Ия

Жоқ



7. Қосымша репродуктивті әдіс және технологияны қолданғанда болашақ нәресте жынысын білуге болады

Ия

Жоқ



8. Жасанды түсік жасау әйелдің еркімен 22 аптаға дейін жасалады

Ия

Жоқ



9. Сексуальды денсаулықтың жетістігі және қолдауы сексуальды құқық шындығына сенетін адамдармен байланысты

Ия

Жоқ



10. Сексуальды құқыққа кіреді еркін сексуальды қатынас, оған қоса жанұя құру, ажырасу және басқа сексуалды қатынаста болу

Ия

Жоқ



№2. БЛОК Акушерия-гинекологиялық көмекті ұйымдастыру помощи. Акушерия-гинекологиялық көмекті регионализациялау принципі

5 сабақ. Репродук­тивті денсаулық. Репродуктивті құқық. Сексуальды құқық

Алғашқы білім деңгейі тестінің жауабы


  1. Ия

  2. Ия

  3. Жоқ

  4. Ия

  5. Ия

  6. Жоқ

  7. Жоқ

  8. Жоқ

  9. Ия

  10. Ия

2 БЛОК

Акушерия-гинекологиялық көмекті ұйымдастыру. Акушерия-гинекологиялық көмектегі аймақтандыру ұстанымдары.

Сабақ № 5. Репродук­тивті жүйе. Репродуктиті құқық. Сексуалды құқық.

Бастапқы білім деңгейін бағалау тесті

1.ҚР да ер адамдардың некеге тұру жасы:

А) 16 жас

Б) 17 жас

В) 18 жас

Г) 19 жас

Д) 20 жас

2. Артифициальды жасанды түсік – ол жүктілікті үзудің:

А) 12 аптаға дейін әйелдің өз қалауымен жүктілікті үзуі

Б) 22 аптаға дейін әйелдің өз қалауымен жүктілікті үзуі

В) медициналық көрсеткіштер бойынша12 аптаға дейін

Г) медициналық көрсеткіштер бойынша 22 аптаға дейін

Д) әлеуметтік көрсеткіш бойынша 22 аптаға дейін

3. ҚР ның «Азаматтардың репродуктивті құқықтары және олардың жүзеге асуының кепілі туралы» заңында (2004) әйел адамның денсаулығын сақтау және көмек алуына құқылы екендігі айтылады:

А) жүктілік кезінде

Б) жүктілік және босану кезінде

В) жүктілік, босану және босанудан кейінгі кезеңде

Г) босану және босанудан кейінгі кезеңде

Д) жүктілік және босанудан кейінгі кезеңде


4.ҚР ның «Азаматтар мен азаматшалардың репродуктивті құқықтары мен олардың жүзеге асуының кепілі туралы» заңында (2004) әлеуметтік көрсеткіштер бойынша жүктілікті үзу жүктіліктің мына мерзімінде жүргізілетіні айтылған :

А) 12 аптаға дейін

Б) 22 аптаға дейін

В) 28 аптаға дейін

Г) 38 аптаға дейін

Д) жүктілік мерзіміне байланыссыз

5. ҚР ның « Азаматтар мен азаматшаларының репродуктивті құқығы және оның жүзеге асуы туралы» заңында (2004) жүкті әйелдің өміріне қаупі бар екенін дәлелдейтін медициналық көрсеткіштердің болуымен және әйелдің рұқсатымен мына мезгілде үзуге болатындығы айтылған

А) 12 аптаға дейін

Б) 22 аптаға дейін

В) 28 аптаға дейін

Г) 38 аптаға дейін

Д) жүктілік мерзіміне байланыссыз

6. Азаматтың жыныстық құқығына мыналар жатады:

А) жыныстық қысым, эксплуатация және зиян келтіру

Б) некеге тұру және ажырасуды қосқандағы шектеулі жыныстық қатынас

В) тұлғаның жыныстық шешімдері мен әрекеттеріне бас сұғу

Г) жыныстық теңдік және әділдік, кез келген дискриминациядан босау

Д) басқа адамдарға жыныстық зорлық көрсету

7. Суррогат ана – нәрестені мынадан кейін көтерген әйел:

А) дәстүрлі көтеру

Б) жасанды ұрықтандыру

В) экстракорпоральды ұрықтандыру және өзіндік эмбрионды енгізу

Г) экстракорпоральды ұрықтандыру және донорлық эмбринды енгізу

Д) жасанды түсік жасау

8. ҚР ның « Азаматтар мен азаматшаларының репродуктивті құқығы және оның жүзеге асуы туралы» заңында (2004) мыналарға еркін шешім қабылдауға құқылы екені айтылған

А) баланың саны, оның туылу уақыттарына, некеге тұрған және тұрмағандығына, балалардың туылу аралығы бес жыл

Б) баланың саны, оның туылу уақыттарына, некеге тұрған және тұрмағандығына, балалардың туылу аралығы екі жыл

В) баланың санына, олардың туылу уақытына, тек қана некеге тұрғанда, туылу интервалына

Г) баланың саны, оның туылу уақыттарына, некеге тұрған және тұрмағандығына, балалардың туылу интервалына

Д) баланың саны, оның туылу уақыттарына, некеге тұрған және тұрмағандығына, баланың жынысын таңдауға, туылу интервалына

9. «ҚР ның азаматтарының денсаулығын сақтау туралы»заңына сәйкес ерікті хирургиялық стерилизацияға құқылы:

А) тек еркектер

Б) тек әйелдер

В) әйелдер де, еркектер де

Г) жасөспірімдер

Д) бозбалалар мен бойжеткендер

10. ҚР ЕХС осы жастан үлкен әйелдерде жүргізілуі мүмкін:

А) отбасында 2 балалары бар 30 жастағы әйелдердін ауызша өтініші бойынша

Б) отбасында 2 балалары бар 35 жастағы әйелдердін жазбаша өтініші бойынша

В) балалы болуды қаламаған жағдайдағы 25 жастағы әйелдердің ауызша өтініші бойынша Г) баласы жоқ 20 жастағы әйелдердің жазбаша өтініші бойынша

Д) 1-баласы бар 25 жастағы әйелдердің жазбаша өтініші бойынша

11. Баланың анасынан туылуы (ана болу) азаматтық жағдайының жазбаларының мүшелерімен мынаған сүйеніп бекітіледі:

А) анасы баласын медициналық мекемеде туғандағы жайлы құжаттардың болуына

Б) баланың анасынан туылғандығы жайлы куәліктің болуына

В) әйелдің және оның туыстарының сөзіне

Г) медициналық мекемеде әйелді босандырған дәрігірдің сөзіне

Д) баланың ата-анасының және туыстарының сөзіне

№2 БЛОК


Акушерия-гинекологиялық көмекті ұйымдастыру. Акушерия-гинекологиялық көмектегі аймақтандыру ұстанымдары.
Сабақ № 5 Репродуктивтік жүйе. Репродуктивтік құқық. Сексуалдық құқық.
Қорытынды білім деңгейін бағалау тестінің жауаптары


  1. В

  2. А

  3. В

  4. Б

  5. Д

  6. Г

  7. Г

  8. Г

  9. Б

  10. Б

  11. А



БЛОК №3

Жүктіліктің физиологиясы және патологиясы

Сабақ № 6.

1. Тақырып: Жүктілік физиологиясы. Жүктілік кезіндегі әйел ағзасындағы өзгерістер. Жүктілік диагностикасы. Жүкті әйелді тексеру әдістері.

2 Сабақтың мақсаты: Жүктілік кезіндегі әйел ағзасындағы өзгерістер туралы білімді қалыптастыру. Жүктілік диагностикасын білуді қалыптастыру.

3. Оқыту міндеттері:

1) жүктілік кезіндегі әйел ағзасындағы өзгерістерді білу.

2) жүктілік диагностикасының принциптерін оқып үйрету.

4) қосымша зерттеу тәсілдерін оқытып үйрету.

4. Тақырыптың негізгі сұрақтары:

1) Жүктілік кезіндегі әйел ағзасындағы өзгерістер

2) Жүктілік диагностикасы.

3) Жүктіліктің күмәнді белгілерін атаңыз.

4) Жүктіліктің мүмкін болатын белгілерін атаңыз.

5) Жүктіліктің нақты белгілерін атаңыз.

7) Жүктіліктің екінші жартысындағы арнайы тексеру әдістерін атаңыз.

8) Акушериядағы қазіргі жаңа қосымша тексеру әдістерін атаңыз. Өту мерзімі.

9) Нәрестені антенатальды зерттеуіне баға беру.

5. Сабақ оқудың және оқытудың әдістері:

1) Бастапқы білім деңгейін тексеру (бастапқы білім бойынша тест)

2) Оқытушымен жұмыс. Таблицаларды және көрнекті құрал- жабдықтарды қолданумен теориялық материал талқыланады.

3) Кіші топтармен жұмыс (2-3 студент): ситуациялық тапсырмаларды шешу

4) Ұстазбен бірге жұмыс: түсініксіз сұрқтарды талқылау.

5) Қорытынды білім деңгейін бағалау. (қорытынды деңгей бойынша тест).

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...   31


©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет