С. Ж. Асфендияров атындағЫ Қазақ Ұлттық медицина



жүктеу 7.57 Mb.
бет20/31
Дата17.06.2016
өлшемі7.57 Mb.
1   ...   16   17   18   19   20   21   22   23   ...   31

БЛОК №8. Гинекологиялық аурулар
7 сабақ Әйел жыныс мүшелерінің қабыну аурулары (спецификалық).Жыныстық жолмен берілетін инфекция
Бастапқы білім деңгейінің тест сұрақтары
1.Герпетикалық инфекцияның жұғу жолы: тұрмыстық, жыныстық….

-ИӘ


-ЖОҚ

2 Герпетикалық инфекцияның ішінде қолданылады: антибактериалды терапия, қабынуға қарсы терапия

-Иә

-Жоқ


3.Папиловирусты инфекцияның себебіне иммундық жүйенің жетіспеуі жатады

-Иә


-Жоқ

4. Гонококктар көбінесе зәршығару жүйесін зақымдайды

-Иә

-Жоқ


5. Урогенитальды хламидиоздың жиі клиникалық формасы –хламидиялық сальпингит,сальпингофорит

-Иә


-Жоқ

6.Уреоплазмоздың берілу жолы: ауалы-тамшылы,тұрмыстық-қатынастық

-Иә

-Жоқ


7. Трихоманадтты колипке кремтәрізді сұр түсті бөлінділер,«ми балық» тәрізді жағымсыз иіс тән :

-Ия


- Жоқ

8. Микоплазмалық инфекция емінде тетрациклин тобы,макролидтер,саңырауқұлаққа қарсы және протозойға қарсы антибиотиктер қолданылады

-Иә

-Жоқ


9. Хламидиялық инфекция бедеуліктің жиі себебі болады

-Ия


-Жоқ

10. Генитальды туберкулезде 1 ші орында жатыр түтіктерінің зақымдануы алады

-Иә

-Жоқ
БЛОК №8. Гинекологиялық аурулар


7 сабақ. Ә.Ж.М.Қ ауру (спецификалық).Жыныс жолдарымен берілетін инфекция
Бастапқы білім деңгейінің жауаптары:


  1. Иә

  2. Жоқ

  3. Иә

  4. Жоқ

  5. Иә

  6. Жоқ

  7. Жоқ

  8. Иә

  9. Иә

  10. Иә


БЛОК №8. Гинекологиялық аурулар
7 сабақ. Әйел жыныс мүшелерінің қабыну аурулары (спецификалық). Жыныс жолдарымен берілетін инфекция
Қорытынды білімнің тест сұрақтары
1.Әйел жыныс мүшелерінің қабыну ауруларының спецификалық түрінің қоздырғыштары:

А) стафилококктар, стрептококктар

Б) ішек таяқшасы, клебсиелла

В) гарднереллалар, кандида

Г) трихомонадтар, гонококктар

Д) трихомонадтар, стафилококктар


2. Трихомонадты колпитке тән:

А) Көп кремтәрізді сұр бөлінділер «балық»тәрізді иіс

Б) гиперемия, ісіну,ақ немесе ақшыл-сұр түсті ірімшік тәрізді

В) жыныстық жолдан көпіршікті,сарғыш-сұр түсті бөлінділер

Г) цервикалды каналдан іріңді кілегей тәрізді бөлінді

Д) сыртқы жыныс мүшелерінде,аралықта көпіршікті жабындылар


3. Енді басталып келе жатқан гонореяның оперативті емінің көрсеткіші

А) эндоцервицит

Б) жедел сальпингит

В) пиосальпинкс

Г) эндометрит

Д) уретрит


3. Трихоманадты инвазияның көбірек зақымдайды:

А) жатыр түтігін

Б) жатырды

В) қынапты

Г) тік ішекті

Д) уретраны


4. Суретте көрсетілген:

А) Gardnerella vaginalis

Б) Candida albicans

В) Chlamidia trachomatis

Г) Neisseria gonorrhoeae

Д) Trichomonas vaginalis




5. Гонореяның негізгі лабароториялық диагностикалық әдісі

А) бактериоскопиялық, бактериологиялық

Б) цитологиялық, иммунологиялық

В) бактериологиялық, иммунологиялық

Г) иммунологиялық, биологиялық

Д) биологиялық, бактериоскопиялық

6. Қай жасуша эпителийінде хламидиялар жоғарғы төзімділік көрсетеді:

А) көп қабатты жалпақ мүйізделмеген

Б) көп қабатты жалпақ мүйізделген

В) кірпікшелі

Г) цилиндрлік

Д) кубтық


7. Жатыр түтігінің туберкулезінде негізгі шағымдары:

А) біріншілік бедеулік

Б) етеккір циклінің бұзылысы

В) іштің төменгі жағындағы ауру сезімі

Г) екіншілік бедеулік

Д) аменорея

8. ДДДҰ:

А) бірінші бедеулік

Б) хромосомдық аурулар

В)жыныстық серіктерін жиі ауыстыру

Г) дисфункционалды жатырдан қан кету

Д) гиперпролактинемия


9. Генитальды герпестің спецификалық («алтын стандарт») лабораториялық диагностикалық әдісіне жатады :

А) бактериоскопиялық

Б) цитологиялық

В) бактериологиялық

Г) культуральды

Д) иммунологиялық


10. Урогенитальды хламидиозбен қай аймақ көп зақымдалады:

А) эндрцервикс, эндосальпинкс, уретра

Б) аналық без, эндометрий, қынап

В) эндометрий,қынап, кіші жыныс еріндері

Г) үлкен жыныс еріндері, қынап, эндоцервикс

Д) уретра, тік ішек, қынап


БЛОК №8. Гинекологиялық аурулар
7 сабақ. Әйел жыныс мүшелерінің қабыну ауру (спецификалық).Жыныс жолдарымен берілетін инфекция
Қорытынды білімнің тест жауаптары

  1. Г

  2. В

  3. В

  4. Д

  5. А

  6. Г

  7. А

  8. В

  9. Г

  10. А

8. сабақ



1. Тақырып: Нейроэндокринді синдром. Климактерлік, кастрациядан кейінгі, етеккір алды синдромдар.

2. Мақсаты:Негізгі білімді нейроэндокриндік синдромнің этиологиясы,клиникасы,диагностикасы мен еміне арнау,студенттерді науқасты жалпы анамнез және қосымша тексеру әдістерімен тексеруге клиникалық анамнез қорытындыларын талдауға үйрету нейроэндокриндік синдромын емдеу принциптері мен реабилитациясын оқыту.


3. Оқыту мақсаты:

●Нейроэндокринді синдромның этиология,диагностика және терапиясы туралы білімін жетілдіру.

●Клиникалық симптомдарды бағалауды, қосымша зерттеу әдістері мен клиникалық анамнезді талдау дағдыларын жетілдіру.

●Жұмыстастармен,науқаспен және оның туыстарымен сөйлесу дағдыларын жетілдіру

●ҚР-ң денсаулық сақтау шеңберіндегі заңнама негіздерінің білімін жетілдіру

●Өзінің білімін және дағдыларын жетілдіруге баулу

4. Тақырыптың негізгі сұрақтары:

● Климактерлік синдромының этиологиясы,патогенезі,диагностикасы және емі

● Кастрациядан кейінгі синдромының этиологиясы,патогенезі, диагностикасы және емі

● Етеккір алды сииндромының этиологиясы,патогенезі,диагностикасы және емі

5. Оқыту әдістері:

● Бастапқы білім деңгейін анықтау (тест тапсырмалары).

● Оқытушымен жұмыс жасау.Практикалық сабақта тақырыпты талдау .

● Нейроэндокриндік синдромы бар науқастарды аралау,ауру тарихын талқылау,ситуациялық есептерді шешу.

● Меңгерген білімді тексеру (сұрақтар,тесттер,ситуациялық есеп).

6. Әдебиеттер

Негізгі:

●Орыс тілінде

1.Лекции.

2.Василевская Л.Н. Гинекология, М., Москва, 1995, стр 75-130.

3. Сметник В.П., Тумилович Л.Г. Неоперативная гинекология, С-Петербург, 1995, книга 2, стр 11-21, 45-64.

4. Гинекология: учебник + СД /под ред. Г.М.Савельевой и др. – М., ГЭОТАР-Медиа, 200

5. Клинические рекомендации. Акушерство и гинекология. Вып.2. Под ред. В.И.Кулакова. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

●Казақ тілінде

негізгі:

1. Көзденова Р.Ә., Сейітмәмбетова Н.Қ. «Гинекология» Алматы, 2001ж

қосымша

2.Нұрқасымұлы Жомарт. Гинекология - Алматы, 2007ж.



3. Ошибаев Н., Нұрқасымұлы Ж. Акушериялық және гинекологиялық операциялар- Алматы, 2006ж

Қосымша


●1. Сметник В.П., Тумилович Л.Г. Неоперативная гинекология, С-Петербург, 1995, книга 2, стр 11-21, 45-64.

●Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.- С 251-316.

● А.Н. Стрижаков, А.И. Давыдов и др. Избранные лекции по акушерству и гинекологии.-Ростов на Дону, 2000.
8. Тексеру (тест сұрақтары,ситуациялық есептер)

Сұрақтар


● Климактерлік синдромның этиологиясы,патогенезі,диагностикасы және емі

● Кастрациядан кейінгі синдромның этиологиясы,патогенезі,диагностикасы және емі

● Етеккір алды синдромының этиологиясы,патогенезі,диагностикасы және емі
СОӨЖ №8 сабақ:
1. Тақырып: Нейроэндокринды синдромы. Климактериялық, кастрационнан кейінгі, етеккір алды синдромы. Клиникасы, диагностикасы,емінің принциптеріжәне профилактикасы.

2. Мақсаты:Негізгі білімді нейроэндокриндік синдромнің этиологиясы,клиникасы,диагностикасы мен еміне арнау,студенттерді науқасты жалпы анамнез және қосымша тексеру әдістерімен тексеруге клиникалық анамнез қорытындыларын талдауға үйрету нейроэндокриндік синдромын емдеу принциптері мен реабилитациясын оқыту

3. Оқыту мақсаты:

●Клиникалық симптомдарды бағалауды, қосымша зерттеу әдістері мен клиникалық анализді талдау дағдыларын жетілдіру.

4. Жүргізу формасы

● Гинекология бөлімшесінде және әйелдер кеңесінде жұмыс жасау

5. Тақырып бойынша тапсырмалар
● Нейроэндокринді синдромы бар науқастарды аралау,аурулардың тарихымен жұмыс жасау, емінің және тексеруді жоспарлау.

6. Үлестірме материал

●Тақырыпқа байланысты видеофильмдер және көрнекті материалдар

7. Әдебиеттер

Негізігі:

●Орыс тілінде

1. Гинекология: учебник + СД /под ред. Г.М.Савельевой и др. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

Қосымша:

1. Клинические рекомендации. Акушерство и гинекология. Вып.2. Под ред. В.И.Кулакова. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

2.Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 251-316.

3.В.П. Сметник, Л.Г. Тумилович Неоперативная гинекология.Сотик.- Санкт-Петербург, 1995.

4. А.Н. Стрижаков, А.И. Давыдов и др. Избранные лекции по акушерству и гинекологии.-Ростов на Дону, 2000.

●Казақ тілінде

негізгі:


1. Бейсембаева Р.С., Раисова Ә.Т., Нұрқасымова Р.Ғ. «Акушерия». Алматы, «Білім», 2004ж.

2. Көзденова Р.Ә., Сейітмәмбетова Н.Қ. «Гинекология» Алматы, 2001ж

Қосымша:

1.Нұрқасымұлы Жомарт. Гинекология - Алматы, 2007ж.

2. Ошибаев Н., Нұрқасымұлы Ж. Акушериялық және гинекологиялық операциялар- Алматы, 2006ж.

8. Тексеру (тест тапсырмалары, ситуациялық есептер)



БЛОК №8. Гинекологиялық аурулар
8 сабақ. Нейроэндокринды синдром. Климактериялық,кастрационнан кейінгі, етеккір алды синдромдар
Бастапқы деңгейінің тесттері

1. Кастрациядан кейінгі синдром жұмыртқаның біреуінде атрофиялық өзгерістерінен кейін дамиды:

-Иә

-Жоқ


2. Етеккір алды синдромы етеккірдің басталуына 2-14 күн бұрын болады:

-Иә


-Жоқ

3. ЕАС етеккір басталған күні немесе алғашқы күндері жоғалады:

-Иә

-Жоқ


4. Климактерлік синдром-бұл жұмыртқаның гормональды қызметінің жоғарлауы кезіндегі аралық:

-Иә


-Жоқ

5. Климатерлік синдром кезіндегі құйылулар көктем және күз айларында жиі,ал жаз немесе қыс айларында сирек болады:

-Иә

-Жоқ


6. КС тек орташа және ауыр түрінде ем көрсетілген:

-Иә


-Жоқ

7. Кастрациядан кейінгі синдромның емінде негізгі орында эстрогені бар препараттар болып табылады :

-Иә

-Жоқ


8. ЕАС –ң жиілігі толықтай әйелдің жасына байланысты,жас болса-жиілігі жоғары:

-Иә


-Жоқ

9. ЕАС –ы етеккір циклының лютейінді фазасындағы эстроген мен прогестеронның сәйкестігінің бұзылысына негізделген:

-Иә

-Жоқ


10. ККС емі,климактерлік синдром емімен бірдей болады:

-Иә


-Жоқ
БЛОК №8. Гинекологиялық аурулар
8 сабақ. Нейроэндокриндық синдромдар. Климактериялық, кастрационнан кейінгі, етеккір алды синдромдар

Бастапқы білім деңгейінің жауаптары



  1. Жоқ

  2. Ия

  3. Ия

  4. Жоқ

  5. Ия

  6. Ия

  7. Ия

  8. Жоқ

  9. Ия

  10. Ия



БЛОК №8. Гинекологиялық аурулар
8 сабақ. Нейроэндокриндық синдромдар. Климактериялық, кастрационнан кейінгі, етеккір алды синдромдар

Қорытынды білім деңгейінің тест сұрақтары


1. ЕАС-ол патологиялық симптомокомплекс,анықтамалары:

А)


Б) нейро-психикалық, қан-тамырлық,эндокриндік алмасу бұзылысы

В) екіншілік аменорея,гипоэстрогения,40 жастан асқан әйелдерде гонадотропты гормондардың деңгейінің көтерілуі

Г)репродуктивті кезеңдегі науқаста немесе овариэктомиядан кейінгі пременопауза

Д) аналық бездің патологиялық құрылымы,генеративті функцияның және етеккірдің гиперандрогендік бұзылысы


2. Етеккір алды синдромының формасы:

А) жеңіл,орташа және ауыр

Б) біріншілік және екіншілік

В) нейровегетативті, эндокринді, психоэмоциональды

Г) жедел және созылмалы

Д) нейропсихикалық, ісіну, цефалгиялық, криздік


3. 38 жасар науқас тәуілігіне 10 реттік құйылуларға шағымданды,көңіл-күйі жоғалған,дене салмағы 5 кг-ға артқан. Анамнезде 4 ай бұрын тубоовариалдық абсцесс себебінен гистерэктомия жасалған. Болжама диагноз:

А) етеккір алды синдром

Б) климактериялық синдром

В) кастрационнан кейінгі синдром

Г) аналық бездің резистенттік синдромы

Д) метаболиттік синдром.


4. Менопауза – бұл климакстың фазасы,ол:

А) 6 айға дейін етеккірдің жоқ болуы

Б) соңғы етеккір кезінде менопаузалық симптомның пайда болуы

В) 1 жылға дейін етеккірдің тоқтауы,жұмыртқалардың инволюциясы

Г) менопаузадан кейін менопаузалық симптомдар пайда болады

Д) менопауза симптомдары 65-69 жастан соң пайда болады


5. 38 жастағы науқас диагнозы кастрациядан кейінгі синдром,сіздің тактикаңыз:

А) қабынуға қарсы

Б) циклдық витаминотерапия

В) гипотензивті

Г) гормонотерапия гестагендермен

Д) орынбасушы гормонотерапия


7. Кастрационнан кейінгі синдром негізделген:

А) гиперэстрогенемиямен

Б) гипоэстрогенемиямен

В) гипопрогестеронемиямен

Г) гиперандрогениямен

Д) гиперпролактинемиямен

8. ККС синдромына мына гормондардың өзгерістері тән:

А) ФСГ, ЛГ төмендеуі және эстраген, прогестеронның жоғарлауы

Б) ФСГ, ЛГ жоғарлауыжәне эстраген, прогестерондардың төмендеуі

В) ФСГ, ЛГ төмендеуіжәне эстраген, прогестеронның төмендеуі

Г) ФСГ, ЛГ, эстраген, прогестеронның жоғарлауы

Д) ФСГ,эстрагендердің төмендеуі


9. 2жұмыртқаны алып тастау операциясынан соң психо-эмоциональды бұзылыс қашан пайда болады:

А) 1-ші тәуілікте

Б) 3-4 тәуілікте

В) 15-20 тәуіліктен кейін

Г) 1 айдан соң

Д) 1 жылдан кейін


10. ЕАС мына нейропсихикалық өзгеріс тән:

А) қозғыштық,депрессия,шаршағыштық

Б)пе­рифериялық ісік,сүт безінің ісінуі,дене салмағының жоғарлауы

В) бас ауру,жүрек айну,құсу

Г)АҚ көтерілуі,жүрек соғуы, кардиалгия

Д) "аллергиялық" реакциялар (стоматит, дерматит, бронхиальная астма)



БЛОК №8. Гинекологиялық аурулар
8 сабақ. Нейроэндокринды синдромдар. Климактериялық, кастрационнан кейінгі, етеккір алды синдромдары
Жауаптары

  1. Б

  2. Д

  3. В

  4. В

  5. Д

  6. Б

  7. Б

  8. А

  9. А



Сабақ № 9.

1. Тақырыбы:Әйел жыныс мүшелерінің даму ақаулары.Қыз баланың жыныстық дамуының бұзылысы:жыныстық мезгілінен бұрын дамуы және кешігуі.

2. Мақсаты: Студенттердің білімін жетілдіру мақсатында әйел жыныс мүшесінің даму ақауларының этиологиясын,клиникасын,патогенезін,диагностикасын,емін және анамнез жинауда,клиникалық және қосымша зерттеу әдістерін білу керек.

3. Оқу тапсырмасы:

●Әйел жыныс мүшелерінің даму ақауларына анамнез жинауда,клиникалық симптомдарын бағалауда,клиникалық және қосымша зерттеу әдістерін жүргізуде білімді және дағдыны жетілдіру.

4. Тақырыптың негізгі сұрақтары:

● Даму ақауларының этиологиялық факторы

● Даму ақауларының классификациясы

● Ақаулардың әртүрлі клиникалық көріністері

●Даму ақауларының диагностикасы

● Даму ақаулары кезінде емдеу тактикасы

● Жыныс мүшедегі аномалияның дамуының реабилитациялау

5. Оқу мен сабақ берудің әдістері:

● Бастапқы білім деңгейін анықтау (тесттер).

● Практикалық сабақ тақырыбына байланысты теориялық материалдарды талқылау.

6. Әдебиттер

Негізгі:

1. Гинекология: учебник + СД /под ред. Г.М.Савельевой и др. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

●Орыс тілінде

Қосымша:

1. Клинические рекомендации. Акушерство и гинекология. Вып.2. Под ред. В.И.Кулакова. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

2.Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 251-316.

3.В.П. Сметник, Л.Г. Тумилович Неоперативная гинекология.Сотик.- Санкт-Петербург, 1995.

4. А.Н. Стрижаков, А.И. Давыдов и др. Избранные лекции по акушерству и гинекологии.-Ростов на Дону, 2000.

●Қазақ тілінде

негізгі:

1. Бейсембаева Р.С., Раисова Ә.Т., Нұрқасымова Р.Ғ. «Акушерия». Алматы, «Білім», 2004ж.

2. Көзденова Р.Ә., Сейітмәмбетова Н.Қ. «Гинекология» Алматы, 2001ж

қосымша:


2. Ошибаев Н., Нұрқасымұлы Ж. Акушериялық және гинекологиялық операциялар- Алматы, 2006ж.

1.Нұрқасымұлы Жомарт. Гинекология - Алматы, 2007ж.

7.Бақылау (тесттік тапсырмалар, ситуациялық есептер)
СОӨЖ Сабақ№9:


  1. Тақырыбы: Әйел жыныс мүшелерінің даму ақаулары.Қыз баланың жыныстық дамуының бұзылысы:жыныстық мезгілінен бұрын дамуы және кешігуі.

  2. Мақсаты: Студенттердің білімін жетілдіру мақсатында әйел жыныс мүшесін3. Оқу тапсырмасы:

  3. ●Әйел жыныс мүшелерінің даму ақауларына анамнез жинауда,клиникалық симптомдарын бағалауда,клиникалық және қосымша зерттеу әдістерін жүргізуде білімді және дағдыны жетілдіру.ің даму ақауларының этиологиясын,клиникасын,патогенезін,диагностикасын,емін және анамнез жинауда,клиникалық және қосымша зерттеу әдістерін білу керек.

  4. Оқу тапсырмасы:

Әйел жыныс мүшелерінің даму ақауларына анамнез жинауда,клиникалық симптомдарын бағалауда,клиникалық және қосымша зерттеу әдістерін жүргізуде білімді және дағдыны жетілдіру.

4. Жүргізу формасы

●Ауру тарихымен жұмыс жасау,клиникалық және қорытынды диагнозды талқылау,жалпы қан,зәр анализін,кариотип,биохимиялық қан анализдерін,коагулограмманы,қынаптан тазалық дәрежесіне,онкоцитологияға жағынды алу,УДЗ,КТ,МРТ,тексеру жоспарымен емін жүргізу.

5. Тақырып бойынша тапсырма

● Болжамды және клиникалық,қорытынды диагнозды негіздеу.

6. Үлестірме материал

● Әйелдің жыныс мүшелерінің даму ақауларының этиопатогенезі, диагностикасы,емдеу принциптері туралы видеофильмдер мен көрнекті материалдар.

7. Әдебиеттер

Негізгі:


  1. Л.Н. Василевская, В.И. Грищенко Гинекология.- М, 1995.

  2. Ю.А. Гуркин Гинекология подростков.-С-Пб, 2000.

  3. Гинекология: учебник + СД /под ред. Г.М.Савельевой и др. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

  4. Бодяжина В.И., Жмакин К.Н. Акушерство- М.,2002.

  5. дополнительная:

  6. Клинические рекомендации. Акушерство и гинекология. Вып.2. Под ред. В.И.Кулакова. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2008.

  7. Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 191-217.

  8. И.К.Славянова Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 6-41, 251-316. 183-207.

Қосымша:

  1. В.П. Сметник, Л.Г. Тумилович Неоперативная гинекология.Сотик.- Санкт-Петербург, 1995.

  2. А.Н. Стрижаков, А.И. Давыдов и др. Избранные лекции по акушерству и гинекологии.-Ростов на Дону, 2000. Л.А. Лысак. Сестринское дело в акушерстве и гинекологии. Ростов на Дону, Феникс, 2004.-С 251-316.

●Қазақ тілінде

негізгі:

1. Бейсембаева Р.С., Раисова Ә.Т., Нұрқасымова Р.Ғ. «Акушерия». Алматы, «Білім», 2004ж.

2. Көзденова Р.Ә., Сейітмәмбетова Н.Қ. «Гинекология» Алматы, 2001ж

қосымша:

1.Нұрқасымұлы Жомарт. Гинекология - Алматы, 2007ж.

2. Ошибаев Н., Нұрқасымұлы Ж. Акушериялық және гинекологиялық операциялар- Алматы, 2006ж.

8. Бақылау (тесттік тапсырмалар, ситуациялық есептер)



БЛОК №8. Гинекологиялық аурулар
Сабақ 9.: Әйел жыныс мүшелерінің даму ақаулары.Қыз баланың жыныстық дамуының бұзылысы:жыныстық мезгілінен бұрын дамуы және кешігуі.
Бастапқы білім деңгейінің тесті
1.Қыздарда қалыпты жыныстық жетілу генетикалық тұрғыдан 10 – 11 жастан басталып,20 – 22 жаста аяқталады:

ия

жоқ



2. Жыныстық дамудың кешігуі –бұл 14 жасқа дейін екіншілік жыныс белгілерінің болмауы,және 16жасқа дейін етеккірдің келмеуі:

ия

жоқ



3. Әйелдерде мерзімінен бұрын жыныстық даму-бұл 16жасар қыздарда екіншілік жыныс белгінің даму болып табылама?

ия

жоқ



4.Жатыр мен түтікше парамезонефралды (мюллер) қосалқыға жатама?

ия

жоқ



5.Жыныстық жетілудің болмауы гонадалардың дисгенезиясымен бақыланама?

ия

жоқ



6.Ішкі жыныс мүшелерінің даму ақаулары-бұл жатыр мен қынаптың формасымен құрылымының туа пайда болған бұзылысы.

ия

жоқ



7. Жатыр мен қынаптың даму ақауы кезіндегі медикаментозды ем:

ия

жоқ



8.Жатырымен қынабында аплазиясы бар науқас хирургиялық кольпопоэзді қолданама?

ия

жоқ



9. Толық емес жыныс мүшелерінің даму ақауларында бойдың жедел өсуімен айқындалмайды.

ия

жоқ



10.Біріншілік гипогонадизмнің(гипергонадотропный)екіншілікке қарағанда айқын белгісі-ЛГ және ФСГ-ның мөлшерінің көбеюі:

ия

жоқ


БЛОК №8. Гинекологиялық аурулар
Сабақ 9.: Әйел жыныс мүшелерінің даму ақаулары.Қыз баланың жыныстық дамуының бұзылысы:жыныстық мезгілінен бұрын дамуы және кешігуі.
Бастапқы білім деңгейі тестінің жауабы

  1. жоқ

  2. ия

  3. жоқ

  4. ия

  5. ия

  6. ия

  7. жоқ

  8. ия

  9. ия

  10. ия



БЛОК №8. Гинекологиялық аурулар
Сабақ 9.Әйел жыныс мүшелерінің даму ақаулары.Қыз баланың жыныстық дамуының бұзылысы:жыныстық мезгілінен бұрын дамуы және кешігуі.
Қорытынды білім деңгейінің тесті
1. Сыртқы жыныс мүшелерінің дифференцировкасы жүктіліктің мына мерзімінде жасалады:

А) 13-20 апта

Б) 21-28 апта

В) 29-34 апта

Г) 35-38 апта

Д) 39-40 апта


2. Төменгі 2/3 қынап құралады:

А) парамезонефалды (мюллер) қосалқы

Б) мезонефралды (вольфа) қосалқы

В) біріншілік бүйрек

Г) урогениталды синустан

Д) жыныс төмпешігінен


3.Гонадалардың дисгенезиясымен ауыратын науқастарға қалпына келтіру ұсынылмайды:

А) етеккір функциясы

Б) жыныс функциясы

В) бала босануға қабілеті функциясы

Г) бойы

Д) екіншілік жыныстық белгілері


4. Суретте жатыр ақауы көрсетілген :

А) uterus unicornis

Б) uterus duplex et vagina duplex

В) uterus bicornis bicollis

Г) uterus bicornis unicollis

Д) uterus arcuatus



5.Шынайы,мерзімінен бұрын жыныстық жетілудің негізгілері:

А) әрқашанизосексуалды, толық,аяқталған

Б) изосексуалды сияқты гетеросексуалды,толық, аяқталған

В) әрқашан гетеросексуалды,толық емес,аяқталмаған

Г) изосексуалды сияқты гетеросексуалды,аяқталмаған

Д) әрқашанизосексуалды , толық емес,аяқталмаған

6. Жалған,мерзімінен бұрын жыныстық жетілудің негізгілері:

А) әрқашанизосексуалды, толық,аяқталған

Б) изосексуалды сияқты гетеросексуалды,толық,аяқталған

В) әрқашан гетеросексуалды,толық емес,аяқталмаған

Г) изосексуалды сияқты гетеросексуалды, аяқталмаған

Д) әрқашанизосексуалды, толық емес, аяқталмаған

7. Қыздарда шынайы,мерзімінен бұрын жыныстық жетілудің себептері:

А) туа пайда болған бүйрек үсті безінің гиперплазиясы

Б) гипотериоз

В) аналық бездің фолликулярлы кистасы

Г) аналық бездің ісігі

Д) гипотоламустың ісігі

8. Суретте жатыр ақауы бейнеленген:

А) Рокитан—Кюстер синдромы

Б) Ашерман синдромы

В) Шерешевский-Тернер синдромы

Г) Мак-Кьюн-Олбрайт синдромы

Д) Рассел-Сильвер синдромы

9. Аменорея-бұл гениталидің даму ақауы немесе цервикалды каналдың атрезиясына байланысты жыныс жолдарынан ағатын қанды бөлінділердің болмауы:

А) біріншілік

Б) екіншілік

В) физиологиялық

Г) фармакологиялық

Д) жалған


10. Пубертатты кезеңде қасағаның түктенуі қалай аталады:

А) менархе

Б) пубархе

В) телархе

Г) гирсутизм

Д) гипертрихоз

1   ...   16   17   18   19   20   21   22   23   ...   31


©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет