С. Ж. Асфендияров атындағЫ Қазақ Ұлттық медицина



жүктеу 7.57 Mb.
бет22/31
Дата17.06.2016
өлшемі7.57 Mb.
1   ...   18   19   20   21   22   23   24   25   ...   31

Ескерту: түзету коэффициенті – 4.

Мысалы: 5 критерий бойынша 25 балл алды х 4 = 100 балл.

9. Әдебиеттер:

Негізгі:

Василевская Л.Н. и др. Гинекология. – М.: Медицина, 1995.

Сметник В.Л., Тумилович Л.Г./Неоперативная гинекология: Руководство для врачей.-М.:

Медицинское Информативное Агентство, 1997.



Қосымша:

1.Дуда И.В. и др. Клиническая гинекология. – Мн.: Выш.шк., 1999. Т 2.


10. Бақылау:

Жүктілікті үйреншікті көтере алмаушылықтың себептері

Жүктіліктің үзілуінің жіктелуі

Диагностикасы мен емінің негізгі принциптері

Тесттер:
1. Жүктілікті үйреншікті көтере алмаушылық түсінігі:

А) әйел анамнезінде қатарынан 2 немесе одан да көп жүктіліктің үзілуі

Б ) әйел анамнезінде қатарынан 1 немесе одан да көп жүктіліктің үзілуі

В) әйел анамнезінде қатарынан 3 немесе одан да көп жүктіліктің үзілуі

Г) әйел анамнезінде қатарынан 4 немесе одан да көп жүктіліктің үзілуі

2. Жүктілікті үйреншікті көтере алмаушылықтың жиілігі:

А) 3-7%

Б ) 5-10%



В)10-15%

Г)20-30%


Д)5-20%

33. Жүктілікті үйреншікті көтере алмаушылықа әкелетін факторлар:

А)генетикалық

Б ) анатомиялық

В)иммуногенді

Г)аллергиялық

Д)эндокринді

4. Бірінші үшіншілік айда жүктіліктің қауіпті кезеңі:

А) 6-8 апта

Б ) 2-4 апта

В) 8-10 апта

Г) 4-6 апта

Д) 5-7 апта

5.Гинекологиялық себебіне байланысты жүктілікті үйреншікті көтере алмаушылықты жиі

зерттеу ідістері:

А) кіші жамбас қуысының УДЗ

Б ) гистероскопия

В) ата-аналарының кариотиптік зерттеуі

Г)гормондық зерттеу

Д) эндометридің биопсиясы

6.Екінші үшіншілік жүктіліктің көтере алмаушылықтың жиі себебі:

А) хромосомалық абберация

Б ) истмико-цервикальдық жетіспеушілік

В) ХГЧ-ға сезімьалдық

Г)қант диабеті

Д) қалқанша безінің дисфункциясы

7. ИЦЖ –ке хирургиялық коррекция өткізудің қарсы көрсеткіштері:

А) даму ақаулықтарсыз тірі ұрық

Б ) толық көпіршікті ұрық

В) жыныстық ағзалардан қанды бөлінділер

Г) жатырдың қалыпты тонусы

Д) жүктіліктің уақыты 25 аптадан көп емес

8.Анамнездің берілуі бойынша, көтере алмаудың эндокриндік себебі көрсетеді:

А) етекір циклының бұзылысы

Б ) тез арада салмақ қосу

В) екіншілік жыныстық белгілердің байқалуы

Г) анамнезде жасанды жүктіліктің үзілуі

Д) көп ұрықтық жүктілік

9.Гормональдық уақытына дейін көтермеудің емдеу әдістері:

А) иммунокоррекция

Б ) спазмолитиктерді тағайындау

В) хирургиялық коррекция

Г) орынбасушылық терапия

Д) антикоагулянттарды тағайындау

10. Немен көбінесе 80% жүктілікті жоғалту жағдайды байланыстырады :

А) гормональдық себеп

Б ) иммунологиялық себеп

В) қабынулық процесс

Г) орынбасушылық терапия

Д) антикоагулянттарды тағайындау

Эталон жауаптары:

1 – В


2 – Д

3 – А,Б,В,Д

4 – А

5 – В


6 – Б

7 –В


8 –А,Б,В

9 – Г


10 – Б

Сабақ № 5

1. Тақырыбы: Перинатальды инфекциялар. Диагностика, ұрық дамуына кедергі келтіру,

жүктілікті және неонатальды жағдайды жүргізу .

2. Мақсаты:

Цитомегаловирусты, герпесті, хламидиялық инфекция кезінде жүкті әйелдерді зерттеу және

емдеу жоспарын құрастыру.

3. Тақырып бойынша тапсырмалар:

Цитомегаловирусты, герпесті, хламидиялық инфекция кезіндегі жүкті әйелдерді зерттеу және

емдеу жоспарымен таныстыру.

4. Орындау түрі:

Зерттеу және емдеу кестесі

5. Зерттеу мен емдеудің болжамалы құрылымы:

титулды беті (форма бойынша толтырылады)

кіріспе (тақырыптың өзектілігінің анықтамасы)

негізгі бөлігі (Кестелер жүктілік кезіндегі цитомегаловирусты, герпесті, хламидиялық

инфекцияның этиологиялық, патогенетикалық және симптоматикалық емін дәлелді ашады)

4. қорытынды (тақырыпты қорытындылайды немесе нәтижесін шығарады)

5. әдебиеттер тізімі
6. Зерттеу мен емдеудің кестелерін толтыруға кіретін міндеттер:

жұмыстың көлемі 5-8 басылым бетіне сәйкес келу керек

жұмыс мазмұнды әрі дұрыс жазылуы керек

тексттің мазмұнына сәйкес қолданылған әдебиеттер көрсетілуі керек

библиографияның дұрыс толтырылуы.

7. Тапсыру мерзімі: «Әйел жыныс мүшелерінің қабыну аурулары» тақырыбы біткен соң

8.Зерттеу мен емдеудің кестелерін бағалау шарттары:


Шарттар

5 балл

4 балл

3 балл

2 балл

Резюме мен тақырыптың өзектілігінің болуы

Тақырыптың өзектілігі көрсетілген, резюме бар

Резюме мен тақырыптың өзектілігінің құрастырылуында кейбір қателіктер бар

Резюме мен тақырыптың өзектілігінің құрастырылуында күрделі қателіктер бар

Резюме мен тақырыптың өзектілігі дұрыс құрастырылмаған

Талданатын патологияға байланысты диагностика мен емдеу алгоритмінің дұрыс құрастырылуы

Алгоритм дұрыс құрастырылған

Алгоритм құрастырылуында кейбір қателіктер бар

Алгоритм күрделі қателіктер мен құрастырылған

Алгоритм дұрыс құрастырылмаған

Алгоритмді құрастыруда таблицалар мен кестелерді қолдану


Көрнекті материалдар ақпаратты, жоғары сапалы

Көрнекті материалдар ақпаратты, сапасы орташа

Көрнекті материалдардың ақпараты аз

Көрнекті материалдар жоқ

Әдебиеттер тізімінде негізгі авторлардың болуы

Авторлардың толық тізімі

Авторлардың тізімі толық емес

Әдебиеттер тізімінің құрамында ескі авторлар бар

Әдебиеттер тізімі жоқ

Бақылау сұрақтарына жауаптары

Материалды жан жақты және терең білу

Материалдың тақырыбын білу, бірақ жауаптарының толық болмауы

3 сұрақтың біреуіне жауап беру

Сұрақтарға жауап берген жоқ

Ескерту: түзету коэффициенті – 4.

Мысалы: 5 критерий бойынша 25 балл алды х 4 = 100 балл.

9. Әдебиеттер:

Негізгі:

1. Дуда В.И. Клиническая гинекология. - Минск, 2008.

Бодяжина В.И. и др., Акушерство. - М.: Медицина, 1996.

Савельева Г.М. Акушерство. - М.: Москва, 2009.

Савельева Г.М. Гинекология. - М.: Москва, 2007.
Қосымша:

1.Серов В.Н. Практическое акушерство. - М.: Медицина, 1999.


10. Бақылау:

1. Цитомегаловирусты, герпесті, хламидиялық инфекцияның диагностикасының негізгі этаптары

2. Цитомегаловирусты, герпесті, хламидиялық инфекция кезінде жүктілік, босану және

босанғаннан кейінгі кезеңдерде анасында болатын асқынулар.



Тесттер:

Тақырыбы: «Цитомегаловирусты, герпесті, хламидийлық инфекция және жүктілік»
1.Әйелдер арасында цитомегаловирустың таралу жиілігі:

А) 55-88 %

Б) 30-70 %

В)20-50 %

Г)40-90 %

Д)10-30 %

2.Аналарының тасымалдаушысы цитомегаловирус инфексиясы , сәбилерінің ауру қауіпі :

А) 10-20%

Б ) 20-30%

В) 5-20%


Г)30-40%

Д)50-70%


3.Цитомегаловирустық инфексиясында жаңа туған сәбилердің аурудан өлу пайызы:

А) 20-30%

Б ) 10-20%

В)5-15%


Г)30-40%

Д)40-50%


4.ЦМВ инфекцияға тән:

А) патогенді вирусқа жатады

Б ) біріншілік жұғуында тасымалдаушыны қарау

В) инфекцияны пресистирленген мінез тасымалдайды

Г) жиі себебі туудан кейінгі іріңді септиктер

Д) тератогенді мінез

5.ЦМВ инфекцияның клиникалық түрі:

А) туа


Б ) латентті

В) субклиникалық

Г) жүре пайда болған

Д) клиникалық айқын

6.ЦМВ инфекцияның берілу жолдары:

А) ауа тамшылы, жыныстық, вертикальды, перенатальды

Б ) жыныстық, перенатальды, әмбебап

В) ауа- тамшылы, жыныстық, горизонтальды, парентеральды

Г) жыныстық, парентеральды, әмбебаптық, генетикалық

Д)парентеральдық, диоганальды, әмбебаптық, лимфогенді

7. Гинекологиялық аурулорды хламидия инфекциясының тазалығы:

А) 10-20%

Б ) 30-40%

В)50-60%


Г)70-80%

Д)5-15%


8.Хламидиялық инфекцияның клиникалық көрінісі:

А) төменгі несеп қуық жолдарының инфекциялары

Б ) аноректальды аймақтағы инфекция

В) хламидиялық пневмония

Г) хламидиялық фарингит

Д) өт шығару жолдарындағы инфекция

9.Хламидия инфекциясының скрининг әдісін жиі қолданады:

А) ИФА


Б ) РИФ

В) бактериоскопия

Г) ПЦР

Д) тазалық сатысына жағынды



10.Хламидиоздық инфекцияда ем ретіндегі препараттар:

А) пенициллин

Б) тетрациклин

В) цефалоспорин

Г) фторхинолон

Д) сульфаниламид


Жауаптары

1 – а


2 – б

3 –а


4 –а,б,в

5 –б,в,д


6 – а

7 – б


8 –а,б,г

9 – а


10 – б, г
Сабақ № 6.

1. Тақырыбы: HEELP-синдромы, диагностика, интенсивті терапия.

2. Мақсаты:

HELLP-синдром кезінде диагностикасы мен интенсивті емін жүргізуде мәселердің шешімін

ұйымдастыруды құрастыру

Тақырып бойынша тапсырмалар:

Лабораторлы зерттеу әдістерінің мәліметтерін көрсете отырып, HELLP-синдромның

диагностикасының алгоритмін құрастыру

HELLP-синдромның интенсивті емінің алгоритмін құрастыру

4. Орындау түрі: HELLP-синдромның: диагностикасы мен интенсивті емінің алгоритмі

5. HELLP-синдромның: диагностикасы мен интенсивті емінің алгоритмінің болжамды құрылымы:

титулды беті (форма бойынша толтырылады)

кіріспе (тақырыптың өзектілігінің анықтамасы)

3. негізгі бөлімі (HELLP-синдромның: диагностикасы мен интенсивті емінің алгоритмінің негізгі

этаптарын дәлелді түрде ашады

4. қорытынды (тақырыпты қорытындылайды немесе нәтижесін шығарады)

әдебиеттер тізімі

6 HELLP-синдромның: диагностикасы мен интенсивті емінің алгоритмін толтыруға кіретін міндеттер

жұмысының көлемі 3-4 басылым бетіне сәйкес келуі керек

жұмыс мазмұнды әрі дұрыс жазылуы керек

тексттің мазмұнына сәйкес қолданылған әдебиеттер көрсетілуі керек

библиографияның дұрыс толтырылуы.
7. Тапсыру мерзімі: «Жүктілікке байланысты шақырылған гипертензия» тақырыбы біткен соң

8. HELLP-синдромның: диагностикасы мен интенсивті емінің алгоритмін бағалау шарттары



Шарттар

5 балл

4 балл

3 балл

2 балл

Резюме мен тақырыптың өзектілігінің болуы

Тақырыптың өзектілігі көрсетілген, резюме бар

Резюме мен тақырыптың өзектілігінің құрастырылуында кейбір қателіктер бар

Резюме мен тақырыптың өзектілігінің құрастырылуында күрделі қателіктер бар

Резюме мен тақырыптың өзектілігі дұрыс құрастырылмаған

Талданатын патологияға байланысты диагностика мен емдеу алгоритмінің дұрыс құрастырылуы

Алгоритм дұрыс құрастырылған

Алгоритм құрастырылуында кейбір қателіктер бар

Алгоритм күрделі қателіктер мен құрастырылған

Алгоритм дұрыс құрастырылмаған

Алгоритмді құрастыруда таблицалар мен кестелерді қолдану


Көрнекті материалдар ақпаратты, жоғары сапалы

Көрнекті материалдар ақпаратты, сапасы орташа

Көрнекті материалдардың ақпараты аз

Көрнекті материалдар жоқ

Әдебиеттер тізімінде негізгі авторлардың болуы

Авторлардың толық тізімі

Авторлардың тізімі толық емес

Әдебиеттер тізімінің құрамында ескі авторлар бар

Әдебиеттер тізімі жоқ

Бақылау сұрақтарына жауаптары

Материалды жан жақты және терең білу

Материалдың тақырыбын білу, бірақ жауаптарының толық болмауы

3 сұрақтың біреуіне жауап беру

Сұрақтарға жауап берген жоқ

Ескерту: түзету коэффициенті – 4.

Мысалы: 5 критерий бойынша 25 балл алды х 4 = 100 балл.

8. Әдебиеттер:

Негізгі:

1. Шехтман М.М.

2. Радзинский В.Е. «Акушерство» Учебник для студентов медицинских вузов. М., 2008

2. В.Н.Прилепская, В.Е.Радзинский. Руководство по акушерству и гинекологии М., 2007.

3. Бодяжина В.И. и др., Акушерство. - М.: Медицина, 1996.

4. Савельева Г.М. Акушерство. - М.: Москва, 2000.



Қосымша:

1. Ростриген Н.А. анестезиология и реанимация в акушерской практике М.: Медицина, 2005г

2. Серов В.Н. Практическое акушерство. - М.: Медицина, 1999.

10. Бақылау:

HELLP-синдром диагностикасының негізгі этаптары

HELLP-синдромның патогенезі

HELLP-синдромның интенсивті емінің негізгі принциптері

Тесттер:

Тақырыбы: «HELLP-синдром: диагностикасы, интенсивті емі».

Hellp синдром термині қандай мағына білдіреді?

А.Гемолиз

Б. Бауырлық ферменттердің бекемділігінің артуы

В. Тромбоцитопения

Г. Лимфопения

Д. Нейтрофиллез

2. Hellp синдромның даму себептері

А. Жеңіл преэклампсия

Б. Орташа дәрежелі преэклампсия

В. Ауыр дәрежелі преэклампсия

Г. Бауырдың жедел жетіспеушілігі

Д. Бүйректің жедел жетіспеушілігі

3. Hellp синдромның клиникалық физиологиясы

А. Эндотелидің аутоиммунды зақымдануы

Б. Қан қоюлануымен жүретін гиповолемия

В. Нәтижесінде фибринолизинмен жүретін микротромбтың түзілуі

Г. Қантамырлар қабырғасының аутоиммунды зақымдануы

Д. Қан сұйылуымен жүретін гиперволемия

4. Hellp синдромында тромбоэтиннің концентрациясы қалай өзгереді?

А. Мардымсыз түрде төмендейді

Б. Мардымсыз түрде жоғарлайды

В. Сау аяғы ауыр әйелдерге қарағанда жоғары

Г. Сау аяғы ауыр әйелдерге қарағанда төмен

Д. Мүлде өзгермейді

5. Hellp синдромымен ауыратын науқастарда қан сарысуында қандай антидене сипатталады?

А. Антитромбоцитарлы

Б. Антиэндотелиальды

В. Антифибриноитикалық

Г. Антитромбопоэтикалық

Д. Антигемофильды

6. Hellp синдромының диагностикасы

А. Құсу және жүрегі айну

Б. Оң жақ қабырға асты және эпигастралды аймақта ауру сезімі

В. Айқын ісінулер

Г. Диспепсия

Д. Аурулық тенезмалар

7. Hellp синдромы кезіндегі лабараторлық белгілер:

А. Сарысудағы гиалурон қышқылының жоғарылауы

Б. Д-дилер тестінің жоғарлауы

В. Сарысудағы гиалурон қышқылының төмендеуі

Г. Д-дилер тестінің төмендеуі

Д. Микроангиопатиялық анемия

8. Hellp синдромын қосымша зерттеу әдістерінің ішіндегі ең негізгісі:

А. Доплерографиялық зерттеу

Б. Доплерометриялық зерттеу

В. Ультрадыбыстық зерттеу

Г. ЭКГ және ФЭКГ

Д. КТ

9. Hellp синдромынның интенсивті емінің мақсаттары:



А. Гемолизбен тромбоздың микроангиопатияларды жою

Б. Мульти жүйелік бұзылыстарды алдын алу

В. Неврологиялық статусты шыңдау

Г. Артериялық қысымды қалпына келтіру

Д. Асқазан ішек жолдарын қалпына келтіру

10. Hellp синдромы кезіндегі әрекеттер әрекеттер реттілігін көрсетіңіз

А. Интенсивті ем палатасына жатқызу инфузионды ем,плазмофорез,тромбоцитарлы

массаның трансфузиялы ,медикоментарлы терапия,антитромбин ІІІ, жедел тууға рұқсат беру

Б. Интенсивті ем палатасына жатқызу,медикаментозды ем,жедел тууға рұқсат беру

В. Интенсивті терапия палатасына жатқызу,медикаментозды ем,антитромбин ІІІ,жедел

тууға рұқсат беру

Г. Интенсивті терапия палатасына жатқызу, инфузионды терапия,плазманы қалпына

келтіретін плазмоферез,жедел тууға рұқсат беру

Д. Интенсивті ем палатасына жатқызу,тромбоцитарлы масса трансфузиялы,антитромбин

ІІІ,антибактериальдытерапия,жедел тууға рұқсат беру
Эталон жауаптары:

1 – а,б,в,г

2 – в

3 – а,б,в



4 – г

5 – а,б


6 – а,б,в

7 –а,б,д


8 –а,г

9 –а,б,в,г

10 – а
Сабақ № 7

1.Тақырыбы: «Ұрықтың құрсақ ішілік кідіруі. Себебі, клиникасы. Жүктілікті және

босануды жүргізу».

2.Мақсаты: Фетоплацентарлы жетіспеушілік нәтижесінде ұрықтың құрсақ ішілік кідіруін

оқып үйрену.

3.Тақырып бойынша тапсырма:

1. Фетоплацентарлы жетіспеушілік, себебі,жіктелуі.

2. Құрсақ ішілік кідіру синдромының диагностика әдістері.

3. ҚІКС емі.

4. Орындау формасы:

1.Презентация.

2.ҚІКС босану тарихы бойынша рецензия.

3. Ситуациялық есеп. ҚІКС Диагностика алгоритмі және емі.

5.Орындау критерийлері:



  • презентация көлемі 10-15 слайд болуы керек

  • презентацияны дайындағанда кемінде 4-5 әдебиеттер тізімі қолданылуы керек

  • жұмыс мазмұнды әрі дұрыс жазылуы керек

  • тексттің мазмұнына сәйкес қолданылған әдебиеттер көрсетілуі керек

  • библиографияның дұрыс толтырылуы.

Презентацияның болжамалы құрылымы

  • титулды беті

  • бөлімденуі (презентация бөлігінің мазмұны алғашқы бетінен бастап көрсетілу реттілігімен

  • орналасуы қажет);

  • кіріспе (зерттелетін мәселені құрастыру, презентацияның тапсырмасын, мақсатын,

  • өзектілігін анықтау);

  • негізгі бөлігі (презентацияның әр бір бөлігі мәселелердің бөліктерін дәлелді ашады,

  • алдыңдағы бөліктің логикалық жалғасы болып табылады);

  • қорытынды (қорытынды жасалады, ұсыныстар жасауға болады);

  • әдебиеттер тізімі

6. Тапсыру мерзімі: №6 сабақ біткен соң.

7. Бағалау критерийлері: кафедраның қойылған талаптарына сәйкес тапсырмаларын дер

кезінде тапсыру

8. Әдебиеттер:

Негізгі:

Савельева Г.М. Акушерство. - М.: Медицина, 2000. 816 с.

Серов В.Н. Практическое акушерство. - М.: Медицина, 1999.

Чернуха Е.А. Родовой блок. - М.: Медицина, 2000.

Дуда В.И. Физиологическое акушерство. - Минск, 2000.

Қосымша:


Чернуха Е.А. Родовой блок. - М.: Медицина, 2000.

Дуда В.И. Физиологическое акушерство. - Минск, 2000.

Руководство к практическим занятиям по акушерству. Под ред. В.Е.Радзинского. мед информ.

Агентство. Москва, 2004.

Бақылау:

Тесттер:


1.Фетоплацентарлы жүйе түсінігіне жатады:

А) жатыр,бала жолдасы,ұрық

Б) жатыр,бала жолдасы, қағанақ маңы суы

В) жатыр,бала жолдасы, кіндік

Г) зигота, трофобласт, эмбриобласт

Д) морула, зигота, трофобласт


2.Ұрық дамуының қандай кезеңдерін ажыратады;

А) имплантацияға дейін

Б) имплантация

В) плацентация

Г) эмбриональды

Д) ұрықтық


3.Плацентация қалай түзіледі:

А) біріншілік түтікшенің түзілуі

Б) екіншілік түтікшенің түзілуі

В) үшіншілік түтікшенің түзілуі

Г) алантоистың түзілуі

Д) децидуальды қабықтың түзілуі


4.Жетілген бала жолдасының микроскопиялық құрылымы:

А) синцитий

Б) цитотрофобласт

В) бүрлер

Г) эндотелий капиллярлары

Д) эндотелий артериялары мен көктамырлары


5.Жатыр қанайналымы қалай жүреді:

А) 100-120 аналық спираль артериясы көмегімен

Б) 120-130 аналық спираль артериясы көмегімен

В) 130-140 аналық спираль артериясы көмегімен

Г) 140-150 аналық спираль артериясы көмегімен

Д) 150-200 аналық спираль артериясы көмегімен


6.Гаметопатия немен көрінеді:

А) ұрықтану кезінде гаметаның зақымдануы

Б) ұрықтану кезінде гаметаның бұзылысымен

В) гематогенез бұзылысымен

Г) эмбрион тіндері мен жасушаларының патологиялық өзгерісімен

Д) ұрықтың даму ақауымен


7.Бластопатия немен көрінеді:

А) ұрықтану кезінде гаметаның зақымдануы

Б) ұрықтану кезінде гаметаның бұзылысымен

В) гематогенез бұзылысымен

Г) эмбрион тіндері мен жасушаларының патологиялық өзгерісімен

Д) ұрықтың даму ақауымен


8. Эмбриопатия немен көрінеді:

А) ұрықтану кезінде гаметаның зақымдануы

Б) ұрықтану кезінде гаметаның бұзылысымен

В) гематогенез бұзылысымен

Г) эмбрион тіндері мен жасушаларының патологиялық өзгерісімен

Д) ұрықтың даму ақауымен


9.Фетопатия немен көрінеді:

А ұрықтану кезінде гаметаның зақымдануы

Б) ұрықтану кезінде гаметаның бұзылысымен

В) гематогенез бұзылысымен

Г) эмбрион тіндері мен жасушаларының патологиялық өзгерісімен

Д) ұрықтың даму ақауымен


10.Плацентарлы жетіспеушіліктің жіктелуі:

А) этиопатогенез бойынша

Б) клиникасы бойынша

В) дәрежесі бойынша

Г) формасы бойынша

Д) емдеу әдісіне бойынша


1. А

2. А,Б,В,

3.А,Б

4.А,Б,В,Г



5.Д

6. А


7 . В

8. Г


9.Д

10. А,Б,В



БЛОК 4. Босану физиологиясы
СӨЖ БЛОК №4

Сабақ №8

1. Тақырыбы: Босану кезіндегі әртүрлі аномалияларға байланысты партограммаларды

толтыру. Босану кезінде ұрыққа қауіп келтіретін жағдайларды қосымша әдістермен

диагностикалау.

2.Мақсаты: Партограмманы интерпретациялаудың негізгі сұрақтарын өздігінен оқып үйрену.

3. Тапсырма:

Жатыр мойнының ашылу механизмі.

Жатыр мойнының ашылу механизмін үздіксіз бейнелеу түрінде көрсетіңіз

Ана мен нәрестенің басқа да жағдайларын графикалық бейнелеу

Нәрестенің жағдайын антенатальды бағалаудың негізгі әдістерін атаңыз.

4. Орындау түрі: реферат жазу

5. Орындау критерийлері:

Рефераттың көлемі 10-15 басылым бетіне сәйкес болуы керек

Рефератты өңдер алдында әр түрлі 4-5 текст қолдану ұсынылады

Реферат мазмұнның құрылымына сәйкес орындалуы қажет

Мазмұнымен қатар қолданылған әдебиеттер көрсетілуі қажет

Библиографияны дұрыс толтыру



Реферат құрылымына кіру керек:

титулды беті

бөлімденуі (реферат бөлігінің мазмұны алғашқы бетінен бастап көрсетілу реттілігімен

орналасуы қажет);

кіріспе (зерттелетін мәселені құрастыру, рефераттың тапсырмасын, мақсатын, өзектілігін

анықтау);

негізгі бөлігі (рефераттың әр бір бөлігі мәселелердің бөліктерін дәлелді ашады, алдыңдағы

бөліктің логикалық жалғасы болып табылады);

қорытынды (қорытынды жасалады, ұсыныстар жасауға болады);

әдебиеттер тізімі

6. Тапсыру мерзімі «Босану физиологиясы. ҚР босануды жүргізу» тақырыбы біткен соң.

7. Бағалау критерийлері: кафедраның қойылған талаптарына сәйкес тапсырмаларын дер

кезінде тапсыру

Ескерту: «қанағаттанарлықсыз» деген баға берілген тақырыпты орындай алмаған және

тапсырмаларды орындауда әдейі қателіктер жіберген студенттерге қойылады. «Қанағаттанарлық»

деген баға оқуын ары қарай жалғастыру үшін берілген тапсырманы көлемді орындаған, бірақ

берілген тапсырманы орындауда және жауап беруде қателіктер жіберген студенттерге қойылады.

«Жақсы» деген баға тақырыптың материалын толық білетін, бірақ тапсырманы орындау мен жауап

беруде ұсақ қателіктер жіберген студенттерге қойылады. «Үздік» деген баға тақырыпты тереңінен

және жан-жақты меңгерген, тапсырманы

8. Әдебиеттер:



Негізгі:

- Учебный фильм «Партограмма»: www.orenmpc.ru/map/pro/video/

- Мэтью Матай, Харшад Сангви, Ричард Дж.Гидоти. Оказание помощи при осложненном течении

беременности и родов: руководство для акушерок и врачей. Репродуктивное здоровье и научные

исследования. ВОЗ, Женева, 2000. – А37-А46, А56-А80 с.

Қосымша:

- Серов В.Н. Практическое акушерство. - М.: Медицина, 1999.

- Дуда В.И. Гинекология. - Минск, 2000.
9.Бақылау:

1.Партограммада босанудың қайсы кезеңі толтырылады.

2.Партограммада қандай параметрлер ұсынылған.

3. Партограмманы дұрыс толтыру арқасында клиникалық ағым дұрыс жүреді

Тесттер:

1. Партограмма бұл:

А. босанудың бірінші кезеңін графикалық бейнелеу

Б. босанудың екінші кезеңін графикалық бейнелеу

В. босанудың үшінші кезеңін графикалық бейнелеу

Г. жүкті әйелдерді бақылау

Д. жүкті әйелдерді және жаңа туылған нәрестелерді бақылау

2. Босану ағымында келесі фазаларды ажыратады:



А. латентті

Б. белсенді

В. бәсеңдеу фазасы

Г. латентті және белсенді

Д. өршу фазасы

3. Латентті фаза сипатталады мына уақыт аралығында:

А. ретті толғақтардан басталып, жатыр мойнының 3-4 см ашылуына дейін 

Б. ретті емес толғақтардан басталып, жатыр мойнының құрылымдық өзгерістеріне дейін

В. ретті толғақтардан басталып, жатыр мойнының толық ашылуына дейін

Г. жатыр мойнының толық ашылуынан нәрестенің туылуына дейін

Д. жатыр мойнының толық ашылуынан бала жолдасының туылуына дейін

4. Белсенді фаза сипатталады:

А. жатыр мойнының тез ашылуымен 

Б. ретті толғақтардан басталып, жатыр мойнының толық ашылуына дейін

В. жатыр мойнының толық ашылуынан нәрестенің туылуына дейін

Г. жатыр мойнының толық ашылуынан бала жолдасының туылуына дейін

Д. жатыр мойнының 3-4 см ашылуынан толық ашылуына дейін

5. Латентті фазада жатыр мойнының ашылу жылдамдығы (см/сағ):

А. 0,35


Б. 0,40

В. 0,45


Г. 0,50

Д. 0,55


6. Алғаш босанушы әйелдерде белсенді фазада жатыр мойнының ашылу жылдамдығы (см/сағ):

А. 0,5-1

Б. 1-1,5

В. 1,5-2

Г. 2-2,5

Д. 2,5-3

7. Қайта босанушы әйелдерде белсенді фазада жатыр мойнының ашылу жылдамдығы (см/сағ):

А. 0,5-1

Б. 1-1,5

В. 1,5-2

Г. 2-2,5

Д. 2,5-3

8. Босанудың бірінші кезеңінде қынаптық зерттеу қанша рет жүргізіледі:

А. 2


Б. 3

В. 4


Г. 5

Д. 6


9. Босанудың бірінші кезеңінде нәрестенің жүрек соғысы неше рет тыңдалады (минут):

А. 15


Б. 30

В. 40


Г. 50

Д. 60


10. Босанудың бірінші кезеңінде ауырсыздандыру жатыр мойнының ашылуында жасалады (см):

А. 2-3


Б. 3-4

В. 5-6


Г. 6-7

Д. 7-8


Эталон жауаптары:

А

Г



А

Д

А



В

Г

В



А

Б
СӨЖ БЛОК №4



Сабақ № 9

1. Тақырыбы: «Босану тарихын жазу және оны қорғау».

2. Мақсаты

Босанушы және босанған әйелдерге курация жасай отырып босану тарихын жазуды үйрену.

3. Тақырып бойынша тапсырмалар:

Паспорттық бөлімін толық және дұрыс толтыру

Босанушы және босанған әйелдердің шағымдарын дұрыс жинап, анықтау

Жалпы анамнезді дұрыс және толық жазу

Акушерлік-гинекологиялық анамнезді дұрыс және толық жазу

Объективті зерттеудің мәліметтерін дұрыс және толық жазу

Акушерлік статусты дұрыс және толық жазу

Патологиялық тізімдердің мәліметтерін дұрыс жазып, божамалы диагнозды қою

Ана және перинатальды өлім бойынша қауіп қатер тобын анықтап, толық және дұрыс бағалау

Босану болжамын анықтап, соған сәйкес босануды жүргізу жоспарын дұрыс және толық

құрастыру

Босанудың ағымын клиникалық толтыру (партограмманы толтыру, босану биомеханизмін

толтыра отырып, босанудың екінші және үшінші кезеңін жүргізу)

Босанғаннан кейінгі кезеңдегі күнделікті толық және дұрыс толтыру

Шығару эпикризін толық және дұрыс толтыру

4.Орындау түрі:

Босану тарихының үлгісін толтыру

5. Босану тарихының үлгісін толтырудың болжамды құрылымы:

1.Босану тарихы схема бойынша ұқыпты, формасына сәйкес толтырылады.

2. Тақырып компьютерде 12 шрифт Times New Roman бойынша толтырылады , партограмма

қолмен (көк немесе қара қаламмен) толтырылады.

3.Библиографияны дұрыс толтыру.

6. Тапсыру мерзімі: 2 апта


7. Бағалау критерийлері:

Критерийлер

5 балл

4 балл

3 балл

2 балл

Шағымы мен анамнездің дұрыс жазылуы

Барлық сұрақтар дұрыс қамтылған

Шағымы мен анамнездің жазылуында кейбір қателіктер бар

Шағымы мен анамнездің мәліметтерінде күрделі қателіктер жіберілген

Шағымы мен анамнезі дұрыс жазылмаған

объективті мәліметтер дұрыс көрсетілген

объективті мәліметтер анық көрсетілген

объективті мәліметтердің жазылуында кейбір қателіктер бар

объективті мәліметтердің жазылуында күрделі қателіктер жіберілген

объективті мәліметтер дұрыс көрсетілмеген

Қосымша зерттеу әдістері мен босануды жүргізуді (партограмма, босану биомеханизмі, бала жолдасының бөліну белгілері) дұрыс интерпретациялау және жазу

Қосымша зерттеу әдістері мен босануды клиникалық жүргізуді анық интерпретацияланып жазылған

Қосымша зерттеу әдістері мен босануды клиникалық жүргізуді интерпретациялануы мен жазылуында кейбір қателіктер бар

Қосымша зерттеу әдістері мен босануды клиникалық жүргізуді интерпретациялануы мен жазылуында күрделі қателіктер жіберілген

Қосымша зерттеу әдістері мен босануды клиникалық жүргізу дұрыс интерпретацияланып, жазылмаған

Әдебиеттер тізімінде негізгі авторлардың болуы

Авторлардың толық тізімі

Авторлардың тізімі толық емес

Әдебиеттер тізімінің құрамында ескі авторлар бар

Әдебиеттер тізімі жоқ

Ескерту: түзету коэффициенті – 4.
Мысалы: 5 критерий бойынша 25 балл алды х 4 = 100 балл.

8. 8. Әдебиеттер:



Негізгі:

1. Радзинский В.Е. «Акушерство»: учебник для студентов медицинских вузов, 2008

2. Бодяжина В.И. и др., Акушерство. - М.: Медицина, 1996.

3. Савельева Г.М. Акушерство. - М.: Москва, 2009.



Қосымша:

1. Дуда И.В. и др. Клиническое акушерство. – Мн.: Выш.шк., 1999.

2. Айламазян Э.К. Акушерство – учебник для медицинских вузов С-Петербург, Издание -4, 2003.
9. Бақылау.

Тесттер:


1. Босанушы әйелдің жалпы жағдайын бағалау үшін қолданады:

а) амниоцентез

б) хорион бүрлерінің биопсиясы

в) жалпы объективті зерттеу әдістері

г) фиброгастроскопия

д) цистоскопия

2. Жалпы анамнездің құрамына кіреді:

а) туа пайда болған аурулары

б) мамандығы, жұмыс орны

в) оперативті араласулар

г) туылғаннан кейінгі салмағы мен бойы

д) етеккір қызметі

3. Өмір анамнезіне кіреді:

а) туған күні, айы, жылы

б) аллергоанамнез

в) жыныстық өмірі

г) детородты қызметі

д) күйеуі мәліметтер

4. Репродуктивті анамнезіне кіреді:

а) етеккір қызметі

б) осы жүктіліктің ағым ерекшеліктері

в) оперативті араласулар

г) туа пайда болған аурулары

д) бұрын ауырған инфекциялық аурулары

5. Сыртқы акушерлік зерттеу әдістерінде қандай кезеңдерді қолданады:

а) өлшеу, пальпация және аускультация

б) қынаптық зерттеу және аускультация

в) тік ішекті тексеру, пальпация және аускультация

г) лабораторлық зерттеу әдістері

д) урологиялық және микробиологиялық зерттеу әдістері

6. Қалыпты жамбас өлшемінде Михаил ромбы қаншаға тең:

а) 8-9


б) 9▪10

в) 9-11


г) 11-12

д) 12-13


7. Сыртқы акушерлік зерттеу әдісінің бірінші кезеңі нені анықтайды:

а) нәрестенің жатуын

б) нәрестенің жату түрін

в) нәрестенің позициясын

г) нәрестенің алда жатқан бөлігін

д) жатыр түбінің биіктігін

8. Сыртқы акушерлік зерттеу әдісінің екінші кезеңі нені анықтайды:

а) нәрестенің жатуын

б) жатыр түбінің биіктігін

в) нәрестенің жату түрін

г) нәрестенің позициясын

д) нәрестенің алда жатқан бөлігін

9. Сыртқы акушерлік зерттеу әдісінің үшінші кезеңі нені анықтайды:

а) жатыр түбінің биіктігін

б) нәрестенің жатуын

в) нәрестенің алда жатқан бөлігін

г) нәрестенің жату түрін

д) нәрестенің позициясын

10. Нәрестенің мүшебейімділігі дегеніміз не?

а) нәрестенің ірі бөліктерінің кіші жамбас кіреберісіне қатынасы

б) нәрестенің арқасының жатырдың алдыңғы қабырғасына қатынасы

в) нәрестенің әр бөліктерінің өзара сәйкестігі, денесімен бір-біріне қатынасы

г) нәрестенің арқасының жатырдың оң жақ қабырғасына қатынасы

д) нәрестенің арқасының жатырдың сол жақ қабырғасына қатынасы


Эталон жауаптары:

1 – в


2 – б

3 - б


4 – а

5 – а


6 – б

7 – д


8 – г

9 – в


10 - в

СӨЖ БЛОК №4

Сабақ № 10

1. Тақырыбы: Босану кезіндегі регионарлық анестезия әдістері .Босану кезіндегі

эпидуральдық анестезия. Спиналды анестнзия. Артықшылықтары және кемшіліктері.

Жаңа туған сәбиге және ұрыққа ауру басатын дәрілердің әсері.

2. Сабақтың мақсаты: Босануды жергілікті жансыздандыруды өз бетінше оқып үйрену.

3. Тапсырма:

1) Эпидуральды анестезия. Артықшылығы мен кемшілігі.

2) Спинальды анестезия. Артықшылығы мен кемшілігі.

4. Өткізу түру:

Презентация.

5. Орындау критерийлері:

презентация көлемі 10-15 слайд болуы керек

презентацияны дайындағанда кемінде 4-5 әдебиеттер тізімі қолданылуы керек

жұмыс мазмұнды әрі дұрыс жазылуы керек

тексттің мазмұнына сәйкес қолданылған әдебиеттер көрсетілуі керек

библиографияның дұрыс толтырылуы.

Презентацияның болжамалы құрылымы

титулды беті

бөлімденуі (презентация бөлігінің мазмұны алғашқы бетінен бастап көрсетілу реттілігімен

орналасуы қажет);

кіріспе (зерттелетін мәселені құрастыру, презентацияның тапсырмасын, мақсатын, өзектілігін

анықтау);

негізгі бөлігі (презентацияның әр бір бөлігі мәселелердің бөліктерін дәлелді ашады, алдыңдағы

бөліктің логикалық жалғасы болып табылады);

қорытынды (қорытынды жасалады, ұсыныстар жасауға болады);

әдебиеттер тізімі

6. Тапсыру мерзімі: 2 күн

7. Бағалау критерийлері: кафедраның қойылған талаптарына сәйкес тапсырмаларын дер кезінде

тапсыру.



Ескерту: «қанағаттанарлықсыз» деген баға берілген тақырыпты орындай алмаған және

тапсырмаларды орындауда әдейі қателіктер жіберген студенттерге қойылады. «Қанағаттанарлық»

деген баға оқуын ары қарай жалғастыру үшін берілген тапсырманы көлемді орындаған, бірақ

берілген тапсырманы орындауда және жауап беруде қателіктер жіберген студенттерге қойылады.

«Жақсы» деген баға тақырыптың материалын толық білетін, бірақ тапсырманы орындау мен жауап

беруде ұсақ қателіктер жіберген студенттерге қойылады. «Үздік» деген баға тақырыпты тереңінен

және жан-жақты меңгерген, тапсырманы

8. Әдебиеттер:



Негізгі:

1. Савельева Г.М. Акушерство: Учебник. / М.: Медицина, 2000. – с.219-239, 768-778.

2. Бодяжина В.И. и др., Акушерство. - М.: Медицина, 1996.

Қосымша:


1. Айламазян Э.К. Акушерство: Учебник для медицинских вузов. 4-е изд., доп./ Э.К. Айламазян.

- Спб.:СпецЛит, 2003. - с. 155-174

2. Е.А. Чернуха «Родовой блок». Руководство для врачей. 3-е издание переработанное,

исправленное и дополненное – М., «Триада-Х», 2005. – с. 173-181, 182-207, 254-278.

3. Шабалов Н.П. Неонатология: Учебн. пособие: В 2 т. / Н.П.Шабалов. — Т. I. — 3-еизд.,

испр. и доп. — М.: МЕДпресс-информ, 2004. — с. 154-222.

Мэтью Матай, Харшад Сангви, Ричард Дж.Гидоти. Оказание помощи при осложненном течении

беременности и родов: руководство для акушерок и врачей. Репродуктивное здоровье и научные

исследования. ВОЗ, Женева, 2000. – А37-А46, А56-А80 с.
9. Бақылау

ТЕСТТЕР


1. «Ана қауіпсіздігі бойынша босану» халық аралық бағдарламасы қазақстан Республикасына қай

жылы енгізіле бастады:

А) 1990

Б) 1998


В) 2000

Г) 2003


Д) 2008

2. Эпизио- және перинеорафия кезінде ауырсыздандырудың қандай әдісі қолданылады:

А) жергілікті инфильтрациялық анестезия

Б) психопрофилактика туралы сөлесу

В) перидуралды анестезия

Г) инемен емдеу

Д) жалпы наркоз

3. Аралықтың III дәрежелі жыртылуын тігу үшін ауырсыздандырудың қай түрі қолданылады;

А) жергілікті инфильтрациялық анестезия

Б) психопрофилактика туралы сөлесу

В) перидуралды анестезия

Г) инемен емдеу

Д) жалпы наркоз

4. Жұпты босануға кім қатыса алады:



А) босанушы әйелдің тек ғана анасы

Б) босанушы әйелдің тек ғана әпкесі

В) босанушы әйелдің тек ғана жолдасы

Г) тек ғана стационардың акушеркасы

Д) босанушы әйелдің кез келген жақын адамы

5. «Ана қауіпсіздігі бойынша босану» бағдарламасының элементін көрсетіңіз:

А) жүктілік пен босану кезінде медикаментозды заттарды қолдануды шектеу

Б) босану кезінде жақын туысқандарының белсенді қатысуы

В) босану кезінде мәжбүрлі позада болу (арқасына жату)

Г) босану ағымында дәрігердің араласуын шектейді

Д) босанудың II кезеңін тек ғана босану залында өткізу

6. «Ана қауіпсіздігі бойынша босану» бағдарламасына сәйкес босанудың III кезеңін белсенді

жүргізу ұғымына кіреді:

А) 10 Б окситоцинді бұлшық етке енгізу

Б) кіндік бауын бақылай отырып тарту

В) 2,0 мл метилэргометринді бұлшық етке енгізу

Г) кіндік бауын ерте қысу және кесу

Д) бала жолдасының бөлінуінің үш белгісін күту

7. Мерзіміне жеткен босанушы әйел толғақ тәрізді ауру сезімінің әрбір 3-4 минут сайын,50 сек

қайталануына шағымданады.Бірінші кезең ұзақтығы 6 сағат. Р.V.: жатыр мойны жұқарған,ашылуы

4 см. Қолайлы жансыздандыру түрін тандаңыз:

А) жыныс нервін блокадалау

Б) жұлын-милық анестезия

В) бұлшықетке морфин енгізу

Г) эпидуральды анестезия

Д) медикаментозды емес анестезия

8. Босану кезінде қан ағуды профилактикасы;

А) Үшінші кезеңді активті жүргізу

Б) окситоцинді венаға енгізу

В) простагландинді енгізу

Г) бас жарып шыққанда метилэргометринді венаға енгізу

Д) босанғаннан кейінгі кезеңде іштің төменгі жағына суық басу


9. Босанғаннан кейінгі кезеңде физиологиялық қан жоғалту босанған әйел салмағынан құрайды (%):

А) 0,1%


Б) 0,3%

В) 0,5%


Г) 0,8%

Д) 1%
10.Жүкті әйел эпидуральды анестезияны қолданғанда болуы мүмкін:

А) гипертензия, анафилактикалық шок, венозды қан айналымның төмендеуі

Б ) анафилактикалық шок, венозды қан айналымның төмендеуі, венаның қан толуының күшеюі

В) венозды қан айналымның төмендеуі, венаның қан толуының күшеюі, дерматит

Г) анемия, анафилактикалық шок, венаның қан толуының күшеюі

Д) жүрек лақтырысының күшеюі, анафилактикалық шок, венозды қан айналымның төмендеуі
1.Г

2.А


3.Д

4.Д


5.А

6.В


7.Г

8.А


9.В

10.Б


СӨЖ Блок 5. Босану патологиясы

Сабақ №11

1 Тақырыбы: Көп нәрестелі жүктілік, диагностикасы, жүктілік пен босануды жүргізу.

2. Мақсаты: Көп нәрестелі жүктілік диагностикасының алгоритмі бойынша білімін толықтыру.

3. Тапсырма:

Көп нәрестелі жүктілік этиологиясы

Жүктіліктің ерте және кеш мерзімінде көп нәрестелі жүктіліктің диагностикасы.

Көп нәрестелі жүктілік ағымы мен босануды жүргізу ерекшеліктері

Көп нәрестелі жүктілік кезінде кесар тілігі операциясына көрсеткіштер.

4. Орындау түрі: презентация

5. Орындау критериилері:

презентация көлемі 10-15 слайд болуы керек

презентацияны дайындағанда кемінде 4-5 әдебиеттер тізімі қолданылуы керек

жұмыс мазмұнды әрі дұрыс жазылуы керек

тексттің мазмұнына сәйкес қолданылған әдебиеттер көрсетілуі керек

библиографияның дұрыс толтырылуы.

Презентацияның болжамалы құрылымы:

титулды беті (форма бойынша толтырылады)

кіріспе (тақырыптың өзектілігін дәлелдеу)

негізгі бөлігі (Алгоритм қөп нәрестелі жүктілік диагностикасының негізгі этаптарын дәлелді

ашады)

қорытынды (тақырыпты қорытындылайды немесе нәтижесін шығарады)



әдебиеттер тізімі

6. Тапсыру мерзімі: 2 күн

7. Бағалау критерийлері: кафедраның қойылған талаптарына сәйкес тапсырмаларын дер кезінде

тапсыру


Ескерту: «қанағаттанарлықсыз» деген баға берілген тақырыпты орындай алмаған және

тапсырмаларды орындауда әдейі қателіктер жіберген студенттерге қойылады. «Қанағаттанарлық»

деген баға оқуын ары қарай жалғастыру үшін берілген тапсырманы көлемді орындаған, бірақ

берілген тапсырманы орындауда және жауап беруде қателіктер жіберген студенттерге қойылады.

«Жақсы» деген баға тақырыптың материалын толық білетін, бірақ тапсырманы орындау мен жауап

беруде ұсақ қателіктер жіберген студенттерге қойылады. «Үздік» деген баға тақырыпты тереңінен

және жан-жақты меңгерген, тапсырманы

8. Әдебиеттер:



Негізгі:

- Бодяжина В.И. и др., Акушерство. - М.: Медицина, 1996.

- Савельева Г.М. Акушерство. - М.: Москва, 2000.

Қосымша:

- Серов В.Н. Практическое акушерство. - М.: Медицина, 1999.

- Дуда В.И. Физиологическое акушерство. - Минск, 2000.
9. Бақылау:

Тесттер


1. Көп ұрықты жүктілік бұл:

А. Біруақытта бір немесе бірнеше ұрық дамыған жүктілік

Б. Біруақытта екі немесе бірнеше ұрық дамыған жүктілік

В. Ұрық біруақытта дененің біраз бөлігімен дамитын жүктілік

Г. Біруақытта ұрықтың бірнеше ақауларымен дамитын жүктілік

Д. Біруақытта бір немесе оданда көп нәресте туылатын жүктілік

2. Көпұрықтық жүктіліктің дамуының көбіне себебі болады:

А. Жатыр дамуының ақауы

Б. Бластомердің бөлінуі

В. Тұқым қуалайтын алдын ала орналасу

Г. Анасының жас жасы

Д. Анасының кеш жасы

3. Қандай егіздер егіздер бір жұмыртқалық деп аталады?

А. Бір жұмыртқа жасушасынан түзілеті

Б. Екі жұмыртқа жасушасынан түзілген

В. Үш жұмыртқа жасушасынан түзілген

Г. Төрт жұмыртқа жасушасынан түзілген

Д. Бес жұмыртқа жасушасынан түзілген

4. Екі жұмыртқалық егіздің түзілуінің жиі себебі

А. Бір аналық безде бір мезгілде екі немесе оданда көп фоликулардың өсіп жетілуі

Б. Екі жұмыртқада екі немесе оданда көп фоликула мен овуляцияның дамуы

В. Екі немесе оданда көп жұмыртқа жасушасының бір фоликулада ұрықтануы

Г. Екі немесе одан да көп жұмыртқа жасушасының екі жұмыртқадада ұрықтануы

Д. Екі немесе одан да көп жұмыртқа жасушасының жатырда ұрықтануы

5. Бір жұмыртқалы егіздердің себебі;

А. Екі немесе оданда көп ядросы бар жұмыртқа жасушасының ұрықтануы

Б. Бір ядросы бар жұмыртқа жасушасының ұрықтануы

В. Бір эмбриональды ұрықтың екіге бөлінуі

Г. Біруақытта екі немесе одан да көп фоликулдың бір жұмыртқада дамуы

Д. Бір фоликулада дамыған екі немесе оданда көп жұмыртқа жасушасының ұрықтануы

6. Екі жұмыртқалы егіздің жиілігі

А. 85%


Б. 75%

В. 65%


Г. 55%

Д. 45%


7. Бір жұмыртқалы егіздің жиілігі

А. 55%


Б. 45%

В. 35%


Г. 25%

Д. 15%


8. Бір жұмыртқалы егізде қабаттың орналасуы

А. Амнион-хорион

Б. Хорион-амнион

В. Амнион амнион

Г. Амнион-хорион-амнион

Д. Хорион-амнион-хорион

9. Екі жұмыртқалы егізде қабаттың орналасуы

А. Амнион-хорион

Б. Хорион-амнион

В. Амнион амнион

Г. Амнион-хорион-амнион

Д. Хорион-амнион-хорион

10. Көп ұрықты жүктілік кезінде болатын жиі асқынулар

А. Жүктіліктің мерзімінен бұрын үзілуі

Б. Дамудың маңызды бұзылысы

В. Ұрықтың біреуінің өлімі

Г. Ұрықтың біреуінің мумификациясы

Д. Екі ұрықтың көлденең орналасуы


Эталон жауаптары:

1 – б,д


2 – а

3 – а


4 – а

5 – а


6 – а

7 – д


8 – в

9 – а,б


10 – а.
БЛОК № 5

Сабақ № 12

1. Тақырыбы: Геморрагиялық шок. АкушериядағыТШҚҰ синдромы.

2. СӨЖ мақсаты:

акушерлік қан кетулер кезінде көмек көрсетуді ұйымдастыру мен жоспарлау бойынша білімдерін

толықтыру.

акушерлік қан кетулер кезінде шұғыл көмек көрсету бойынша білімдерін толықтыру.

3. Тақырып бойынша тапсырмалар:

Лабораторлық зерттеу әдістерін көрсету арқылы геморрагиялық шоктың диагностикасының

алгоритмін құрастыру

Геморрагиялық шоктың интенсивті емінің алгоритмін құрастыру

Лабораторлық зерттеу әдістерін көрсету арқылы ТШҚҰ-синдромының диагностикасының

алгоритмін құрастыру

ТШҚҰ-синдромының интенсивті емінің алгоритмін құрастыру


4. СӨЖ Орындау түрі:

1.Геморрагиялық шоктың диагностикасы мен интенсивті емінің алгоритмі

2.ТШҚҰ-синдромының диагностикасы мен интенсивті

5. Орындау критерилері:



ТШҚҰ синдромы мен геморрагиялық шоктың диагностикасы мен емінің алгоритмінің болжамалы

құрылымы:

титулды беті (формасына сәйкес толтырылады)

кіріспе (тақырыптың өзектілігіне анықтама беріңіз)

негізгі бөлігі (ТШҚҰ-синдромы мен геморрагиялық шоктың диагностикасы мен интенсивті емінің

алгоритмінің негізгі этаптарын дәлелді түрде ашады)

4. қорытынды (тақырыпты қорытындылайды немесе нәтижесін шығарады)

5. әдебиеттер тізімі

ТШҚҰ синдромы мен геморрагиялық шоктың диагностикасы мен интенсивті емінің алгоритмін

толтыруға кіретін міндеттер:

жұмысының көлемі 3-4 басылым бетіне сәйкес келуі керек

жұмыс мазмұнды әрі дұрыс жазылуы керек

тексттің мазмұнына сәйкес қолданылған әдебиеттер көрсетілуі керек

библиографияның дұрыс толтырылуы.

6. Тапсыру мерзімі: «Қан кетулер» тақырыбы біткен соң

7. Бағалау шарттары:

Шарттар

5 балл

4 балл

3 балл

2 балл

Резюме мен тақырыптың өзектілігінің болуы

Тақырыптың өзектілігі көрсетілген, резюме бар

Резюме мен тақырыптың өзектілігінің құрастырылуында кейбір қателіктер бар

Резюме мен тақырыптың өзектілігінің құрастырылуында күрделі қателіктер бар

Резюме мен тақырыптың өзектілігі дұрыс құрастырылмаған

Талданатын патологияға байланысты диагностика мен емдеу алгоритмінің дұрыс құрастырылуы

Алгоритм дұрыс құрастырылған

Алгоритм құрастырылуында кейбір қателіктер бар

Алгоритм күрделі қателіктер мен құрастырылған

Алгоритм дұрыс құрастырылмаған

Алгоритмді құрастыруда таблицалар мен кестелерді қолдану


Көрнекті материалдар ақпаратты, жоғары сапалы

Көрнекті материалдар ақпаратты, сапасы орташа

Көрнекті материалдардың ақпараты аз

Көрнекті материалдар жоқ

Әдебиеттер тізімінде негізгі авторлардың болуы

Авторлардың толық тізімі

Авторлардың тізімі толық емес

Әдебиеттер тізімінің құрамында ескі авторлар бар

Әдебиеттер тізімі жоқ

Бақылау сұрақтарына жауаптары

Материалды жан жақты және терең білу

Материалдың тақырыбын білу, бірақ жауаптарының толық болмауы

3 сұрақтың біреуіне жауап беру

Сұрақтарға жауап берген жоқ

Ескерту: түзету коэффициенті – 4.

Мысалы: 5 критерий бойынша 25 балл алды х 4 = 100 балл.

8. Әдебиеттер:

Негізгі:


- Бодяжина В.И. и др., Акушерство. - М.: Медицина, 1996.

- Савельева Г.М. Акушерство. - М.: Москва, 2000.

Қосымша:

- Серов В.Н. Практическое акушерство. - М.: Медицина, 1999.

- Дуда В.И. Физиологическое акушерство. - Минск, 2000.

9. Бақылау:

1. Акушериядағы геморрагиялық шоктың себептері

2. Геморрагиялық шоктың критерилері

3. Акушериядағы ТШҚҰ-синдромының себептері

Тесттер


1. Геморрагиялық шок немен көрінеді?

А. микроциркуляция бұзылысы

Б. Терінің бозаруы

В. Жедел тамырішілік гемолиз

Г. Бауырдың деструктивті процесі

Д. Микроциркуляция бұзылыстары байқалмайды


2. Геморрагиялық шоктың пайда болуы:

А.Жалпы жедел гемодинамиканың бұзылуы

Б. Артериялық және орталық веноздық қанның катострофиялық түсуі

В. Ағзада микроциркуляцияның бұзылуы

Г. Ағзаларда жедел жетіспеушіліктің дамуы

Д. Гиперкоагуляцияның дамуы

3. Геморрагиялық шоктың неше сатысы бар?

А. 1


Б. 2

В. 3


Г. 4

Д. 5


4.Геморрагиялық шоктың бірінші сатысына тән

А. Жағдайы қанағаттанарлық, АҚ 100/60с.б, PS 85 мин/сағ терісі әлсіз солғын,Нв100г/л,

диурез бұзылмаған

Б. Жағдайы қанағаттанарлық,АҚ 90/60с.б PS100 терісі әлсіз солғын,Нв80г/л,диурез

бұзылған

В. Жағдайы ауыр,АҚ 80/40, Hb 50 г/л , олиго анурия,PSәлсіз,анурия

Г. Жағдайы агониялық, АҚ 40/0 PS әлсіз,анурия

Д. Кома,әйел өлімі

5. Геморрагиялық шоктың екінші сатысына тән:

А. Жағдайы қанағаттанарлық АҚ 100/60 PS 85 мин,терісі әлсіз солғын,Hb90 г/л,диурез

бұзылмаған

Б. Жағдайы қанағаттанарлық АҚ 90/60мин,PS100, терісі әлсіз солғын, Hb80г/л,диурез

бұзылған

В. Жағдайы ауыр, АҚ80/40мм, PS120 мин,терісі солғын Нв 40-50 г/л,олиго анурия

Г. Жағдай агониялық АҚ 40/0мм с.б PS әлсіз,біреулік, анурия

Д. Кома,әйел өлімі

6. Геморрагиялық шоктың үшінші сатысына тән:

А. Жағдайы қанағаттанарлық АҚ 100/60мм,PS 85 мин,терісі әлсіз солғын Нв90 г/л, диурез

бұзылмаған

Б. Жағдайы қанағаттанарлық АҚ 90/60мм,PS85 мин,терісі әлсіз солғын Нв 80г/л, диурез

бұзылған.

В. Жағдайы ауыр АҚ 40/0мм PS120 мин,терісі солғын,акрациаоз,Нв 40-50 г/л,олиго – анурия

Г. Жағдайы агониялық АҚ 40/0мм,PS әлсіз біреулік ,анурия

Д. Кома,әйел өлім

7.Геморрагиялық шоктың төртінші дәрежесіне тән:

А. Жағдайы қанағаттанарлық,АҚ 100/60мм,PS 85 мин,терісі әлсіз солғын Нв 90г/л диурез

бұзылмаған

Б. Жағдайы қанағаттанарлық,АҚ 90/60мм PS 100 мин,терісі әлсіз солғын,Нв 80 г/л,диурез

бұзылған

В. Жағдайы ауыр АҚ 40/0м, PS 120 мин терісі солғын,акрацианоз Нв 40-50 г/л, олиго

анурия

Г. Жағдайы агониялық АҚ 40/0 мм,PS әлсіз біреулік, анурия



Д. Кома,әйел өлімі

8. ТІШҚҰ синдромының дамуына әсер етеді:

А. Қан кету

Б. Қан тамырлар өткізгіштігінің жоғарылайды

В. Қан ұю факторларының бұзылысы

Г. Массивті гематрансфузия

Д. Экстрагенитальды патология.

9.ТШҚҰ-ның маңызды патологиялық ерекшелігі қандай?

А. Қан ұю жүйесінің активациясы

Б. Протеазалық гуморальды жарылыс

В. Жалпы гемодинамиканың жедел бұзылысы

Г. Ағзадағы микроциркулияциялық бұзылыс

Д. Ағзадағы жедел жетіспеушілік

10. ТШҚҰ синдромының сатысының классификациясы:

А. І сатысы-гипокоагуляция және тромбоциттің агрегациясы

Б. ІІ сатысы-үдемелі гипокоагуляция және тромбоцитопения

В. ІІІ сатысы-терең гипокоагуляция

Г. ІV сатысы- тұрақтандырушы

Д. Vсатысы-кома,өлім
Жауаптары эталоны:

1 – а, б, в, г

2 – а, б, в, г

3 –г


4 –а

5 –б


6 – в

7 – г


8 –а, б, в, г

9 – а, б


10 – а, б, в, г

СӨЖ Блок 5. Босану патологиясы

Сабақ №13

1. Тақырыбы: Акушериядағы заманауи кесар тілігі операциясы. Көрсеткіштері және

қарсы көрсеткіштері. Операция түрлері.

2. Мақсаты:

- Акушериядағы оперативті араласулардың негізгі сұрақтарын оқып үйрену

3. Тақырып бойынша тапсырмалар:

Перзентхананың операция жасайтын бөлімнің құрылымы мен жұмысын ұйымдастыру.

Операциялық алаң мен қолды өңдеудің қандай әдістері

Жоспарлы кесар тілігінің көрсеткіштері

Жедел кесар тілігінің көрсеткіштері

Кесар тілігі операциясының техникасы

Босанғаннан кейінгі кезеңді жүргізу.

4. Орындау түрі: презентация

5. Орындау критерийлері:

презентация көлемі 10-15 слайд болуы керек

презентацияны дайындағанда кемінде 4-5 әдебиеттер тізімі қолданылуы керек

жұмыс мазмұнды әрі дұрыс жазылуы керек

тексттің мазмұнына сәйкес қолданылған әдебиеттер көрсетілуі керек

библиографияның дұрыс толтырылуы.

Презентацияның болжамалы құрылымы

титулды беті

бөлімденуі (презентация бөлігінің мазмұны алғашқы бетінен бастап көрсетілу реттілігімен

орналасуы қажет);

кіріспе (зерттелетін мәселені құрастыру, презентацияның тапсырмасын, мақсатын, өзектілігін

анықтау);

негізгі бөлігі (презентацияның әр бір бөлігі мәселелердің бөліктерін дәлелді ашады, алдыңдағы

бөліктің логикалық жалғасы болып табылады);

қорытынды (қорытынды жасалады, ұсыныстар жасауға болады);

әдебиеттер тізімі

6. Тапсыру мерзімі: 2 күн

7. Бағалау критерийлері: кафедраның қойылған талаптарына сәйкес тапсырмаларын дер кезінде

тапсыру


Ескерту: «қанағаттанарлықсыз» деген баға берілген тақырыпты орындай алмаған және

тапсырмаларды орындауда әдейі қателіктер жіберген студенттерге қойылады. «Қанағаттанарлық»

деген баға оқуын ары қарай жалғастыру үшін берілген тапсырманы көлемді орындаған, бірақ

берілген тапсырманы орындауда және жауап беруде қателіктер жіберген студенттерге қойылады.

«Жақсы» деген баға тақырыптың материалын толық білетін, бірақ тапсырманы орындау мен жауап

беруде ұсақ қателіктер жіберген студенттерге қойылады. «Үздік» деген баға тақырыпты тереңінен

және жан-жақты меңгерген, тапсырманы қатесіз орындаған студенттерге қойылады.
Максималды баллдардың саны
8. Әдебиеттер:

Негізгі:

- Бодяжина В.И. и др., Акушерство. - М.: Медицина, 1996.

- Савельева Г.М. Акушерство. - М.: Москва, 2000.

- Дуда В.И.//Оперативная акушерство :Уч. Пособие – М.: Интерпрессервис; Книжный Дом,

2003-576с.

Қосымша:

- Серов В.Н. Практическое акушерство. - М.: Медицина, 1999.

- Дуда В.И. Физиологическое акушерство. - Минск, 2000.

- Найхус Л.М., Вителло Дж., Конден Р.Э.//Руководство по неотложной диагностике заболеваний

органов брюшной полости – М.: Бином, 2000-320с.
9.Бақылау
Тесттер:

1. Негізгі акушериялық операцияларды көрсетіңіз:

А) кесар тілігі

Б) акушерлік қысқыштар

В) жатыр мойны жыртылуын тігу

Г) перинеотомия, перинеоррафия

Д) тубэктомия, цистэктомия
2. Жатырды қай артериялар қанмен қамтамасыздайды:

А) жатыр артериясы

Б) аналық без артериясы

В) жалпы мықын артериясы

Г) жалпы ұйқы артериясы

Д) түтіктік артерия


3. Сыртқы жыныс мүшелерін қай артериялар қанмен қамтамасыздайды:

А) ішкі ұйқы артериясы

Б) сыртқы ұйқы артериясы

В) сыртқы мықын артериясы

Г) жалпы мықын артериясы

Д) жатыр артериясы

4. Какие артерии кровоснабжают шейку матки:

А) ішкі ұйқы артериясы

Б) сыртқы ұйқы артериясы

В) сыртқы мықын артериясы

Г) жалпы мықын артериясы

Д) жатыр артериясы


5. Жатыр мойнының жыртылуының жіктелуі:

А) күштеу

Б) күштеусіз

В) бірінші дәреже

Г) екінші дәреже

Д) үшінші дәреже


6. Аралықтың жыртылуының себептері:

А) жоғарға аралық

Б) аралық ригидность промежности

В) тар жамбас

Г) босануды дұрыс жүргізбеу

Д) мерзімінен бұрын босану


1   ...   18   19   20   21   22   23   24   25   ...   31


©dereksiz.org 2016
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет