Програма на чешкия център за ноември 2010Дата20.07.2016
өлшемі163.71 Kb.
түріПрограма
! Please see the English version of the programme below.

ПРОГРАМА НА ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР ЗА НОЕМВРИ 2010
(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia, www.ceskicentar.cz

Продължава ИЗЛОЖБАТА:ФОТОГРАФИИТЕ НА ЛИБУШЕ И ДАНА КИНДРОВИ ГОСТУВАТ В СЛИВЕН

Изложбата продължава до 5.11.2010, Художествена галерия “Димитър Добрович” - Сливен

Продължава ИЗЛОЖБАТА:стъклото в чешкото изкуство

Изложбата се осъществява с професионалната подкрепа на Музея за приложни изкуства в Прага (UPM). Подборът на експонатите е на д-р Милан Хлавеш, завеждащ секцията “Стъкло и керамика” в UPM.

Изложбата продължава до 12.11.2010 г., Галерия “Алтера” - в сградата на “Интерпред”, бул, “Драган Цанков” 36

ФИЛМОВИЯТ ВЪЛШЕБНИК КАРЕЛ ЗЕМАН

Филмов преглед на знаменития чешки режисьор, придружен с изложба от филмови фотографии от най-успешните му творби.

Карел Земан е чешки филмов режисьор, художник, кукловод,

аниматор и рекламен график. Наред с Милош Форман е сред най-известните чешки

филмови творци в международен мащаб. Неговите прочути филми, новаторски за

времето си, са любими на цели поколения деца, възрастни, но и на колеги режисьори,

които са омагьосани от неговото въображение и неповторими идеи. Българската

публика ще има възможност да види едни от култовите филми на Земан през месец

ноември в софийското кино “Одеон ”.
  • Фотоизложба “Филмовияt вълшебник Карел Земан”

Фотоизложба на световно известния режисьор от чешки произход Карел Земан, реализирана по повод стогодишния юбилей от неговото рождение. Филмовите фотографии са подбрани от 14-те от най-успешните филми на Земан, придружени с текст, описващ работите на твореца. Изложбата е реализирана съвместно с известния чешки филмов историк д-р Павел Таусиг.
Карел Земан е роден на 3.11.1910 г. в Остромерж при Нова Пака. Завършва двугодишно училище по търговия и курс за рекламна рисунка и аранжиране. По-късно работи като художник в рекламни ателиета, няколко години (1930-1936) във Франция, но също и при Томаш Батя в Злин. Още като студент е заинтригуван от кукления театър, но едва през 1943 г. успява да влезе в злинската театрална работилница. Първият филм, който прави тук е поетичната лента “Коледен сън” (Vánoční sen), спечелил през 1946 г. наградата за най-добър куклен филм на Международния фестивал в Кан. Всъщност става въпрос за комбиниран игрално-куклен филм, в който анимационна играчка се движи в реалното пространство.

Многото награди и признания, които получават работите на Земан от фестивали по цял свят, са доказателство за популярността на твореца. Заради уникалното си изкуство, чрез което разкрива вълшебния свят на фантазията, Карел Земан често е посочван като последовател на Жорж Мелиес.

Един от най-впечатляващите чешки режисьори умира на 5.4.1989 г. в Прага.

Изложбата ще продължи от 3.11 до 3.12.2010 г. в Галерията на ЧЦ София.


  • Програма на филмовите прожекции в кино “Одеон”:

6.11., 17.00 ч. “Пътешествие до праисторията” (1955 г., 93 мин.)

13.11., 17.00 ч. “Дяволско откритие” (1958 г., 81 мин.)

20.11., 17.00 ч. “Барон Мюнхаузен” (1961 г., 83 мин.)

27.11., 17.00 ч. “Откраднатият дирижабъл” (1966 г., 90 мин.)


ПЪТУВАНЕ В ПРАИСТОРИЧЕСКАТА ЕПОХА


реж. Карел Земан (1955 г., 93 мин.)

сценарий: Я. А. Новотни, Карел Земан

музика: Е. Ф. Буриан

оператор: Вацлав Паздерник

в ролите: Бедржих Шетена, Владимир Бейвал, Петър Херман, Йозеф Лукаш, Зденек Хустак

Научно-фантастичен филм инспириран от илюстрациите на художника Зденек Буриан и заснет с помощта на професионалната консултация на проф. Йозеф Аугуст. Това е първият от редицата признати в света филми на Карел Земан, а според специалистите и най-известната му творба.

История за четири момчета, чието любопитство е разпалено след намирането на истински вкаменелости. В търсене на отговори, те предприемат пътешествие с лодка срещу течението на Реката на времето, като целта им е да достигнат до праисторията на Земята. По време на плаването се запознават с различни климати и екосистеми в отделните епохи на планетата, срещат се с праисторически животни и растения и изживяват много приключения.

6.11., 17.00 ч., кино “Одеон”


ДЯВОЛСКО ОТКРИТИЕ


реж. Карел Земан (1958 г., 81 мин.)

сценарий: Милан Ваха, Карел Земан, Франтишек Хрубин

музика: Зденек Лишка

оператор: Иржи Тарантик

в ролите: Арнощ Навратил, Лубор Токош, Франтишек Шлегър, Милослав Холуб и др. Известен филм на Карел Земан възникнал по мотиви от романа на Жул Верн, в който са използвани оригинални илюстрации от книгата.

Подлият авантюрист Артигас, забогатял от заграбването на морски съкровища, отвлича проф. Рох, за да използва негово велико откритие за завладяването на света.

В битката срещу злото се включва асистентът на професора инж. Харт, който освен че иска да спаси човечеството се бори и за любовта на професорската дъщеря Яна.

13.11., 17.00 ч., кино “Одеон”


БАРОН МЮНХАУЗЕН


реж. Карел Земан (1961 г., 83 мин.)

сценарий: Карел Земан

музика: Зденек Лишка

оператор: Иржи Тарантик

в ролите: Милош Копецки, Яна Брейхова, Рудолф Йелинек, Ян Верих, и др.

Филм по мотиви от едноименния роман на Рудолф Ерих Распе, истинска наслада за очите, ушите и мисълта. Историята ни връща в 18 век в окупирано от турците градче, където малка театрална група показва пред министъра на войната измислените патила на Барон Мюнхаузен. За изненада на всички, по време на представлението влиза стар войник, който твърди че именно той е истинският Барон Мюнхаузен. Пиесата продължава с разказа му за невероятните приключения, които той и неговите приятели са преживели.

20.11., 17.00 ч., кино “Одеон”

ОТКРАДНАТИЯТ ДИРИЖАБЪЛ


реж. Карел Земан (1966 г., 90 мин.)

сценарий: Карел Земан и Радован Кратки

музика: Ян Новак, Филмов симфоничен оркестър с диригент Франтишек Белфин

оператори: Йозеф Новотни, Бохуслав Питхарт

художник: Карел Земан

в ролите: Ян Бор, Ян Чижек, Ян Малат, Михал Поспишил, Йозеф Страник и др.Момчешка история от изгрева на “техническия век”. Историята започва през 1891 г. на пражкия Юбилеен панаир, където пет момчета са запленени от фантастичния управляем дирижабъл на предприемача Финдейс. За да привлече хора, Финдейс предлага на децата безплатен полет, но когато успява да набере необходимия брой платежоспособни пасажери се отмята от думата си. Момчетата успяват да останат в дирижабъла и се оказват високо над града, където установяват, че машината въобще не е управляема. Следват много приключения, корабокрушение на пустинен остров, битка с пирати и среща със самия капитан Немо...

27.11.17.00 ч., кино “Одеон”


ЛЕКЦИЯ: Рецепция на съвременната бЪлгарска литература в Чехия


Д-р Ивана Сръбкова е родена на 28.9.1955 г. в Бърно. От 1975 до 1980 г. учи във Философския университет на Масариковия университет в Бърно (специалност чешки език и български език).

След завършването си през 1981 г. работи първоначално като асистент в същия университет, после - в Българския културно-информационен център в Прага, а от 1987 г. е на работа в Славянската библиотека при Националната библиотека на Чешката република в Прага.

Превежда българска литература. Сътрудничи на в. "Лидове новини", публикува в литературната периодика и в специализирания печат. Заедно с Ани Бурова редактира рубриката за българска литература в интернет-сървъра www.iliteratura.cz. Пропагандира българската литература в Чехия (чрез изложби, представяния на нови книги, литературни вечери, дискусионни форуми и др.).

На 24.5.1999 г. по случай празника на Славянската писменост и култура св. св. Кирил и Методий Министерството на културата на Република България й присъжда почетна грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура.9.11., 14.00 ч., СУ “Св. Климент Охридски” – аудитория 160Б

ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН” представя SHORTFILMLIVEMUSIC (Германия)


Reconstructing Mahler – a vision´s gleaming sounds


Jan F. Kurth – вокал, музикален режисьор

Benjamin Schindler – визуална концепция

Demian Kappenstein – ударни и перкусии

Lutz Streun – тенор саксофон и кларнет

Daniel Vedres – вокал, валдхорна

Matthias Kurth – електрическа китараГустав Малер е известен като една от най-колоритните личности на европейската музикална сцена. Композитор, който прекрачва жанровите граници и музикални форми, приживе много възхваляван, но и отхвърлян.

Проектът на немската формация “Shortfilmlivemusic”, не е само обикновена почит към Малер. С помощта на композитора Даниел Ведрес, музикантите правят адаптация на неостаряващата музика на Густав Малер, изпълват я с импровизации и модерно звучене. Композициите са допълнени с филми от различни части на Европа, като по този начин публиката е въвлечена в едно магическо пътешествие из музикалния свят на Малер.

http://shortfilmlivemusic.de/en

11.11., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

КИНОМАНИЯ 2010

Киномания 2010 представя значимото и артистично кино, което по една или друга причина е останало извън интереса на българските киноразпространители. Фестивалът няма конкурсен характер.В тазгодишното издание на филмовия форум ще присъстват и два чешки филми “На тавана или кой днес има рожден ден” и Кавазаки Роза”.
На тавана или кой днес има рожден ден” (Na půdě aneb kdo má dneska narozeniny)

реж. Иржи Барта, чешки анимационен филм, 2009 г., 90 мин.Анимационна приказка за спокойния живот господстващ в кралството на изоставените играчки. Но идилията продължава само до момента, в който жестокият владетел на империята на злото започва да се интересува от красивата кукла Незабравка. В борбата за нейното спасяване се проявяват силите на приятелството и желанието да се съхрани добрият стар свят.

Награди:

- Награда за най-добра художествена творба на фестивала“Чешки лъв 2009”;

- Награда на най-добър пълнометражен филм на Международния детски кино фестивал в Ню Йорк (Grand Prize Feature of The 2010 New York International Children’s Film Festival);

- Наградата на чешките филмови критици “Kristian” в категория “Анимационна творба” на Fabiofest 2010;

- Excellence Prize в категория “Анимационен филм” на японския фестивал “Japan Media Arts Festival 2010”;

- Голямата награда на първото издание на Международния кино фестивал за деца “KINOdiseea” в Букурещ – 2009 г.http://www.napude.com
Кавазаки Роза (Kawasakiho růže)

реж. Ян Хржебейк, драма,ЧР, 2009 г., 95 мин.Драма за преплетените съдби на няколко герои, в чиито живот се намесва StB (чешката тайна полиция), задължителната емиграция, копнежа за всичко забравено и нуждата нещата да бъдат преоткрити и преименувани.

В рамките на чешката кинематография това е първият игрален филм, който се занимава с темата за предателството и сътрудничеството с тайната комунистическа служба на StB. Дори 20 години след падането на комунистическия строй, в медиите постоянно се появяват новини за хора засегнати по някакъв начин от тази безславно известна организация. Зад прякорите от старите списъци на StB се скрити лични човешки драми и трагедии.

Награди:

- Награда за най-добра второстепенна женска роля (Даниела Коларжова) и за най-добра второстепенна мъжка роля (Ладислав Худик) на фестивала “Чешки лъв 2009”;

- Наградата “Sazka” за най-добър нереализиран сценарий през 2008 г.;

- Награда за най-добра лента в извънконкурсната програма на Берлинале 2010, награда за най-добър филм от CICAE.


Програма и информация за фестивала може да намерите на : www.kinomania.bg

12-28.11.2010 г.

Поемеш ли към ада, яхай хубава кобила” (Když do pekla, tak na pořádné kobyle)

Представяне на българското издание на романа в присъствието на автора Ян Яндоурек, преводът е на Маргарита Кюркчиева, издателство “Ерго”.


Романът “Поемеш ли към ада, яхай хубава кобила” започва и завършва с думата Нищо, повторена четири пъти! Не може обаче да има Нищо, все трябва да има Нещо! Авторът Яндоурек го търси. И се пита: “Нима Исус би бил против, ако се събуждам до момиче със зелени очи?”

Загубата на вяра разчиства пътя за бездуховността, за лъжепророците и сектите, за увлечението по източните философии и по политическите доктрини, както и за другата крайност – религиозния (и не само религиозния) фанатизъм, мистицизма, суеверието!

Свещеникът, захвърлил расото, изживява катарзис: “Бих вярвал, но в какво? Няма църква, заслужаваща доверие. Живот, посветен на Бога, е авантюра. Но и живот без Бог е авантюра!”

Галерия от образи на наши съвременници, обрисувани с ирония или сарказъм, търсещи Истината в Духовното, в Секса, или и в двете, чиито живот протича на фона на превратните обществени и политически събития на предела между две столетия.”

(Маргарита Кюркчиева)


Ян Яндоурек (1965) е чешки писател, есеист, социолог, журналист, доктор по философия. Завършва католическия Теологически факултет, няколко години е действащ свещеник, по-късно учи социология във Философския факултет на Карловия университет. Автор е на шест романа и на няколко научни труда (“Социологически речник”, “Увод в социологията” и др.). За романа си “В лъвската яма” получава наградата “Иржи Ортен” (1997). Занимава се с компаративистика на съвременната световна литература, Негови разкази и извадки от романите му са публикувани на български език в сборници и периодични издания. Понастоящем е старокатолически свещеник в Прага, привърженик на либералния католицизъм, т.нар. старокатолицизъм, който отрича някои от съвременните догми (целибата, непогрешимостта на папата, нетърпимостта към хомосексуалистите и др.). Глава е на семейство с три деца.

16.11., 18.30 ч., Лилавия салон на ЧЦ

ЯН ЯНДОУРЕК ГОСТУВА НА ПЛОВДИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ “ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”

Среща със студенти изучаващи чешки език и литература в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Според специалистите българската бохемистика е една от най-добрите в света. В България чешки език се изучава в три университета – СУ “Св. Климент Охридски”, ПУ “Паисий Холендарски” и Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград. Чешкият център успешно сътрудничи с тези висши учебни заведения и подготвя интересни поредици, както и представяния на български издания от чешката литература.17.11., 10.30 ч., Заседателната зала на Ректората, ПУ “”Паисий Хилендарски

Джаз дни на БНП Париба 2010 представя “Тигран Хамасиян Трио

Тигран Хамасиян - пиано

Силван Романо - бас

Матю Шазаронк - ударни


Джем сешън с:

Михаил Йосифов - тромпет

Велислав Стоянов - тромбон

Веселин Веселинов–Еко - бас

Димитър Семов -ударни
Тигран Хамасян е само на 19 години, когато през 2006 год. получава награда в Международния конкурс за джаз пиано “Марсиал Солал”, присъдена от Фондацията БНП Париба. Това е една нова среща за публиката и първото отличие за този артист, който в последствие получава oще награди, сред които Приза от конкурса Телониъс Монк още същата година.

Тигран определено е изпълнител с огромен талант. По-старшите от него приветстват неговата виртуозност, усещането му за ритъм и изключителната музикална зрялост, която проявява. Той е вдъхновен композитор, обогатен от различни влияния – от класическата до арменската музика, изучавани в Консерваторията на Ереван – всичко това захранва множеството му проекти, за което свидетелства и последният му албум “Red Hail”, записан през 2009 г. и широко приветстван от критиката. Следващото му CD със соло изпълнения на пиано ще излезе през 2011 година.17.11., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН” представя трио Акустична версия

Антони Дончев - пиано

Христо Йоцов - ударни

Георги Дончев - бас

18.11., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ

Концерт на студенти по класическа китара от НБУ и НМУ “Л. Пипков” от класа на Столина Добрева.22.11., 18.00 ч. , Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН” представя Fly me 2 da moon

Росен Захариев - тромпет

Тодор Стоянов - клавишни

Георги Дончев - бас

Александър Даниел - барабани25.11., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

АЛАРМА ПЪНК ДЖАЗ представя петък вечер с ША-ША

„Случайни чайки”, „Небе за двама”, „Нагоре-надолу”… – точно година след първия „пълнометражен” радио концерт на „Ша-Ша”, дуото отново ще се представи на „Аларма Пънк Джаз” – този път в Лилавия салон на Чешкия център в серията „Звуково изобразяване на града”, кръстосваща ефира на програма „Христо Ботев” на БНР със знаковите места за култура в София. „Ша-Ша” едва ли имат нужда от представяне – Светослав Колев-Цвъри (китара) и Гергана Добрева (глас & китара) са едно от наистина радващите ухото музикални явления в новата българска музика. Хем достатъчно мелодични (и дори хитови като звучене – като да си запеете тяхна песен), хем в ъндърграунд-блуса и ъндърграунд-поезията в достатъчна степен, че да привлекат вниманието и на по-фрийк публиката. Поезия за две акустични китари, пънк-блус кабаре, комедия (чуйте песента „Няма да ядеш” и няма за какво повече да си говорим), импровизации, преплитания на авторска музика и „класики в жанра” – въобще, концертите на „Ша-Ша” са образец за „шоу на живо” във времената, когато всичко се прави на запис и живата музика и живият контакт все повече изчезват. След изключително силен фестивален сезон, включващ „Различният поглед” в Стара Загора, Impossible Fest и др., Гери и Цвъри отново решиха да се представят пред публика и във варианта „Аларма Пънк Джаз”… Което, разбира се, значи и на живо по програма „Христо Ботев” на БНР – пряко от Лилавия салон на Чешкия център!http://www.myspace.com/gerycvury

http://www.myspace.com/alarmapunkjazzfest

http://www.bnr.bg

26.11., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход: 5 лв)

ПИСТИРОС IV

Представяне на поредния том от сборника - “PISTIROS IV. EXCAVATIONS AND STUDIES” (автори: Ян Боузек, Лидия Домарадска и Зофия Арчибалд), с участието на проф. Ян Боузек. В сътрудничество с Националния археологически институт с музей при БАН, Сдружение "Пистирос - в памет на проф. Мечислав Домарадски".

В книгата са публикувани резултатите от археологическите разкопки, които се провеждат в емпориона Пистирос при гр. Ветрен, община Септември. Откриването на този уникален археологически обект и създаването на международен екип от специалисти, който да го изследва, са дело на покойния виден археолог проф. Мечислав Домарадски. През последните десет години от живота и дейността си, той посвещава цялата си енергия на проучването на Пистирос и създаването на археологически музей в гр. Септември, където са изложени и съхранявани ценните находки, откривани при разкопките. Значим принос в тази насока има и проф. Ян Боузек – специалист в класическата археология, преподавател във Философския факултет на Карловия университет в Прага, Масариковия университет в Бърно и гостуващ лектор на редица други университети по света.

30.11., 17.00 ч., Археологически музей

PROGRAMME NOVEMBERuntil 5.11. "Dana & Libuse Kyndrova: Czechoslovakia - Occupation, Normalization, Departure"

Art Gallery "Dimitar Dobrovich", Sliven

The first ever cooperation between the Czech centre and the town of Sliven continues with the presentation of the exhibition "Dana & Libuse Kyndrova: Czechoslovakia - Occupation, Normalization, Departure" at the Sliven Art Gallery "Dimitar Dobrovich".

The exhibition of photographs depicts important moments of Czech history - the arrival of the Warsaw Pact troops in August 1968, the period of apathy and passivity in the 1970's and 1980's, and finally the decampment of Soviet Army after the "Velvet Revolution" in 1989.

until 12.11. GLASS IN CZECH ART

Gallery Altera, "Interpred" building, Dragan Tsankov 36
The Czech Centre, in cooperation with the State Cultural Insitute of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria and Museum of Decorative Arts in Prague, present this unique exhibition of glass sculptures made by three generations of Czech glass artists.
Excellent quality of materials, individuality, and artistic processing have, for long time, been a trademark of the Bohemian glass artists. The hallmarks of Czech glass art are mainly based on the combination of the painted, sculptural, and graphic expression.
The most important period for Czech glass art came in the 1950's when Czech glass artists fully discovered the capability of glass for artistic expression and thus created the phenomenon of "studio glass sculpture". Glass sculpture then evolved into a new art direction and was showcased by Czechoslovakia at the EXPO World Exhibitions in Brussels 1958, Montreal 1967, and Osaka 1970. Apart from Prof. Stanislav Libenský and his wife and life-long cooperator Jaroslava Brychtová, names like René Roubíček, Václav Cigler, Vladimír Kopecký, Jiří Harcuba, and František Vízner have become widely known for their innovative approach to glass as an artistic expression.
The fact that even today Czech glass artists are among the elite worldwide in this art is owing to the long tradition but also to the rigorous, and unique, ten-year long education which consists in most cases of studies at the Prague Academy Of Applied Arts. Here students benefited from the tutelage of the legendary designers Prof. Josef Kaplický and his colleague Karel Štipl. The next quarter-century long era at the school was presided over by Prof. Stanislav Libenský. His students Marian Karel, Oldřich Plíva, Jaroslav Matouš, and Konstantin Valchev are among those presenting their works at the exhibition in Sofia.
In these last twenty years the main figures at the "Glass in Architecture" studio/department of the school are Prof. Marian Karel and Prof. Vladimír Kopecký, whose students Anna Polanská, David Suchopárek, and Petr Stanický are also showing works at this unique exhibition.

3.11.-3.12. Film magician Karel Zeman

Czech centre

To celebrate the 100th anniversary of the birth of Karel Zeman, a founder of Czech animated film, the Czech centre, in cooperation with Bulgarian National Cinematheque, presents a retrospective of this world-famous filmmaker. The film screenings are accompanied by an exhibition of photographs of Karel Zeman's film works. The exhibition opens 3rd November - the day Karel Zeman was born, 100 years ago - and lasts until 3rd December.


Karel Zeman (born November 3, 1910) was a Czech animator and filmmaker. He is considered one of the founders of Czech animated film.

Karel Zeman became interested in puppetry while in business school which led him to study at the Art School of Advertising in France. His first job of note was with an advertising studio in Marseilles where his first public animation was for a soup ad. He continued working in advertising when he returned home to the Czech Republic but for big firms like Baťa and Tatra.


Zeman showed a sample of his work to the filmmaker Elmar Klos and started working at the animation studio in Zlín in 1943 where he met animator Hermína Týrlová, animator of Ferda Mravenec (Ferda the Ant). Together Zeman and Týrlová made the animated film Vánoční Sen (Christmas Dream) which won the award for Best Animation at the 1946 festival in Cannes.
Zeman started working on his own with a popular series of short films about a character named "Mr. Prokouk". These humorous stories explored problems of everyday life such as Mr. Prokouk at the Office, Mr. Prokouk the Inventor, and so on. Zeman’s first feature film was Král Lávra (King Lavra), which earned him a National Award in 1950 but it was 5 years later when Zeman made his ground-breaking film, Cesta do Pravěku (Journey to Prehistory), combining live actors, animation, and special effects. This work stunned the world and was soon followed by his masterpiece Vynález Zkázy (A Deadly Invention) in which Zeman created his unique style of combining live actors with Victorian illustrations and animations which he later used to great effect in his "Jules Verne" series "Ukradená vzducholoď" (Stolen Airship) and Na kometě (Off on the Comet).
Zeman has also retold such classics as Baron Prášil (The Fabulous Baron Munchausen), Bláznova kronika (The Jester’s Tale), Pohádky tisíce a jedné noci (Tales of One Thousand and One Nights), Krabat, čarodějův učeň (Krabat - The Sorcerer's Apprentice), and the fairy tale Pohádka o Honzíkovi a Mařence (The Tale of John and Marie).
Though most of Zeman’s films were meant for children, they are all witty, handsomely styled and technically crafted enough to mesmerise adults as well.
6.11. 17h. Journey to Prehistory/Cesta do Pravěku

Cinema Odeon

dir. Karel Zeman, CR 1955, 93 min.Follow the adventures of four boys who are transported back in time in their rowboat.

A pioneering science fiction feature film released in 1955. Regarded as a leading example of Zeman's animation skills, it was the first of his productions to include actors in conjunction with animation and special effects, and won awards at the International Film Festivals of Venice and Mannheim. The documentary-type nature of the film was unusual for its era and pre-empted much later TV productions that depicted prehistoric life for educational rather than purely entertainment purposes.
13.11. 17h. A Deadly Invention / Vynález zkázy

Cinema Odeon

dir. by Karel Zeman, CR 1958, 81 min.An adventure film based on Jules Verne's novel Facing the Flag from 1896. The film was a ground-breaking work in the genre of stop motion animation photography. It relies heavily on animated special effects and has a visual style similar to the original illustrations of Verne's book.
20.11. 17h. The Fabulous Baron Munchausen /Baron Prášil

Cinema Odeon

dir. by Karel Zeman, CR 1961, 83 minA romantic adventure film based on the tales of Baron Münchhausen. The film combines animation with live-action and is heavily stylised.

The narrative basically consists of one bizarre, humanly impossible, adventure after the other and is written with a droll sense of humour. A love triangle is also woven seamlessly into the happenings, as Munchausen, who fancies himself quite the ladies' man, finds himself unable to convince the beautiful Princess Bianca to choose him over the Moon Man. In the end, however, Munchausen remains unperturbed and ready to take on whatever escapade he finds himself in next.
27.11. 17h. The Stolen Airship/ Ukradená vzducholoď

Cinema Odeon

dir. by Karel Zeman, CR 1966, 90 minThe story of this 1967 live-action/animated film is based loosely on Jules Verne's Two Years' Vacation. It follows the adventures arising when a group of boys happen to "steal" the new airship on display in town. The film consists of live-action scenes, generally shot in black and white, as well as hand-drawn, stop motion, and cut-out animation. Various live-action and animated elements are often combined in the same scene.

9.11. 14h. LECTURE: Dr. Ivana Srbková on Reception of Contemporary Bulgarian Literature in the Czech Republic

Dept. of Bohemistics (Room 160B), Sofia University

11.11. 21 h. Orange Thursdays in Purple Lounge present: shortfilmlivemusic (Germany)

Czech centre

Jan F. Kurth - voice, musical director

Benjamin Schindler - visual concept & documentation

Demian Kappenstein - jazz drums & prepared percussions

Lutz Streun - tenor saxophone & bass clarinet

Dániel Vedres - horn, voice, various wind instruments, & electronics

Matthias Kurth - electric guitar
Based on the themes of Gustav Mahler’s music, under the direction of horn blower and composer Dániel Vedres, the band develops one-of-a-kind adaptations of Mahler's work full of improvisation, a joy of playing, and modern sounds to give this ageless music's shine in new splendour.

The new music is complemented by short films which revolve around and evolve the message of Mahler’s music. These films are compiled in cooperation with large agencies specialising in short-films and with film academies across Europe. The result is a film/concert experience which takes the spectators on a trip through the world of Mahler’s music.
Gustav Mahler is one of the most iridescent people of the European musical scene. He broke musical forms, overcame stylistic boundaries, and enjoyed giving his audience the run-around. Still, "Reconstructing Mahler – a vision’s gleaming sounds" is not an ordinary homage to Mahler. The shortfilmlivemusic ensemble recompose Mahler as never before and the films blend with the new compositions to showcase Mahler’s music. The films in the programme are based around the theme of Mahler’s first symphony, "Titan", which deals specifically with the relations of humans to temporal perception, technology, and, above all, nature. 

http://shortfilmlivemusic.de12-28.11. CZECH FILMS AT KINOMANIA 2010

Sofia

There will be 2 Czech shown at the 24th Kinomania film fest in Sofia running from the 12th to the 28th of November. Kinomania has become a must see festival showing the films that have slipped through the cracks and were inexplicably ignored by the "mainstream" cinemas. Kinomania is also mandated to the screening of movies that didn't make it to Bulgaria during their original release as well as screening classic movies just for the sake of seeing them again.


This year Kinomania will be screening the Czech films: Kawasakiho růže (Kawasaki’s Rose) and Na půdě aneb kdo má dneska narozeniny (In the Attic or Who Has A Birthday Today).
Please get back to us for the dates of screenings, or visit www.kinomania.bg
Kinomania: Kawasaki’s Rose/Kawasakiho růže

dir. Jan Hřebejk, CR 2009, 100 min.Kawasaki’s Rose is the newest film by the successful Czech director-screenwriter duo Jan Hřebejk and Petr Jarchovský. In Kawasaki’s Rose, Hřebejk, considered one of the leading directors of his generation, explores a story about family tensions but as the conflict between the characters escalates the film becomes deeply political.

Through the lens of a very personal story, it casts an intriguing look at the moral conflicts individuals sometimes found themselves entangled in during the communist era.
Please get back to us for the dates of screenings, or visit www.kinomania.bg

Kinomania: In the Attic or Who Has A Birthday Today/Na půdě aneb kdo má dneska narozeniny

dir. by Jiří Barta, CR 2009, 74 min.

A full-length animated film for children, but also for adults who haven't lost their sense of imagination nor their joy of play. Peace reigns over the kingdom of abandoned toys until Buttercup, a beautiful doll, becomes the object of desire of the cruel ruler of the Land of Evil. In the ensuing battle to save the damsel in distress, the strength of friendship and the desire to perpetuate good in the good old world come to light.
Please get back to us for the dates of screenings, or visit www.kinomania.bg

16.11. 18.30h. Jan Jandourek: Book Presentation

Czech centre

Presentation of the Bulgarian translation of Jandourek´s novel “Když do pekla, tak na pořádné kobyle”, Ergo 2010, translated by Margarita Kyurkchieva.


Czech sociologist, writer, and essayist Jan Jandourek is an author of books focusing on religion and his point of view varies from critical (Pagan Christian Mediations – Pohanokřesťanské meditace) to one espousing the positive  (Saints and Heretics of World Religions – Svatí a kacíři světových náboženství or When the Pope Is Leaving – Když papež odchází). He has also written books on sociology (An Introduction to Sociology; The Dictionary of Sociology). In 1997 he received the prestigious Czech literary prize Cena Jiřího Ortena for his book In the Lion's Den (V jámě lvové), an apocryphal story based on the Book of Daniel.

17.11. Jan Jandourek meets the students of bohemistics at the Plovdiv University

Plovdiv

17.11. 21h. BNP Paribas Jazz Days 2010 present: Tigran Hamasyan Trio

Czech centre

Tigran Hamasyan is a stellar jazz piano player at an incredibly young age (born in 1987) but it is understandable when you consider he started at the age of 2. Hamasyan has been actively studying and comprehending music and jazz his whole life. He was learning from the greats (Duke Elington, Thelonious Monk, Charlie Parker, Art Tatum, Miles Davis, Bud Powell and others) and writing his first compositions from 10 years of age. Hamasyan had just become a teenager when he met Stephane Kochoyan at the 2000 Yerevan Jazz Festival in Armenia, Tigran's home, and Kochoyan was instrumental in presenting and promoting Tigran to the European jazz community. The following year Kochoyan invited Tigran to France to play in festivals and here he met and played with Philip and Christophe Le Van and was introduced to Wayne Shorter, Herbie Hancock, John Mc Laughlin, Joe Zawinul, Danillo Perez, and John Patitucci. He also played with Pierre Michelot & Daniel Humair. He impressed the jazz world.


Tigran Hamasyan started winning awards in 2002, like the Martial Solal International Jazz Piano Competition held in Paris, the Jazz a Juan Revelations 2003, 2003 Montreux Jazz Solo Piano Competition, 2005 Moscow International Jazz Piano Competition, Monaco Jazz Soloist Competition, 2006 the Thelonious Monk Jazz Competition. During this period he was also studying modern jazz and his native Armenian folk music which has been critical in helping to develop his style. Hamasyan was also releasing CD's at this point and has 3 releases to date. He also studied at The University of Southern California in Los Angeles.
Lately Tigran Hamasyan is based in New York and has been performing and touring with his band ARatta Rebirth as well as touring solo as he will when playing with local musicians here at the Czech Centre in Sofia.
www.tigranhamasyan.com

18.11. 21 h. Orange Thursdays in Purple Lounge present: Acoustic Version Trio

Czech centre

Antoni Donchev - piano

Hristo Yotsov - drums

Georgi Donchev - double base22.11. 17h. Youth Zone

Czech Centre

Concert by the students of the New Bulgarian University (prof. Stolina Dobreva´s classical guitar class) and L. Pipkov National High School.

This concert takes place in cooperation with the Music Department at the New Bulgarian University; another concert from the continuing series presenting the shooting stars of Bulgarian classical music.

25.11. 21 h. Orange Thursdays in Purple Lounge present: Fly me 2 da moon

Czech centre

Rossen Zahariev - trumpet

Todor Stoyanov - keyboard

Georgi Donchev - base

Alexander Daniel - drums

26.11. 21 h. Alarma Punk Jazz presents: Friday Night with 6a-6a

Czech centre

A chamber concert by 6a-6a as part of the project called "Audio-expression of the city" organized by Radio "Hristo Botev", the cultural channel of the Bulgarian National Radio, which features broadcasts from Sofia's important cultural venues.


Svetoslav Kolev-Cvury - guitar

Gergana Dobreva – vocals, guitar


http://www.myspace.com/gerycvury

http://www.myspace.com/alarmapunkjazzfest

http://www.bnr.bg

30.11. 17h. PISTIROS IV. - EXCAVATIONS AND STUDIES

Archeological Museum, Sofia

Presentation of the 4th part of the book by Jan Bouzek, Lidie Domaratzka, and Zofie H. Archibald.

Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет