В. 24 часа 2 В. Атака 11 В. Сега 12бет1/10
Дата16.07.2016
өлшемі1.28 Mb.
#203746
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
04 март 2010 г.
ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. 24 часа 2

В. Атака 11

В. Сега 12

В. Сега 13

В. Труд 18

В. Труд 21

В. Труд 22

В. Труд 22

В. Новинар 23

В. Класа 23

В. Класа 25

В. Класа 26

В. Дневник 26

В. Пари 27

В. Пари 28

В. Пари 28

В. Пари 29

В. Пари 30

В. Пари 31

В. Пари 31

В. Пари 33

В. Пари 33

В. Пари 36

В. Пари 37

В. Пари 37

В. Пари 38

В. Дума 40

В. Дума 41

В. Дума 42

В. Дума 42

В. Дума 42

В. Дума 43

В. Стандалт 43

В. Стандалт 44

В. Стандалт 44

В. Стандалт 45

В. Стандалт 45

В. Стандалт 45

В. Стандалт 45

В. Стандалт 46

В. Стандалт 46

В. Стандалт 47

В. Стандарт 47

В. Стандарт 48

В. Телеграф 52

В. Телеграф 53

В. Телеграф 53

В. Телеграф 54

В. Телеграф 54

В. Телеграф 54

В. Телеграф 55

В. Телеграф 55

В. Телеграф 56

В. Монитор 57

В. Монитор 58

В. Монитор 58

В. Монитор 58

В. Монитор 59

В.Монитор 59

В. Земя 63

В. Земя 64

В. Земя 64

В. Земя 65

В. Земя 66

В. Земя 66

В. Земя 68

В. Земя 70
04.02.2010 г., с. 1-2-3
80% от асансьорите са ковчези
Модернизацията на един излизала до 20 000 лв.

Наталия Вичева, една от пострадалите в асансьора, дошла в “Майчин дом” просто да разгледа.
80% от асансьорите в България не отговарят на евронормите за безопасност, определени с директива. Това установи проверка на "24 часа" след инцидента, при който 12 души пропаднаха с асансьор в "Майчин дом" в София. За нас директивата важи за машините, произведени след 2003 г.

Модернизацията на един струва между 15 и 20 хил. лв., казват експерти. Австрия, Германия и Унгария също оставили старите асансьори в сградите.

Голяма част от съоръженията нямат устройства за контрол на товара. Според производители едно такова струвало 400 лв.

80% от асансьорите в България не отговарят на европейските изисквания, заяви вчера Ваньо Бояджиев, шеф на регионалния отдел на държавния технически надзор за София, София-област и Перник. Той обаче допълни, че това не означавало те да бъдат спрени. Евроизискванията влезли в сила у нас от 2003 г. и се отнасяли за новите асансьори А за старите се гледат изискванията към годината на производство.

След инцидента в "Майчин дом" отново се разгоря спор за опасните асансьори между производителите и държавния технически надзор.

Според Бояджиев асансьорът в "Майчин дом" не е имал устройство за контрол на товара. То спира машината, ако кабината се претовари с 10%. Такива у нас били 30-40% от асансьорите, произведени след 1982 г. Да, можем да вкараме в наредба изискване да се монтират, но това струва пари, обясни Бояджиев. Ще бъдат ли съгласни хората да ги дадат, каза той и заподозря производители и вносители в комерсиалност. И че по време на криза нямат толкова работа.

Според производители устройството, което алармира за претовареност или блокира тръгването, струвало 400 лв.

У нас има три вида асансьори. Най-старите са от 50-те години, с подвижен под и решетки. Вратите им се заключват механично и нямат устройство, което да ги контролира. С промени в наредба се предвижда то да се въведе.

Масовите имат контрол на заключването, но са без автоматични врати, поради което не отговарят на евродирективата.

Модернизацията на един струвала между 15 и 20 хил. лв., което едва ли един блок можел да си го позволи.

Това е държавна политика и държавата трябва да реши в кой момент да въведе тези изисквания.

На този етап те са препоръчителни, казва Бояджиев. Експертът обясни, че европейски държави не са посегнали да въвеждат тези норми, защото ще трябва да оставят сградите си без асансьори.

В новите - произведени след 2003 г., вратата е автоматична, имат и устройство, което ограничава неконтролируемото движение нагоре.

От началото на февруари надзорът е проверил 312 асансьора в 38 общини - най-вече в болници, поликлиники и в кметствата.

Открити са 5 съоръжения, които дори не са регистрирани. Те са спрени. На 19 от асансьорите им е изтекъл срокът на технически преглед, който се прави на три години. Обясненията са, че на общините не им стигали парите.

На 48 не им е извършвана функционална проверка. Тя се прави на 10 дни от поддържащата фирма.

90% от асансьорите у нас не отговарят на европейските изисквания за безопасност, а около 40 хил. са с изтекъл ресурс, твърди обаче Илия Златанов, собственик на една от най-големите български компании производители. Наскоро от асоциацията на производителите и вносителите алармираха, че над 60% от асансьорите, произведени преди 2005 г., не отговарят на европейските стандарти за безопасност.

Това били над 70 хил. съоръжения. За покриването на изискванията в сгради с обществен достъп били отпуснати 100 хиляди лева. С тях обаче само били боядисани вратите на 15 хил. асансьора.

Всичко това се случвало заради липсата на адекватен контрол от агенцията за технически надзор. От години от асоциацията алармират, че там имало нарушения. Само у нас от цяла Европа надзорът бил държавен.
МАРИЯНА БОЙКОВА, ВЯРА ИВАНОВА


04.02.2010 г., с. 2
ИЗИСКВАНИЯТА

- Преди да бъде наета фирма за поддържане на асансьора, собственикът - домсъвет, община, държава или фирма, трябва да поиска от нея удостоверение, че е вписана в регистъра на Държавната агенция по метрология и технически надзор. Това обаче често не се прави. Домсъвети предпочитат да броят по-малко пари. Агенцията вече е дала на прокурор две такива фирми.

- 3 пъти в месеца, или на 10 дни фирмата, която поддържа асансьора, трябва да прави функционален оглед, за да е наясно какво е състоянието му. И това се прави рядко и неизпълнението на огледа на асансьора е най-честото нарушение. Не го контролират и домсъветите.

- На 36 месеца се прави технически преглед на асансьора, извършва го лицензирана компания. Тя дава предписания, а я контролира държавният технически надзор.

- Прегледите на асансьорите в държавни и общински сгради се извършват от експерти на Държавната агенция по метрология и технически надзор.


04.02.2010 г., с. 2
Котли ще гърмят като бомби в детски градини
автор: Марияна Желева

Старо котелно помещение в обществена сграда в София. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Самодеен ремонт на котел в детска градина. Директор на читалище, който заработва като огняр, без да е обучен.

Това са само две от куп нарушения, които са "хванали" инспекторите на Държавната агенция по метрология и технически надзор при проверка на котлите и на опасните съоръжения в общински сгради в цялата страна. Тя тече от февруари на територията на 38 общини, проверени са 1510 съоръжения - котли, газови инсталации на метан и на пропан-бутан, асансьори, съобщи Петър Ангелов от дирекцията за държавен технически надзор. При 20% от тях са открити нарушения и са съставени актове.

Инспектирани са 752 парни и водогрейни котли. Масово те са в детски градини, училища, общински администрации. 106 изобщо не са били регистрирани пред орган за технически наздор и не са им извършвани технически прегледи. Фрапиращото е, че без регистрация са котлите в сградите на общините в Пловдив и Благоевград, казва Ангелов. В Пловдив 50 на сто от всичките тези съоръжения не са минавали на преглед просто защото не са регистрирани.

Сред най-честите нарушения е неправоспособни лица да се грижат за котлите. Наредбата изисква те да притежават свидетелство за правоспособност, и то на съответния вид котел, което се получава след обучение. А обикновено общи работници са огняри. В читалище в община Кюстендин с тази задача се е заел директорът му. В училище в Пловдив са назначени 4-ма неправоспособни.

Често манометрите на котлите не са минали метрологични проверки. Имало случай на непроверена настройка на предпазните клапани накотлите. Рискът е експлозия.

Ремонти и преустройства са правени от некомпетентни лица. В Ловеч служител от техническата служба на общината с други хора е ремонтирал котлите в детските градини. А ремонти могат да правят само фирми, вписани в регистъра на агенцията.

При 37 проверени котли пък имало технически неизправности, което означава, че те незабавно е трябвало да бъдат спрени.


04.02.2010 г., с. 2-3
Бременна от падналата кабина роди момиче, петима от ранените са оперирани
Бебето е в кувьоз на апаратно дишане
Eдна от 9-те бременни, пострадали при падането на асансьора в “Майчин дом”, е родила момиченце във Военномедицинската академия, съобщи нейният началник ген. Стоян Тонев. Това е станало вечерта след инцидента, когато 12 души полетяха надолу с кабината няколко етажа.

На жената е направена секцио и друга операция заради травмите. Още една от бременните, настанени във ВМА, е оперирана, а другите две са под наблюдение.

31-годишната В. Д. Б., която е най-леко пострадала - има контузии на двете колена и глезенна става, може би днес ще бъде изписана. Нейният съпруг, холандец, има фрактура на лявото бедро и ще продължи лечението си във ВМА.

“Бебето е родено 7 седмици преди термина. Всички системи и органи са незрели”, каза вчера д-р Здравка Емилова, главен асистент от отделението по неонатология в “Майчин дом”. Момиченцето тежи 1,850 кг и е 40 см. То е на апаратна вентилация заради незрял бял дроб.

“В стабилно състояние е, но това не значи, че е здраво и че е добре. Значи, че апаратите си вършат работата”, добави д-р Емилова. Тя не знаеше каква е причината за преждевременното раждане.

По непотвърдена информация това може да е увита около врата на бебето пъпна връв. “Ако е вярно, то раждането не е свързано с инцидента. Децата се въртят в утробата и си увиват пъпната връв”, обясни лекарката. В неонатологията на “Майчин дом” правят всичко възможно бебето да се възстанови. Изгледите са добри. Отсега не може да се прецени колко време ще остане в кувьоза. В момента то има нужда от пълен обем интензивни грижи.

Миналата нощ в “Пирогов” оперираха трима от 5-имата пострадали в “Майчин дом”. Това са две бременни жени и една акушерка. Й. В., на 26 г., е претърпяла операция на счупен глезен. Същата травма е имала и акушерката. Н. Г., на 33 г., е оперирана заради счупена дясна подбедрица.

Другите двама ще бъдат подложени най-вероятно на консервативно лечение. Д. Д., на 30 г., е бременна в деветия месец и със счупен пищял. С такава травма е и 28-годишният Марко Вичев, съпруг на Наталия Вичева. Въпреки че има само леки натъртвания, тя е оставена под наблюдение в “Майчин дом”. (Как тя описва преживяното при пропадането на асансьора виж интервюто по-долу.)

Всички пациенти от инцидента са настанени в Първа травматология на “Пирогов”, съобщи шефът на екипа д-р Неди Цекулов. Те са в добро общо състояние, по думите му няма опосност за плода на бременните жени.

Пропадналият асансьор в “Майчин дом” не отговаря на нито едно от европейските изисквания за безопасност, твърди Илия Златанов, собственик на един от най-големите ни производители на такива съоръжения.

Освен това асансьорът бил силно амортизиран. В обществените сгради техническите възможности и ресурсът се изчерпват на 15-ата година. Тогава се прави капиталов ремонт, обяснява Златанов.

Асансьорът е произведен през 1977 г. от наша фирма, която от 15 г. не съществува. Това поставяло въпроса откъде се вземат резервните части. Отделно трябвало да се изясни дали след издаването на предписание от държавната агенция е направена проверка и дали то е изпълнено.

Според Златанов пътуващите в кабинката са се наранили заради така нареченото парашутно устройство. То се задействало заради високата скорост на пропадане и е предизвикало внезапното спиране. При съвременните асансьори полетът щял да е най-много метър и хората щели просто да заседнат и да изчакат да ги извадят.

И вие да влезете с още 12 човека в голямата кабина на вашия асансьор, и вие ще влезете вечерта в новините. Това каза вчера Красимир Паунов, собственик на

МБ 97 - фирмата, която поддържа асансьорите в "Майчин дом". Дали кабината е малка, или е голяма - машините, които ги задвижват, са едни и същи. Дори да е голям асансьорът, той си е все за 6 души, обясни Паунов.

Според него състоянието на злощастният асансьор е било изправно. "Няма неизрядности. Сигурен съм в това. Но нали ще има експертиза", каза той. По медиите 50% от нещата, които се казвали, били неверни.

Кое не е вярно, попитахме? Че има скъсани въжета, отвърна Паунов. Попитахме го какви са били предписанията на държавния технически надзор, който е правил преглед на асансьора през юли миналата година.

"Дребни. Да сменим кабели, които са износени", бе отговорът. Писал докладни до ръководството на "Майчин дом", но оттам казвали, че чакат пари.

И до днес въпросните кабели не са сменени. Но нямали никакво отношение към пропадането на асансьора. (24часа)


04.02.2010 г., с. 3
Наталия Вичева, една от пострадалите:
Преди да полетим, се шегувахме, че сме много
Дойдох да разгледам болницата
- Как се чувствате? Изглеждате весела...

- Ами аз явно съм такъв човек, гледам да се усмихвам. То се предава и на бебето. Стресът още не е отминал, продължавам да изживявам нещата, но се чувствам добре.- Какво се случи?

- Дойдохме със съпруга ми за деня на отворените врати, за да разгледаме болницата. Мисля да раждам тук след няколко седмици. Персоналът от болницата ни разхожда, показват ни различните отделения. При едно от слизанията към долните етажи асансьорът, на който се качихме с една част от групата, пропадна. Самото пропадане беше доста неприятно.- Какво си спомняте?

- Помня, че след като се качихме, видяхме, че сме повече хора. Някой натисна копчето, но от един момент нататък асансьорът не се държеше на въжетата, а си летеше надолу и в някакъв момент се удари. Добре че наблизо имаше работници, които са чули. Те ни помогнаха да отворим вратата. Тези, които можеха да излязат сами, го направиха.- Имаше ли паника?

- Определено. Бременните около мен се паникьосаха. Не помня много, а само, че казвах на всичките около мен: “Дишайте дълбоко!” Не знам колко сме пищели и викали, но със сигурност бяхме много уплашени. Аз и съпругът ми успяхме да излезем - издърпаха ни. Мен ме поеха лекарите, атой отиде до “Пирогов”.- Мъжът ви как се чувства?

- Чуваме се непрекъснато, за съжаление не мога да го видя. Иначе се чувства добре. Със счупен крак е, гръбнакът му е добре, снимали са го. Болят го ребрата, но се надявам там да няма нищо счупено.- Кой ви качи толкова много хора на асансьора? Организаторите на отворените врати ли?

- Не, това е силно казано. Всички си чакахме пред асансьорите, те бяха няколко. С нас имаше само една акушерка.- Не видяхте ли, че на вратата пише “До 6 души или 500 кг”?

- Ами не. Подведе ни това, че асансьорът е много голям. Най-вероятно в този момент никой не си е помислил, че може да му се случи такова нещо. Даже в момента, когато са качихме, някой се пошегува “Ама ние сме много хора”, но продължихме да се возим.- Лична ли е отговорността?

- Лично аз се ядосвам на себе си, защото съм бременна. Трябва да мисля и за детето. Не искам да съдя никого. Макар че бях от първите, които се качиха, можех да кажа на следващите да спрат. Но това не се сетих навреме.- И другаде има асансьори...

- Точно така е.- Това първото ви дете ли ще е?

- Да, дано да е живо и здраво. Момче ще е. Надявам се стресът ми да премине и да съм добре, за да не оставам тук дълго. Надявам се и мъжът ми да е добре и да го изпишат, за да се приберем заедно вкъщи. Искам да благодаря на лекарите, които се грижат за мен и съпруга ми - тук и в “Пирогов”.- Смятате ли, че базата тук е стара?

- Нашите болници не са идеални за вноските, които плащаме, но не съм аз човекът, който трябва да съди.ИЛИЯНА АНГЕЛОВА


04.02.2010 г., с. 7
Пропаднал мост пусна ученици във ваканция
автор: Ваня Ставрева


Дунав заля Алеята на влюбените във Видин. Чували с пясък спират водата на едно от трите критични места в града. Вчера беше отчетено покачване на нивото с 2 см, но до 6 март се очаква то да се увеличи с 15-20 см.
Пропаднал мост откъсна четири села в община Макреш.

Повече от 1350 души имат проблеми с придвижването и доставката на лекарства и стоки от първа необходимост, алармира кметът на общината Иван Каменов. Обичайно по този път в двете посоки преминават около 200 души, включително и учениците, които пътуват до средищното училище в село Раковица.

Аварийната ситуация е резултат от бързото снеготопене. Заради подгизването на района 1/3 от съоръжението било подкопано и пропаднало.

Изолирани остават селата Цар Шишманово, Подгоре, Киряево и Раковица, а възможните обиколни маршрути увеличават десет пъти разстоянието до Макреш. Пътят е третокласен и съоръжението трябва да бъде ремонтирано от областното пътно управление, но нямало пари и това може да стане само ако бъдат отпуснати средства от Агенция "Пътна инфраструктура".
04.02.2010 г., с. 8
350 млн. лева чакат фирми от държавата


БОЖИДАР ДАНЕВ

350 млн. лв., неплатени от държавата и общините, са отчели за месец фирмите в електронния регистър на БСК, съобщиха вчера от камарата. Тя направи онлайн система, на която от 2 февруари бизнесът може да заявява забавените плащания.

Досега такъв проблем са декларирали 584 компании. В 99% от случаите ставало въпрос за просрочено издължаване по обществени поръчки. В останалия процент закъсненията са свързани с невъзстановен данъчен кредит по ДДС, неразплатени средства по европейски проекти и др.

Най-голям е проблемът при фирмите от строителния сектор. 498 дружества от тази сфера са заявили, че имат да получават общо 291 млн. лв.

Според декларираното най-голям длъжник е агенция "Пътна инфраструктура". Тя бави 102 млн. лв. на 59 фирми. След нея се нареждат строителното министерство, което дължи 84 млн. лв. на 36 фирми, социалното ведомство (39 млн. лв. на 172 фирми), Министерството на околната среда и водите (31 млн. лв. за 46 фирми) и Министерството на отбраната (10 млн. лв. на 16 фирми). Дългове имат и общините - почти 41 млн. лв.

Средното просрочие е 245 дни, т.е. малко повече от 8 месеца, уточняват от камарата, оглавявана от Божидар Данев.

Със строителния бранш бе постигната договорка държавата да му разплати 200 млн. до края на март. В края на миналата седмица строителният министър Росен Плевнелиев обясни, че към края на януари на фирмите са разплатени 38 млн. лв. През миналия месец е трябвало да се преведат още 80 млн. Ако искат да получат парите си веднага, фирмите подписват споразумения, с които се отказват от 10% от стойността на договорите. Строителното министерство няма нищо общо с тази схема, категоричен бе Плевнелиев.

Признатите от държавата просрочени дългове към бизнеса са за около 780 млн. лв. След мисията на Международния валутен фонд в понеделник бе обявено, че правителството ще увеличи до 1,8% бюджетния дефицит, за да се разплати с компаниите. Това са около 1 млрд. лв. (24часа)
04.02.2010 г., с. 9
150 млн. лв. минимум, за да няма дупки

Пропаднал мост откъсна четири села в община Макреш от Видин. Пътят е трябвало да бъде ремонтиран от Областното пътно управление, но нямало пари.
Между 1500 и 2000 км трябва да се ремонтират годишно у нас, за да имаме качествени пътища. Само за запълване на дупките са нужни около 150-250 млн. лв., сочат изчисленията на пътната камара. За сравнение целият бюджет на пътната агенция за 2010 г. е 150 млн. лв.

В страната ни има близо 20 хил. км пътища. Част от тях били на по 30-40 г. Те са преасфалтирани най-много един път и после само се кърпят. "Тракия" например е рехабилитирана за последно преди 16 г.

Рехабилитацията на километър е 250-350 хил. лв. според трасето. Кърпенето гълта по-малко - около 100 хил. лв./км. Но не било рентабилно на парче, по-добре било да се прави цялостна рехабилитация на надупчения участък. Ясно е, че парите не могат да се заделят наведнъж, но поне в началото може да стане ударно, казват от пътната камара.

През 80-те и 90-те години имаше принцип - след осмата година пътищата се преасфалтират и се полага нов износващ пласт от 4-5 см, обяснява секретарят на пътната камара Андриана Георгиева. Друга норма, която отдавна не се спазва, е, че ако кратерите са 7-10% от общата площ, то отсечката е директно за цялостен ремонт. А дупки с дълбочина 20-30 см изобщо не се кърпели.

Освен липсата на пари и климатът у нас съсипвал шосетата. Особено през зимата, когато се редува влажно със сухо време. Вторият най-силен враг на асфалта била солта.

Навсякъде по света при такива зимни условия се получават дупки. През 1994 г. бях в САЩ и попитах как поддържат моста Вашингтон. Обясниха ни, че в щата Ню Йорк пада по 2-3 пъти сняг, през 1993 г. обаче паднал пет пъти и затова са похарчили 2 пъти повече пари, за да си оправят дупките, коментира шефът на камара "Пътища" Румен Йовчев.

Той е категоричен, че няма понятие като подходящ сезон за кърпене. Трябва да се прави незабавно. Измислена е технология и за зимно запълване - със студена смес. Тя обаче излиза по-скъпо.

Според Георгиева най-удачно е да се работи през лятото, след април.

Експертите казват, че ситуацията с дупките е като със сегопочистването - има схеми, маршрути как по най-икономичен начин да обиколиш участъка, който фирмите поддържат. Най-често обаче не се следи. В едногодишните договори, които пътната агенция сключи наскоро за зимно почистване и поддръжка, от фирмите е поискана 2-годишна гаранция за дупките. От камарата отчитат проблем, който фирмите ще имат - много от закърпеното ще се отвори бързо заради стеснения участък, който е възложен за запълване.

От пътния бранш настояват за дългосрочни договори, за да имат възможност да поддържат качеството и да спазват технологиите.

Качественото запълване на дупката започва с подготвителната работа, обяснява Георгиева. Около нея трябва да се изреже, а не да се кърти, да се направят остри ръбове. След това да се изчисти, да се напръска, да се положи горещ асфалт, наоколо да се валира. Височината е 4-5 см. Стандартът изисква асфалтовата смес да е 96 кг на кв. м. Краищата пък да се фугират с битум, за да спира водата.

Закърпеното трябва да е в идеална равност с настилката наоколо. Ако е по-високо или по-ниско, на мястото до фугата бързо се образува нова пробойна.

За добре свършената работа значение има и друг фактор - как възложителят поставя задачата. Принципът е да се хване "от здраво до здраво".

Но на практика парите никога не достигали. Местата, на които има пукнатинки, не се хващат, защото севодят здрави. Те обаче са готови за следващата дупка много по-бързо, обяснява Георгиева. Така в 90% от случаите кратер цъфва там, където е бил запълнен друг.

За да е качествено изпълнението, най-добре е да се преасфалтират големи участъци. Но и тук въпросът опира до пари.

Когато има повече от 6-8 см дълбочина на дупката, трябва да се направи на два пласта. При кърпенето задължително трябвало да се стъпи върху здрава основа.

Когато най-долният пласт, който е от изравнителен бетон, е нарушен, дори дупката да се запуши, пак щяла да се отвори.


Каталог: monitoring
monitoring -> Тұрмысы қолайсыз отбасылар және ата-аналық құқығынан айырылған ата-аналар туралы мәліметтер
monitoring -> Қазақстан балалары
monitoring -> 2014 жылдың Қорытындысы тараз қ., қантар 2015 жыл І тарау. Мемлекеттік қызметті өткеру бөлімі
monitoring -> Қарағанды облысы Әділет департаментінің басшысы М.Әбіловке Қазақстан Республикасының 1998 жылғы 24 наурыздағы «Нормативтік құқықтық актілер туралы»
monitoring -> Құрамы (2010 жыл) Ақмола облысы 2
monitoring -> Тема: строителство, строителен контрол


Достарыңызбен бөлісу:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
©dereksiz.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет