Семинар на тема: " Базел III регулаторна рамка, импликација на процесот за управување со ризиците и начинот на примена"Дата04.07.2016
өлшемі68 Kb.
түріСеминар
Еднодневен семинар на тема:

Базел III – Регулаторна рамка, импликација на процесотза управување со ризиците и начинот на примена”

8 мај 2013 година, 9:00-16:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат
8 мај 2013 година (среда)

Време

Тема

09:00-09:30

Регистрација на учесниците

09:30-09:4009:40-10.55

Базел III – нова регулаторна рамка

за управување со ризикот

  • Што е ново во однос на Базел II?

  • Распоред на примената на Базел III10.55-11:15

Пауза за кафе

11:15-12:30

Базел III – импликација на процесот за управување со ризиците

  • Регулаторен капитал, контрациклична резерва и leverage

  • Процесен кредитен ризик и ризик од други договорни страни

  • Проценка на пазарниот ризик

  • Проценка на оперативниот ризик

  • Проценка на ризикот за ликвидност

  • Вториот и третиот столб на Базел III
12:30-13:20

Пауза за ручек


13:20-14:30

Базел III- начини на примена

- Очекувани ефекти од примената на Базел III

- Значењето на стрес-тестовите

- Супервизија на системски значајни банки

- Промени во организацијата, процедурите и информационите
системи на банките

- Критички осврт

14:30-14.45

Пауза за кафе

14.45-15.15

  • Обраќање на експерт од НБРМ во врска со примената на Базел III во Р.Македонија

15:15-15.35

15.35-16.00

  • Дискусија


Достарыңызбен бөлісу:
©dereksiz.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет